Webcafe
Емилия Милчева
08.10.2012, 18:05 (обновена 13.10.2012, 08:56)
Бойко Борисов

Снимка: © Sofia photo agency

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев - може би несъгласувано с Който трябва - обяви, че България няма да получава транзитни такси за първите 15 години. После се поправи: ще получава, но с тях ще изплаща строителството на тръбата.

Колко мюрета - и крякат ли, крякат. Колкото по-силно крякат за АЕЦ "Белене", толкова повече мълчат за "Южен поток".

След един месец българската държава трябва да подпише два договора, които ще определят до голяма степен енергийното й бъдеще поне за следващото десетилетие.

Новият договор за доставки на природен газ с "Газпром" и договорът за единствения оцелял проект от Големия шлем - газопровода "Южен поток".

Вместо яснота и (относителна) прозрачност по тях, настоящите управляващи - подпомогнати от БСП, ни занимават само с едно: АЕЦ "Белене", референдумът и "сламени инвеститори", които просто подсилват драматургията на сюжета. Да оставим "Белене" засега, поне до насрочването на репетицията за изборите - референдума.

Сходното е, че така както премиерът Сакскобургготски "съживи" "Белене" през 2002 г. без да се допита до народа (си) и всичко потъна в мъгла до "гьола", който Борисов ни показа през 2010-а, същото омъгляване е и за "Южен поток".

Да видим "Южен поток". Колко струва

Да, колко струва българската част на тръбата през България - $200 милиона (по "Ди Велт"), $800-900 млн. (по Бойко Борисов), 2.4 милиарда долара... Защо този въпрос е важен за нас? Защото от цената зависи колко години транзитните такси, които "Газпром" ще ни плаща за преноса, ще си прибира пак... "Газпром".

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев - може би несъгласувано с Който трябва - обяви, че България няма да получава транзитни такси за първите 15 години. После се поправи: ще получава, но с тях ще изплаща строителството на тръбата.

"... А за този транзит България ще има 2.5 милиарда долара, по точно 2.4 милиарда...". Това каза преди 2 години Владимир Путин, тогава премиер, дошъл в България, за да подпише споразумението за "Южен поток" заедно с шефа на "Газпром" Алексей Милер. Още тогава Милер обяви, че може да ни дадат колкото ни трябват пари за тръбата - назаем, и че проектът ще се изплаща 15 години.

През септември експерти от ДСБ съобщиха данни, че в момента България получава $1.73 за пренос на 1000 куб. метра на всеки 100 км. За 2011 г. приходите от тази дейност били общо 312 милиона лева. Страната ни транзитира близо 17 млрд. куб. м газ в момента. Ако вярваме на Путин - а защо да не му вярваме, България би получавала само от "Южен поток" $160 млн. годишно.

Но от последната визита на Владимир Путин у нас през ноември 2010 г. до началото на ноември 2012 г., когато трябва да подпишем окончателния договор, има неизяснени - поне за нас като данъкоплатци - въпроси: каква е сумата, която трябва да се вложи първоначално в тръбата, каква част от нея ще са заемните средства, има ли гаранция за обещаните за транзит количества газ - и такси ще се плащат ли, ако тръбата не успее да се пълни. Плюс колко ще струва отчуждаването на земята - в зависимост от това откъде ще минава трасето. Последното е въпрос за милиони за знаещите.

Чиста проба предателство

Все въпроси, свързани със задължителното предпроектно проучване. За което българската страна мълчи. Най-вече премиерът ни, който просто обяви, че е подписал най-важният за Москва договор за "Южен поток". И повече не благоволи да каже, макар че нас ни интересува не колко е важно за Москва, а как са защитени българските интереси.

В навечерието на този толкова важен договор лъсват малко по-малко, поднасят ни ги между другото, мръсни тайни на българската енергетика. Оказа се, че българският партньор на "Газпром" в проекта за "Южен поток" - Българският енергиен холдинг (БЕХ), ще емитира заем, с който да покрие дълговете на дружествата, на които е шапка (!!!). Това е една от причините БЕХ да не бъде разформирован от правителството на ГЕРБ - "шапката" на българската държавна енергетика всъщност замита следите на безобразията, вършени в отделните дружества.

НЕК с 2 милиарда лева кредити - за "Белене" и "Цанков камък" и 450 милиона просрочени задължения към производители на ел.енергия, "Булгаргаз" със заем от 60 млн. лева и "недовзети" приходи от близо 300 млн. лева. Дали пък българската енергетика умишлено не е декапитализирана предвид големите българо-руски проекти, при които ни е отредена дори не втора цигулка, а изобщо глас в оркестъра? Предвид лошото финансово състояние на БЕХ, била постигната договорка с "Газпром" холдингът да не участва в структурирането на проектното финансиране на газопровода.

Това означава, че "Газпром" - или по-скоро "Газекспорт", преговаря с банките и договаря размер на кредити, лихви и срокове на изплащане, и просто уведомява българската страна за каквото сметне за необходимо. В края на август генералният директор на "Газекспорт" Александър Медведев заяви, че има голям интерес от страна на банки.

Ако това наистина е така, си е чиста проба предателство на българските национални интереси. Как така се изолираме доброволно от проект, който ще се изплаща с дължимите ни такси! Или, както в случая с "Белене", просто даваме част от територията си, да правят каквото искат, нали си плащат.

Покрай "Южен поток" преди три дни изпълнителният директор на БЕХ Михаил Андонов обяви по Дарик радио, че българската страна е предложила на "Газпром" новият договор за доставка на руски природен газ да е 6-годишен. Не каза дали от компанията са се съгласили.

Но Бойко Борисов има удобен бушон - младия икономически министър. Лесно е да се хвърли вината за един - пореден - провал в преговорите с руснаците, върху Добрев, както и да бъде махнат. Кой ще го помни? Имаше Добрев, няма Добрев. През мандата на Борисов поне двайсетина човека на ръководни постове бяха "изгорени", а имената на някои от тях дори не успяхме да запомним.

Всъщност кого го интересува какво е предложила българската страна? В крайна сметка става това, което наложи руската. Дали пък да не пратим вицепремиера Симеон Дянков на преговорите, да ги понапляска и да им покаже кой кой е? Защото досегашните, като един Акакий Акакиевич, само приклякват и поддакват - и крякат като фалшиви патици, когато им кажат.

Но ако пак се случи, ще знаем кого да виним. Онзи, който беше казал, че ще си пише шестица, ако постигне успех в преговорите с руснаците за цената на газа. Да видим.

Досега само един, впоследствие демонизиран, български премиер успя да парира Москва - когато "Газпром" искаше да сложи ръка на газопреносната мрежа на България. Жан Виденов, който тогава беше на 37 години. Въпреки натиска на "Мултигруп" и "Газпром". И плати цената - "сбогуваха" го с поста му, с партията му, с политиката. След него - а и преди това - никой не иска да плаща такава цена.

Oще: алексей милер  бех  бойко борисов  владимир путин  газопровод  газпром  москва  русия  софия  строителство  южен поток 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

11 Vankata_820 | 10.10.201219:41

Извинявам се за ненавременното преглеждане на интервюто на Кеворк с Жан, може би си проличава по коментарите ми!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

10 Pavur Pezev | 10.10.201212:00

Пък демократите си мислят,чи Брюксел командва парада.Хихихи.Газпром реално управлява Булгаристан и половин Ойропа.Сички демократи-в Сибир,на каторга,вместе с Пуситата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

9 Mile Manolov | 10.10.201211:50

цирка в бантускотия нема равен. руска тръба, нати щит, реднешки бази... мирно съществуват заедно. остров на стабилност и малко орки наоколо muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

8 Pavur Pezev | 10.10.201211:20

Ойро-атлантите,демократи цвърчат като сафриди у тиган.Да си построят своя демократична тръбица у външното кенеф,да стягат дупарата и да пръцкат там и да си доставят демократска,немонополна газ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.09.2011, 17:30

7 Симо Петков | 09.10.201220:52

Един-единствен български политик .. се опъна, на мераците на газовиците . да пприпомним, те направиха едно дружество "Топ енерджи", сложиха начело Андрей Луканов .. и си мислеха, че са ни хванали за топките ...
Да, ама не ..
Жан излезе енергична топка ... и ги отряза .. и??!
Какво се случи, след като Жан не даде на Топ Енерджи ,каквото искаха??! ..
Свалиха го .. е - ето това трябва да е за обица на ухото на всички български политици ... че могат ,някакви хора да ги свалят винаги ..!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.10.2012, 16:05

6 Цветомир Антонов | 09.10.201216:10

Мисля че на това правителство много грешки му се събраха, интересно ми е как все още ги търпим.Всъщност знам как.На малко хора им пука и това, че има толкова малко коментари по тази тема го потвърждава.Редно е да спрем да търпим издънките им.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

5 Vankata_820 | 09.10.201214:25

Навремето българските московски възпитаници на по литър водка, всеки, много обичаха да пеят на Витоша тази песничка, сред възрастните пенсионери - заслужилите другари на комунистическия строй и ред, а клетите дъртаци се тюхкаха какво е това проклятие, което ги застига насред най-високата планина, от синовете на първенците на Партията:
"ЕБ@М ТИ МАГАР@ РУНТАВО, НА БАБА ПУМПАЛО..."
Потрисаща песничка, свръх отвращаваща, само веднъж я чух, при това в автобус от тези хора на живота и парите, ама явно е имало защо да я пеят в мигове на носталгични откровения и втрисащ алкохолизъм - все още са си български държавни служители, при това с висока успеваемост!!!Усмивка
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

4 Vankata_820 | 09.10.201214:16

До Крив Макарон:
На Миропомазаните и до ден-днешен им настръхват шишарките, ако се стигне до референдум за Лустрацията и ВНС, иначе много обичат да се крият зад Конституционния съд по темата, докато се самоафишират, подкрепяйки я!!!Усмивка
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

3 Vankata_820 | 09.10.201214:12

Г-жо Милчева,
За Жан сте прави, той беше жертвено агне, но добре продало кожата си, въпреки желанието си да не бъде обявен за 100%-ов национален предател от стадото си!!!Усмивка
Поздравления за изключително хубавата статия, но защо не вземете интервю от Жан в тази посока?Усмивка Аз си мисля, че процесите, които виждаме вече да се случват на 100%, с любезното съдействие на ЦК на БКП, ВКР, ДКМС и ДС, тръгнаха доста преди времето на Жан, а щом ги е видял, предполагам ще ни удостои със същността на прозрението си, което го е движело в този момент и все пак може да смекчи, поне малко вината му!!!Усмивка
Благодаря Ви, предварително!Усмивка
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

2 Boicho Boichev | 09.10.201211:51

Скъпо ще ни излезе театрото на Тиквата, ама нали българите поискаха този театър да гледат.Е, като свърши представлението ще смятаме цената на билета.Е, некви си 10-20 милиарда левчета, какво са за българите?ама пък се нагледаха на тиквата и тиквичките-сутрин , обед и вечер.
   

оценка

+1 -0