Webcafe

Добрият, лошият и злият

Петър Николов
30.10.2011, 17:29 (обновена 02.11.2011, 06:23)
Росен Плевнелиев и Маргарита Попова

Снимка: © Sofia photo agency

Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова всъщност премълчаха за най-важното - какви реформи обмислят да инициират за съдебната система

Не повече от една четвърт от българските избиратели дадоха гласовете си за Росен Плевнелиев-Маргарита Попова за президент и вицепрезидент на България в следващите 5 години.

Честито на победителите, Бойко Борисов и партията, която изгради - Граждани за европейско развитие на България. Дано президентът ни е такъв, какъвто го помни учителката му по математика: "Умен, къдрав, добродетелен..."

Ако изборите бяха днес, каза един от социолозите по една от телевизиите, в парламента щяха да влязат три партии: ГЕРБ, БСП и ДПС. Добрият, лошият и злият - следвайки оформените в общественото съзнание конструкции.

Толкоз за партиите. Стига за изборите. Да видим заявките от бъдещия държавен глава.

Закони за НРС и НСО! Обаче хоризонтът е 2013 г.

Една от новините, която чухме от устата на новия президент на Република България Росен Плевнелиев, беше, че до 2013 г. - т.е. годината на редовни парламентарни избори, ще има най-сетне закони за двете служби, които единствени в най-новата ни история работят без закони: Националната разузнавателна служба (НРС) и Националната служба за охрана (НСО).

Преди доста време премиерът и лидер на ГЕРБ беше обявил по-кратък срок. Бойко Борисов  заяви, че до тези президентски избори - така са се разбрали с Георги Първанов - няма да се пишат законопроекти. Сега се оказва, че се изтеглят доста нататък във времето...

След като няма закони, то от само себе си се разбира, че настоящите шефове - 61-годишният ген. Кирчо Киров, начело на НРС от 2003-а, ще е на поста си до... ами докогато, както и ген.-лейтенант Димитър Димитров, шеф на НСО от 2007-а.

Плевнелиев плахо обяви, че службите ще трябва да заработят интегрирано и "няма да работят за партии". Как, по какъв начин, ако няма закони, не е ясно. Възелчето "военно разузнаване" също си стои така, както го оставя Първанов. А за да е пълна кашата, бъдещият президент заяви, че България си има стратегия за национална сигурност, която си е окей. (Приета, между другото, и с гласовете на ДПС.)

Добре, ама в нея пише, че "Службите за сигурност, а при необходимост и службите за обществен ред, независимо от своята подчиненост осъществяват дейността си по защита на националната сигурност самостоятелно и/или координирано в рамките на разузнавателната общност". Такава общност липсва.

Посланиците? Явно Плевнелиев ще подписва указите за новите посланици

Отдавна стана ясно, че поради несъгласието на настоящия държавен глава подписването на указите за новите посланици ще изчака избора на новия. В тази посока Росен Плевневиев декларира подкрепа, (естествено), на политиката на МВнР и готовност за съдействие при обновлението на дипломатическите ни кадри.

Тезата на Плевнелиев - като върховен главнокомандващ, за армията я знаем. В дебата по bTV той обяви, че е за малка боеспособна модерна армия - в противовес на настоящата позиция на Първанов, който настоява, че не трябва да се създава армия за износ. Как това ще се съчетае с бъдещите намаления в БА догодина и парите за отбрана в бюджета за 2012 г., предстои да се разбере.

За външната политика, към която държавният глава е конституционно съпричастен и отговорен, от брифинга на Плевнелиев не разбрахме. Макар и преди време германски медии да го определиха като "българина, който мисли като германец".

Затова пък Маргарита Попова показа политическо шлайфане с обръщението си към посланиците, потвърждението на евроатлантическата ориентация и думите, че няма да има отклонение от този път.

Големият шлем - в полуразпад

"Ако изобщо можем да говорим за Голям шлем..." Тази фраза на Плевнелиев е малко неясна. От трите проекта в Големия шлем - заслуга на Първанов, под въпрос е АЕЦ "Белене". Нефтопроводът Бургас-Александруполис вече е ясно, че отива в небитието. България изигра добре картата с ОВОС, за Русия също дойде добре, поради доста по-голямата ефективност на Самсун-Джейхан, а Гърция, която имаше най-голям интерес от него, е във финансов колапс.

Да речем, че за газопровода "Южен поток" - в частта му през България, нещата някакси се придвижват. Но за "Белене", след 14-ия подред анекс, който отлага решението за втора атомна до 30 март догодина, си е тупик (улица без изход - от руски език).

Затова пък бившият министър на регионалното развитие и благоустройството постави акцент върху енергийната ефективност - да разбираме санирането, и либерализацията на пазарите на ел. енергия у нас.

Най-семпло - за най-големия проблем

За съжаление, намеренията на един от най-големите кадровици в съдебната система, какъвто е държавният глава, не бяха казани. По темата мълчеше и бъдещият вицепрезидент и настоящ министър на правосъдието в отпуска Маргарита Попова.

Плевнелиев спомена думата "реформи" в тази сфера, в контекста на дълго изречение, в което говореше и за реформи в здравеопазването и е-правителството. По принцип.

Всъщност, от гледна точка на кадрите, към чиито назначения има отношение президентът, там няма какво да се направи.

Няма как да бъде сменен главният прокурор. Седемгодишният мандат на Борис Велчев, бивш съветник на президента Георги Първанов, изтича през февруари 2013 г. В годината, когато са редовните парламентарни избори.

Седемгодишният мандат на Лазар Груев, председател на Върховния касационен съд, а преди това съдия в Конституционния съд от квотата на президента Георги Първанов, изтича в края на 2014 г.

ВКС е институцията, която осъществява върховен съдебен надзор за точно и еднакво прилагане на законите от всички съдилища.

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, както е добре известно, встъпи в този пост по време и с мандата на ГЕРБ - през 2010 г., и по закон ще си е там до 2017 г.

Тези трима магистрати по право са членове на Висшия съдебен съвет. А ВСС е големият проблем. Вярно, президентът няма отношение към избора на членове на ВСС. Но би могъл да подеме инициатива в тази посока. Още повече, че министър Попова беше обявила такава.

В края на юни т.г. тя съобщи, че ще започне консултации за законодателни и конституционни промени в съдебната система. Мотивите бяха, че "управлението на съдебната система е в криза и това генерира обществено напрежение". Инициативата дойде в разгара на скандала, при който  Съюзът на съдиите в България, в който членуват близо 1000 съдии от цялата страна, поиска радикална реформа в съдебната система и незабавна оставка на Висшия съдебен съвет.

А всичко това се случи, след като ВСС избра за председател на Софийския градски съд семейната приятелка на вицепремиера и МВР-шеф Цветан Цветанов - Владимира Янева.

Тогава Попова свика обществения си съвет, в който участват правни неправителствени организации и на който е присъствал и представител на Европейската комисия. И обяви, че започва обсъждане на конкретни предложения за преформулиране на конституционния модел на устройството и управлението на съдебната система.

Едно от предложенията на съдиите беше промяна на модела, по който функционира ВСС, и конкретно избора на 11 от членовете му от парламента, записано в Конституцията. Тема, подмина от повечето политически сили, включително и ГЕРБ.

Към днешна дата каква е съдбата на тази инициатива? Вицепрезидентът Попова не отвори дума за нея. Макар че точно от нея се очакваше да каже нещо смислено за съдебната система. Вероятно не е бил моментът - все пак първа пресконференция, вероятно не е искала да предначертава несъгласувани тези, вероятно...

Така или иначе реформата в съдебната система предстои. И е в ръцете на ГЕРБ да я осъществие сега, когато акумулира толкова власт. Въпросът е с методите на Цветанов ли ще я прави или с тези на Попова. От развитието й ще стане ясно запазва ли се статуквото и доколко бъдещият държавен глава и вицепрезидентът ще се еманципират наистина от партията, която ги издигна, плати и организира кампанията им.

Засега едно е ясно - каза го премиерът. Искра Фидосова няма да е новият правосъден министър. Май доста в залата въздъхнаха с облекчение.

Oще: армия  вицепрезидент  всс  големия шлем  избори  конституция  маргарита попова  нрс  нсо  посланици  правомощия  президент  росен плевнелиев  съдебна система 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.04.2011, 23:50

8 PICHAkomentator | 02.11.201100:09

До Bichkiiata
Те па руснаците с техните газети са много точен коректив А, щото там министър председателя НЕ СИ ИЗБИРА Президент А?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

7 Pavur Pezev | 01.11.201110:05

Ха,както и на стадиона,така и в политиката,всичко е принизено до конфронтацията-сини говеда и чорбари. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

6 Thea Atanasova | 01.11.201109:54

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1097086

Ето тук мисля, че добре се обяснява, защо ГЕРБ спечелиха тези избори...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

5 Mile Manolov | 01.11.201102:25

Предлагам след некоя година да си сменат местата с боко. Путин и медведев в бантустански вариант ще е забавно ;)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 01:15

4 Десен | 01.11.201100:37

„Аз съм учил изчислителна техника в МЕИ и за радост не използвам интернет. Аз всяка седмица правя оперативки, гоня планове, натискам хората, бой по каската, както се казва, от това ми побеля косата", сподели Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

3 Pavur Pezev | 31.10.201121:29

Те т'ва е-когото ти спуснат отгоре,него ша избираш.Така е било,така е и така ще бъде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 31.10.201120:16

Калоянчо,

Руската газета "Комерсант" писа , че в България премиерът си избра президент. Тълкувай си го както си искаш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

1 Калоянчо | 31.10.201111:22

Не гласувах за Росен, но му се отдава възможност да докаже, че може да свърши доста реални неща като президент.

Много скоро ще разберем...
   

оценка

+0 -0