Webcafe

Мечтата на ментето

Петър Николов
02.04.2013, 17:12 (обновена 06.04.2013, 08:19)
Избори

Бизнес моделът на едни, които се наричат партии

Колко пъти след местните и президентски избори през 2011-а сте чували неща за партиите ЛИДЕР и/или НДСВ или от ЛИДЕР и/или НДСВ? Послание, призив, позиция - изобщо действие, което да показва, че политическият субект е жизнеспособен, а не показва единствено вегетативни функции.

На бас, че и да се затрият (от правния мир и субстанциалния свят) никой няма да разбере. Ако googl-eте "НДСВ" последното - и предпоследното, което ще видите, е, че са се сдружили за изборите с една дуплика на ДПС - формацията на Касим Дал.

А би трябвало да сте чували - и да помните, защото им плащате. Всяка година по 1.654 милиона лева на партията на бизнесмена Христо Ковачки и още близо 1.530 милиона лева за НДСВ - или онова, което е останало от него.

Умножете по четири и ще видите как повече от 12 милиона лева са изтекли за тези извънпарламентарни "сили" - освен 38-те милиона, които бюджетът брои на тези в НС.

Припомняме защо им плащаме - казано помпозно, в името на политическия плурализъм, казано в прав текст - защото политическата класа е приела закон, според който всяка партия, спечелила над 1% от действителните гласове на последните избори, получава "награда" от парите на данъкоплатците. Фиксиран процент от минималната работна заплата, който в момента е 12 лева. Добре, че сумата беше замразена, тъй като МРЗ скочи на 310 лева, а парите са изчислявани върху 240 лева.

На изборите през 2009-а 8 партии преминаха бариерата от 1%, шест влязоха в парламента, а макар и извън него, ЛИДЕР и НДСВ са също на дотации. При избирателната активност на изборите през 2009-а им трябваха по около 40 000 гласа.

Това е законно създаден бизнес модел за източване на бюджета.

За какво харчат тези пари? За почерпки, наеми на офиси, кол гърли или за конференции, дискусии, обучения, срещи с избиратели, за какво...? Който и отговор да изберете, ще е верен, защото законът не предвижда прави публичен отчет на средствата - и съответно контрол от страна на държавата, макар че става въпрос за нашите пари.

Мечтата на ментето

Мечтата на всяко политическо менте е да мине този заветен 1 процент, за да получи тези пари. Това е устойчив бизнес модел. А заедно с това и право на офис по тънки цени, без значение дали ще го използва по предназначение или ще го даде на цех за саздърма.

Ще рече, че ако заложите апартамент в София за 50-60 бона, намерите още толкова и убедите някой митничар да изпере пари през вас, за да ви даде други 100 хиляди, направите си добре сметката и минете бариерата, накрая, като се разплатите за всичко, пак ще приберете милионче.

Само на Б. Борисов и Цв. Цветанов дават по 440 000 лева срещу ипотеките им. За Борисов ясно, той има къща в Банкя, до ден днешен обаче не е ясно един или всичките 6 апартамента е заложил през 2009-а Цв., за да получи тия пари? Защото в описа му нямаше мезонети.

Но да се върнем на темата. В България е лесно да се направят ментета на пиячка, човек, партия, неща за хапване. На уреди не ни бива, щото ни избяга инженерната мисъл.

Посегнеш към кисело мляко, дето в бързината ти прилича на едно предпочитано от теб, а се оказва менте. Докато КЗК се задейства да накаже измамниците, те вече здраво са напечелили. Мислиш, че си си купил истинско лепило ("Капчица"), а то някаква тъпа имитация, представена като super. Баба ти взела деликатес, а то - палмово масло, маскирано на сирене.

Телевизиите произвеждат ментета на предавания от конкуренцията и до такава степен се копират, че вече не се знае кое е оригиналът. Песни за Евровизия се оказват ментета, а всяка нова партида чалгии е като щампи ала Анди Уорхол - само са оцветени различно.

Протестите заглъхнаха, но родиха ментета - хора и организации, (които нямат проблеми да си платят сметките на монополите и много други сметки), навъртащи се край Властта като помияр около кофа за смет. Там, където се храни Властта, винаги има достатъчно и за пазачите й.

Това не е като фалшив "Ролекс" от Китай, защото и истинският и менте часовника показват времето, без да лъжат. Създаването на кофти дубликати, освен че компрометира истинската гражданска енергия, също така я загробва - познат прийом, използван по същия начин, по който бяха вкарвани провокатори на насилие и сблъсъци при протестиращите.

Тия, дето направиха от Орлов мост движение "Орлов мост", се коалираха с полуживото ВМРО на Красимир Каракачанов, което също се явява менте на онова ВМРО на Гоце Делчев, Тодор Александров и Ванче Михайлов. ("Движението" е дело на казионната организация Национално представителство на студентските съвети, избрала си за "знаме и водач" Христо Стоичков).

"Лицата от политическо движение Орлов мост не съм ги виждал на "Орлов мост", а ВМРО няма нищо общо с патриотична организация. Две ментета са направили менте коалиция", заяви вчера Стефан Аврамов от фондация "Биоразнообразие", член на коалицията "За да остане природа в България".

Факт. Еколозите ни напомнят, че нито една партия не се осмели да "припознае" протестите на Орлов мост, но месец и нещо преди изборите имитаторите се появиха. Също като многобройните партизани, "слезли от планините", и активните борци срещу фашизма и капитализма, нароили се още на 10 септември (1944).

И други ги последваха

По същия начин постъпи лицето Александър Томов, кремиковска гордост, който се коалира... сам със себе си, презентирайки лица от младежките си структури. Те регистрираха движение "Българска пролет", дало и името на формированието. А в коалицията има още едно менте - Партията на зелените (близка до ЦекоМиневите структура), която на по-заблудените може да се стори, че е ПП Зелените. Но не е.

От тая "Българска пролет" ни цвете ще миришем, ни зарзават ще берем.

Касим Дал, който нямаше да прави второ ДПС, но излезе с етническа дуплика на първообраза, се взе с НДСВ, непожелани от други. "Център - Свобода и достойнство" също се впуска в изборите на 12 май.

А по какво се различават някои от другите регистрирани участници за вота като Българска партия Либерали, партия "Бургас", марешката партия "Либерален алианс" - освен по имената на бизнесмените, родили ги почти като Зевс, от чиято глава излязла Атина Палада, само че тези са се пръкнали от други отвори...

Ами "Горда България", с която кой ли би се гордял? Партията на Слави Бинев - ГОРД, която е микстура от атакизъм, (Бинев е бивш член на "Атака"), яневизъм и щипка герберастия, "Свободен народ", с който е горд Алексей Петров, Съюзът на патриотичните сили "Защита"  и Обединеният блок на труда "Български лейбъристи" - есть такая партия (бившият лидер на КНСБ Кръстьо Петков остаря и така и не попадна във властта в новия милениум) ...

СДС? СДС падна дотам, че стана менте на самото себе си. В пространствено-времевия континуум кабаивановци и сие по нищо не напомнят на Съюза на демократичните сили, дори по родилните петна... И се коалира с формации, за които само Уикипедия (си) знае като "Обединени земеделци", Радикалдемократическата партия, Българската социалдемократическа партия и движение "Гергьовден".

На 12 май те и други, общо 67, ще се борят за прескачане на 1% - или на 4%. Срещу което ще им платим кеш за всеки глас. Има нещо сбъркано в този модел, защото парите се вземат от всички, дори и от данъците на тези, които не гласуват, и се дават на едни хора, които с нищо не променят живота ни към по-добро, нито увеличават сигурността за развитието ни и бъдещето на децата ни.

За 24 години, през които ни управляваха едни или други от тях, резултатът е малцинствена група от богати - не повече от 2%, и народ от трайно и устойчиво бедни хора, възпроизвели поколения от обезверени и немечтаещи себеподобни.

Нито една партия не обеща да разбие този порочен модел - или да се обяви за нова схема на финансиране на партиите у нас. Защото обществено известно е, че всяка от големите ни партии се финансира и от държавния бюджет и през обръчите си от фирми. На членски внос никой не разчита, ако и да го споменават в уставите и отчетите си пред Сметната палата. Партийни каси без двойно дъно няма. Така че на който вършат работа, да си ги издържа. Ние ще чакаме Великденския заек.

Oще: бюджет  избори  коалиции  ментета  партии  участие  финансиране 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.04.2013, 16:16

6 Eliza Nitova | 04.04.201316:24

Авторът - много жлъч, много злоба, много калъч и кво си мислите - че разчленихте тези хора и партии на пощенски марки? Интересно кой ви поръча, най-вероятно БСП, да разубеди гласуващите за горните и да ги консолидира около ясната опозиция - БСП. Мили мои, Атака отдавна както и Яне Янев се знае че са поръчкови партии, кланят се на който им плати, а Кунева е един умрял проект, в БГ няма толкова много средна класа, че да я подкрепи, и почна да се лансира толкова отдавна и толкова отдалече, че просто прегоря докато дойде време за избори, а и се позагуби по протестните улици. СДС, ДСБ и прочее нямат никаква подкрепа, останалите въшки какво да ги обсъждаме? Само за ВМРО не съм съгласна и ще ти кажа защо - много си далеч от истината ако ги мислиш за ментаци, мноого. Илинденското въстание едно време в Македония е родило освен легенди и много миграция към вътрешността на България - основно към Пловдив и после чак към София и другите рило-пирински области. В Пловдив има цял квартал населен с наследници на македонски бежанци, казват му Кичук Париж, по официално - Южен и на бая избори ВМРО е печелила първо или второ място в Пловдив, като основна дясна сила в града. Информирайте се малко повече, преди да пишете наизуст простотии. А ВМРО е и дествително патриотична дясно-консервативна партия, за разлика от Атака - фурнаджийската лопата на ГЕРБ са неясни идеи и ултра популистки послания.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

5 Radenko Kostadinov | 03.04.201323:41

Прав си, паяк. Тъжно, но все пак реалност.
Един въпрос...
Досега, освен недоволни коментари, имало ли е поне една гражданска организация, която да е изготвила каквато и да било инициатива да се сезира прокуратурата, с ясно изразено гражданско желание да се направи финансова ревизия на който и да било от политиците, очевидно облагодетелствали се от своя пост? Или просто са до болка изтъркани темите покрай имена като Цв. Цветанов, Б. Борисов, Руменовци, Ахмед Доган, ... и едно подобно, напълно справедливо и очаквано желание на работещия българин, е до такава степен маргинализирано, че би прозвучало вече насмешливо.
Въобще, нека оставим чесането на езици.... от чисто правна, конституционна гледна точка, възможно ли е гражданско общество да предяви подобен иск и да пожелае прозрачни резултати? Или би било намеса и в разрез с правата на човек за лична неприкосновеност?
Защото действително не виждам как всеки е успял да се сдобие с богата леля и да наследи такива имоти...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.04.2013, 14:34

4 Nikola Katsarov | 03.04.201314:49

Ако не вземат от народа, ще вземат от бизнеса (повече от колкото сега). Това значи още по-голяма зависимост. Погледнете го от добрата страна... още 10-20 години и си отиват и ще започне една нова ера на политически говеда по които да плюем Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

3 Dimitar Stamboliyski | 03.04.201313:11

А почват и субсидиите за евро-партиите...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 26.03.2012, 22:48

2 Kirmetz Kirmets | 03.04.201312:01

Добър материал, който трябва да мотивира армията безработни - с менте пари се изкарват, стига да не ги мързи де. Щот всеки чака да капе от държавата.
Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 03.04.201310:03

Тъжно , но вярно.
   

оценка

+3 -0