Webcafe

Изборно минестроне по италиански - много продукти, но постно

Webcafe по Politico
06.03.2018, 12:21 (обновена 07.03.2018, 09:21)
Матео Салвини след изборите в Италия

Снимка: © Getty Images

5 сценария за изход от следизборните резултати

"Как да управляваш държава, която има 246 сорта сирене? Това се пита още френският президент Шарл дьо Гол за своята "неуправляема" страна. Е, в Италия сортовете сирене са 487.

Триумфът на крайнодясната Северна лига и популисткото антисистемно движение "5 Звезди" на изборите в неделя представлява повратна точка за третата по големина икономика в еврозоната. Това е първият път, в който някоя от държавите, положили основите на ЕС, ще бъде водена (най-вероятно) от популистка партия.

Тепърва има да започват разговорите и преговорите за коалиции, а те вероятно ще траят седмици, а дори и месеци. Сложната избирателна система, която Италия въведе през 2015 г., все пак не произведе един ясен победител на тези избори и нито една от партиите не успя да се доближи дори до пълното мнозинство.

Политическата система на Италия също така ще има нужда от време на преодолее шока, в който нито традиционното дясно, а още по-малко традиционното ляво вече са основните играчи на политическата сцена в страната.

Въпреки това вече има няколко възможни сценария, които могат да се разиграят през следващите няколко месеца:

1. Дясно-центристите

Лидерът на Северната лига Матео Салвини заяви в понеделник, че неговата дясноцентристка коалиция с партията на бившия премиер Силвио Берлускони - "Форца Италия" - е спечелила изборите в неделя и трябва да формира следващото правителство. Той изключи да се действа в посока на "странни съюзи" с други политически сили.

Резултатите от гласуванията обаче предполагат, че дясната коалиция трябва да се обедини заедно с други, за да формират стабилно мнозинство.

Прогнозите показват, че в Долната камара (където прагът на мнозинството е 316) печелят между 247 и 257 места, а в Сената (където прагът е 158), десните успяват да вземат между 128-140 места.

В този случай министър-председателят ще дойде от Лигата - вероятно самият Салвини - както е изложено в предизборния пакт на партиите. Правителство, ръководено от такава антиевропейска фигура, ще направи труден партньор за Брюксел, но ще бъде много по-добре от алтернативата...

2. "5 звезди" и Северната лига

Който многократно са се обявявали за напускане на Европейския съюз. Това би било правителството на истинските победители, Лигата на север и Движението "5 звезди" на юг.

В последните дни на кампанията лидерът на Демократическата партия Матео Ренци се опита да използва страха от подобен резултат, за да привлече избиратели към себе си, но очевидно заплахата се е обърнала срещу самия него.

В долната камера "5 звезди" се очаква да спечелят между 230-240 места, докато за Северната лига очакванията са за между 115 и 123 места. Това означава, че ако все пак "5 звезди" се откажат от реториката си, че няма да правят никакви коалиции, и по някакъв начин успеят да постигнат спогодба с партията на Салвини, двете формации заедно ще имат достатъчната бройка, за да управляват спокойно.

Въпреки това обаче самият Салвани още веднъж изключи такъв съюз с антисистемното движение, който би застрашил пакта, който Северна лига има с дясно-центристите в северните райони като Ломбардия, Венето, Лигурия и др., както и с местните власти там. Същевременно ако се случи коалиция с "5 звезди", той би бил младши партньор в нея, а не министър-председател.

Освен това го има и проблемът с финансовите пазари, за които съюзът между две сили би бил "най-лошият сценарий" според проучване на швейцарската банка UBS.

3. "5 звезди" и лявото

Ляво-центристката Демократическа партия се очаква да има между 104 и 110 места в Долната камара, а целият ляво-центристки блок ще има около 47-55 в Сената, което означава, че коалиция между Движението "5 звезди" и левите е възможна поне на теория.

По време на кампанията Матео Ренци, лидер на Демократическата партия и бивш премиер на страната, многократно изключи опцията за съвместен кабинет с "5 звезди".

Въпреки това обаче неговата оставка от лидерския пост в понеделник оставя пространство за маневри.

Междувременно 31-годишният лидер на "5 звезди" Луиджи ди Майо обаче изглежда има свой поглед върху нещата. Когато през миналата седмица той представи своя екип от евентуални министри, някои от имената имаха ясен ляв уклон.

Така например кандидатът за длъжността министър на финансите Андреа Ровонтини е изявен кейнсианец, а Салваторе Джулиано, изборът на движението за министър на образованието, допринесе за реформата на училищната система, направена от кабинета на Ренци.

4. Голяма коалиция

Изборите в Италия в неделя се случиха на фона на провелия се сред Германската социал-деморкатическа партия вътешен референдум за продължаване на Голямата коалиция с Християндемократите на Ангела Меркел - нещо, което веднага след изборите през септември изглеждаше почти невъзможно.

В продължение на месеци подобен сценарий се обсъждаше и в Италия, въпреки че всички от Ренци до Берлускони отричаха да имат каквото и да е намерение да сключват подобна сделка.

Но дори и да се появи подобно намерение, дясноцентристите и лявоцентристите нямат достатъчната бройка депутати в парламента, която да осигури стабилно мнозинство. На практика тук става въпрос за депутатите на Берлускони от десния блок (които се очаква да имат около 100 места) и Демократическата партия, която ще има максимум 110 места. Северната лига и Италиански братя не биха влезли по какъвто и да е начин в коалиция с левите, а обратното също е валидно.

5. Краткосрочно управление

Все по-ясно очертваващата се задънена улица издига на преден план варианта, в който италианският президент Серджо Матарела има възможността да назначи краткосрочно правителство. Неговият обхват на действие би бил силно ограничен в две основни насоки - прокарване на бюджета за тази година и промяна на избирателния закон, с която да се избегне друг подобен висящ парламент.

Oще: 5 звезди  демократическата партия на италия  избори в италия  италиански братя  италия  луиджи ди майо  матео ренци  матео салвини  северна лига  северната лига  форца италия 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

1 BaronVino | 07.03.201801:17

Че Ренци беше доста глупав, факт. Но глупостта му беше в рамките на построени коловози от ЕС които следваше т.е. нямаше много място за големи издънки.
Но да избереш Северна лига и Бепе Грило е като да избереш Сидеров и Слави във възможна бъдеща коалиция.
Т.е. Пълна кретения.
Средна запла в богата Ломбардия от 5 години е около 1600-1700евро на база на все по-скъп живот. Тия пари за бела-витата на Италянеца са доста малко, при наеми от 700-1000евро в Милано и прогресивни данъци до над 48-50%.
Рецептата според тях:
Беппе който "ше оправи Италия за х-дни щот "нема такава държава".
И Лига Норд, Ломбардия=Каталуния, Юга и чужденците да го духат.
Тъжна работа... Хубава страна но само за вино и паста
   

оценка

+0 -0