Webcafe

Четиризвездният трофей на ДПС

Красимир Грозев
29.08.2014, 19:04 (обновена 21.09.2014, 17:31)

1 от 4 снимки Назад Напред

ген. симеонов

Кой е генерал Симеонов? И защо ако погледнем биографията му ще видим, че кандидатстването му за депутат от ДПС е не чак толкова изненадващ ход. (Вижте снимките)

Обявяването на депутатските листи за предстоящите парламентарни избори на Движението за права и свободи (ДПС) се оказа далеч по-интересно, отколкото се очакваше.

Бивши министри и заместник-министри от кабинетите „Орешарски" и „Станишев", областни управители, ромски лидери и един пенсиониран генерал се позиционираха на избираеми места в листите на партията.

Медиите побързаха да определят повечето представители в листата, като „трофеи" на партията, най-известна с обръчите си от фирми.

"За нас е чест, че генерал Симеонов ще води листата на ДПС и в това няма нищо противоестествено. На коя друга политическа сила да води листа един генерал, който бе началник на щаба на армията, ако не в листата на най-натовската българска партия - ДПС", с нескрита гордост обяви Лютви Местан, фукайки се с може би най-сериозния трофей на ДПС, а именно бившия началник на отбраната на Българската армия генерал Симеон Симеонов.

И докато Местан се хвалеше, в социалните мрежи бивши и настоящи военни изпаднаха в състояние на „шок и ужас" от новината, че четиризвездният генерал - който до 30 юни 2014 г. бе най-висшият военен у нас - се е съгласил да е водач на листа на най-оспорваната партия в България.

„Отличен ход на ДПС, с един куршум унищожиха малкото останал авторитет на армията и разклатиха доверието на войниците и офицерите в своите генерали", заявява пенсиониран полковник във Фейсбук.

„Да беше минал в ГЕРБ или БСП, бих го разбрал, но това... Чичо му се е отказал вече от него", заявява друг, но вече действащ офицер.

„Мен ме е срам, че съм български офицер, като гледам кой ни командва в последните пет години", репликира трети.

Отвращението на бившите и настоящи офицери е разбираемо. Едва ли идеалите, които защитава Българската армия имат пресечни точки с това, което ДПС твори на политическата сцена в последните години.

И все пак, кой е генерал Симеонов и защо ако погледнем биографията му ще видим, че кандидатстването му за депутат от ДПС е не чак толкова изненадващ ход.

Високо в небето

Генерал Симеон Симеонов е роден през 1955 г., а през първите 50 години от живота си май беше най-известен с това, че е племенник на чичо си - легендарния генерал-полковник Симеон Симеонов, командващ ПВО и ВВС на България до смъртта си през 1975 г.

Доколко кариерата на Симеонов-младши в следващите 30 години е подпомагана от спомените за чичо му е спорен въпрос, но е безспорен фактът, че службата му минава по-скоро незабелязано. По същество Симеонов не е лош офицер, но не блести с нищо съществено.

През 2005 г. изненадващо ген. Симеонов е назначен за командващ ВВС на България. Малко по-рано неговият предшественик генерал-майор Димитър Георгиев е свален след интрига с допуска му до класифицирана информация, за която се смята, че е забъркана от тогавашния началник на Генералния щаб Никола Колев.

Ген. Колев иска да сложи начело на ВВС свой човек, който да бъде максимално лесен за контрол, а причината за това е проста - по това време през ВВС преминават поръчки за стотици милиони евро. Купуват се нови вертолети, транспортни и учебни самолети и скоро се очаква многомилиардна сделка за покупка на нови изтребители.

Така от нищото изниква кандидатурата на Симеонов, зад която застава ген. Колев, а кандидатурите на други - къде по-достойни, но и трудни за контрол офицери - са избутани встрани.

Следващите четири години минават спокойно за Симеонов, който управлява ВВС на принципа, че ако не работиш - не грешиш. България е наскоро приета в НАТО, доставя се нова техника за милиони, започват да се провеждат големи международни учения, но Симеонов е по-скоро безидеен страничен наблюдател в тези събития. Послушанието му към висшестоящите, обаче е пословично.

Слуга на много господари

Изненадите в кариерното развитие на ген. Симеонов не се ограничават с назначаването му начело на ВВС. През пролетта на 2009 г. става ясно, че Симеонов е фаворит за поста „началник на отбраната" (еквивалентната длъжност на началник на Генералния щаб след реформите от онези години).

Тогава той се води „човек на БСП", най-вече благодарение на близките си отношения с генерал Никола Колев, който вече е пенсионер и съветник на президента Георги Първанов, чието мнение по армейските въпроси тежи.

Но пък тогавашният военен министър Николай Цонев е върл противник на издигането на Симеонов и не пести критиките си към него.

Медийни публикации от онова време свързват Симеонов и с оръжейния търговец Николай Гигов, който е в основата на сделката с вертолетите Cougar и Panther на стойност от над 700 млн. лева.

Изтекли в Wikileaks американски дипломатически грами от онова време показват и мнението на посланик Нанси Макълдауни, която директно нарича Симеонов „класически късоглед бюрократ", който се е провалил на поста си във ВВС.

Въпреки това и най-вече благодарение на президентското рамо, Симеонов е назначен за началник на отбраната и получава най-висшето звание в Българската армия „генерал" (пагон с четири звезди).

Малко след назначението си Симеонов изпада в интересна ситуация.

На власт идва правителство на ГЕРБ, а в Министерство на отбраната влиза Аню Ангелов (първоначално като заместник-министър, а след януари 2010 г. министър). Докато още е експерт към ГЕРБ, Ангелов критикува тежко Симеонов за управлението на ВВС в периода 2005 - 2009 г.

Едно от първите действия на Ангелов е да измени Закона за отбраната и въоръжените сили, така че да намали правомощията на началника на отбраната до минимум.

Ген. Симеонов не възразява.

В следващите години тандемът Ангелов - Симеонов изгражда интересни взаимоотношения. Началникът на отбраната не възразява на нито една от политиките, които прокарва военният министър, дори тези, които са крайно полемични. Министър Ангелов е повече от доволен, а Симеонов с охота изпълнява поставените от политическото ръководство задачи.

Така например, широко обсъжданите полети на кабинета „Борисов" с военни летателни апарати стават факт не просто с тихото съгласие на Симеонов, но и с неговото формално разрешение.

Послушанието на Симеонов е наградено с удължаване на неговия мандат на началник на отбраната с още две години. Това става през 2012 г., а назначението идва от върховния главнокомандващ, президента Росен Плевнелиев и с благословията на министър Ангелов.

През пролетта на 2013 г. генерал Симеонов прави нов завой в своята политическа ориентация и започва откровено да критикува министър Ангелов, но както казва народът - след дъжд качулка. По това време Ангелов е вече бивш министър.

Критичният тон на Симеонов срещу старото ръководство се запазва и през управлението на военния министър Ангел Найденов. Тогава началникът на отбраната с охота хвърляше всички проблеми на въоръжените сили върху рамената на бившия министър от ГЕРБ.

Послушанието му отново бе възнаградено. Първо и най-важно, министър Найденов, който хвърли сериозни усилия да осветли неправомерното използване на военни самолети и вертолети от кабинета „Борисов" така и не посочи основния съучастник за тези действия в средите на армията, а именно генерал Симеон Симеонов.

Генерал Симеонов сдаде поста началник на отбраната на 30 юни 2014 г.

„Поздравявам генерал Симеонов за достойно извървения път в служба на Отечеството", каза тогавашният военен министър Ангел Найденов и за изпроводяк го награди с почетен знак на МО „Св. Георги Победоносец" - първа степен.

Мнозина бяха готови да се обзаложат, че генералът-пенсионер ще залезе завинаги от обществената сцена, но уви, не бяха прави.

Защо ДПС

И докато мнозина търсят „топлата връзка" на генерал Симеонов с ДПС, то може би е най-правилно да се върнем в нощта след изборите за Европейски парламент на 26 май 2014 г. и да си припомним думите на председателя на партията Местан:

„Какво още трябва да направим, за да бъдем припознати като българската партия, най-последователната евроатлантическа партия на България? Въпрос на време е да получим и това признание."

Какво трябва да направи ДПС ли?

Ами да вкара в редиците си бившия военен номер 1.

Дали ген. Симеонов е бил първи в списъка с потенциални бивши висши военни, които могат да бъдат привикани под турскосините знамена на ДПС, няма как да разберем, но е факт, че той е дал съгласието си не просто да се асоциира с тази партия, но и да влезе в Народното събрание, като неин представител.

Разбира се, нека сме реалисти, драмите около ген. Симеонов не интересуват електората на ДПС, който с лекота преглъща хапки като Делян Пеевски и даже се конкурират от кой избирателен район да го издигнат.

Oще: ангел найденов  аню ангелов  армия  бсп  българска армия  ввс  военни  военновъздушни сили  генерал  георги първанов  герб  дпс  ес  избори  кандидат-депутат  красимир грозев  листа  лютви местан  министерство на отбраната  министър на отбраната  мо  народно събрание  нато  николай цонев  никола колев  отбрана  парламент  президент  реакции  росен плевнелиев  симеон симеонов  трофей 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.02.2014, 11:47

3 bobb2003 | 01.09.201415:18

Какви генерали имаме изобщо в тази смешна армия?? След 10ноември 1989г. са ходили само по софри и се е скатават по щабовете Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

2 daysydogy | 30.08.201420:02

Още един еничар...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 03.12.2012, 07:09

1 Галфонсо | 30.08.201411:12

Статията описва великолепно така характерния за нашите ширини класически плужек и безгръбначно мекотело. С бавно, но последователно пълзене, раболепие и сервилност, както и с целуване на задници от всякакъв цвят стигнал до върховете.
   

оценка

+12 -0