Webcafe

Олимпийско нищо

Петър Николов
08.08.2012, 14:12 (обновена 29.08.2012, 16:34)
Свилен Нейков

Снимка: © БГНЕС

Какво точно работи министърът на физическото възпитание и спорта

Бюджетът на Министерството на физическото възпитание и спорта е 36.1 млн. лева за 2012 г.

За олимпийската подготовка на 63 български спортисти за Лондон са похарчени 23 млн. лева.

(Както съобщиха журналистите от в. "Република" Владимир Клисуров и Андрей Теодосиев: Парите са с близо една четвърт повече от тези за Пекин. Франция даде 11.4 млн. евро за 333 олимпийци, а Република Южна Африка - $14 млн. за 133 състезатели.)

Срещу парите няма да казваме колко медала имат до момента другите - и колко ние. Лесно е - нямаме нито един. В оставащите няколко дни може да имаме най-много три - или само един.

Въпреки обещаните премии от по 200 000 лева за златен медал (срещу $25 000, обещани на американците - и никакви - на германските и британските спортисти).

Премиерът Бойко Борисов, появил се в олимпийското село, обеща още пари: 100 000 евро за уреди и ремонт на залата във Варна, където се готви; предвидена сума за ремонт на зала "Фестивална"; как българската федерация по волейбол ще получи правата за управление на зала "Христо Ботев; как правителството вече е превело 1.25 милиона лева за награден фонд за тенис турнир - и за капак доживотни пари за олимпийски медали. Да не припомняме милионите за спортни зали в Пловдив и готвените мегапроекти за стадиони.

Нищо общо нямат парите, които се изливат, с масовия спорт. Някой трябва да заведе Борисов да потренира в някой училищен физкултурен салон.

На всички е ясно, че спортни достижения не се правят само с пари, изливани на федерации и клубове, и за неколцина спортисти, за които не е ясно кой ще ги замени. Нали трябва да има откъде да избираш децата, които да изграждаш като спортисти - и от които да чакаш спортна слава един ден. А най-лошото е, когато един човек, бил той и премиер, еднолично се разпорежда колко милиона от парите на данъкоплатците за кой спорт да отидат.

Да беше попитал британския премиер Дейвид (Камерън) - поне четири пъти го нарече по малко име пред журналисти и спортисти след срещата на "Даунинг стрийт": "Абе, Дейвид, кажи, братле, как ги прайте тия работи с медалите без премии?"

При това и спортно министерство си нямат - а едно на културата, олимпийските игри, медиите и спорта (оглавявано от консерватора Джеръми Хънт).

Можеше едни 36 милиона да ни спести.

Oще: бойко борисов  свилен нейков 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.08.2012, 20:34

9 Стефан Маринов | 14.08.201205:31

brisko, човече, това Спортно министерство е един паразит на гърба на хората!! И това е мое мнение не, защото се осрамихме на тази (пък и предишни) Олимпиади. И да, добре, че бяха Станка, Тервел и волейболистите, та малко от малко да не гледаме в земята. Дай да видим факти - помни ли някой скандалите и гюрултиите във федерации Гимнастика, Щанги, Борба, Баскетбол и напоследък волейбол? Какво прави спортния министър (който и да е той) въобще, каква точно му е работата? Какви са тези федерации Кърлинг, Подводен риболов, Колоездене, Модерен петобой (имахме ли такъв представител на Олимпиадата?) и прочие екзотични федерации? Крайно време е, това скапано Министерство да се закрие. Крайно време е Спортния Тотализатор (Боже, какъв термин!!!) да преустанови дейността си като такъм и да си стане Държавно Лото, под егидата на Министерство на Финансите (все пак е вид хазарт). Тук ще отворя една скоба - искрено пожелавам на обикновен човечец като нас, никога да не печели от това Тото. Защото още няма да са утихнали топките във Сферата и вече се знае кой е печелившия човечец. Живота му става ад - самото ръководство на Тотото подава информацията (за пари естествено) на който трябва и безкрайна върволица мутри (кой каза, че били изчезнали) го отпочва.....И още по-крайно време е, всяка федерация да си мине на самоиздръжка - членски внос от клубове ли ще е, от спонсори ли ще е....все едно. И ако се появи читав спортист (клуб) в даден спорт - нека държавата го подпомогне, тогава и аз с кеф бих дал. Така правят в белите страни, а не пилеят парите на данъкоплатците. Затова ли Бойко ни е стиснал за гушите и го хвалят в Европа като "отличник" във финансовата дисциплина - за да пилее НАШИ пари както му скимне по разни измекярски федерации и министерство!?!?!? А в същото време, родителите ни тънат в мизерия и се чудим как да ги опазим живи поне още малко, при тази безбожна скъпотия. Лесно се обещават по 200 бона на калпак, когато са чужди пари и никой не ти търси сметка за тях!!! Хора, българи, събудете се!!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 17:37

8 brisko | 14.08.201201:28

Да, незапомнящото се участие на Стефка с 2.09, отпреди 20 години... толкова е запрашило, че другите се страхуват да не го бутнат този рекорд,,, сигурно да не се нагълтат с прахта.. иначе си напълно прав... на следващата олимпиада очаквам един Фиат 500 с Олимпийци + волейболистите

Някой да ме поправи ако бъркам, но имаме ли въобще някакви млади надежди в спорта в момента? Някой, който да изпъква отсега? Чудя се след Йовчев, Станка и Тервел, дали скоро ще имаме въобще медал?!?! Само не ми казвайт Григор, който започва да се превръша в Божинов на българския тенис.

Евала на волейболистите, че въпреки ръководството успяха да постигнат 4тото място! Евала на Станка, толкова малко й трябваше, но пак, успехът е успех, БЛАГОДАРИМ!
Евала и на Тервел! Добре че са силовите спортове да закърпят положението, защото за спасяване на положението е смешно да се споменава дори... Само вижте класирането от Сеул 88...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 13.08.2012, 20:34

7 Стефан Маринов | 13.08.201220:46

По принцип, спорта е последния бастион на комунизма, ако изобщо можем да говорим за падане на комунизма в България. Борисов го доказва дотук безапелационно. Работил съм в сферата на бившето БСФС и мого добре съм наясно как се "усвояват" паричките. С днешна дата - няма никаква разлика. Има си така нареченото "свещенно статукво" и наистина трябва да дойде някой като милия Дейвид, за да разбие това статукво. Ако някой прочете някъде какви федерации има в Спортното Министерство - направо ще се хване за главата!! И всички те бозаят яко, ама много яко от държавната софра. Спортното Министерство е една огромна пиявица смучеща пари и с пълна сила важи закона "Омерта". И наистина, кой е луд да приказва, за се бори за нормален спорт и финансиране, когато с ГОДИНИ може да си лапа едни твърде прилични и сладки парички, без да се напряга изобщо? И защо състезателите да се напрягат, след като след всяка Олимпиада, Световно или Европейско, папкането така или иначе ще си го имат.....а после стават видни нищо не вършещи спортни функционери с неприлични богатства. Справка - Весела Лечева, Стефка Костадинова. Би ли дал някой поне три значими неща, които двете направиха като спортен министър и шеф на БОК съответно? А пък за БОК въобще не ми се отваря дума. Там е куче влачи рейс.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.07.2012, 22:35

6 upliftinGKhai | 10.08.201207:25

Много тъжно наистина : (
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

5 lele male | 09.08.201212:11

Объркан Най-гадното е, че спортистите получават заплати под 1000 лв., дори и хиляда лева да получават, пак не могат и 1 милион годишно като разход на държавата да докарат... направо се чудя, как им се блъска и занимава на тези хора, за да представят държавата ни пред света. Обидно е. И още по-обидно е когато се връщат от някое състезание, дори едно потупване по рамото не получават... от благодарност, че все още играят за България.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 20.12.2011, 22:36

4 Реалист | 09.08.201210:42

Да, германските спортисти получават по 15 хиляди наистина.
Но за останалото съм съгласен - както винаги едни пари са усвоени от някой, а резултатът не е налице... Объркан Какво ли има да се учудваме, нищо ново под слънцето Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 18:56

3 CK | 09.08.201203:48

В интерес на истината: германските спортисти получават за златен медал 15000 €, като премии се раздават дори до осмо място (1500 €).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

2 Vankata_820 | 09.08.201201:43

Докато не умре държавната перачница на пари(БСТ(Български спортен тотализатор), БФС и спортните комитети) и не си отидат техните пажове, пари за спорт никога няма да има, не и с всичките измекяри, които им се изредиха!!!Усмивка
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 29.02.2012, 21:17

1 Von Bl | 08.08.201217:37

Ама пък обявиха; Пулев е сигурен медалист. Не е медалист, докато не пипне медала, отпред на гърдите.
   

оценка

+1 -1