Webcafe

Showtime за г-н Цветанов

Емилия Милчева
26.05.2010, 15:41 (обновена 22.10.2010, 15:48)
Министъъър Цвееетанов

Снимка: © Колаж: Светозар Стоянов

Уики, уики, я кажи как ще кръстим акцията днес...

Новините за арестите на МВР в информационните емисии вече са неизбежни като прогнозата за времето. Съобщава ги един и същи човек - министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Когато министърът го няма, никой не плеви престъпността в България. Такива работи просто не се случват - защото няма кой да ги съобщи.

България научи за задържания заради теча на матурите чиновник от Цветанов, който обяви от Рим за свършеното. Смее ли някой от МВР да пререди министъра пред микрофона... Вероятно това обяснява и парадокса, че рейтингът му е с 16 пункта по-висок от този на министерството, което оглавява, и за чиито акции съобщава всеки ден.

Когато полицията в Ню Йорк откри и обезвреди колата-бомба до "Таймс Скуеър" в началото на май, CNN направи национален герой симпатичния полицай Уейн Ратиган, разказвайки за акцията. Която, о, ужас, си нямаше дори име.

Дали поради американската Конституция, която защитава индивидуалните права и свободи, а не колективните, или заради професионализма на медиите, научени, че новината, предадена чрез story, е винаги по-питателна - и въздействаща... Пред навирените в лицето му микрофони и камери, полицаят Ратиган скромно казва: "Всички действахме заедно. Нали знаете - това ни е работата..."

Със сигурност Ратиган е станал много по-симпатичен на американците от министъра на вътрешните работи Салазар, който негласно одобрявал нефтените сондажи в крайбрежния шелф след експлозията в Мексиканския залив, замърсила 110 км и бълваща стотици хиляди литра суров петрол повече от месец.

Но десет репортажа с хора като Ратиган ще ви изпълнят с гордост и задоволство от мъжете в униформи, които се грижат за сигурността ви, и от полицията изобщо.

Зад гърба на Цветанов не се вижда никой, ни едно лице. Цветанов е МВР и МВР е Цветанов. Толкоз.

Какво ще стане един хубав ден, когато се събудите и Цецо Цветанов с бодряшки тон ви съобщи, че днес е арестуван последният от 300-та бандити, тормозещи България?! (Поне толкова ги преброиха с Борис Велчев.) Изберете един от следващите три отговора: а) Кризата ще е свършила - защото арестите са най-добрата антикризисна мярка; б) Цветанов ще е премиер на следващия ден; в) Имате делюзия.

Смешките с кръщаването на всеки арест втръснаха. В крайна сметка нали това му е работата на МВР? Ако някой умник е внушил на вътрешния министър колко се вдига рейтингът, когато си стъпил на куп белезници - ок. И без друго мнозина българи продължават да вярват повече на ушите си.

Стига обаче нещата да не минат извън разумната граница. Нали знаете, дори и човек да ухапе куче, когато става всеки ден, не впечатлява никого.

А тия Лапачи, Медузи, Факири, Лихвари и прочие поменици досмешават. Особено когато Цветанов чете полицейския бюлетин с опис на иззетото при обиск от къща в ямболското село Зимница например. А защо той върши това? Ооо, обяснението е трогателно - в политическия кабинет на вицепремиера и вътрешен министър няма пресаташе и медиен съветник, заради икономии. Айде нема нужда...

Денонощното бдение на вътрешния министър по вечерните и утринни предавания на радиа и телевизии хич не ме кара да усещам твърдата и ежедневна грижа на силите на реда и сигурността. Това си е showtime на Ц.Ц.

Малко освежаване на медийните изяви с едно обратно броене ще е от полза. Доста арести се навъртяха, много народ се прибра, може вече и да е преполовена бройката от тия 300, дето тормозят държавата. По-оперативно като отчет ще е вътрешният министър вече да докладва: "Тази сутрин от останалите 212 (примерно) бандити вече са заловени/обезвредени още 11 - и така, драги сънародници, остават още 201 за арестуване"... Така някакси човек се ориентира по-бързо в обстановката.

20 години нямаше превенция на престъпността, беше казал премиерът Бойко Борисов в края на декември 2009 г. Да не би с белезници да се прави превенция? Питайте някой истински полицай, той ще ви каже...

Oще: акция  арести  мвр  операция  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.06.2011, 12:42

5 chiara | 08.06.201113:50

г-н Цветанов разбрах само, че си падате по микрофони колкото по големи толкова ро добре за вас и Вашата уста, то бива да Лапате толкова ама много си бил добър значи и как преглъщаш и гълташ Смее се ех Цецко още малко и ще ти заклецне внимай да не объркаш микрофона само , не че ще ти сачуствам Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.10.2010, 18:04

4 Pafkata | 14.10.201019:15

ГЕРБ ОБВИНЯВА ХОРА В ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ И ИМ ВЗИМА ИМОТИТЕ.
щЕ КАЖЕТЕ АМИ ТЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ, ЗАщО ИНАчЕ щЕ ГО ПРАВЯТ?

АМИ ЗАщОТО ББ И ЦЕЦКО ИСКАТ ДА ОСТАНАТ НА ВЛАСТ ОщЕ ДЪЛГО ВРЕМЕ. КАК?

1. ЗРЕЛИщЕ БЕЗ ХЛЯБ ЗА ГЛАДНИЯТ БЪЛГАРИН.
2. ВЗИМАНЕ НА ПАРИ И ИМОТИ ОТ КОЙТО ИМА ПО ПРЕДТЕКСТ, чЕ СА ПРЕСТЪПНИЦИ. ПРОКУРОРИТЕ ЦЕЛУВАТ РЪКАТА НА ББ И ИЗФАБРИКУВАТ ОБВИНЕНИЯ, ЗА КОЙТО ПРЕЦЕНЯТ, чЕ Е ЛЕСНА МИшЕНА.
3. АРЕСТИ ЗА ПОЛИТИчЕСКИ КОНКУРЕНТИ. (АЛЕКСЕЙ ПЕТРОВ???)
4. ОТКЛАНЯНЕ НА ВНИМАНИЕ ОТ СЕБЕ СИ С ПОЛИЦЕЙСКИ АКЦИИ И ОБВИНЕНИЯ.
5. ЗАТВОР И ВИНОВЕН ДО ДОКАЗВАНЕ НА ПРОТИВНОТО. КАТО ТЕ ОСЕРАТ ПРЕД ВЕСТНИЦИ И МЕДИИ, ИДИ ИСКАЙ НЯКОЙ ДА ТЕ ИЗСЛУшА ИЛИ НЕДАЙ СИ БОЖЕ ИМАш ДОКЪЗАТЕЛСТВА, чЕ СИ НЕВИНЕН. В ЗАТВОРА щЕ СТОИш ДОКАТО ОМЕКНЕш И СИ ПРИЗНАЕш, чЕ СИ ВИНОВЕН, КАКТО ПОЛИЦИЯТА Е ИСКАЛА ОщЕ В НАчАЛАТО КАТО СА ТЕ ОБЯВИЛИ ЗА ПРЕСТЪПНИК.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

3 r_p_mc | 27.05.201022:34

ее, на тази лекция най-много ми допадна като каза "няма шменти-капели"...просто няма друг такъв колос Смее се Смее се , нали постоянно става въпрос за организираната престъпност в Бг и корупцията, че дори понякога замразяват и някой фонд, според мен това са напълно показни арести с ясната цел да се опитат да позамажат положението у ЕвропътЪ и докато се харчи толкова много за тая полицейщина, какво става с дупките по Бг и магистралите...орязаха и СУ, карат ги да смъкнат таксите...направо да си построим 1 Уни - в Банкя и да слагаме пагоните и ние...др бъдеще не виждам не разбирам
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 27.05.201016:59

Все ми се иска да повярвам, че българите може и да сме малко завеяни, но пък имаме малко над средната интелигентност. И да не е така пак ме съмнява, че средностатистическия гражданин ще повярва, че има полза от поредица арести съпроводени с "работата" на прокурори, които сътворяват обвинения смешни дори от гледна точка на козар от някоя махала на най-затънтеното балканско село. В България уж има закони, дори и такива, които ако се приложат, както се прилага закон - за всеки, кажи речи всички ще трябва да прекарат по няколко години в затвора (да има, има) за всякакви неподозирани прегрешения. Та при толкоз много закон се оказа изведнаж, че не може да се намери прокурор, който да скалъпи поне звучащо смислено обвинене. И последваха атаки към съда, но него кучета го яли, мерака, както го изразиха от амвона е за специален съд, където тия прокурори ще могат да осъждат наред всеки "нагъл" и всеки "кърлеж" и по възможност никой да не иска от тях друго доказателство освен собственото им искрено убеждение. че обвиняемия е "абсолютен престъпник". "Убеждението" никога не е било предмет на науката, пък дори и на правото (ако случайно не го броите за наука). Някака си, като жител на 21 век никак не ми допада идеята да ме управляват и съдят по убеждение, виждал съм убедени комунисти, чел съм за убедени нацисти, знам докъде доведе убеждението Кромуел, знам и как убеждението е като оръжие, което един ден реже главите на монарси, а на другия на тези, които са го направили.

Не знам за вас, но мен всичко това ме плаши. Некъдърността изисква и има шансове да получи права да записва за успех провалите си. Некадърността и лиспата на ум обаче, винаги са вървели ръка за ръка със злобата и омразата към различния. Каква е гаранцията, че тази "борба с 300 престъпника" няма да се превърне в гонитба на неудобни по лично усмотрение? Какво спира персийския цар, веднъж премазал тия "300 престъпника" на българките Термопили да насочи оръжието на своето убеждение към всеки и всичко, което не харесва и от което се страхува?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.05.2010, 21:45

1 evroselin | 27.05.201011:55

Супер коментар! По вестниците никога няма да се появи такъв. Едно защото има автоцензура, друго защото журналистите са суперизпростели.

А снощи по БНТ показаха карта на България с операциите от деня. Със съответните му визуализациики. Операция "Кърлежите" бе обозначена със съответния град в Северна България и с "ваденка" кърлеж. Тъкмо вечерях, за малко да повърна. Що не слагат предупреждения за гнусливи хора, не знам.

А операциите стават толкова дребнокърлежови, че чак вече е срамно да се оповестяват гръмогласно в централен ефир. Представете си преди 60 г. примерно радио "София" да съобщи тържествено как околийският началник в Царево разобличил корумпиран полицай или как двойка стражари спипали крадец на Женския пазар. Ще падне такъв смях. И то във време, когато престъпността е била несравнимо по-малка спрямо сега. Сега обаче ни занимават главно с кокошкари, а рутинната им антикокошраска дейност гръмовно се нарича "операция". Никола Гешев не е имал и половин процент от публичното присъствие на Цветан Цветанов. Но историята показва безпогрешно кой е истинският полицай.
   

оценка

+0 -0