Webcafe

Още сме зелени за пряката демокрация

Апостол Янев
25.11.2013, 15:02 (обновена 28.11.2013, 16:29)
Избори

Смятате ли, че трябва да има таван за заплатите и в какво съотношение

Близо две трети от швейцарците отхвърлиха с референдум въвеждането на таван на заплатите в местните фирми. Младите швейцарски социалисти настояха да има съотношение, не по-голямо от 1:12 между най-ниската и най-високата заплата в дадена фирма.

Там пряката демокрация действа с пълна сила. Щом са го отхвърлили - точка. Няма вратички в закона, през който някоя партия, управляващи или други подобни сили да го прошмулят отново - или да обявят резултатите от него за невалидни.

В Швейцария референдумите са неразделна част от цивилизацията и демократичната култура на гражданите. Така бяха забранени нови минарета на джамиите, отхвърлена идеята за адвокат на животните, както и повишаването на винетките за магистралите близо 2.5 пъти.

Швейцария вярва в зрелостта на своите граждани, уважава тяхното мнение - и се съобразява с него.

Представете си, ако в държавата, за която някои се бяха размечтали да стане "Швейцария на Балканите", бъде поставен на референдум същия въпрос - да има или да няма таван на заплатите.

Средностатистическият нашенец, който силно люби и мрази - особено второто и особено богатите, щеше да гласува тутакси за тавана. При това не в съотношение 1:12, а 1 към 3, така както го е виждал др. Владимир Илич Улянов-Ленин.

В наше село все още не сме излазили от късния соц, когато за всички имаше относително по-малко и относително поравно (който успее да открадне и нещо отгоре, не се брои), а потребностите ги определяше Партията. (Затова и мнозина от висшата партийна номенклатура бяха зачислени на щат и към предприятия, откъдето получаваха по още една заплата - не защото висшата номенклатура има по два стомаха, а защото е необходима на народа като слънцето и въздуха на всяко живо същество...)

С удоволствие бихте ударили заплатите на шефовете, признайте си. Ей така, за едното "мръсно", защото не я заслужава; защото я изкарва "на гърба на такива като мен и теб"; "защото е човек на еди-кой-си; "щото е гадняр"; "абе, за к'ъв се мисли тоа" и т.н.

Швейцарците обаче премахнаха "златните парашути" за големите началници, а догодина ще си гласуват сакралните 3333 евро минимална заплата (българската ще е около 174 евро!).

Но покрай техния референдум се подсещаме отново колко слабоготовни сме за това да управляваме държавата с народни допитвания четири пъти годишно.

Пряка демокрация? След още 45 години може и да сме й на нивото. Тогава ще има поколение със съвсем нови чипове. Сега сме още твърде зелени.

Oще: богатство  заплати  народопсихология  пари  референдум  швейцария 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

7 qhasper | 27.11.201300:13

Но първо, Антоне, трябва да дойде образованието....

"The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter."

Winston Churchill
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.02.2013, 09:14

6 Антон Левски | 26.11.201317:02

Авторът не усеща какви глупости говори, като сравнява свръх тоталитарни режими със свръх либерални като пряката демокрация. Ако народа иска да демократизира капитала, нека го направи, ако иска да демократизира заводите - нека го направи, ако иска да демократизира институциите - нека го направи.
Ако вие смятате, че демокрация означава обраното на волята на мнозинството, то май не знаете за какво говорите.
И от друга страна, само достатъчно ерудирания, образован, осъзнат човек може да разбере вредата в социалното неравенство и как убива всякакви наченъци на общество. Така че точно образованите биха взели такова решение!
Е, аз вярвам в колективната мъдрост и че заради манипулации като горната, защитаващи най-вече властта и богатството на свръх богатите, са били ограничавани поривите на народа да участва в решенията!
Но време е преминем отвъд ляво дясната риторика, която и в двата случая заляга на олигархията и да се замислим за пряката демокрация в икономиката и самоуправлението като алтернатива на всички досегашни режими!
Границите са само в съзнанието ви!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

5 pepe | 26.11.201311:46

Ама то е точно така - в България високите заплати обикновено се получават от хора, които не създават нищо и ги изкарват на гърба на другите. Най-много пари получават тъпи политици и чиновници и то не под формата на заплати, а на различни видове подкупи. Другите са категорията на известните български "бизнесмени" - обвързани със същите политици и чиновници в разни знайни и незнайни "обръчи", "кръгове" и не знам още какви геометрии. Не съм чул някой да завижда даречем на кадърните програмисти в някоя фирма за това какви заплати получават, т.е. и да завижда, то е с идеята "и аз бих искал да мога", а не "хаиде да им ги вземем" /някой да иска да отнеме парите на момчетата от Хаосгруп?/.
Излиза, че проблема не е в това, че българите са "лоши" и негодни за светъл капитализъм, а в това, че в България капитализма не е светъл и е предимно лош.

По света се предполага, че тези, които получават големите заплати допринасят по един или друг начин за цялостното развитие на обществото. Например развиват икономиката, създават работни места, създават технологии и в края на краищата - удобство. Ако не го правят, ако престанат да го правят и започнат да получават печалбите си без да връщат нищо срещу тях, навсякъде срещат недоволство. И в САЩ корпорациите, изнасящи работни места в Китай и Индия срещат недоволство. Също както и банкерите, причиняващи финансови кризи. Не съм чул някой да им се радва и да ги възхвалява /търпят ги, защото те реализират практически всичките приходи на държавата САЩ/.

Ама иначе - пак опити за насаждане на комплекс за вина - ти не оценяваш капитализъма, ти не си дорасал за него. Трябва да се поправиш. Леко да не съм аз виновен и да не трябва аз да се поправя. Да ама не - българския "капитализъм" е който има нужда от поправка.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

4 Boicho Boichev | 26.11.201310:16

Швейцария и България са два примера какво става в държави , в които има пряка демокрация, и в които няма. В Бг за цялата история беше проведен един референдум-за АЕЦ"Белене" , и бат Бойко и цялата "полотическа класа" си избърса задника с него!Тия ,които са докопали властта в Бг още малко изборите ще забранят- щото "народа е зелен, и не вижда, че ние сме единствените които можем да управляваме.""Решенията да се вземат от компетентните"-да ама тия компетентни нито плащат от джоба си, нито после носят последствията от решенията, и ги вземат най-вече в полза на джоба си!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

3 John Smith | 26.11.201309:57

Не, не сме зелени за пряка демокрация, а много "червени".
А и на тъпо зададен въпрос не може да дадеш умен отговор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.03.2011, 12:45

2 Ирина Irina Цанкова Tzankova | 26.11.201309:44

Да сочиш читателя си с пръст и да мърмориш "Тъп си! Не си дорасъл!" е жалко.

Достойно е да дадеш разликите между развит капитализъм (щастлива чистачка и шеф без таван на заплатата)
и див капитализъм (експлоатирана смачкана жена, назначена на 4 часа или съвсем "на черно" и псевдо-бизнесмен кифлодържател )
До Швейцария се стига с разум и разяснения.
Уеб кафе,
Много ме изненадахте!
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 30.01.2011, 15:21

1 qhasper | 26.11.201304:43

От това би имало смисъл само, ако населението е достатъчно образовано, а в българия то не е. Мойто лично виждане е, че никъде не е, и демокрацията е в ущърб на развитието на цивилизациите, но тва е отделен въпрос.
   

оценка

+0 -0