Webcafe

Време е банката на ДС да затвори

Апостол Янев
03.10.2013, 15:14 (обновена 06.11.2013, 14:42)
Манифестация

Снимка: © Изгубената България / lostbulgaria.com

Агентите от тези времена ще се прераждат като "нови лица" в политиката, медиите, бизнеса и службите, докато документите на ДС - тези, които не успяха да изгорят, бъдат закрити

"Без реваншизъм!" управляващите предлагат да се върне закрилата върху малки и големи шефове от цивилното и военно разузнаване. Всички заемащи или заемали длъжност началник на отдел или началник на сектор в тях след 16 юли 1991 г. няма да бъдат съобщавани за принадлежност към Държавна сигурност.

Промяната, както стана ясно в края на 2012 г., когато беше приета, засяга малко над 1000 души.

Преди това, в опит да я спрат, от БСП приложиха любимата си, както и на бившия президент Георги Първанов, теза да не се слагат под един знаменател доносниците и работилите за държавата. Факт е обаче, че този знаменател съществува и се нарича Държавна сигурност. А държавата беше окупирана от една Партия.

Така че и да не ни се иска в един кюп да са например бившият шеф на Шесто Димитър Иванов и разузнавачът Симеон, западноевропейски митрополит - и изповедник на Симеон, те са все кадри, работили за ДС. А някои вероятно и за съветските служби...

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати писмо до партиите от Синята коалиция - СДС и ДСБ, както и до Съюза на репресираните, с което призова за подкрепа срещу текста.

Двете партии, понастоящем съюзили се в Реформаторския блок, мълчат. Вместо да обявят позицията си по една такава гореща тема, те очевидно не знаят как да реагират, още повече, че някои от тях се изказаха за пълно дистанциране от ГЕРБ и Борисов. Въпреки че в 41-ото НС текстът отпадна благодарение на общата подкрепа, която получи от ГЕРБ и Синята коалиция.

Докато очакваме поредния политически дебат, Комисията по досиетата пък съмнително мълчи и не публикува останалите от списъка на кредитните милионери с принадлежност към ДС. През април т.г. тя оповести имената на 33-има кредитни милионери от бившите тайни служби - но това са само за 4 от банките, а има и още.

Макар и късно, и доста следварително това би ни помогнало да изясним схемата на сбъркания български преход. И сами да попълним пъзела от така и неотворените икономически досиета на прехода.

Дали тази промяна може да бъде оспорена пред Конституционния съд? Все пак досиетата на ДС не са държавна тайна.

Непосредствено преди влизането си в ЕС, Хърватия промени цял един закон, за да не екстрадира бившия шеф на разузнаването си от юговремената Йосиф Перкович, обвинен в убийство в Германия. У нас банката кадри на ДС се оказа на практика неизчерпаема. Достатъчно е да погледнем списъците, обявени от Комисията по досиетата за разкритите имена в бизнеса, партиите, културата, къде ли не. Време е вече тази банка да затваря.

Oще: агенти  атака  бсп  досиета  дпс  държавна сигурност  лустрация 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.10.2011, 22:57

4 Сульо | 06.10.201300:49

Извинявайте не разбрах този Янев какъв е че да казва какво и кога е време да се затвори? Наместник на Господ на земята? Или обикновен боклук от многото дето парадират в уебкафето с шизофренията си? Това какво и кога да се затвори ще го кажат хората и то не 500 гнусни софияндера а масата от ЦЯЛА България. А вебкайфето си е получило 30 сребърника за тази статия от господарите си, както си получава и другите по 30 редовно....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

3 MacAllister | 04.10.201313:22

След още 25 години мимикрия нищо не може да е сигурно - нито верността досиетата, нито пълнотата на досиетата, нито пък ДС е това, което е била преди. Това е цяло поколение и днес наказанията за това какъв е бил някой преди 25 години започват да изглеждат жалко... Както и да е, чудя се защо българинът все иска някой д абъде наказван и отстраняван, но никога не иска нещо за себе си? Вместо да поиска свобода, българинът намираше кусур на всеки, който искаше да бъде алтернатива на ДС и комунистическата номенклатура, понякога го намираше тъп, понякога го обвиняваше основателно или не, че е от нея, но в крайна сметка неизменно оставаше именно нея - номенклатурата и крепената от ДС връзки върушка, защото другите имаха кусури. Е, при такъв избор всеки нормален човек би си извадил извода, че тия хора очевидно са привързани в мнозинството си към това проклето ДС и БКП - аз точно тозиизвод си извадих.

ГЕРБ пък е такова цветисто доказателство с успеха си да се превърне в по-успешен заместител на БКП дори от БСП в душите на ония, които копнеят за духа и логиката на уж загърбеното минало. Това сме ние и докато не си го признаем няма да направим нито крачка отвъд. Всичкото джавкане за ДС и досиета е само прикритие на собственото нежелание да се мисли за живот неначертан от тях - да говорим за миналото, пък ако ще и с омраза, но не и за бъдещето, където колкото и да бягаме май единственият начин е сами да отговаряме за себе си.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

2 Ролинс | 04.10.201305:59

"Комисията по досиетата пък съмнително мълчи и не публикува останалите от списъка на кредитните милионери с принадлежност към ДС. "

Ами защото шефът на комисията е близък довереник на Любен Гоцев.

Както и да е. Вие си избрахте да ви управляват ДС... докато довършат геноцида срещу Българската нация Стрелка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 16:27

1 Прокопи | 03.10.201316:44

Янев,

Ако тази банка затвори ще останеш без работодател Много щастлив
   

оценка

+0 -0