Webcafe

Адио, Рио

Петър Николов
25.10.2013, 11:57 (обновена 28.10.2013, 12:49)
Таня Андреева

Няма ли най-сетне здравната министърка Таня Андреева да каже смислено какво - и дали - ще се реформира в здравеопазването

В един стар забавен български филм - "Адио, Рио", арх. Стоев и много други като него изведнъж разбираха, че имат проблем - как да се отърват от трупа на някогашната си чиста съвест.

Съдейки по действията на политиците ни - управляващи и т.нар. опозиция, този проблем те отдавна са го решили. Най-вероятно още при влизането си в политиката, са я убили и изнесли в някоя офшорна зона, за да не бъде никога намерена.

Вместо да се опитват да решат същинските проблеми, те ни занимават с измислени и раздухвани от тях - и медиите им - скандали. Кой се интересува защо Външно не е било уведомено за пускането на Гълъбин Боевски от затвора в Бразилия? И какво, като го бяха уведомили през декември 1997 г. за проблема с българските медици и заразените от СПИН деца в Бенгази, Либия - не си мръдна пръста.

Така че този глупав шум е просто... да се шуми по несъществени теми.

Знаете ли, че НЗОК няма пари, за да плати на лекарите и медицинските сестри и ще преведе само 80% от това, което им дължи? Ако имате близки, които са в болниците, или работят там, значи знаете.

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева се опита да успокои вчера гилдията, като заяви, че вижда резерви да се намерят необходимите 20 на сто, ако се съберат 100-200 милиона лева от неплатените здравни вноски. За ваше сведение това е под 1% от несъбраните, но начислени вноски и шансът НАП да се стегне и да ги осигури е нищожен предвид особено лошата събираемост на приходите т.г.

Тихомълком Касата притиска директори на болници, изнудвайки ги да подписват анекси и кредитни известия, с които се задължават да се задоволят до края на годината да получават пари само в рамките на 80 на сто от изработеното, за което сигнализираха от Българския лекарски съюз.

Това на практика означава, че по различни начини болниците ще връщат хора, а качеството на лечението още ще се влоши. Ще го усетим ние и нашите близки.

БЛС взе решение до края на годината болниците да въведат официално доплащане от 20% на всички дейности, които би трябвало да се поемат напълно от Националната здравноосигурителна каса. Оказва се, че за ноември и декември на болниците може да бъдат преведени още по-малко пари от 80-те процента за септември.

Нито в парламента, нито в сутрешните блокове на телевизиите темата не се дискутира. Мъртва е, сякаш здравеопазването не съществува в България. Може и така да е. А трупът му е изнесен ... те си знаят къде - където са и техните. Адио, Рио.

Oще: 80 процента  болници  гълъбин боевски  здравеопазване  нзок  скандали  съвест 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.02.2012, 14:03

4 delight | 28.10.201314:22

@3 " И ще се оправи само ако и държавата и обществото, станат такива каквито би трябвало да са."
--------
Според кого? Ако питаш правителството - те са си добре, с идеята да станат още по-добре. Те проблеми едва ли виждат, може би само дребни спънки. Сещай се! Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 15:13

3 yordanov34 | 27.10.201319:10

Едва ли женицата е виновна за окаяното положение на здравеопазването. И по-важно - едва ли може да промени нещо. Здравеопазването ще е "болно" както и цялата ни държава и общество. И ще се оправи само ако и държавата и обществото, станат такива каквито би трябвало да са. Дотогава - ще има "Пари няма - действайте".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2012, 10:07

2 Борката | 26.10.201307:25

Сигурно имате предвид - отмяна на забраната за тютюнопушене...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.10.2013, 01:08

1 Ina Stoilova | 26.10.201301:11

nai glupavata ministerka na zdraveopazvaneto/kato vslchki drugi .smiah za tsiala evropa za otmianata na pusheneto v zavedeniata
   

оценка

+0 -0