Webcafe

Шестте политически "племена" на Европа

Webcafe по Politico
04.12.2017, 15:45 (обновена 06.12.2017, 16:39)

1 от 6 снимки Назад Напред

Колебливите европейци

Снимка: © chathamhouse.org

"Колебливите европейци" (36 процента) - едновременно горди с това, че са част от ЕС, но също така и някак апатични към политиката и това, което се случва като цяло.

Забравете старото разделение - про и анти Обединена Европа. Що се отнася до начина, по който европейците се идентифицират с отношението си към идеята за ЕС, всъщност има шест различни "политически племена". Това показват констатациите от проучването на Chatham House за разнообразието от гледни точки в ЕС.

Изследването е проведено сред повече от 10 000 души от общо 10 европейски държави. Те били питани за възгледите им по редица политически и социални въпроси. Така се стига до извода, че сегашното поляризирано дебатиране на "про-ЕС" vs "анти-ЕС" не успява да обхване сложността на целия спектър от политически мнения за бъдещето на Европа.

Така изследователите успяват да изведат шест политически "племена", които се отличават в позициите си относно Обединена Европа.

Най-голямото политическо племе, с 36% от извадката, са "колебливите европейци". Те се гордеят, че принадлежат към ЕС, но също така се интересуват от притеснителни въпроси като имиграцията. Когато обаче се постави избор между по-нататъшна интеграция в общността и националния суверенитет, те са склонни да се придържат към собствената си държава.

Като цяло, членовете на това племе се колебаят по много въпроси и трябва да бъдат убеждавани редовно в заслугите на ЕС за общото благо. Умерено доволни са от живота си в страна членка, често са с доходи около средните или малко под тях. Същевременно това е групата, в която има най-много жени. Членовете й също така са най-склонни към аполитично мислене.

Втората най-голяма група, идентифицирана от Chatham House, са "доволните европейци". 23% от всички респонденти попадат в племето на "оптимистичните" про-европейци. И все пак, когато става въпрос за по-нататъшна интеграция, хората тук по-скоро биха предпочели статуквото.

Най-много тук са младите хора до 30-годишна възраст с оптимистични възгледи за развитието на ЕС. Смятат се за достатъчно информирани за това как ЕС функционира и какво може да им даде.

В самия краища на спектъра са "борците срещу ЕС" (14%) и "федералистите" (8%). Тези две групи притежават напълно противоположни възгледи.

Хората от първата група смятат Европейския съюз за недемократична институция. Те са ядосани на Брюксел и определено не смятат, че членството им носи особени позитиви. Основната вреда, която виждат е имиграцията се борят срещу нея.

В другата се застъпва сериозно идеята за "Съединени европейски щати" и федералното бъдеще на ЕС като една държава с много малки полуавтономни области. Тук са старите европейци, за които мечтата за Обединена Европа все още е жива. Имат приятели в много държави и пътуват често, оценявайки свободата на движение изключително високо.

И въпреки че тези групи са сравнително малки, има тенденция членовете им упражняват непропорционално голямо влияние в политическа сфера, се казва в доклада.

Също така не феновете на по-дълбоката интеграция са "солидарните бунтари", които искат "по-свободен, по-демократичен ЕС, движен от солидарност, с правомощия, върнати на държавите-членки". Когато става въпрос за споделяне на отговорностите, членовете на това племе мислят, че всяка страна трябва да заеме своя дял от бежанците.

Те имат малко вяра в демокрацията на ЕС и малцина смятат, че са се възползвали от членството в общността. Често живеят в някои от онези държави, които най-тежко са усетили икономическата криза.

Не на последно място са "фрустрираните про-европейци", които искат "по-интегриран ЕС, продиктуван от прогресивни ценности". Често са с по-леви възгледи и смятат, че пътят на Европа трябва да бъде в един по-солидарен вид.

Изследвателите представят четири ключови твърдения, които разделят различните племена.

1. "Европейският съюз е много демократичен"

Тук съгласни с твърдението са 76% от федералистите, 64% от убедените европейци, 17% от колебливите европейци, 14% от фрустрираните европейци, 1% от солидарните бунтари, и 0% от борците срещу ЕС.

2. "Богатите държави трябва да помагат на по-бедните държави"

Съгласие с това изразяват 84% от федералистите, 66% от убедените европейци, 58% от солидарните бунтари, 50% от фрустрираните европейци, 38% от колебливите европейци и 14% от борците срещу ЕС.

3. "Имигрантите са нещо положително"

Тук подкрепата сред всички групи е значително по-малка, но 59% от федералистите, 47% от убедените европейци, 24% от солидарните бунтари, 22% от фрустрираните европейци, 18% от колебливите европейци и 3% от борците срещу ЕС изразяват съгласие тук.

4. "Подкрепям квотите за имигранти, наложени от ЕС"

77% от федералистите, 60% от убедените европейци, 51% от фрустрираните европейци, 35% от колебливите европейци и 5% от борците срещу ЕС изразяват подкрепа по темата.

"Ключовото предизвикателство за политическите лидери ще бъде ангажирането на племето, което наричаме "колебливи европейци" - най-голямото племе и решаващата група за бъдещето на Европа", казва Томас Райнес, съавтор на доклада.

Той добавя също така, че "макар че много от хора от това племе да подкрепят инстинктивно ЕС, те имат сериозни притеснения относно суверенитета и имиграцията, а мнозина просто не се интересуват от политиката".

Към кое племена принадлежите вие? Можете да проверите, попълвайки теста на Chatham House.

Oще: европа  европейци  ес  националисти  племена  политически племена  политически пристрастия  разочаровани  федералисти  фрустрирани 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.01.2015, 14:56

1 glaxo | 13.12.201718:34

Интересно детерминиране и стратификации, по начин на възприемане на тенденциите и перспективите пред ЕС сега и в бъдеще. Макар и да няма сравнителен анализ за това , как са мислили европейците преди 5, 10 или 20 г. вероятно "партията" на евроскептиците е повишила "членската маса" и симпатизантите си. Европа е в криза на институционално доверие и това го показва и изследването.За това има много и различни причини. Лошото е, че идеите и най-вече лидерите са в остър дефицит, което е в основата на всичко, което се случва или ще(няма) да се случи.
   

оценка

+0 -0