Webcafe

Важното е кой пита - и какво

Георги Ангелов
02.07.2010, 13:01 (обновена 03.07.2010, 13:17)
Мирослав Найденов

Снимка: © БГНЕС

Земеделският министър Мирослав Найденов е най-хитър от цялото правителство - докато другите съкращават разходите, той ги увеличава

Земеделският министър е най-хитър в цялото правителство - докато другите съкращават разходи, той успява да увеличава разходите. Ето как го прави:

1. Пита Брюксел дали можем да дадем допълнителни субсиии (за тютюн, мляко и прочие).

2. Брюксел казва: да, парите са си ваши, раздавайте ги както щете.

3. Земеделският министър отива при Б.Б. и му казва "Брюксел разреши субсидии, трябва да дадем".

4. Б.Б. казва: "Е, щом Брюксел разрешава, да ги дадем".

5. Симеон Дянков се хваща за главата.

Вероятно вече виждате как умело земеделският министър манипулира правителството. Задавайки правилния въпрос в Брюксел, той получава и правилния отговор.

Ако земеделският министър беше реформатор, щеше да попита в Брюксел дали можем да премахнем допълнителните субсидии. И Брюксел щеше, разбира се, да каже "да" - това си е наше право.

Виждате колко е важно какво се пита и кой пита.

*Заглавието е на редакцията.

Oще: брюксел  министър  симеон дянков 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

3 ideyazabulgaria | 03.06.201113:29

1 Svetoslav Ivanov,
Георги Ангелов не е "либерален икономист#, а НЕОлиберален. Разликата между "либерален" и "НЕОлиберален" е огромна. Първият е градивен, вторият носи катастрофи- справка финансовата криза 2007 г и краха на американската икономика. НЕОлиберализма се налага в България от" Отворено общество" откъдето Ангелов си получава заплатата.
ideyazabulgaria.org
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.09.2010, 17:08

2 Toto Riina | 16.09.201018:06

Г-н Иванов, не зная дали сте запознат с изследванията на г-н Ангелов за отрицателното въздействие на европейските субсидии за България , за това ви пращам следната връзка - http://iordanmateev.blogspot.com/2010/08/blog-post_12.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/AVKcU+(%D0%98%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%BA%D0%B0+%D0%BD%D0%B0+%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE) , който мисля, че отговаря на въпроса ви.
Темата за субсидиите, като цяло, винаги се разглежда много изолирано. По начало не мога да разбера защо трябва изобщо да се субсидира някакъв отрасъл, които показва непродуктивност, некомпетентност и не конкурентоспособност? Това значи, че в момента се спонсорират с нашите пари от данъци, хора, които произвеждат нещо твърде скъпо и не ефективно. Дори Раул Кастро през последната седмица призна, че вече не могат да си позволят да държат на работа подобни хора, които имат производствен потенциал, който не отговаря на заплащането им. Оказва се, че ние сме по-големи комунисти от Кастро брадърс?!? Същата тази стока бихме могли да си я внесем от чужди производители, които я предлагат по-евтино. Дори и тези производители да плащат субсидии това не е наш проблем, а на държавата, която им ги дава. Това важи за всички видове субсидии, не само за млекопроизводителите, а е общовалидно.
Второ, дали ще плащаме по-скъпо кисело мляко след, като субсидията бъде прекратена, е вече въпрос на личен избор, г-н Иванов. Ние така или иначе плащаме за него чрез данъците си не пряко. Ако на парите на първо място не бяха отнети чрез данъци, би могло всеки да прецени за себе си какво мляко иска да купува и ще има и възможност. Дори да приемем, че потребителите ще предпочетат по-евтината стока, пред по-скъпата и качествена (въпроса за качеството също е съмнителен), все пак ще има клиентела и за нея, както има клиенти за всички останали луксозни стоки. Не случайно казвам луксозни, защото именно това е българското селско стопанство – лукс, за който плащаме твърде скъпо и ни дърпа назад.
Трето, по този начин ще останат само толкова на брой предприятия, колкото има нужда, за да задоволяват търсенето на необходимия брой луксозни стоки. Останалата част, които фалират, ще се насочат към други сектори, за да произвеждат стоки и услуги, от които реално има нужда за нас и всички останали.
Мисля, че перфектен пример за успешни реформи, имаме във Финландия преди да бъдат обзети от социализма от 90-те насам. От една аграрна страна, която разчиташе на земеделие и дърводобив, се пренасочи към сферата на услугите, защото не се занимаваше да спасява нещо губещо като нашето земеделие. За да не излъжа в цифрите, просто ще отбележа, че местното производство на селскостопанска продукция е смешно малко и разчитат в огромната си част на вноса, а предлагат на света в отплата, услуги в сферата на информационните технологии. Така действа пазарната икономика и намесата в нея винаги и неминуемо води до следващи и още по-големи проблеми, а парите никога не стигат.
Четвърто, евентуален аргумент, че селското стопанство е отрасъл със стратегическо значение за страната ми е любим, но няма никаква тежест, защото ако спрат да ни снабдяват с продукция – 1) ще намерим друг, от който да купуваме и 2) за тази продукция ние плащаме с нещо, което произвеждаме в замяна и ние ще спрем ние да го доставяме на тях.
Може още доста да се пише по темата, защото не може да се разглежда локализирано едни отрасъл, а икономиката е наука на скачените съдове, но като цяло мисля, че ясно изразих позицията си.
Поздравявам г-н Ангелов за хубавите статии, проучвания, работата му сферата на икономиката и популяризирането на десните идеи за свободен пазар.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.09.2010, 00:40

1 Svetoslav Ivanov | 11.09.201000:46

Г-н Ангелов, я посочете примера по-конкретно? На Вашите думи като либерален икономист не е редно да се вярва безрезервно. И хубаво пишете тука, а писахте ли на комисията на ЕС защо нашите субсидии са 2-3 пъти по-ниски от Френските? Не защитавам министъра, просто питам. А ако е реформатор и махне едни субсидии, пък после качественото мляко се купува на 1-1.20 лв на частния пазар, а пък на големия олигополен по 30 стотинки, как нашето кисело мляко и сирене да е добро и на нивото на френското и немското с наши бактерии? Аз поне съм от хората, които знаят огромната разлика от натурално кисело мляко и измислено по магазините. Искам да чуя мнението Ви.
   

оценка

+0 -0