Webcafe

Хвала на македонците

Петър Николов
10.04.2012, 17:18 (обновена 17.04.2012, 12:19)
Симеон Радев

Снимка: © Build.mk

За един паметник, който вдигнаха в Скопие, а у нас не

Поздравявам македонското външно министерство, задето е издигнало паметник на автора на "Строители на съвременна България" Симеон Радев в Скопие. Защото държавата България още не го е направила.

За тази държава Симеон Радев се би като доброволец в Балканската война, работи близо тридесет години като дипломат и й завещава цялото си имущество. Дори бюст няма. Има уличка на свое име, дори не булевард - и на училище в Перник. ("Македонците присвоиха патрона на езиковата гимназия Симеон Радев" - така сайтът За Перник коментира темата!)

Оная Байтошова държава я разбираме. Едва ли човек като Т. Живков, първо поколение с обувки, е в състояние да оцени личност като Симеон Радев, който умира през 1967 г. в дома си в София. В последните 23 години от живота си - след 1944 г., е бил отрязан достъпът му до медиите и каквато и да е обществена дейност. За разлика от номенклатурчиците, живеещи на спец снабдяване, този ерудит и интелектуалец е живял твърде оскъдно със семейството си и преживявал благодарение на "милостта" на Тодор Павлов.

Добре, че поне са му оставили жилището. Сега този апартамент се опитват да го направят дом-музей поне от две години - и още не е открит.

Ако тази държава я беше еня за такива уникални хора като Симеон Радев, щеше да намери средства, за да издаде мемоарите му, които той е диктувала на сина си Траян Радев. От тях са издадени само "Ранни спомени" и още малко спомени, а 12 тома се съхраняват в БАН. Нека си отлежават...

Не са публикувани и до ден днешен 4 и 5 том от "Строителите на съвременна България". Третият излезе век след написването му. А дойде време да се пише за разрушителите й.

Хора като Божидар Димитров преживяват от езика на омразата

Смешна е иронията, с която историкът и шеф на НИМ проф. Божидар Димитров коментира новината за скулптурата на Симеон Радев на покрива на македонското Външно.

Димитров, работил и за ДС с познанията си за "македонизма", гледа на това като "присвояване" на българско светило. Обяснимо. Хора като него преживяват именно от сътворения от тях език на омразата - от времето на ДС и УДБА, между две държави, които в миналото са били един народ.

С такива хора е пълно и от двете страни на Гюешево.

Всъщност има ли значение къде ще има статуя на този знаменит човек, родил се в Ресен, когато селището е било в турската, пардон, османска провинция Македония, а сега е в Република Македония, на  16 години е станал член на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация по предложение на Гоце Делчев, учредител на Македонския научен институт.

Работил в няколко европейски столици, личен приятел на Борис Сарафов, пишел си е с цар Фердинанд и Борис Трети, участвал активно във външната политика на България, действал за Солунското примирие, подписал Ангорската спогодба...

Македонски дипломати и историци искали да му поставят паметна плоча в Париж. Това го казва - осъдително - пак Божидар Димитров. Да бяха я поставили. Щяха да ни засрамят, че никой от нашите не е излязъл с такова предложение. Или са се притеснили, че вестникът, излизал на френски език в периода 1902-1903, се е наричал Le Mouvement Macedonien, и е имал за цел да осветли Европа по македонския въпрос. Освобождението на Македония е било истинска кауза за Симеон Радев.

Разбира се, "новината" за скулптурата на Радев, поставена на покрива на македонското Министерство за надворешни работи излиза през агенция "Фокус", съобщена от читателя на "Фокус" Иван Колев. И, разбира се, ще я подемат някои медии в България, в стилистиката на Божидар Димитров: как Македония, видите ли, отново ни краде светилата, историята, героите...

И Б. Димитров продължава: "Паметници и бюстове в Скопие вече имат един от последните владетели на Първото българско царство - цар Самуил, ръководителите на ВМОРО - Гоце Делчев и Дамян Груев, репресираните и отричани Методи Шаторов, убит от сърби на Милеви скали, Пазарджишко, и Методи Андонов - Ченто, лежал в затвора в Идризово в процеса на дебългаризацията на Македония".

Ами нека. Един народ, едни герои. Какво толкоз? Както и да делят братята семейното имане, мъртвите все ще се почитат - или и за тях Димитров ще иска бг гражданство от президента.

"...в сърцето ми се зароди една голяма надежда, че един ден моят бюст ще стои пред Музея на Македония в Скопие. Защото да построиш паметник на Симеон Радев, автор на "Строители на съвременна България", а не на "Строители на съвременна Македония", дългогодишен дипломат в българското, а не - в Македонското външно министерство, може да означава само едно: че тихомълком македонците признават, че са българи, и че тяхното Външно министерство е филиал на българското Външно".

Грешен извод. Всъщност твърде глупава манипулация.

"Вече чух, че бюст на цар Борис ІІІ ще стои пред Скопския университет, тъй като той го е основал. Аз поздравявам онези македонски интелектуалци, които са решили да поставят този паметник", казва Божидар Димитров.

И ние ги поздравяваме. Ние, хората, които се срамуват, че българската държава се сеща за героите си само когато някой друг ги увековечи.

Oще: божидар димитров  власт  държава  македония  паметник  симеон радев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.01.2011, 19:13

23 Georgi Simeonov | 13.08.201220:12

Поздравления на автора!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2012, 08:51

22 Falconetti | 14.04.201217:29

И сега какво Авторе? Божидар Димитров е виновен че в БЮРМа се строи паметник на Симеон Радев, луд!?!?!
Не става въпрос за омраза или толерастия, но когато нямаш национална политика с години е естествено други да се възползват от това.И то не за да станат част от Б-Я, а по скоро да поискат част от нея.
Ако това не го разбираш какво да говориме, кое е политическа далновидност и какво е национално предателство опс... национален нихилизм. Биберон
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

21 iii_krv | 12.04.201219:33

Абе докога тоя агент Бож. Димитров ще го титулуват професор???!!! Доколкото съм запознат той не е никакъв професор- колкото и Симо Ментата III-ти е цар и колкото ББорисов е ге-ерал!!! Бесен
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

20 boris | 12.04.201215:56

Ех защо не е жив сега Радев, да опише в този следващ седми том на "Строители на съвременна България", със златни букви, ерата на Борисов и Цветанов!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2012, 10:51

19 Lele Male | 12.04.201215:46

Петър Николов защо не написа това във формата на писмо до няколко наши институции, а прави хвала на македонците когато вече статуята е факт? Да предположа ли?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.10.2010, 14:20

18 Душко Добродушков | 12.04.201210:43

Охридската архиепископия по турско време е била подчинена на Цариградската патриаршия и на престола й са били гърци. Що се отнася до споменатия от Симеон Радев патриарх Арсений, това е главата на Печката патриаршия Арсение ІІІ Църноевич, който след австро-турската война от 1689 г. застава начело на Голямото преселение на сърбите (Велика сеоба срба) от Косово и Северна Македония към днешна Войводина, която тогава е била хабсбургско владение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

17 Mile Manolov | 12.04.201201:25

коги свърших с учението ги подарих томовете на библиотеката... тегави беа за четене деба.. па и много ми се пиеше, ядеше и тия три работи тогаа и не влезна много материал у главата. не е лошо да има паметник. дали у фиром или бантускотия нема никво значение
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

16 Шебек Хасан | 11.04.201219:04

Петьо, успокой се! Усетиха се фиромите какво са направили и днес са свалили статуята на Симеон Радев. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2010, 15:04

15 newage | 11.04.201217:26

Да беше само Симеон Радев забравен. Ами гениите на България - Стефан Маринов, Илия Вълков, Кирил Чуканов - да сте чули за тях? Светът знае за тях, ние не знаем. Четете http://www.beinsa.info/index.php?option=com_content&view=category&id=3&Itemid=20
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2010, 19:21

14 Alice | 11.04.201217:20

личности като Симеон Радев биха изглеждали титанично редом до мишоци като днешните политици - като образование, познания и квалификация, затова са и потъпквани в забрава, иначе сравненията се налагат от само себе си, по-добре музей на соца, ако питаме днешните тиквобоковци, а и предишните, отколкото дом-музей на Симеон Радев Бесен Така че бравос на македонците, наистина
   

оценка

+1 -0