Webcafe

Утоли жаждата и умри

Тома Захариев
14.03.2011, 16:54 (обновена 25.03.2011, 12:40)
Бира

Снимка: © Getty Images

Не страхът, а говоренето бори алкохолизма

Край с романтичните версии за разкрасяващото, здравословно и антидепресивно влияние на бирата. Нали се сещаш как, когато детето ти бръкне с пръст в пяната, първата реакция на някоя строга госпожа е да скочи и да почне да му разправя как това е отровно (или други глупави преувеличения от рода).

Сега в ролята на тая "бавачка" влиза Европейската комисия, която финансира проект, целящ да проучи дали на бутилките с алкохол да бъдат поставяни предупредителни надписи за вредата от него.

Значи, седим си ние с Боби и си въртим бутилките бира след убийствен 12-часов работен ден, и изведнъж хоп - етикетът ни съобщава, че след още една глътка сме импотентни (едно от последствията на цирозата) или пък там има картинка на интоксикиран черен дроб.

След като във Федералната агенция на САЩ по контрол над храните и лекарствата (FDA) обяви, че до две години по цигарените кутии ще се появят още по-големи и по-стряскащи предупреждения за вредата от пушенето (като натуралистични снимки на гробища, трупове, хора в кома, увредени бели дробове и т.н.), сега ЕК обмисля подобни ужасяващи надписи и изображения в началото да се слагат именно на опаковките с бира.

Подобно намерение не само е пресилено и несериозно, както, очаквано, го определят производителите на алкохол (които и правилно отбелязват, че в такъв случай е редно да се помисли и за поставянето на надписи, предупреждаващи за потенциалните вреди от автомобили, ножици, чукове...) С такива лицемерни мерки вездесъщите институции директно обявяват дори и кротките хедонисти за идиоти, внушавайки им, че всяка бира води до втора, тя до водка и така - до цироза.

Вярно е, че според изследване от края на м. г. през последното десетилетие все повече тийнеджъри в Източна Европа, и в частност момичета, се напиват, но като причина се изтъква това, че пазарът на алкохол достига до по-широк кръг потребители. Пример - у нас съвсем безпроблемно алкохол могат да си купят деца под 18 години (и с красноречив ръст под метър е шестдесет).

Но понеже в пазара влиза и рекламата, интересно как при такова масирано и наистина творчески издържано (ако говорим за западните марки) рекламиране на бира, ще се подеме съвсем противоположна линия на посланието.

Дори и да няма данни, че подходът с грозните изображения на цигарените кутии (каквито има в съседна Македония например) е дал някакъв сериозен ефект, няма и противоречиви реклами на тютюневи изделия, представящи някакви пичове, изпаднали в налудничава еуфория (като онези при вида на фризери, пълни с бутилки Heineken).

Според Световната здравна организация рисковете, свързани с употребата на алкохол, могат да причинят 2.5 млн. смъртни случая по света (или 3.8% от всички смъртни случаи) заради заболявания на черния дроб, пътни инциденти, самоубийства и рак. Но ходът със стряскащи етикети не бутилките наистина не може да бъде оправдан само заради това, че има хора, които злоупотребяват с алкохола - поне докато това би изглеждало като двоен стандарт поради липсата на публични и правителствени кампании, свързани с информирането за вредите от него и ограничаването на употребата му, така както е при цигарите.

Професор Дейвид Нът, който до 2009 г. беше начело на британския Съвет за злоупотребата с наркотици, направи изследване, според което вредата от легалните наркотични вещества - алкохолът и тютюневите изделия - се намират най-горе в класацията, "което означава, че причиняват поне толкова вреди, колкото и нелегалните наркотици".

Нът предложи правителството да прекласифицира алкохола, имайки предвид по-голямата опасност за обществото, която крие злоупотребата с него, предлагайки увеличаване на цените на алкохолните напитки. Така според него поне младежите ще бъдат разубедени да употребяват големи количества.

Алтернативата, която предлагат пък производителите на спиртни напитки, цитирани в публикациите на медиите в Белгия, е, ако ще се отделят средства за проекти, свързани с ограничението на употребата на алкохол, те да бъдат насочени към положителни информационни кампании.

Иначе либералният имидж на Европа съвсем ще се срине - особено чрез намерения, под които прозира допускането, че континетът е населен с диваци, които отчаяно прескачат границата между хедонизма и смъртоносния порок.

Oще: алкохол  европейска комисия  наркотици  пушене 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

12 pueblo | 19.03.201103:36

Смее се Миле,тва за срането ми се струва невъзможно! даже мисля,че ще се разпространява все повече....дори и без кенеф! просто друго си е,да пуснеш едно въже на теферич Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

11 pueblo | 19.03.201103:33

Шокиран тома,захариеффф,къв пък ти е на тебе проблема с това какво мислят от няккаква комисия? на тях това им е работата бе,олигофрен! ти ако си решил да умреш от препиване-отиди на село ,намери къде е казана,налапай чучура и -енджой! що дрънкаш дивотии наляво-надясно,да го уеба.....контрол трябва да има навсякъде и за всичко!иначе ще се появят някакви дебилизирани олигофрени,и всичко ще приключи,преди изобщо да се е състояло...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

10 Thea Atanasova | 18.03.201118:18

А как точно трябва да се гледа на алкохолиците??? Защото на мен ми изглеждат БАШ като пропаднали типове, който сами са си виновни...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 13:07

9 mimeta | 17.03.201120:08

Теа,
1. ти не си ли била на 12-13 години?!?!? Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив Много щастлив как може и през ум да ти мине, че дете ще се уплаши от нещо, защото е вредно? Като кажеш на дете, че след 10 години ще умре заради алкохола, то само много добро възпитание ще го спре да не ти се изсмее в лицето, та това е след цял един живот!
Децата не ги плаши това, че нещо е вредно.
Виж, 20 годишен може да го уплаши импотентност, 30 годишна жена също може да се уплаши от збръчкана кожа...
2. от една бира ще последва друга, после ракия и водка, звучи като от една цигара ще последва друга, после трева и хероин. Все пак не всеки пушач е наркоман, нали?
3. авторЪТ


Виж, това, че алкохолизмът е страша болест, това е вярно, и подкрепям автора, като казва, че не страхът, а говоренето бори алкохолизма. Също си мисля, че грозен етикет няма да помогне, защото алкохолизмът е болест, също като рак. Не може да бъде преборен със страшни етикети, а само с обясняване, какви са предпоставките, първите симптоми и т.н. Също е важно на алкохолиците да не се гледа като на пропаднали типове, които сами са си виновни, това не е точно така.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 22:24

8 Drone3 | 15.03.201113:41

Подобна мярка наистина би била, най-малкото, несериозна. На децата винаги ще им е интересно да опитат, независимо дали на бутилката има труп или китка цветя. Възрастните винаги ще се радват на питие след работа - ако ги дразни етикета ... просто ще го махнат. Несериозен ми се струва и аргумента на Теа, че една бира водела до втора, тя пък до водка/уиски/ром... Това предполага да сме безмозъчни животни, подвластни единствено и само на желанията ни (с извинение към животните - да не ме сяде някой природозащитник Смее се ). А дори да е така, каква разлика ще внесе "стряскащия" етикет?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

7 Mile Manolov | 15.03.201112:26

Са и срането у външен кенеф остана да се забрани или поне да се ограничи ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.07.2010, 10:54

6 sangell | 15.03.201111:30

Извинявай Thea ама колко е според тебе една бира?????
Щото доколкото знам има опаковки от 0,250 мл до 2.5 литра в пластмаса и до 20 л в кенчета май?
Аз бира не пия javascript:emoticon('ангелче')
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.07.2010, 10:54

5 sangell | 15.03.201111:27

Да махат бирата нацяло! Хем ше се махне и Мишо бирата и бат Бойко няма да има проблеми. А и за кво ни е - как и викат на немски - импотенсвасер.
Друго си е виното я!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

4 Rowan | 15.03.201110:43

Тези пък от кога взеха да броят бирата за алкохолна напитка? Че тя е годна само за разредител към сериозните питиета или за преглъщане на много сухите мезета Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 15.03.201108:39

Такава мярка ще повиши изключително много медицинската култура на населението Усмивка Това в рамките на шегата.
Далече по-добре ще е да се обърне внимание на възпитаването на здравословен начин на живот. Може да отнеме много повече време и да изисква по-голямо търпение, но и ефекта ще е значително по-дълготраен.
   

оценка

+0 -0