Webcafe

Либералната илюзия за неизбежния прогрес

Webcafe по International Politics and Society Journal
11.10.2018, 13:32 (обновена 13.10.2018, 14:34)
Млади хора

Снимка: © Стоян Георгиев

Прогресът не ще само говорене, иска и здрава работа

Всичко звучи толкова просто и възможно. Сякаш светлото бъдеще е на една крачка разстояние и просто светът трябва да положи малко усилия, да пренебрегне някои от по-грозните си черти и готово. Едва ли не като щракване с пръсти.

"Просто се огледайте: Трябва да се борим за демокрация! Сега, защото времето изтича! Либерализмът, отвореното общество и демокрацията са застрашени и те се нуждаят от нас. Така че посмейте да мислите сами! И заемете позиция! Много неща вече са по-добре и тепърва ще се подобряват. Трябва да вярваме в напредъка! Той ще дойде със сигурност. От нас зависи да създадем по-голяма вяра в напредъка..."

Този начин на мислене е често срещан сред "демократите" и "либералите" на много места по света в днешно време.

В Германия, например, това е напълно типично за Зелените. Но дори крилото на канцлера Ангела Меркел в Християн-демократическата партия и социалдемократите на Мартин Шулц приютяват поне отчасти този тип възгледи и реторика.

Ако всичко може да се обобщи с няколко думи, слогънът на тази идеология е прост - "Просвещение сега!". Това е и заглавието на последната книга на психолога от Харвард проф. Стивън Пинкър, която, както можете да предвидите и сами, е пълна с послания от този сорт и безрезервна вяра в прогреса.

Пинкър е човек с мисия. Неговият манифест се стреми да покаже, че нещата вървят добре... поне в един по-широк смисъл. Неговата почит към напредъка се разпространява като мантрата на гуру, потвърдена от статистиката. За него напредъкът е реален. За него обективно е сигурно, че нещата се движат в правилната посока и ще продължат този си ход.

Наивната философия на "Всичко е добре"

Посланието на Пинкър е просто: "Когато много неща са добри, трябва да говорим за това. Комуникацията е важна!" Той е психолог, който ръководи изследванията и позициите си от данните. Той вижда себе си като отдаден учен, който се дистанцира от постмодернизма и други обективистично-скептични позиции.

Това може да е трудно за преглъщане за съвременните либерали и демократи с техния хедонистичен индивидуализъм. Не обещава ли все пак постмодернизмът едно светло бъдеще, в което въпреки противостоенето между социалното неравенство (борбите за многообразие и представителност на малцинствата) срещу чисто икономическия прогрес, нещата все пак ще вървят към добро?

И все пак Пинкър е човек, чиято работа може да служи като образец за нещо, което може да се нарече "либерално хегелианство". Тази философия на "Всичко е хубаво" залага на откровено наивната идея, че въпреки всичко, което се случва в социален план, по някаква причина прогресът е неизбежен. Тук се усеща ехото на неолиберализма с неговата изконна и "свята" идея, че невидимата ръка на пазара (стига той де не бъде обезпокояван от някакви регулации) ще насочва всички към щастието.

Тази безрезервна вяра в прогреса, комбинирана с почти агресивното отношение към всеки, който посмее да посочи съмнения или притеснения, може да бъде опасна, особено когато се представя под прикритието на научната обективност. А именно това прави Пинкър.

Прогресът трябва да се извоюва

Пинкър със сигурност обаче не е неолиберал и пазарен фундаменталист. Дори напротив, той може да бъде класифициран като по-скоро ляв във възгледите си. Въпреки това обаче той помага да се насърчи настроението за екзалтация по прогреса, чиято розова мъгла прикрива много истини и реални проблеми.

Истината е, че "технологичният прогрес" не е нещо, което просто ще ти тупне в скута. Да не говорим за "социалния прогрес". И за двете обществото трябва да се бори. Прогресът не се случва от само себе си.

"Историята може да бъде сътворена", както казва Руди Дучке, известен говорител на немското студентско движение от 60-те години на миналия век. А за да творим история, трябва да отидем "там, където се кипи, мирише и смърди", както го е казал политическият секретар на германските социалдемократи Зигмар Габриел.

Но вместо това книгата на Пинкер дава оправдание на всеки постматериалистичен студент на Харвард да се затвори в собствения си уютен социален балон, в който са допуснати само единомислещи представители на либералните елити, и оттам да вижда света само в неговите положителни краски. Иначе казано, онези млади, от които се очаква да бъдат активни, да се борят, да търсят по-доброто бъдеще дейно, сега си избират за какво въобще да се ядосват, залитайки към битки с вятърни мелници по теми, за които самото общество все още не е готово.

И все пак, само онези, които усещат критиката, онези, които възприемат недостатъците на настоящето, онези, които вярват, че състоянието на нещата все още не е достатъчно добро - те са единствените, които ще навият ръкави и ще се опитат да направят нещата по-добри.

Да се придържаме към реалността такава, каквато е, без да пренебрегваме проблемите, които виждаме, е може би най-добрата стратегия, която едно общество може да възприеме.

Виждаш проблем, посочваш го, търсиш решение за него. Идеята за това, че каквото и да прави, всичко ще бъде наред, а прогресът ще дойде, дори и ние да седим кротко в ъгъла, е мит.

От друга страна, Пинкър може да отвърне: "Да, но нещата в крайна сметка са по-добри, отколкото изглеждат в момента. Общественият дебат е изкривен от пророци на обречеността като Доналд Тръмп. Да се гледа на реалността през призмата на културния упадък би било погрешно. Нещата вървят добре за нас - със сигурност в един по-широк исторически контекст."

Именно това обаче е важният момент. Какво наричаме реалност? Защото изпадаме в една либерална илюзия затова, че нещата всъщност са по-добри, отколкото всъщност са.

Нито технологичният напредък е толкова близо, колкото се опитваме да се убедим, нито нивата на социално приемане са толкова високи, колкото някои хора се надяват. А още по-малко икономическото състояние на толкова цветущо, колко Пинкър и тези, които споделят идеите му, вярват.

Затова е и толкова важно да започнем да разбираме реалността в нейните различни аспекти. А това изисква труд и усилия, много критика към това, което виждаме. И да престанем да мълчим. Поне затова либералните оптимисти вече са прави.

Oще: демократи  илюзии  либерален  либерали  либерализъм  либерално хегелианство  оптимизъм  просвещение  просвещение сега  психолог  розови очила  стивън пинкър  харвард  хегел 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

14 VK | 13.10.201808:22

не , ако това е причината , по-скоро съм бил болен от неизлечима болест ;)
Но това не прави всичките останали дивотии по- стойностни, особено последните...
карай , за парчето ляб се бориш Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

13 Dox | 13.10.201807:05

11 VK | 13.10.201801:00

Докса,
По едно време мисля, че бях прочел някакъв нормален коментар от теб.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Да, явно си бил трезвен тогава.... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

12 VK | 13.10.201806:20

Толкова сте прости и елементарни, че и ядрена реакция да има , то вашите електрони и тем подобни не биха мръднали.
Един такъв , като вас, е причина за неуспеха на алхимиците Усмивка
просто е- само с поглед вкисвате всички разтвори , па даже и твърда материя.
Ма много ша са изкефя да си съсипете печалбата от тотото с вашия негативизъм....

"Не мое да се падне баш на мене.., ма на инат им играем"

Е ???
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

11 VK | 13.10.201801:00

Докса,
По едно време мисля, че бях прочел някакъв нормален коментар от теб.
Не се ласкай- просто не бе толкоз тролски.
Ама явно е било изключението, дето потвърждава правилото.
Както казах, с коментарите се доближавате до една дума - идиоти.
Ако щете и в древно-гръцки вариант да го приемате - се таа.
Ама, не е общо с древните .....съвременен вариант е , така че политическата активност не е фактор.
Клинични идиоти !
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

10 VK | 13.10.201800:42

Холендер,
Ми като ти е обидно ....
____________
е,тва е форма за културно общуване, начи!
Като казвам, че ми е обидно да ви определям като "некви".....примерно идиоти. Най обидно ми е, че има такива българи, а и то, не са малко.
Оня малоумник бе- казал 80%.
АМА И 20 да да , а че вдигат гюрултия за 80% , сме виновни и ние дето им обръщаме внимание.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

9 Dox | 12.10.201822:53

Хари,
Като че ли сме в много интересна точка или момент - на "обръщане", "преосмисляне", "ревизиране" и пр. и пр. на "ценностите".

Дали е точка или момент - няма значение. Най-интересното е, че можеш да се нагледаш на душевни "харакири"-та, душевни "катарзиси", .... а бе - все ценен материал за научни изследвания. Много щастлив

С една дума - времето не е интересно /опазил ни Бог, нали знаеш приказката за това - да живееш в "интересни" времена/, но определено е забавно.

Забавлявайте се! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

8 Dox | 12.10.201822:44

Холендер,
Ми като ти е обидно .... бегай от тука, бе .... !!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

7 VK | 12.10.201820:43

Толкова сте тъпи, всичките, дето сте коментирали, че чак ми е обидно да обяснявам защо !
Тролове разни...
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

6 Harry | 12.10.201819:54

Но не се чудете, че либерално - глобалистки сайтове обръщат резбата, повелята дойде от САЩ, Тръмп заповяда патриотизъм и национални държави, и подлогите прегърнаха новите "ценности"!

Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

5 Harry | 12.10.201819:51

Отново прави се оказаха православните попове, светът е непоправим, раят на земята е утопия и грях, води до кланета и нещастия, само спасението на душата, или ако по ви харесва - спасението на съвестта е по силите на човека, всичко друго е от лукавия.
   

оценка

+1 -0