Webcafe
Емилия Милчева
24.03.2012, 20:13 (обновена 26.03.2012, 16:12)
Цветан Цветанов

Вицепремиерът Цветан Цветанов на 15. 11. 2011 г., когато представя поредната стратегия за интеграция на ромите: Реализираните до момента стратегии за интеграция на ромите в България не са дали необходимия резултат...

Тази пролет на припек не изпълзяха старци*. Бабичките - и тук-там някой дядо, ги е страх да излязат - и да спят в селските си къщи повече от друг път.

Тази пролет по селата плъзнаха тумби, орди, летящи чети от гладни, почти неграмотни, опърпани и лумпенизирани роми. Миграцията от гетата в градовете към селата, където са останали стари, беззащитни и все болни хора, за обир и побоища върви със страшна сила.

Пристигат с коли, натъпкани с по пет-шест, грабят в движение и бягат. Или се заселват в някои изоставени къщи и вършат набези по всяко време на деня.

Няма кой да спре тези марокански скакалци, които се омешват с местните лумпени - младежи, които поработват по-малко, пият постоянно и най-голямата им мечта е да си купят кола на старо. По тъмно някои от тях изнасилват, други влизат по къщите и бият и грабят.

Да напомним, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи оня ден заяви, че битовата престъпност е намаляла. Да им имам статистиката на МВР. По-добре да пуснат социологическо проучване. Точно този вицепремиер е и председател на съвета по етническа интеграция, който не се знае какво прави, но интегрира само чиновници.

Старците, които живеят в тези села, са пренебрежимо малка бройка гласове за която и да е власт. Тия села не се наобикалят и по избори - дребни са, на кой му остава време за тях. Да си спомняте репортаж от посещение на Бойко Борисов или някой от министерското обкръжение в село като Мечка например, за което се пише от 2009-а насам и където произволът е страшен. Също и страхът. Кой може да има доверие на МВР, което не е в състояние да опази едно село?

Как мислят управляващите. Държавнически - тия така и така скоро са в гробищата, няма смисъл да се харчи ресурс за дъртаците - патрулки, полицаи, бензин. Абе да се оправят както могат. Даже в тази вледеняваща зима на такива селца последни им оправяха тока от електроразпределителното дружество.

Нямат и джипита. Ако ги наобикаля някой фелдшер от соца и той е малко по-млад от тях и им продава лекарства на тройна цена. Къщите им са гредоред, клозетите - на двора, децата - не са при тях.

И да се разгневят, с тия бастуни и патрави крака по-далеч от селския площад няма да стигнат. И репортер няма как да си викнат да им опише хала.

Оправят се. Нямат и сила да се оплачат. Нито пък вярват, че като подадат сигнал, полицията ще свърши нещо.

На Долната земя в тая криза едни станаха по-гладни, а хора без доходи като ромите освирепяха. На Горната земя Цветанов се изказва по форуми колко е важно да бъде решен проблемът с ромите.

Последното изказване е от форум през януари: "Българските роми трябва да бъдат част от икономическото развитие на страната..." Ценна мисъл. Към момента изчерпват успешно съставите по НК.

И опоскват успешно храна, дърва, покъщнина, пари и изобщо до каквото се доберат в селата. Изтребват старците. Да не би да е в ход таен конспиративен план на българската държава да намалее броят на пенсионерите, за да олекне на НОИ с тоя вечен дефицит? (Какво ме прихваща - това само някой от "Атака" би могъл да го каже.)

Обаче не само "Атака", всички мълчат.

Дано смъртта им приседне.

*По репортажа на Венцислав Лаков от 1992 г. "Алчни старци изпълзяха на припек".

Oще: мвр  набези  престъпност  роми  цветан цветанов 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.08.2010, 23:32

23 Diso Dyankov | 26.03.201222:22

Всичките описани гадости в милата ни родина са резултат от целенасочената политика на всички досегашни правителства. И Бай Мангау, и Бай Бяу бок'ук нямат образование, нямат работа, нямат доходи, а им се налага да ядат. Ако държавата им "спре кранчето" и установи железен ред, те остават гладни и почват да се бунтуват... Затова Държавата ги оставя да си крадат, т.е. да си вземат всичко от останалата част от населението.
За мен решението има поне 3 елемента:
1. Работа има и без това за всички - почти никакви помощи без положен насреща труд. Така няма да се оплакват, че нямат пари.
2. Имат ли пари - желязна ръка за справяне с престъпността - няма да се оправдават, че са без доходи.
3. Задължително образование - средно, при целодневно обучение. Който го няма - без помощи, вкл. и детски. Населението ни е твърде малко, за да оставим хрантутници без образование и без работа.
Самата икономика трябва да се развива ускорено към "по-наукоемки" отрасли.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

22 Bobby_gBG | 26.03.201217:10

20 Kpaxian | 26.03.201215:54

Аз съм съгласна за каторгата, само ако важи и за бай булгар, който върши същото, т.е. краде и не плаща. Нека бъде еднакво наказанието независимо от етноса.
---------------------------------
Да така трябва да бъде. Всеки дето е в затвора за дребни престъпления (кражба, неплащане на задължения, побой/хулиганство), трябва да работи на сравнително свободен режим, а в затвора на строг режим да бъдат само убийци, крадци на крупни суми, някой осакатил хора и т.н.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 12:39

21 fata morgana | 26.03.201216:50

Ще стане Дивия запад.

Министърката на здравеопазването каза, че ще прокара закон: хора, които не са си платили здравните осигуровки да не могат да се сдобият с лична карта. Без лична карта не могат да взимат помощи. Трябва съвсем полека и без много шум да се прокарват такъв тип закони.
Даваха по телевизията циганин, който членувал в АТАКА, защото досегашната политика го обиждала...
Т.е. с цялото уважение към тях трябва да се прокарват закони насочени именно към това да си загубят досегашните привилегии, които ги приравняват на нивото на социални инвалиди. Надсловът на политическия подход към тях ще е: точно, защото ви уважаваме ще изискваме от вас колкото и от останалите граждани.
Според мен досегашната политика за интеграцията даде ефект върху тях. Някои придобиха съзнанието, че преди всичко искат да живеят с достойнство. Това да се изисква от тях е следващата крачка. Дано само се намери кой да я реализира.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 18:56

20 Kpaxian | 26.03.201215:54

Аз съм съгласна за каторгата, само ако важи и за бай булгар, който върши същото, т.е. краде и не плаща. Нека бъде еднакво наказанието независимо от етноса.
А това за огнестрелното оръжие е безумно - те и сега си се колят под път и над път с подръчни средства, не ми се мисли ако се разреши огнестрелното оръжие какъв кошмар ще настане по селата и малките градове. бам! бам!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.06.2011, 17:14

19 Last Sword | 26.03.201212:25

Решението, мили приятели, е елементарно. Може да се сведе и до 3 прости стъпки:

1.Каторга за бай Мангал, докато си изплати всички задължения към електро, водо, топло-незнам какви си дружества. В следствие на каторгата ще се построят магистралите с 30-40% отбивка в цената, ще се прокопае тунелът под Шипка и още, и още...

2.Промяна в закона за да се превърне "неизбежната самоотбрана" в реална възможност за защита на живота, здравето и собствеността на отделния гражданин с използване на насилие и оръжие.

3.Либерализиране на правилата и създаване на опция всеки да може да се сдобие с огнестрелно оръжие за самозащита, което да не може да изнася от собствеността си, но да може да използва при необходимост.

И така бай Мангал ще копа, ще строи и ще си мълчи. След два-три месеца глад ще започне и за работа да се оглежда.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 02.09.2010, 18:56

18 Kpaxian | 26.03.201211:37

Най-адекватният коментар дотук беше на Гризлито.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.02.2012, 13:02

17 imperiall | 26.03.201211:21

... тва където и да погледна - бантускотии и бантустани. миле. как си добре ли си
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

16 Гризли | 26.03.201210:47

В България има над 300 организации за защита на правата на циганите! Защото циганите имат много права, които трябва да им се гарантират...
За разлика от правата на нас, българите!
Докато има толкова организации, ще има и цигански проблем! Когато циганите започнат да се разглеждат като част от обществото и държавата, а не като някаква малцинствена група, тогава нещата ще си дойдат на мястото!
Каквото за всички, това и за тях - без никакви привилегии и допълнителни облаги! И да се научат на ред...

Само че това няма да стане с правителства като българските, и особено като това...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

15 Dimitar Stamboliyski | 26.03.201210:16

И к'во става - децата не били при тях, държавата не им подавала ръка, не ги закриляла... Дотук добре... Та, къде са децата? Кои деца, как кои? Ми ония, де чуват офце у Бенидорм... Мале, как ше знам, че родителите ми чивеят в страх и няма да спретна една партизанска война... Ма, не, колко удобно са извадени от уравнението!

Държавата - е, тука питам, де е т'ва животно? Кой е опрел на нея да се надява, тъжна му майка! ОБАЧЕ, държавата и идеята за държавност не е ли резултат от именно действията/бездействията на точно тези прее*ани поколения? С какво тези хора са се доказали като мислещи, например, по отношение на политически избор??? Бая съм изръшкал по прованса и да си кажа, няма такъв талибанизъм. Е, то като 40 годин си крал от ткзс-ето или атз-то, пък, после дойдоха лошите демократи и глей ко станА...Ми, то в съдебната система, комай, работят същите нумизмати?

Друга гледна точка - самоорганизиране на тези хора? МЪЛИ, К'ВА ГЛУПОСТ ИЗПЛЬОКА ТОКУ-ЩО...Добре, де, ама ако наистина има желание, ще има и реакция, ако ще и оная алтавата репортерка на битивиту, пак е нещо! Но не...
И какво излиза - че тия хора са част от общество, иззидало Китайска стена около себе си? Която, обаче, не го опазва по никакъв начин, но щателно го възпрепятства от това да погледне отвъд. Колко удобно! Хем и матреял за веСниците...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

14 Frida | 26.03.201207:10

ауу, това не може да бъде - изобщо, ама какво да правят хелзинските комитети бе, хора - индианците си дебелеят в резервати, никой не бие вече негрите в Америка, Родезия я няма, в ЮАР народът победи, сега и горките палестинчета са спасени от глад и си имат пари и за пушки и за патрони. крайно време е циганското население да просперира. може ли да го доведете до такова озверяване- ама много сте прост и гладен народ, бе изостанал такъв един. не щете со кротко, со благо - утре и данък ше плащате на мищерето ...
   

оценка

+0 -0