Webcafe

Приеха новите промени за гласуването в чужбина

Webcafe
17.06.2016, 13:53 (обновена 17.06.2016, 14:12)
Опашка пред изборната секция в Ню Йорк на парламентарните избори

Снимка: © Webcafe.bg

Опашка пред изборната секция в Ню Йорк на парламентарните избори

НС прие промените в изборния кодекс за гласуване в чужбина, предвиждащи възможност за откриване до 35 секции във всяка чужда държава. Разрешение за нова секция ще се издава от ЦИК при събрани 60 заявления.

Предложените промени бяха внесени от ГЕРБ. Депутатите отхвърлиха останалите шест проекта за изменения в изборния кодекс.

Според председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) таванът на броя на секциите е съобразен с данните за максимална изборна активност в САЩ, Англия и Испания.

Предложенията за откриване на секции ще се правят от посланиците и консулите, като окончателното решение е на ЦИК. Друга одобрена промяна в изборния кодекс предвижда населените места с над 350 жители да избират пряко кмет. Сегашното ограничение е за 400 жители.

От ДПС заявиха, че ще сезират Съвета на Европа за нарушаване на човешките права. Тяхното предложение беше за връщане на старите правила от преди промените в изборния кодекс.

Проектът на Радан Кънев, подкрепен от РБ, предвиждаше създаване на 32 МИР - чужбина.

Oще: българи в чужбина  герб  гласуване в чужбина  данаил кирилов  дпс  изборен кодекс  как да гласувам в чужбина  рб  цик 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.