Webcafe

Завинаги деца

Me and My monkey
20.02.2012, 23:00 (обновена 12.03.2012, 23:11)
плаж, мъртвец

Снимка: © Getty Images

Носталгията по показната лигавщина е най-голямата пречка на това поколение да реши да има деца

Kой нормален ще прави деца в България? Това е един от коментарите по повод изнесената от НСИ статистика, че се увеличават домакинствата с един или двама членове, както и тези без деца. Т.е. контингентът "родители" рязко намалява и, както може да се очаква, всеки разсъждаващ само битовo българин, отдава това на неблагоприятната икономическа обстановка.

Не предъвкахме ли обаче това оправдание за отлагане на възпроизводството - че съзнанието какво е да си родител идва с първата касова бележка за памперси. Това любов, разбирателство и произтичащите от тях общи усилия, за да отгледаш добре дете, все още са някакви маловажни фактори. Първо трябват много пари, понеже, над памперсите, хлапето на съседите носи Armani.

Излиза, че временно трябва да преустановим раждането на деца. Временно, временно - колко години й давате още на тая криза? И само тя ли е причината все повече млади двойки и в частност млади жени - наричащи себе си момичета на 26 - да гледат на раждането с известен цинизъм - "Не, ние няма да се прецакаме като родителите си, ние ще си поживеем още малко..."

Хайде да оставим настрана финансовите причини, скучно е. Зад тях се крие по-скоро субкултурна тенденция - инфантилното поведение на жените, които в момента са във фертилна възраст. Самовъзприемането им като вечни момиченца, изпитващи погнуса при мисълта, че сменянето на памперси не е като да сипеш два пръста уиски на шефа си в ранния следобед и да му изслушаш семейните проблеми (колко сприхава е станала жена му или обратното - изведнъж подозрително се е разхубавила).

Не казвам, че младите (и пост младите) мъже са хукнали да демонстрират готовност да бъдат родители. Но патриархалният манталитет достатъчно е изфабрикувал закономерността, че на мъжете се пада да поемат тежката отговорност по финансирането на проекта дете. Така и двете страни в една връзка (двучленно домакинство) започват да спекулират с идеята колко трудно е отглеждането на дете (той получава малко над средната заплата, тя ще трябва да спре да работи, налага се той да работи двойно повече). И решават да отидат на кратка екскурзийка.

Горките едва отделят за море в тия смутни години, ще се ядосате. Но хайде да си признаем: благодарение на Fаcebook, застаряващото вече младо поколение (26-30) се скъсва да демонстрира колко купонджийски и лежерно живее. Снимки от партита, снимки от планината, снимки от безгрижни разходчици, снимки на новата ми прическа стил Риана, снимки на бебе Голдън ретривър или на чаршафите ми със сто и един далматинци... Някои жени прибягват и до т.нар. домакински постове, обяснявайки какви палачинки или кюфтенца са поднесли на любимия си. Е, толкова ли не се намират и пет-шест хапки за трети член на семейството, мили дами?

Намалява относителният дял на ражданията от жени на възраст 20-29 години, сочат други данни на НСИ. Увеличава се делът на децата, родени от жени във възрастовата група 30-39. Факторът кариера, ще кажете. А факторът, че удължаваме неловките тийнейджърски години до над 30-годишна възраст?

Не би трябвало да се притесняваме, ако това беше социално-икономическо явление. Но то е повече култ. Издигнахме в такъв детето в тяло на възрастен, което/който предизвиква умилителни овации с хлапашките си стремежи - днес ще се пробвам като актьор, ще пиша стихове, другата година и аз ще се явя на X Factor, въобще - толкова интересни неща ми предстоят...

И колкото повече отлага порастването това поколение, толкова по-труден е преходът към осъзнаването, че родителството не ти отнема "хлапашкото", даже напротив - то е полезно може би единствено, ако си родител, за да не гледаш на децата си като на марионетки, които знаеш как да управляваш.

Огромна част от порастването се опира не на това да живееш сам, парадирайки, че не зависиш от родителите си, като в същото време адски ги сдухваш с непрестанното сменяне на работа, партньори, квартири, автомобили и идеи за бъдещето. Порастването е в грижата за друг човек, когато се научаваш да балансираш бюджета си, да готвиш полезна храна, да намалиш вредните навици, да се стремиш към благоденствие, вместо към еднократно удоволствие.

И - най-важното - разбираш, че единственото, от което те "лишава" детето, е погрешното схващане, че не можеш да си същия идиот по дух както преди. Можеш - с тая разлика, че вече имаш самоактивиращ се бутон за зрялост, когато се изисква да си нащрек.

Застаряващото младо поколение обаче, не е навито на това положение. То иска да си попълва колекцията със снимки от фестове, без да си дава сметка, че това, за което не ти остава време, ако имаш дете, са не фестовете, а качването на 68 снимки от тях - с шапка на задника, с джинсите на врата, с кенче в едната ръка и пластмасова чаша с ром между зъбите.

Носталгията по показната лигавщина е най-голямата пречка на това поколение да реши да има деца - и това не е само у нас. Социалната група No Kidding, която се хвали с дузини филиали в САЩ и по цял свят, се гордее с апликираното на тениски послание "Защо бих искала деца? Аз се НАСЛАЖДАВАМ на живота си."

Това са хора, които претендират, че обичат свободата на спонтанните пътувания по света, спането до ранния следобед в неделя или опитването от различни творчески професии, понеже циганката им е казала, че имат талант. За тях детето е тиктакаща бомба с часовников механизъм, която ще взриви самодоволното им съществуване.

Те живеят с категорично усещане за заслуженост, че все някога светът ще признае специалността им. И тогава може да си направят едно "миниатюрно аз", за да пренася гените им.

P.S. Авторът се извинява, ако е засегнал хората, които не могат да имат деца по репродуктивни причини и не подценява техните усилия за възпроизводсто, давайки си ясна сметка за този проблем. Темата е разгледана само от културна гледна точка по повод конкретен коментар цитиран в началото.

Oще: деца  поколение  родители 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

81 Voin | 31.03.201220:15

Ей начетох се на тъпотии колкото в статията толкова и в коментарите.
Ама рано трябвало да имаме деца, щот нацията застарявала, възрастни родите, не знам си какво... За една Испания /която определено нито е застаряваща, нито намаляваща населението си/ не е никак нормално да раждаш преди 30те. Всички те гледат със съчувствие, мислейки си че е случайно, направено по грешка... А като гледам младите нямат особено големи проблеми с възрастните си рофители. Всичко е до манталитет и умствена нагласа. Ама на нас налил бабите ни втълпяват, че на 20 жените вече са готови разплодни крави едва ли не...
Толкова ли не разбрахте, че всеки един си има своята истина, независимо зад какви извинения се крие.
Ма било лицемерно...ами вие де се врете, като не ви е работа?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2011, 12:51

80 Дебел | 27.02.201222:10

Поредната тъпа статия,писана наверно от олигофрен или тъпа тоест безмозъчна жена.В последно време зачестиха безсмислените болни писаници,ето затова хората са измислили цензурата,която се среща във всички демократични общества.В нашето най-демократичното я няма,затова подобни писаници ще си ги има.Ще спирам кафето май,webкафето исках да кажа,подобни тъпотий моа си ги слушам навсякъде не е нужно да ги чета и тук.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 24.02.2012, 19:10

79 masajista | 24.02.201219:45

Носталгията по показната лигавщина е най-голямата пречка на това поколение да реши да има деца - малоумник.

Абе, ако нямаш работа и си затънал в борчове а другия родител тепери на 400 лева кви деца бе?
С кво ще ги гледат? С вода от небето и въздух от кремиковци ли?

Като искаш деца - ходи си ги прави и си ги гледай, кой му дреме какви са ти бели детските комплекси?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

78 Stefan Chervenkov | 24.02.201215:46

Първоначално, изписах коментар доста по-дълъг от абсурдната статия. Изтрих го. Няма смисъл.
Не искам да давам определения за автора, или да му лепя етикети. Самия факт, че няма доблестта да се представи, с лице и име, показва колко струва.
Но ми е интересно, кой е той, какъв е, какво е постигнал, та смята че има право да сочи с пръст, да критикува, да поучава ?
Не изживял младостта си сърдит и отчужден старец, изпълнен с злоба и завист ? Или пък галеник на съдбата, мамино детенце на което всичко му е поднесено на тепсия ? Все тая.
Независимо кой си и какъв си авторе, запомни това - Никъде и от никой не е казано на каква възраст човек е длъжен да стане родител, нито дори - че е длъжен.
Така че никой няма право да критикува избора на хиляди. Особено ти - застанал зад маска и псевдоним.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 14.06.2011, 14:18

77 Lili Sapunova | 23.02.201222:23

Пак слугинска и назидателна статия на смотан моралист.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

76 Manuela Gerenova | 23.02.201215:27

fALLEN, и това го има. Но!
Първо и най-важно - грешно е вината да се стоварва върху младите, образовани, трудово заети хора, заклеймявайки ги като Питър Пановци, разхайтени купонджии и заклети егоисти. Ако можеш да събереш две и две (образно казано), ще знаеш, че децата не се хранят с остатъците от вечерята на възрастните (съжалявам, но този абзац ми се стори извънредно смехотворен) и ще е в реда на нещата стъпката "Бебе" да е внимателно претеглена и преценена. Пуританите виждат края на света, но трезво погледнато това е най-закономерна тенденция.
Второ, за момента няма начин да се ограничи раждаемостта в малцинствата и въобше в малограмотните слоеве на обществото. Не и хуманен де. Въпросът е предъвкван многократно, но тук всички сме на едно мнение - за момента решение няма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

75 fALLEN | 23.02.201214:21

човека с мнението, мануела - да, населението нараства, но къде - в африка, китай, индия. в белите държави върви яко надолу. сега... не искам да кажа, че съм някакъв расист. но в българия има много пустеещи земи, тука, с изключение на 2-3 града, нищо не е пренаселено, място има много. в европа също. докато в индия раждат не по 3, а по 10 деца, докато нашите цигани раждат също по толкова, а вие се чудите дали да не си поживеете още малко - след 20-30 години нещата ще са много зле. но явно това е природния закон за естествен подбор и кой трябва да оцелее и кой да отмре...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

74 deowin | 22.02.201222:49

>Така или иначе човечеството е обречено, станем ли над 10 милиарда си заминава човешката цивилизация, и следващите няколко хиляди години земята ще е необитаема планета без живот.

Пляскане
Подобна глупост отдавна не беше писал.
Има съвсем реален шанс до 50-100 години да сме стигнали 10 милиарда. Какво значи, в момента, в който чукнем 10-те милиарда, човеците ще измрат поголовно, както и всички други форми на живот на земята? Ама викаш, след още няколко хиляди години нов живот ще се зароди.
Ако го напишеш по-завоалирано, по-мистично така, можем да те прекръстим на Бобстрадамус!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

73 Bobby_gBG | 22.02.201222:05

66 choveka_s_mnenieto | 22.02.2012 14:37
Имаме постоянно растящо население на планетата и очевидното пренаселване и пак да обвиняваш хората, че не правели по 3,4 деца започвайки от 20 годишна възраст ... странна статия.
За статистикат имам 2 деца, "правени" планирано, а не случайно. Никога не би ми хрумнало да критикувам семействата без деца!
-----------------------------
А замислял ли си се защо това е така?

Дали например не се множат "маймуните", т.е. хора без образование, без работа, без възпитание, без полова култура, без интелект и т.н.?

Множат се индийци, африканци, дори китайци, ама там поне има някакви ограничения...

Докато цивилизованите народи НАМАЛЯВАТ, като България дори не е толкова "цивилизован народ" като западните икономики, а намалява страшно бързо, мисля че най-бързо на планетата намалявахме...


Ако си гледал филма идиотокрация (препоръчвам го на всички) - как всичката измет се размножава и размножава, докато умните интелигентни (и понякога и богати) хора се ограничават с 0, 1 или 2 деца по всякакви тъпи и не-толкова тъпи причини.


Човечеството хилядолетия се е развивало на принципа "най-добрите и най-силните оцеляват и се развиват", но промлеба е че вече мина най-горната точка на кривата, и вече принципа е "оцеляват тези дето се размножават най-много" и това определено не е по-умната и по-интелигентната част от човечеството, ами обикновено са най-големите боклуци с най-ниската полова култура, които след това плачат че държавата не им помага на многодетните семейства.


И какво прави държавата? Удържа още повече пари от работещите хора (давайки им още повече финансови причина "да не правят сега семейство" преди да са се "стабилизирали".

Така или иначе човечеството е обречено, станем ли над 10 милиарда си заминава човешката цивилизация, и следващите няколко хиляди години земята ще е необитаема планета без живот.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 19:22

72 cultov | 22.02.201221:30

Само Чък Норис може да преспи с повече чалга певици от Коко Динев и да ги оплоди..... Ама и той така...не иска.... Намига
   

оценка

+0 -0