Webcafe

Орел, рак и Мая Манолова

Цветана Георгиева
18.10.2013, 12:24 (обновена 20.10.2013, 13:41)
42

Снимка: © Явор Николов

Мая Манолова направи няколко опита да привика на среща протестиращите пред парламента, но в крайна сметка усилията й не се увенчаха с успех

Напънала се Комисията за Изборния кодекс и родила ... 239 страници с предложения. Същинска планина от хартия, издигната лист по лист с целта - удържане на правителството на власт.

За три месеца не се пръкна нито проект за изменение на уж калпавия стар закон, нито нов такъв, който да направи изборите по-справедливи, честни и прозрачни.

Въпреки асистиращата огромната амбиция, прехвалените преговори с гражданското общество, побутвано услужливо от властта, и крайният срок, който от есента се измести за края на годината. Всичко това рекламирано повече от памперсите, които попиват най-добре.

От фамозната зам.-председателка на 42-ото НС Мая Манолова, приела създаването на нови изборни правила за своя лична мисия. Също така ги беше прегърнала преди няколко години видната герберка Искра Фидосова.

Да не помислите, че депутатите нищо не са свършили. Просто комисията няма право на законодателна инициатива, така че й остава единствено да препоръчва.

А в началото Манолова говореше за изцяло нов Изборен кодекс, диктуван едва ли не от избирателите (и техните желания), за обществен консенсус, медийно равенство между големите и малките партии, строг контрол на бюлетините.

Гражданството бе облъчвано с разнородни по мащаб и илюзорност хипотези - от мажоритарна избирателна система и възможност за отзоваване на депутати до поставяне на знак "Платено" върху медийните публикации по време на предизборна кампания.

В крайна сметка пак партиите ще решават дали да внасят законопроект и кои от препоръките на комисията да включат, ако имат доброто желание. БСП и ДПС имат различия за принципа за уседналост, а ГЕРБ отдавна се точат за собствен проект. Няма много основания да се държат по-различно от притчата за орела, рака и щуката.

Съвсем изветряха обещанията на Манолова, която обеща новите правила, когато кабинетът "Орешарски" дойде на власт след "грандиозната манипулация" и "опита на ГЕРБ" за държавен преврат с бюлетините от Костинброд.

В крайна сметка последното се оказа престъпление по служба на предишния секретар на МС Росен Желязков, който изпуснал от контрол процеса на печатането на изборни книжа. И така се превърна в единствения виновник, открит от прокуратурата.

Новият изборен закон е заложник на оцеляването на правителството още от първите и най-масови протести на #ДАНСwithme. А откакто ГЕРБ се върна в парламента - и се зае да внася един след друг обречени вотове на недоверие, темата за Изборния кодекс съвсем умря.

Остана само задоволство у Манолова и колегите й, че препоръчали дори невъзможното. Това обаче не значи нищо, ако няма кой да им обърне внимание. Факт е, че сега в парламента до края на годината предстоят пакет данъчни закони и бюджетът за 2014 г.

И ако правителството вземе, че падне до края на годината, изборите ще са по старите изборни правила. Което май устройва всички. Е защо тогава беше необходима сценката "Орел, рак и Мая Манолова"?

Oще: бсп  изборен кодекс  избори  костинброд  мая манолова  парламент 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 19.10.201320:06

Що, бе? Да не би да не е вярно, това, което е написала Цветана Георгиева? Платено, не платено, вярно. Толкоз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2013, 17:04

2 breaker | 19.10.201317:14

Цветана Георгиева - пълна липса на обективност. Чиста проба оплюване... Сигурно някой и плаща, иначе ... Сбъркала си е професията... Въпрос Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 11:56

1 Форд Префект | 19.10.201311:05

Мая може само да го духа! oIo
   

оценка

+0 -0