Webcafe

Под игото на чушкопека и 9 септември

Емилия Милчева
08.01.2010, 17:00 (обновена 08.01.2010, 18:14)
Манифестация

Снимка: © Lostbulgaria.com

Българинът още усеща аромата на носталгията по едно отминало време, но какво, ако...

Обичам лютеница, харесвам Мунчо от „Под игото“, защото само един луд казва цялата истина, и знам какво се е случило на 9 септември – кофти начало за народа, добро за Партията.

Когато изчезнат чушкопеците от балконите, и 9 септември няма да е събитието на XX за българите. Сигурно и „Под игото“ няма да е книга №1.

Ужас, искам да затрия народната памет – тези три начала? Уредът за печене на чушки, селянинът с колелото между града и селото и смяната на тенекето и огъня с електричество. Манифестациите на 9-и септември – набиваш крак, махаш със знаменца като изоглавен, а като наближиш трибуната, по даден знак викаш най-силно „Ура“.

Ако нямаше 9 септември, нямаше да има трудово-поправителни лагери, „Белене“ (не АЕЦ), възродителен процес, ЦеКа-мека, ТКЗС-ата, забраната да пътуваш в Другата чужбина, номенклатурата, номенклатурните списъци, червените куфарчета и... няма да ми стигне нета.

Егати началото – преди да се родя, че и след това. От всекиму според възможностите – на всекиму според потребностите. Моите – и на моите приятели потребности през 1979-а бяха нови дънки, обаче партията не ми ги осигури в магазините, а ги донесе приятел на татко, който се върна от работа в Либия. Оригинален Levi Strauss, не шит от азиатски дечица – тогава глобализацията още не се беше случила.

Да си помечтая какво би станало, ако на 9 септември 1944-а трите хиляди действащи партизани в България бяха посрещнати не със „Здравствуйте!“, а с „Hello”... Хубавото е, че аз поне мога да си представя, докато 70-годишната ми майка – пенсионирана медицинска сестра, не може.

Ако 9 септември не се беше случил, комсомолското ми дружество/скаутски отряд щеше да се казва „Ърнест Хемингуей“, а не „Лиляна Димитрова“ през 1979-а. Това ми беше официално предложение тогава, обаче след подходящ натиск в правилната посока мнозинството в класа го отхвърли. Ма той се е самоубил, беше един от доводите. Ма да! Аз и неколцина си гласувахме докрай за човека. Папа Хем и глаголната му температура – затова мразя прилагателните. А в ония години все прилагателните бяха в изобилие.

А Хемингуей наскоро го обявиха в един списък като съветски агент в САЩ под кодово име „Арго“. Бил е вербуван през 1941 г. Може би ако го знаеха през 1979-а, щяха да ни разрешат...

 

 

Oще: 9 септември 1944  емилия милчева  носталгия  чушкопек 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.