Webcafe

Високо напрежение

Webcafe.bg
07.05.2014, 16:24 (обновена 09.05.2014, 18:43)
избори 2013

Снимка: © Явор Николов

И Пламен Орешарски се включи в хора на БСП и "Атака" за отнемане на лиценза на трите ЕРП-та

Сагата с ЕРП-тата заприлича на стария чувал с брашно, който политиците тупат преди избори, за да стигне някоя друга троха от обещания до избирателите. През останалото време се чудят как изкуствено да задържат цената на тока, защото всяко поскъпване заплашва да ги изложи на високо напрежение от улицата.

Този път в хора на БСП и „Атака" запя на тих глас и премиерът Пламен Орешарски - ДКЕВР трябвало да накаже трите ЕРП-та, ако продължават да упорстват с отказа да се изплатят на НЕК.

Бойко Борисов също искаше да отнеме лиценза на ЧЕЗ и да намали цената на тока с 8 на сто. Това така и не стана, защото един ден по-късно подаде оставка.

Орешарски засега не смята да подава оставка. Каза, че ще го направи, когато е очевидно, че не може да се справя с ангажименти си - но на този етап можел.

Токът побърква политиците - особено преди избори. Тогава напрежението в партийните проводници на популизъм така се рязко увеличава, че отнемането на лицензите за трите ЕРП-та се проблясва като нов вид Освобождение.

Защо три големи чуждестранни дружества у нас се оказаха отново номинирани за изгонване? Защото не плащат на държавата 320 милиона лева, докато горката НЕК фалира с дългове от 2.5 милиарда лева (по министър Драгомир Стойнев) или 4 милиарда лева (по ГЕРБ и Румен Овчаров), което вероятно няма нищо общо с гьола на АЕЦ „Белене", „Цанков камък", корупцията и т.н.

Сметката е ясно, че ще я плащаме всички ние, но кой ще отнеме лиценза на НЕК, след като компанията е във фактически фалит?

А ЕРП-та не плащат, защото са си „прихванали" парите, които държавата им дължи заради задължителното изкупуване на зелена енергия, вменено им със закон.

Подобни търговски спорове обикновено се решават в съда или от международен арбитраж. И нека не разтягаме локуми - да останат без лиценз не е никак лесна работа, тъй като нито има уредена докрай законова процедура, нито това ще се размине без жалби за много пари срещу България в международните съдилища, а вероятно и санкции от Европейската комисия.

Властта вече пропусна на няколко пъти да "изгони" трите ЕРП-та чрез уж независимата и изцяло подменена ДКЕВР, която отлагаше решението на своите открити заседания.

Държавата играе мач, в който прави изкуствени засади, но не отбелязва гол умишлено. Защото ще е в нейната врата.

Oще: evn  бсп  герб  дкевр  драгомир стойнев  електроенергия  енерго про  ерп  ток  чез 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.