Webcafe

Всички терористи са мигранти

Webcafe.bg, по Politico, Матю Камински
23.11.2015, 20:39 (обновена 25.11.2015, 16:05)
Виктор Орбан

Снимка: © Getty Images

Унгарският премиер предлага радкален "лек за европейските болежки", кълне се, че иска да спаси Шенген и подчертава, че мястото на Унгария е в ЕС и НАТО. Има какво да каже и за руския президент...

В последните дни една фраза броди из Европа - че всички терористи са мигранти и всички бежанци са терористи. Един от глашатаите на това (не)логично съждение е Виктор Обран, крайнодесният премиер на Унгария.

В 90-минутно интервю, дадено седмица след атентатите в Париж, Орбан предлага "лек за европейските болежки": непробиваема външна граница, която да спаси Шенген, нов договор за ЕС, който да укрепи суверенитета на държавите за сметка на влиянието на Брюксел, както и нормализиране отношенията с Русия.

"Фактите сочат, че всички терористи са основно мигранти. Въпросът е кога те са се озовали в Европейския съюз", обяснява Орбан, разположен в просторния си офис с гледка към Дунав в прекрасната сграда на унгарския парламент.

Зад Орбан са закачени две карти: едната показва малка отсечка от границата между Унгария и Хърватия, а другата - панорамен поглед откъм Балканите и Турция, откъдето стотици хиляди мигранти преминават.

Той защитава "преобладаващо логичната" връзка между терористичните атаки и влизането на мюсюлмани в Европа, независимо "дали ви харесва, или не".

"Мнозинството от западните лидери отричат този факт", добавя той. И този "амок на политическата коректност дестабилизира Европейската политика, защото увеличава разстоянието между лидерите и народа".

"Ние искаме да спасим Шенген"

Унгарската критика на европейската политика към бежанците тази година промени условията на дебата, с първото затваряне на граници. С гърмящо алармиране за тероризма на Стария континент, лидерът на тази страна с 10-милионно население въплъти нецензурираната самоличност на десницата, предлагайки идеи, които останалите страни-членки не могат да игнорират.

Свързвайки тероризма с миграцията, Орбан казва, че "работа номер едно" след Париж е "да се пазят границите и да се контролира кой влиза".

НАТО и страните-членки са "във война" с ислямистите в Близкия изток и Афганистан. Затова, според Обран, е "доста логично" враговете да изпращат свои бойци сред мигрантите, влизащи в Европа.

"Всички те представляват риск за сигурността, защото не знаем кои са. Ако разрешиш на хиляди или милиони неидентифицирани хора да влязат в твоя дом, рискът от тероризъм значително нараства", твърди той.

"Ние критикуваме ЕС и НАТО, но не сме против тях"

Орбан няма амбиции да напътства западните страни, като Белгия и Франция, как да се справят с потомството на мюсюлманските мигранти, което, по неговите думи, принадлежи към "паралелни общества" - с европейски паспорти, но без европейски ценности.

И докато призивите да се преосмислят отворените граници в Европа растат - пет държави водят предварителни разговори за създаването на ограничен, "мини-Шенген" (който няма да включва Унгария). През това време Орбан не мисли за край на свободното придвижване:

"Ние бихме искали да спасим Шенген. Ние бихме искали да спасим свободите... проблемни са нерегулираните и рехави външни граници".

Премисляне на ЕС

Унгария получи остри критики заради телената ограда по границата със Сърбия, която вдигна срещу миграционните вълни.

За Обран обаче тя представлява "отстояване на правилата на ЕС, които Гърция не може да спази, след като разрешава на чуждените да продължат на север необезпокоявано". Така дебатът за квотно разпределение на мигрантите в ЕС премина към въпроса как изобщо да се спре идването им.

"Ако не съм съгласен с тях, те казват „Ти не си демократ, ти не си добър човек, ти си от лошите", казва премиерът по адрес на европейските си колеги.

Серията неприятности в Европа тази година - от опасността за фалит на Гърция до мигрантите, от тероризмът до вероятното напускане на Великобритания, Орбан тълкива като аргументи за цялостна реформа на ЕС.

Блокът "само реагира, криза след криза, вместо да излезе с идеи", твърди Орбан, а на въпрос ще съществува съюзът след 10 години, той отговоря с

"Това е отворен въпрос".

Орбан иска нов Конвент за бъдещето на Европа, с мандат за промяна на основните общности договори. Последният опит за ревизията им беше преди десетина години, когато бившият френски президент и бивш председател на Конвента Валери Жискар д'Естен предложи проект за европейска конституция.

Той обаче се провали на референдумите във Франция и други държави от съюза.

Орбан предлага балансът на силите да е отново в националните държави, като се отнеме властта от лидерите в Брюксел, които имат "прекалено силна желание да направят европейски съединени щати".

Унгарците нямат илюзии относно способността на лидер от централноевропейска държава да наложи своите възгледи на целия ЕС.

Дори Дейвид Камерън и британците "не са достатъчно силни, за да предизвикат европейска дискусия", а могат само да търгуват условия за самата Великобритания.

Въпреки че е разглеждан като лидер, обърнал гръб на "либералната демокрация", Орбан твърди:

"Мястото на Унгария е на Запад. Ние критикуваме НАТО и ЕС, защото са далеч от перфектни, но унгарците имат позитивна западна нагласа".

Орбан не се приема като популист-провокатор, какъвто го изкарват европейските медии.

"Основата на политиката е в сътрудничеството, а не в конфронтацията. Ние сътрудничим. Ние се противопоставяме само ако е необходимо, а не защото ни доставя удоволствие", казва той.

Той не е "диктатор" от типа на Путин или Ердоган, ако перифразираме подигравката, отправена му от Жан-Клод Юнкер, че е "Малкият Путин от Буфапеща". Орбан му върна услугата, наричайки го „Великия Херцог".

В стила на "арогантния западен мейнстрийм" унгарският премиер всеки път е лош, ксенофоб, едва ли не луд.

Наскоро американският посланик в Будапеща Колийн Бел остро критикува "централизацията на властта" на Орбан заради ограниченията срещу НПО-та, медиите, корупцията и заграбването на съдебната система.

Нелиберален демократ

Във всичко това има голяма доза ирония - сегашният унгарски авторитарен лидер в средата на 80-те години е дисидент, селско момче, а след това влиза сред основателите на студентското движение "Фидес".

Орбан очаква скоро пак да е в опозиция, тъй като там не му е чуждо. Бившите му съюзници от прехода сега го наричат предател, популист и политически циник.

Преди няколко месеца, в реч пред етническото унгарско малцинство в Румъния, Орбан заяви, че либералната демокрация е мъртва, затова иска да създаде "нелиберална национална държава".

"Либерализмът в Европа сега означава не свобода, а политическа коректност. Склеротична идеология, догматична, бих казал. Либералите искат да лишат Унгария от вземането на решения като национална държава. Те воюват с всеки, който не мисли като тях", обобщава Орбан.

"Аз и Путин"

В миналото борец срещу комунизма, сега приятел на Русия - Обран е противник на икономическите санкции срещу Кремъл. Унгария всъщност ги отмени миналата година и настоява такова решение да вземе целият ЕС, като думата ще има Германия.

"В политиката е пълно със странни работи, това е част от тази професия. Няма нищо лично, а и моето мнение няма значение пред интересите на унгарците. Без Русия те не могат да бъдат подходящо подсигурени. Путин не е лесен човек, но той е партньор", изтъква премиерът.

Руските и европейските принципи и идеали са невъзможни за хармонизиране, затова трябва да се прави realpolitik - изкуството на възможно, смята Орбан.

"С германците са работи по-лесно. Ако с Меркел се договорим за принципи - имаме реални промени. Ако с Путин се договорим за реални промени - нямаме съгласие за принципите".

Или както казват унгарците - това са две различни заведения за кафе.

Oще: виктор орбан  граници  европа  европейска политика  ес  мигранти  министър-председател на унгария  орбан  отношения между унгария и русия  терористи  унгария  унгария и русия  унгарски пермиер  фидес 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

3 GETI | 24.11.201515:53

лидерите в Брюксел, които имат "прекалено силна желание да направят европейски съединени щати"

НЕ“всички терористи са мигранти НО всички бежанци са терористи”
*********************
"Не всички евреи са комунисти, но всички комунисти са евреи."
Хенри Форд
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

2 Rodrigo Diaz de Vivar | 24.11.201512:18

Абе видиш ли евреин да говори или пише, особено ако е полски имигрант, "стипендиант" в USA и вече журналист, гледай откъде изгрява слънцето.
А иначе е прав.
Не всички терористи са мигранти. Палестинските терористи в Израел не мигрират, те са си на тяхна територия. Трепят новодошлите.
   

оценка

+4 -3

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

1 sim4o | 24.11.201510:28

1.що Орбан да е крайнодесен?
2.що,като е бил антикомунист,би трябвало да не иска добри отношения с Русия?
Иначе е вярно обрисуван-един от малкото адекватни европейски политици.
   

оценка

+3 -1