Webcafe

Чайнагейт

Петър Николов
26.09.2010, 11:01 (обновена 28.09.2010, 11:57)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Каква точно работа е свършил министърът на финансите Симеон Дянков по време на неколкодневната си визита в Китай в средата на септември...

БСП се опита да направи Чайнагейт(че) на парламентарния контрол в петък, 24 септември. Искаше да стане публично достояние факта, че вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е бил на неколкодневна визита в Китай, придружаван от началничката на вицепремиерския си кабинет Ирина Велкова.

Председателят на парламента Цецка Цачева запази самообладание и геройски отклони въпроса на соцдепутата Петър Курумбашев.

Опозицията е по дефиниция късопаметна за собственото си управление. Някой трябва да ги подсети поне за една разточителна разходка по време на управлението на кабинета Станишев - като тези на социалната министърка Емилия Масларова например. По проверка на одиторите на Сметната палата Масларова беше похарчила 11 960 лева за 8 дни във Виетнам, 9711 лева за 7 дни в Чили и 18 150 лв. за 4 дни в Корея. Само билетът до Сеул ни е струвал 14 000 лева.

Внесени работници от Виетнам нямаме, за ефекта от визитата в Чили - освен откриването на новата сграда на посолството ни там, друг не е произтекъл. А какви високи технологии е внесла Масларова от Южна Корея? Най-вероятно малко хай тек джаджи за лична употреба...

Вицепремиерката Емел Етем успя да разходи сина си Илиян до Япония през 2006-а. - за сметка на БФС и на организаторите на турнира "Кирин къп". Имаше и една седемдневна разходка на трима министри до Монако през 2007 г. - Румен Петков, Веселин Близнаков и Асен Гагаузов. Те пък бяха там на мотокрос. Федерацията по мотоциклетизъм си призна, че платила разноските, а самолетните билети били на бартер с "Булпартнерс Травел".

По времето на кабинета НДСВ-ДПС пък, част от делегацията на Николай Василев - в битността му на икономически министър и вицепремиер, за визита в Китай и Южна Корея, фигурираше в официалния списък, пратен в азиатската страна, вписани като fiancee (годеник).

Въпросът не е с кого е бил г-н Дянков в Китай, а какво е свършил и кое е наложило да бъде придружен от г-ца Велкова, а не от някой от заместник-министрите например - предвид естеството на срещите му? Според официалното прессъобщение на Министерството на финансите той е участвал в Световния икономически форум в Тянжан, известен и като "летния Давос", имал е среща с премиера на Китай Вън Дзябао и финансовия министър Дзин Жънцин.

Иначе с парите на данъкоплатците са били платени куп безсмислени пътувания на министрите ни от всички кабинети.

А Дянков можеше да се яви в парламента и да измисли (или пиарите) му правдиво и смислено обяснение за визитата си - например, че е подготвял бъдещите срещи на премиера Бойко Борисов с китайския премиер в Ню Йорк по време на срещата на върха на ООН...

И е дал финансова обосновка на тамошните си срещи какви биха били ползите за Китай, ако инвестира в българските пристанища. Макар че към тази оферта, лансирана от Борисов в Ню Йорк, има един единствен въпрос, който я обезсмисля: А как ще се транспортира после китайското карго до Европа - през неготовия Дунав мост 2,  по незавършената магистрала "Тракия" и съвсем непланираната й част до Калотина, която да ни свърже с аутобана София-Ниш или през Моста на дружбата Русе-Гюргево?

Ако е през Дунав мост, тогава няма смисъл - румънските пристанища ни бият по обработени товари, а връзките на Букурещ с Пекин са силни още от времето на Чаушеску. А врата в Европа пък китайците вече си имат - порта Пирея в Атина...

Oще: бсп  китай  парламент  симеон дянков 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.