Webcafe

Попадна на хора и стана човек

Тома Захариев
08.09.2011, 15:17 (обновена 09.09.2011, 16:04)
Нещастник

Почистването на канали за отводняване едва ли ще го облагороди много...

Над 16-годишните извършители на дребни хулигански прояви ще бъдат наказвани, освен със задържане до 15 денонощия и глоба от 100 до 500 лв., но и с безвъзмезден общественополезен труд. Това реши парламентът и всички казаха "Ура, най-сетне хулиганите да свършат нещо смислено".

Парламентът най-накрая реши още, че наказанията, налагани от районните съдилища по Указа за борба с дребното хулиганство, издаден чак през 1963 г., могат да се обжалват в 24-часов срок пред окръжните съдилища. Причината за промените идва под натиска на две решения срещу България - Европейския съд за правата на човека в Страсбург и от Конституционния съд. И от настояванията на Българския хелзинкски комитет.

Това е добрата страна на промените, заради чието дълго забавяне 48 години арестите бяха пълни не само с класически хулигани, но преди 1989-а и с хора, които просто искаха да изглеждат по-различно. И пред съда можеше да се изправят не само извършители на някоя гаменска проява, но и истински кавалери, които са се опитали да спасят момиче от сексуално посегателство, срещу които полицаите дават показания само защото са ги видели да се бият с други момчета - и боят по презумпция е хулиганска проява.

Колкото до полагането на общественополезен труд, това може би е единственото наказание, което трябва да отнесе хулиганът - ако по някакъв начин се регламентира и осмисли видът на този труд.

Наистина ли някой двайсетинагодишен драскач на "К*р за Левски" по обществени сгради например би бил полезен при ремонт на улични и тротоарни настилки? Става въпрос за разваляне на стара настилка, тънък изкоп за подравняване на терена, направа на основа за настилката и полагане на павета...

Нещо, изискващо доста рутина и опит и при което хулиганът може най-много да бъде страничен наблюдател (освен ако не реши да се профилира в тази дейност, получил максималното наказание от 160 часа обществено полезен труд).

Същото е, ако го накарат да участва в "освежаването" на някоя детска площадка - още повече ако е наказан заради проява, свързана с трошене на люлки и пейки по парковете, едва ли може да му се вярва, че този път ще се отнесе към съоръженията прилежно.

Затова въпросните хулигани трябва да бъдат карани да работят с хора - например да помагат на инвалиди и да работят с деца сираци. (Или да сменят подлоги в старчески домове или болници, защото там все не достига работна ръка.) Така при хората в неравностойно положение не само ще има поток от помощници, но и самите наказани ще си ъпгрейднат човещината.

Това е единственият начин някой, който иска да разрушава - независимо дали е част от някаква типично маргинална среда или просто разглезено гневно синче на шеф на култово заведение - да придобие реална представа за реалността и наистина да се почувства полезен.

Работата с ощетени хора, може би все пак ще те накара да осъзнаеш, че трябва да си благодарен за това, че си здрав и прав - и че има кой да те чака за по бира вечер. И нищо чудно наказанието в случая да има наистина позитивен знак.

Ефектът "Предай нататък" не е за пренебрегване. А почистването на канали за отводняване едва ли ще го облагороди много...

Oще: наказания  съд  труд  хулигани 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

9 Dimitar Stamboliyski | 14.09.201110:21

Бих препоръчал работа с бездомни животни! Именно омразата към човешкото е подтикнала някой с неукрепнала психика да посегне на друг индивид или творение. Животните, по правило, са нещо което обичаме и уважаваме!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.05.2011, 20:13

8 Явор Руменов | 10.09.201112:38

Изсмукана от пръстите статия, колкото да се направи забележка, щото не може просто да се приеме, че поправките в закона са хубави. В цял свят хулиганите боядисват, носят и вършат прочие елементарни общественополезни дейности, но моля ви се, само работата с хора помагала. Ако пък се предвиждаше работа с инвалиди, болни и т.н., както иска авторът, веднага щеше да излезе друга статия - ама как може да поверяваме болните си близки на хулигани?! Важното е да се джафка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2010, 08:18

7 Art Pepper | 10.09.201108:45

Съвсем вярна статия. Именно работа с хора които трудно се грижат себе си те прави човек. Виждаш че още утре и ти може да попаднеш там, пък и помагане на хора те прави състрадателен и иницира появата на добри вибрации.
П.П.
Звучи наиситна ефектно, но няма ли да е по-добре ако ползваме по-малко чуждици, вместо 'ъпгрейднат'...
и webcafe направете си мобилна весрия на сайта, така ще сте в крак с времето, не с чуждиците!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

6 Гризли | 09.09.201111:04

Несериозно е да се очаква, че някой хулиган с антиобществени прояви ще прояви внимание към инвалиди или деца!!! Слагаш някой, на който не му пука особено за обществото и хората, да се грижи за някой, който в общи линии е беззащитен и изоставен от същото това общество... Луда идея!
Тежък физически труд им трябва, или труд на силно обществено място! Когато чистят бирените бутилки в парка, в който предната вечер са разхвърляли и те бирени бутилки - тогава малко ще се позамисли... Или да си смете останките от слънчогледовите семки от скамейката, на която предната вечер са чоплили и хвърляли безогледно. И когато се случи да има младежи като него наоколо, а може би и негови приятели, тогава май няма да му стане особено приятно...

Идеята на обществено полезния труд не е да се свърши кой знае колко работа, или кой знае колко полезна работа, а по-скоро да се покаже колко е "приятен" принудителния труд. Особено, когато ако трябва да се възстанови нещо, което преди това някой като теб го е развалял...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

5 Mile Manolov | 09.09.201100:24

остава само да отворат и акумулаторния завод... ако се напиеш у кръчмата да ти слагат снимката и да ти отказват пиене. ако земе да счупиш масата с нечия глава.. 6 месеца там. за първи член иначе се разбрахме Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

4 Оня Дето Го Трият | 08.09.201120:01

"...Това е единственият начин някой, който иска да разрушава - независимо дали е част от някаква типично маргинална среда или просто разглезено гневно синче на шеф на култово заведение - да придобие реална представа за реалността и наистина да се почувства полезен..."

Да, точно това е мечтата на всеки хулиган или мамино синче - да се чувства позлезен.
СМЕХ muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

3 Rose Mary | 08.09.201118:06

Значи за улици и детски площадки не им вярваме, но за инвалиди и сираци - да?
Хм, странна идея на първо четене, но ще опитам да преглътна романтизма на филма и да открия нещо в нея... Днес съм добра. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.11.2010, 13:35

2 Mira Terziyska | 08.09.201115:38

Не е нужно гаменчето да извърша квалифициран труд - ще бъде т.нар "общак" - "дай тухли, дай вар" - по-скоро тежък физически труд ... там е работата, че никак не си представям в тази роля синът на собственика на някой нощен клуб Объркан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.07.2011, 16:52

1 tufto | 08.09.201115:30

Първо трябва да почнат да хващат хулиганите, след това и да ги осъждат, а накрая някой съвестен и неподкупен (хахахаха) човек трябва да следи за изпълнението на присъдите. Да, това би било въможно и тук, просто не в близките 20-30 години.
   

оценка

+0 -0