Webcafe

ЦРУ и българските алхимици

Емилия Милчева
03.06.2010, 18:19 (обновена 05.06.2010, 10:17)
Георги Първанов

Снимка: © БГНЕС

Доверявайки се безпрекословно на медийна информация от неназован източник, от президентството изразиха учудване, че "вътрешнополитически въпрос се обсъжда на среща от такъв формат (срещата на премиера с шефа на ЦРУ - бел.р.)

Колко му трябва за един скандал в България? Алхимиците ще кажат: едно изречение в дописка, незабавно питане по него от двама депутати и един началник на президентска канцелария, един-два пъти споменаване на ЦРУ, щипка сол от "Дондуков"2, друс-друс на колбата. И айде - световната конспирация е готова.

Защо? Това е въпросът на всички времена.

В един вестник излезе едно изречение в информация, пълна с дитирамби и патетични слова за премиера Борисов, казани му от топшефове на ЦРУ. Започва се със сравненията, че е лидер като Обама, сред най-добрите политици на Европа и е бъдещето на България. Като четеш, все едно чуваш гласа на премиера -толкова е автентично и неподправено.

И изведнъж следва едно единствено изречение: „По време на срещата е станало дума за политическия проект на президента Първанов". Няма източник за този "факт". И после пак - за Борисов, ЦРУ, България и прочие.

И ето това изреченийце стана острие на атаката на бившия вътрешен министър Румен Петков.

Да почнем отзад напред. На срещата в Министерския съвет са били премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Цветан Цветанов, шефът на ЦРУ Леон Панета и американският посланик у нас Джеймс Уорлик. Кой от четиримата е казал на журналист за изречението - (ако го е имало)? Редно е последните двама да ги изключим...

Защо му е обаче на Панета да пита премиера Борисов за политически проект на президента Георги Първанов след края на последния му мандат, който изтича през януари 2012 г.?! Човекът си е шеф на най-мощната разузнавателна служба в света, има си кой да пита - и да получи адекватен отговор. Ако му е толкоз интересна темата...

Макар че - ако се беше срещнал с Първанов, можеше да го пита лично. Когато шефът на ЦРУ Джордж Тенет навести България по времето на кабинета Костов се срещна - освен с премиера, и с президента Петър Стоянов.

С питането чрез Петков Първанов може би ни казва: Е, не поиска да се видим, ама съм значим, щото съм му интересен...

И 73-годишният обигран из дебрите на Капитолия американски политик ей-така, насред разговора, пита за проекта, който още е проекция? Направо си е за уволнение - нищо, че лично Обама го избра, напук на ония, дето искаха кадрови разузнавач. Е, Панета е кадрови политик...

Ако Леон Панета иска да разбере какво ще изгрява и залязва на политическият хоризонт у нас в контекста на евентуално одобрение на споразумение за ПРО, покупка на многоцелеви изтребители и прочие US интереси, няма да пита звездобройците в МС.

Или в контекста на предложението да се създаде единна разузнавателна агенция, която да обедини военното разузнаване и Националната разузнавателна служба, която е под шапката на президента и срещу което Първанов е против? Но тогава правилният въпрос е не за политическия проект, а кой ще наследи Първанов...

Защо изобщо някой трябва да пита някого за проект, който е толкоз виртуален като ферма във Facebook? Няма нужда да си яйцеглав аналитик, за да проумееш само от откритите източници на информация, че така напомпваш със значимост и проекта, и създателя му.

Я го има тоя проект, я не. Бизнесът е в криза, едва ли ще тръгне да инвестира в нови политически проекти - РЗС и "Лидер" бяха друг инженеринг, тогава пари имаше. Най-рационално е да се поразчисти в БСП за завръщането на Първанов. А и всеки нов проект на фона на днешните социологически резултати на ГЕРБ са пари нахалост.

Петков се опитва да създаде несъществуваща интрига и с въпроса Панета ли е питал или Панета е бил информиран. Да допуснем хипотезата, че е бил информиран. Ми тогава верният въпрос е в контекста на коя тема от разговора шефът на ЦРУ е бил информиран от премиера Борисов за евентуален президентски проект. Ако изобщо се е случило...

Е как така премиерът Борисов знае за президентския проект, за който и Първанов отрича - да не го е обсъждал с президента. Нищо, че в името на рейтинга двамата си подават пасове през "Дондуков" - ти на мен, аз - на теб.

Но крайно време е евтиният пиар с питането да спре. А с внушенията вече сме наясно:

CIA loves Borisov!

Borisov loves CIA!

CIA does not love Parvanov!

Who cares...

Урааа! Да здравствует США.


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.03.2012, 13:53

1 rossbul | 24.03.201214:10

Нов интернет портал – WAZZUB e търсачка подобна на Google, но е решила (за първи път!)да дели 50% от приходите си с регистрираните потребители.Регистрирайте се и с поканата към близки и приятели започвате да печелете от8-ми април 2012! Всеки нов приятел, който ще поканите с персоналния си линк, било чрез коментар във форум, e-mail , Skype или разговор, и се регистрира чрез него, увеличава факторът, по който ще се изплащат парите ви! Успех! Прилича на пирамида, но не е, защото след 08.04.2012 се спира регистрацията на нови членове!! Вашата покана е тук: http://signup.wazzub.info/?lrRef=5e63e7a8
   

оценка

+0 -0