Webcafe

Герой на България

Емилия Милчева
02.11.2012, 16:35 (обновена 04.11.2012, 13:55)
Росен Плевенлиев

България не подкрепя Македония за членство в ЕС.

Това в прав текст означават думите: "Не можем да дадем евросертификат на действията на управляващите в Скопие, които системно налагат идеология на омразата към България".

Може да си мислите, че го е казал президентът Георги Първанов - или директорът на НИМ и виден "македонолог" Божидар Димитров. Но не, заяви го президентът Росен Плевнелиев. При това на срещата си с еврокомисаря по разширяването и европейската политика за съседство Щефан Фюле.

За разлика от българския президент, Фюле беше къде къде по-дипломатичен - в напълно европейски дух. "България и Македония имат силни и дълбоки връзки и съм убеден, че двете страни могат да разрешат откритите въпроси помежду си в добросъседски дух, основан на европейските ценности", каза по-късно еврокомисарят.

Защо София да не подкрепи Скопие - нима иска засилване на деструктивните и сепаратистки процеси в съседната нам република, където балансът е крехък от времето на Охридското мирно споразумение от 2001 г.? До степен да не може да се проведе едно обикновено преброяване на населението... Това е не просто език на омразата, а истинска омраза.

Дипломат се оказа външният ни министър Николай Младенов, който не за първи път замазва подобни гафове. "Македония е най-близката ни страна тук на Балканите", заяви Младенов. (Само да не беше споменавал за едни "тънки червени линии"...)

По думите му навсякъде в България хората са на едно мнение - че Македония трябва да бъде част от европейското семейство. "Тя обаче трябва да бъде част от това семейство, когато изпълни критериите за членство и когато докаже искреното си желание за добросъседски отношения с България", каза външният министър, смекчавайки леко тона на Плевнелиев. Но не излезе от неговия коловоз.

Не е ли редно България да подкрепи Македония за членството й в ЕС така както я подкрепи за независимостта й без да поставя условия. Водена от презумпцията, че в една общност проблемните въпроси може да бъдат разрешени по-бързо и ефективно, отколкото от позициите на "двете страни на границата".

Плевнелиев предложи съвместни чествания на празници с Македония. Колегата му - македонският президент Георги Иванов откри три общи - Деня на Европа, денят, в който България признава Македония, и денят, в който България и Македония са установили дипломатически отношения.

В отговор президентът заяви, че това е много далече от българските представи за общите празници. Ако така ще я караме, до общи чествания няма да се стигне. По-добре да се почне от някъде - Денят на Европа е едно добро начало.

Ако държавният глава наистина иска да се запише в българската история с някаква диря - не само като име в учебниците, може да започне с Македония. Но не с инструментите на заплахата.

Така може да се окичи в края на мандата с "Герой на България". Нали ГЕРБ обмисля такъв орден, както обяви Божидар Димитров. Пък може и някой храбър македонец да изберем за отличието...

Oще: георги първанов  ес  македония  росен плевнелиев  скопие  софия  членство 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

11 dedo adji | 12.05.201418:39

Изненада след изненада.
Да чуя нещо пробългарско произнесено от Плевнелиев.
И Фрида се загрижила за България. Че се и надява един ден да станем една държава. Не бой се, Фрида, тази възможност е убита още в 1912 год.
След едно поколение може и да има държава Македония, но македонци в нея няма да има. Шиптърите ще ги удавят. И, както открай време става в тази нещастна област, най-добрите и издигнати ще бъдат избити, достойните българи ще емигрират в България, а останалите ще се поалбанчат. И българското правителство ще побърза да ги признае, както призна Косово и Босна, и не признава Крим.
Условието за подкрепа е едно и е отдавна обявено-да спрат антибългарските изстъпления.
Иисус е казал "Прощавай до 70 пъти по 7" АКО СЕ ПОКАЕ. Който не се покайва е готов да извърши същото престъпление при удобен случай.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.05.2012, 16:14

10 Зарко Илиев | 10.11.201221:36

Абе , въобще не разбирам защо трябва да подкрепяме Македония?!
В този свят на интереси откъде на къде да защитаваме някой който не знае елементарните правила на общуването?
Страшно измислена тема е тази за Македония - нали имат право на самоопределение - да се оправят!!!
Но един ден, когато албанците ги изядат, ще им припомним какво са говорили.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.09.2012, 01:16

9 Recycler | 06.11.201210:48

Хахаха, пуснат ви провокативно някое малоумие, и вие кълвете ли, кълвете ... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

8 Frida | 05.11.201209:08

авторката е напълно права.
ако отказът се дължи единствено на политиката на настоящето правителство, би могло да се посочат някакви условия, при които да няма вето.
НО, оставяйки настрана всякакви емоции, обиди, нападки, обвинения и пр. махленщини, трябва да се каже -македония е една изкуствена държава и това е основното. там тлее жесток конфликт, който при определени условия ще се разпали. това не значи, че в беге не съществува нещо подобно. истинският държавник трябва да не се влияе от подобни дрязги и да не се обосновава с -омраза-. щото утре може и да сте\сме една държава с тях. историческият момент е такъв - преходен за млади и исторически не наълно узрели държави.
критичен, с други думи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.04.2011, 22:41

7 Agrael | 03.11.201220:35

Да не пропуснете предаването "Земьо родна македонска" - научно-популярен филм за Луната
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.11.2011, 19:52

6 Lacho Tomov | 03.11.201219:31

Абе тоя сайт всеки път като го отворя да чета нещо на политическа тема - чета все по-големи и по-големи глупости.

Какви хора ви пишат "политическите анализи" на вас бе - 15 годишни полуидиоти? Кой ви пита вас за мнение, кретенчета, та държите да го изпльоскате така на всеослушание и то даващи оценки на хора, къде-къде по-умни от вас?
Eй аман от малоумни драскачи, изживяващи се като народни мъдреци.

Как ги мислите тия глупости - да сме подкрепяли Македония за еврочленство? Ние от тая държава сме видели само помии - коя от коя по-голяма. Айде да не ги изреждам, достатъчно е само да споменем пародията по делото за удавените българи в Охрид - тоя, дето ги издави само къде паметник не му издигнаха в Македония, че избил мръсните българи.
И ние да им се усмихваме, както правеше тоя мазник Първанов.

Всяка нормална държава си брани интересите и използва каквито има дипломатически лостове за да връща на земята такива самозабравили се дебили, които се гаврят с нея.

Ние нямаме много лостове към Македония, затова еврочленството е един съвсем цивилизован начин да ги накараме да се опомнят.
Такива методи ползват и гърци и холандци и американци и англичани и всички нормални държави.

Само нашите псевдо-драскачи, изживяващи се като журналисти имат друго мнение по въпроса.
Или може би понеже сте си традиционно опозиционна медия, на която и се плаща да плюе по всичко де-що се прави от правителството, та на моменти опирате и до такива абсурди.
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

5 peta_wawa | 03.11.201215:22

Защо трябва да наказание македонците за недалновидната политика на правителството им, което за да не отиде под вода цака с национализма. Ако останат поне половината макета, след като вземат паспорти пак ще е добре, макар че не вярвам. Да не би те да не виждат глупостта дето се върши около тях. Трябва да влязат в европа и да получат европейски средства за разрушаването на прометей, гащите му и т.н. muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.10.2011, 18:02

4 Mariana Konova | 03.11.201213:32

Предлагам на автора две неща :
1) да се разходи във вторник, сряда или четвъртък по обедно време около градинката пред Народния театър или по-конкретно около Министерството на правосъдието.. и изведнъж да открие колко много македонци чакат на опашка, за да станат българи, не защото се гордеят с нашата история и с корените си, а защото искат да могат да работят и пътуват свободно като граждани на ЕС....

2) да отдели няколко дни ( минимум ) да си помисли на колко точно условия за членство в ЕС не отговаря Македония и по-специално да си помисли за клаузата за добросъседство... а това последното да го прави докато чете историята на Македония, както и всичко фигуриращо в техните учебници и в техните медии, свързано с България....и българите...
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

3 Божидар Гюлмезов | 03.11.201212:25

Аман от тъпотии, поредните джурналистически доста жалки драскачества.

Пълна подкрепа за думите на Плевенлиев! Крайно време е макетата да разберат че прекаляват с антибългарското си държание, и че те в Европа НЯМА да влязат преди да спрат репресиите на българите!

То ако сега не го направим - кога? Когато станем не просто най-омразния етнос в Македония, ами когато вече няма хора дето да се определят като българи ли?


Така че - жалки сте джурналистите... Гърците си защитават интересите, така трябва да направим и ние. Стига толкова "безрезервна" подкрепа за антибългарите в Скопие... Бесен
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

2 Pavur Pezev | 03.11.201211:59

Те затуй руснаците изтеглиха половината ядрен арсенал от Тополи и Искандери в Калининград,щото знаят че Македония ша флиза у ЕС и НАТО.Насраха се от страх ръйш ли.
   

оценка

+1 -0