Webcafe

Министерството на Лукарски

Николай Киров
16.11.2014, 18:36 (обновена 20.11.2014, 08:28)
Божидар Лукарски

Лошо ли е министерството на икономиката да съществува само проформа?

Бойко Борисов го направи! Събра социалисти, демократи, либерали и националисти в едно, и спретна правителство. За целта трябваше да създаде достатъчно министерства за всички желаещи, ето защо разби мастодонта на икономиката, енергетиката и туризма на три.

В енергетиката и туризма всички се зарадваха - най-после ще си имат собствено министерство. По вероятно е обаче то да има тях.

Икономиката като цяло обаче не трепери от щастие

След като от нея бяха изключени енергетиката и туризма, тя получи Божидар Лукарски - юрист с приватизационен уклон, който може да има икономически интереси, но не и квалификация или образование в сферата на икономиката.

И все пак да не съдим прибързано. Самият Бойко Борисов също не беше образован да управлява държавата, а не се справяше чак толкова лошо, колкото например неговият наследник и предшественик, Пламен Орешарски.

В САЩ, Меката на свободния пазар, едни от най-успешните президенти, като например Роналд Рейгън, са били отчайващо неквалифицирани.

Истината е, че в едно министерство министърът е само лице за пред медиите. Политиката се осъществява от зам.-министрите, а истинската работа се върши от експертите. Така, колко по-малко се бърка министърът или премиерът на екипа си, толкова по-добре работи държавата.

Бойко Борисов е овладял до съвършенство този подход. Той се кара на министрите като грижовен баща, винаги е на страната на електората - освен с малки изключения, когато е в чужбина и всъщност не управлява държавата, а само стои начело.

Ще следва ли Лукарски същия път в министерството на икономиката? Едва ли

По всичко личи, че амбициозният юрист е решен да управлява, а това може да означава резултат с неочакван край. Ресорните заместник- министри не са повод за голям оптимизъм. Бившият кмет на столичния район "Витоша" Любен Петров и Даниела Везиева - началник отдел "Административно-правно, финансово-стопанско и информационно обслужване" в Регионалния инспекторат по образованието в Русе. Както и да ги погледнем, едва ли могат да се нарекат експертен екип.

Светлина в тунела на икономиката е назначаването на Владимир Каролев като съветник на Лукарски. Либералният икономист безспорно си разбира от работата и е експерт в своята област. Това, което е притеснително във връзка с Каролев, е, че той ще се опита да наложи идеите си за реформи през министерството на икономиката.

Представете си как от едната страна Ивайло Калфин натиска за социална държава, а от другата Лукарски, под влиянието на Каролев, настоява за пълна либерализация на пазара. Бойко Борисов ще гледа назидателно отстрани, а рискът страната да се люшка ту на ляво, ту на дясно не е малък.

Не че няма нужда от реформи, но те трябва да бъдат резултат от цялостна, комплексна и дългосрочна държавна политика. А не, както и до този момент, да се следва пътят на: "имам една идея, дайте да я приложим на практика, пък да видим какво ще стане".

Все пак гражданите на тази страна не са стадо експериментални животни, въпреки че българските политици понякога смятат обратното

На този фон е добре, че Министерството на икономиката всъщност не е министерство на икономиката. От него са извадени не само енергетиката и туризма, но и финансовите лостове за осъществяване на икономическата политика.

Министър на европейските фондове и икономическата политика е Томислав Дончев, а по-голямата част от държавните инвестиции ще минават през министерството на регионалното развитие и благоустройството, начело на което стои Лиляна Павлова.

Министерството на икономиката май се оказва напълно безсмислено и изглежда като държавна структура, съществуваща единствено с цел да има политически пост за Лукарски

На инвестиционен форум преди време финансистът Владимир Хърсев коментира отношенията между инвеститорите и българската държава. Обикновено, идвайки при него като консултант, чуждестранните компании искат да ги свърже с министри и високопоставени държавни чиновници, за да получат преференции и подкрепа от властта. Хърсев им дава един съвет - да си гледат бизнеса и да не се занимават с държавата.

Лошо ли е министерството на икономиката да съществува само проформа? Необходима ли е държавата за икономическия просперитет на страната?

Отговорът и на двата въпроса е по-скоро не, въпреки че българският бизнес е свикнал да търси държавната хранилка, като добър домашен любимец, какъвто беше отгледан по време на прехода.

Ако държавата беше толкова важна за икономиката, политическият хаос в страната през последната половин година трябваше да доведе до рецесия. Всъщност се случва точно обратното.

Въпреки че според предприемачите политическата несигурност е най-големият проблем на страната в момента и основна причина за влошаването на бизнес климата, през последните две тримесечия Брутният вътрешен продукт на България стабилно нараства с 1.6% на годишна база, движен от инвестициите и крайното потребление. Безработицата рязко пада до 10.8%, а заетостта се увеличава до 62.8%.

Липсата на държава изглежда се отразява благотворно на пазара и търсенето в страната

Секторите, които дърпат икономиката назад, са тези, в които държавата има най-голямо участие, като затъналата в дългове енергетика.

Тук не трябва да генерализираме и да правим извода, че държавата по принцип е лошо нещо и трябва да бъде сведена до минимум. В скандинавските страни например регулациите и държавната намеса са силни, но не вредят на икономиката.

Правилният извод е, че българската държава е вредна за пазара, защото обикновено действа без цел и посока или пък още по-лошо, с цел печалба.

Ето защо министерството на Лукарски, което е създадено, за да не провежда политики, може да се окаже много добро за икономиката на България.

Oще: божидар лукарски  владимир каролев  енергетика  ивайло калфин  икономика  инфлация  лиляна павлова  миет  министър на икономиката  правителство  сдс  томислав дончев  туризъм 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

6 pixie | 17.11.201419:33

Я да вземем всички да се изредим да подепутатстваме по 4 години в парламента. Най-красивите ще ги правим министри, а пък външният министър ще бъде избран с конкурс "мис/мистър външен министър", защото не трябва да се излагаме пред чужденците. Умни не ни трябват, защото те имат идеи и искат да променят нещата.
Депутатите ще имат 4 години да си оправят живота (каквото и да значи това) и като се изредим всички, в България ще има средна класа и среден бизнес, щото всички ще са бъркали в кацата с меда и ще са напред. Освен това, през 4-годишния период ще можем да оправяме роднини и приятели, любовници и други близки на разни позиции, за да си оправят живота и те. И така, има няма за 10 години, ще вдигнем сами стандарта на живот даже без да променяме избирателния закон.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

5 Ролинс | 17.11.201418:57

"Светлина в тунела на икономиката е назначаването на Владимир Каролев като съветник на Лукарски. "

Moля?!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.02.2013, 00:46

4 Ролинс | 17.11.201418:57

"Светлина в тунела на икономиката е назначаването на Владимир Каролев като съветник на Лукарски. "

Moля?!?!?!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.10.2013, 15:00

3 maznislav | 17.11.201418:49

Много по-добре е някой да хване да свърши нещо в тая държава, отколкото всеки "интелектуалец" да ми пише пасквили за това колко комплексна работа трябва да се свърши.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

2 паяка | 17.11.201413:43

"... в едно министерство министърът е само лице за пред медиите. Политиката се осъществява от зам.-министрите, а истинската работа се върши от експертите. Така, колко по-малко се бърка министърът или премиерът на екипа си, толкова по-добре работи държавата"
ГЕ-НИ-АЛ-НО!!!
Министри-пресаташета! Млади хора, зарежете мераците да ставате инженери, лекари, адвокати, даскали, пи ар му е майката! Учете Пи Ар, че да ви дадат по едно министерство.
А че нещата се получават обикновено не благодарение, а въпреки..., важното е да се получават.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 17.11.201411:14

Не притеснително, направо е страшно. Министърчето и екипа му са некомперентни, а Куролев е крадец, ДС доносник и царрски г*золизец...
Единствено е хубаво, че икономика нямаме, та няма и кво толкова и да съсипят.
И да намери Лукавски и за гаджето си топло местенце - вече знаем, че е умна и амбициозна поне. Пляскане Пляскане
   

оценка

+1 -0