Webcafe

Операция "Дянков"

Guns&Ducks
07.10.2010, 08:01 (обновена 08.10.2010, 15:41)
Симеон Дянков

Снимка: © Sofia Photo Agency

Как проблемът Дянков се оказва проблем Цветанов

В правителството на ГЕРБ министрите не са министри на ГЕРБ, а лично на премиера. Даже не са министри, а негови лични бушони. Нямат гарантирано политическо достойнство, защото основното им политическо призвание е на временно пребиваващи.

Изгори, за да светиш

Красноречиво показателство за това са двамата отишли си вече здравни министри. На Божидар Нанев му забъркаха измислено закононарушение с лекарства, а Анна-Мария Борисова "подаде" оставка, след като в медиите "изтече" стратегията й болните да си доплащат за лечението. Двамата здравни министри, дошли на власт безславно и без авторитет, си заминаха като ненужни парцали, без право на публично обяснение.

Третият здравен министър пък бе избран в сряда в отсъствието на този, който го издига и трябва да го представи пред депутатите - министър-председателят. Стефан Константинов бе унизен първо с твърдението на Бойко Борисов, че го е канил за поста още преди 10 месеца - неясно остана защо тогава не е приел и защо приема сега.

Втори път бе унизен, когато премиерът се договори с Лекарския съюз ден преди избрането му за министър. И трети път бе унизен, след като в парламента бе представен от вицепремиера Дянков - същия, за когото на изпроводяк Анна-Мария Борисова съжали, че е финансов министър, и когото лекарското съсловие не желае за наблюдаващ ресора им вицепремиер.

Здравният проблем обаче е финансов и двамата здравни министри се оказаха бушони за финансовия. Защото Симеон Дянков е много удобен на пожарникарско-волунтаристкия стил на управление на Бойко Борисов. Винаги е готов да се обърне на 180 градуса от всяка своя позиция, без хич да му мигне окото, винаги е готов да пренасочи пари от едно място на друго, защото премиерът не иска хората да го мразят, а само да го обичат.

Воденичният камък

Дянков обаче тежи като воденичен камък на шията на премиера. Тъкмо той според социологическите проучвания главоломно сваля не само собствения си, но и рейтинга на цялото управление. Тъкмо той е в основата на всички съсловни и синдикални протести, пред които премиерът винаги дава заден.

Освен това няма друг начин премиерският и правителственият рейтинг да се презаредят освен чрез смяната на министри. А след двукратните смени в здравното министерство, презареждане вече не може да има, без да бъде уволнен ключов министър, какъвто е финансовият.

Проблемът е, че точно такъв ключов министър няма как да си отиде, без това да хвърли тежка сянка върху цялата правителствена политика до момента и върху самия премиер. Ако Борисов можеше криво-ляво да избяга от отговорността за провалите в здравния сектор, стоварвайки я върху личните провали на двама краткотрайни министри, това няма как да стане с финансовия министър и вицепремиер, който ръководи цялата икономика и когото премиерът винаги е подкрепял.

Необходим е трик ала Пилат Понтийски, за да може премиерът да си остане строг и справедлив капитан на кораба, който го води в правилната посока, а некадърните моряци сами си изпадат зад борда.

Прекрасна възможност за това му се отваря с оня случай за огласяване на класифицирана информация отпреди половин година. В отговор на питане на бившия финансов министър, а сега депутат от БСП Пламен Орешарски, Симеон Дянков съобщи от парламентарната трибуна за тайно споразумение между кабинета „Станишев" и БНБ за депозиране на 1.2 млрд. лв от фискалния резерв в търговски банки.

Номер а ла Пилат Понтийски

В момента тече разследване за изтичане на класифицирана информация от финансовото министерство, като засега Дянков ще бъде разпитван само като свидетел, не като обвиняем. Но дори и да му бъде повдигнато обвинение и да бъде признат за виновен, разгласяването на класифицираната информация очевидно ще е по непредпазливост и под "подстрекателството" на Орешарски, както казва премиерът, понеже той е отправил питане. Така Дянков ще отнесе само символична глоба.

Нищо не пречи прокуратурата, която де факто вече е част от изпълнителната власт, да си свърши работата и Дянков да бъде осъден. При което няма как да остане министър. Самият Борисов вече заяви, че "по въпросното питане относно изтичане на държавна тайна, ако е нарушил, той ще си понесе своята отговорност, след като прокуратурата се произнесе".

Проблем няма да има нито от управленско естество - бюджет 2011 тъкмо ще е приет, нито ще накърни имиджа на правителството и премиера, дори напротив - Дянков си отива за дребно прегрешение, но вижте как за Бойко Борисов законността е над всичко.

Владислав Горанов начело?

Политически проблем на премиера няма да има с наследника - без Дянков спокойно ще може да се върви по дянковски, като начело на ведомството например застане сегашният зам.-министър Владислав Горанов. Нищо, че в сравнение с него на синдикатите Дянков вече ще им изглежда като един много социално ангажиран човек.

Горанов обаче няма да има авторитет и за вицепремиер (Дянковият бе предварително напомпан като човекът в топ 100 на световните икономисти). Затова ако той стане министър, вероятно ще се търси и ново лице за вицепремиер, което да отговаря за икономическите ресори. Или пък ще се търси друг вариант за финансов министър, който отново да е и вицепремиер.

Нищо не пречи например самозамразилият вицепремиерската си номинация през януари икономист Илиян Михов да си я размрази. Може също броят на вицепремиерите да нарасне на трима. Най-малко вероятен изглежда вариантът кабинетът да остане само с един вицепремиер - Цветан Цветанов.

Проблемът кой да е вице не е само въпрос на запълване на щата, а на вътрешно-кабинетен баланс. След отстраняването на Дянков вицепремиерът Цветан Цветанов ще стане с още по-силни позиции, и един неовластен и слабоавторитетен нов икономически вицепремиер само ще усили тези позиции. За Борисов това няма да е никак изгодно. В политиката няма приятелство, дори и между първи приятели.

Активите от акциите на МВР - само на рейтинга на Цветанов

Борисов не може да си позволи активите от МВР акциите да се пишат главно на сметката на Цветанов, а пасивите на цялото управление да са за негова лична сметка. Раздалечаването в рейтингите на двамата може да застраши собствените му позиции на министър-председател.

Особено като се има предвид, че Цветанов владее не само едно от най-важните за всяка власт министерство, но и партийния апарат и голяма част от депутатите на ГЕРБ (както и в БСП, когато Румен Петков хем беше вътрешен министър, хем държеше организационните структури в партията).

При тежък срив на доверието в управлението той може да се превърне в спасителен вариант за ГЕРБ да удържи властта. Борисов едва ли би си позволил сам да засилва тези позиции на Цветанов в кабинета, като го остави единствен вицепремиер или назначи за втори такъв по-слаба от Дянков и безвластна (без да е титуляр на ключово ведомство като финансовото) фигура.

Така проблемът Дянков всъщност се оказва проблемът Цветанов. И голямото питане при Операция "Дянков" не е дали ще бъде сменен, а кога точно, и кой или кои ще наследят ресорите му на финансов министър и вицепремиер.

Oще: бойко борисов  вицепремиер  владислав горанов  министър  симеон дянков  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

3 Pafkata | 14.10.201019:33

ГЕРБ ОБВИНЯВА ХОРА В ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ И ИМ ВЗИМА ИМОТИТЕ.
щЕ КАЖЕТЕ АМИ ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ, ЗАщО ИНАчЕ щЕ ГО ПРАВЯТ?

АМИ ЗАщОТО ББ И ЦЕЦКО ИСКАТ ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ ОщЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ. КАК?

1. ЗРЕЛИщЕ БЕЗ ХЛЯБ ЗА ГЛАДНИЯТ БЪЛГАРИН.
2. ВЗИМАНЕ НА ПАРИ И ИМОТИ ОТ КОЙТО ИМА ПО ПРЕДТЕКСТ, чЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ. ПРОКУРОРИТЕ ЦЕЛУВАТ РЪКАТА НА ББ И ИЗФАБРИКУВАТ ОБВИНЕНИЯ, ЗА КОЙТО ПРЕЦЕНЯТ, чЕ Е ЛЕСНА МИшЕНА.
3. АРЕСТИ ЗА ПОЛИТИчЕСКИ КОНКУРЕНТИ. (АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ???)
4. ОТКЛАНЯНЕ НА ВНИМАНИЕ ОТ СЕБЕ СИ С ПОЛИЦЕЙСКИ АКЦИИ И ОБВИНЕНИЯ.
5. ЗАТВОР И ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО. КАТО ТЕ ОСЕРАТ ПРЕД ВЕСТНИЦИ И МЕДИИ, ИДИ ИСКАЙ НЯКОЙ ДА ТЕ ИЗСЛУшА ИЛИ НЕДАЙ СИ БОЖЕ ИМАш ДОКAЗАТЕЛСТВА, чЕ СИ НЕВИНЕН. В ЗАТВОРА щЕ СТОИш ДОКАТО ОМЕКНЕш И СИ ПРИЗНАЕш, чЕ СИ ВИНОВЕН, КАКТО ПОЛИЦИЯТА Е ИСКАЛА ОщЕ В НАчАЛАТО КАТО СА ТЕ ОБЯВИЛИ ЗА ПРЕСТЪПНИК.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.05.2010, 19:54

2 nina | 12.10.201015:52

Проблемът е в това, че се реже там, където трябва да се дава. Пример - здравеопазването. Как се прави реформа без пари? Създай ред и условия за работа на болници, преорганизирай принципа на работа и координирай със здравната каса, налей необходимите за стабилизиране на сферата пари и после си събирай дижидентите. Народа го е казал - с трици маймуни не се ловат
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.09.2010, 15:11

1 pgh | 07.10.201018:54

Авторът се е опитал да прехвърли проблема от болната глава на здравата. Проблема не е Симеон Дянков. Проблема е че в държавната хазна постъпленията са по-малко от разходите. Така че финансовият министър или трябва да сведе разходите до нивото на приходите или да взема заеми. Да - МВФ може и да ни отпуснат заем, но това ще стане при заробващи условия и за пари, които може да покрият дупката в бюджета за 1-2 години, но няма да реши нищо повече.
Така че аз подкрепям политиката провеждана от Премиера и Финансовият министър. Бюджета трябва да се реже докато разходите се сведат до нивото на приходите. Това може да доведе до краха на някои институции, но е за предпочитане пред краха на държавата.
   

оценка

+0 -0