Webcafe

Идеи за България 2020

Webcafe.bg
05.01.2011, 12:13 (обновена 19.01.2011, 11:40)
2020

Къде искаме да изведем държавата след 10 години

Дотук добре. Криво-ляво, горе-долу, ляво-криво, долу-горе... Вече двайсет и една години България се тътрузи нанякъде. Където я завлекат управляващите.

Европа написа своя план ЕС 2020, приет от Европейската комисия. Изследователска дейност и иновации, "зелен" растеж и заетост - това е най-краткото му обобщение. Не се класираме по нито една от тях.

Като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) средствата, които се отделят за научна и развойна дейност в България, са близо 4 пъти по-ниски от средното за ЕС - едва 0.4%. В общността тези разходи се финансират на 55% от бизнеса. За "зелен" растеж в България не може и да се говори - влизат главно горещи пари в икономиката.

Заетост? Според стратегията на ЕС до 2020 г. трябва да се увеличи до 75% делът на хората до 64 години, които работят, и да се намали бедността - т.е. 20 милиона европейски граждани да бъдат извадени от тази яма. В България структурата на безработицата е такава, че на улицата са предимно младите, а националната ни статистика едва удържа безработицата на психологическата граница от малко под 10%.

Е, все така ли ще я караме? Къде сме днес - най-бедните в ЕС. Кои сме днес - останали тук, само защото "късно е за промяна", "кво да се прави - такова е положението", "криза е, няма накъде да се мърда", "късно ми е..."

Две неща са особено ценни за една държава - банките кадри (правени не по политическа лоялност) и банките с идеи.

Сигурно всеки от нас има идея какво да се прави. Глупава, умна, гениална, невероятна, смешна, но я има. За себе си, за обществото, за държавата, за бизнеса (си).

Webcafe.bg пита своите читатели - и ще попита и много други личности за идеите им. Споделете ги с нас, а ние - с всички останали.

Днес, в деня, в който Webcafe става на 1 година, обявяваме новата си рубрика: Идеи за България 2020.

Национална програма "България 2020" няма. Правителството така и не е приело такава програма, която - би трябвало - да се нареди като плочка от домино, в общата стратегия на ЕС за следващите 10 години.

Една такава предложи Икономическият и социален съвет към президента Георги Първанов. В нея изобилстваха всякакви пожелателни клишета, написани като стратегически мерки за развитие в два периода: до 2013 година и от 2014 до 2020 г.

Несъмнено е ясно - ако някога се появи такава програма, то тя трябва да се приеме от парламента като целите за ЕС и НАТО през 1997 г. и да е задължителна и неотменима цел за който и да дойде на власт. Всичко друго би било безсмислено.

Иначе е достатъчно да се попитаме какви искаме да сме след 10 години. После да оразмерим стъпките. Ако знаем къде искаме да заведем себе си, ще измъкнем и тая държава с нас, нали?

Oще: 2020  аз  държава  идеи  общество 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.01.2011, 22:55

20 Dimitar Paskalev | 10.01.201122:58

ве-ве-ве.софия2020.бг !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

19 Pavur Pezev | 09.01.201123:14

Българина иска да' получава 2000 лева на месец цяла година,без да бачка'.И му е през уя за Шенген и за 'свободният поток на хора и капитали'...щом тоя поток не минава през спалнята,да се пресегне и да награби от капиталЯ и да фане некоя преминаваща наблизо чехкиня,около двайсетака...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

18 pueblo | 09.01.201122:24

Къде ше я изведете бе? кой ? или кои?
тия дни некво проучване ни разказва,как 60% от българите не се интересували от шенген!!!(аз мислех,че са повече)щото имало дъ уърлд икономик крайсис и не им било до шенген....те така не се интересуваха и от приемането в евро съюза(пъкк тогава всичко беше цъфнало и вързало)! ами от какво се интересуват бе? от шпеков салам ли?
тъй няма да се случат нещата пичове....хич няма шанс
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.01.2011, 09:59

17 bat svet | 09.01.201115:05

1. Запазване на 5 основни катедри към БАН и закриване на другите, като едновренно със закриването им да се създаде ново научно звено към БАН за добив и търговия със алтернативни горива и ресурси на територията на България, в това число добив и производство на газ от газохидратите в Черно море, които са в неизмеримо големи количества, спрямо сегашните потребности. - средства - закриване на други катедри от БАН и продажба на техните имоти. Човешки ресурси - Част от кадрите ще са бивщите кадри от закритите звена.

2. Създаване на общинска, брегова и горска полиция. - средства - продажба на ненужни военни и полицейски поделения и имоти, които не се използват рационално, както и от бъдещи постъплениям, които ще са в по-големи размери, а именно постъпления от реални глоби и наказания за нереднистти по обществения ред в общините, особено строежите, неправилните паркирания и всички други нередности както в общините, така и по горите и бреговата ивица, спомощта на новосъздадена обща база данни между нап, полиция и съд. Човешки ресурси - съкратени и несъкратени военни и полицаи, както и други желаещи и преминали курс на обучение, който трябва да бъде създаден специално за тази цел.

3. Нова и вече с реални правомощия комисия "Кушлев" която със новите сили на реда и Полицията на място да вижда нередните действия и супер-бързи забогатявания на длъжностни лица и да сигнализира/сезира прокуратурата или общиските съветници за съмнителни сделки, търгове и/или бездействие по Европроекти.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2010, 18:13

16 Ekaterina Kasabova | 08.01.201122:44

Миле, ти си добра компания! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2010, 15:09

15 skd911 | 08.01.201116:29

Това с безплатните електронни подписи е добра идея и напълно го подкрепям.


Колкото до администрацията, тя трябва да се съкрати значително и да се премине към повече е-услуги но по малко и по квалифицирана администрация......... стига вече с тия лелки дето не знаят от къде се пуска компа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

14 Mile Manolov | 07.01.201120:55

Последния да не забрави да пусне водата и да угаси ламБата ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.11.2010, 15:56

13 diamila | 07.01.201118:33

Приветствам рубриката .Една от причините за сегашното положение на социално-икономическата,политическата система и на отделния български гражданин е безидейността на прехода,разминаването на действителността с идеите в програмите на основните партии.Първо е необходимо да се проведе дискусия относно подходящата икономическа теория в съответствие с българската действителностпи и тогава да се тръгне към създаване на нова конституция.Съгласна съм с тезата на проф.Николай Василев,че във философски аспект и в социално-икономическата теория няма неоткрити неща .
Моето скромно мнение е,че задължително в тази дискусия трябва да се включи българската научна мисъл,но това да не са само социолози,политолози.Да не се повтаря грешката от последните 20 години промените ,изработването на партийни програми да се остави само в ръцете на юристи,художественотворческа интелигенция и журналистика,независимо от голямото ми уважение към тази прослойка интелектуалци.
В политиката тази идея не е нова.Тя беше лансирана в последните предизборни кампании от Волен Сидеров ,а именно за кръгла маса на основните политически партии ,които да се обединят около националните приоритети,около стратегическите цели на държавата . Тази идея не достигва до опонентите на ПП Атака.Днес същото се получава и с опита на проекто проекта АБВ да се говори в този аспект.Явно идеята за стратегическа програма,за стратегически цели е надпартийна и трябва да бъде реализирана като такава.
Приветствам рубриката,подкрепям идеята,но затова са необходими възрожденци ,хора национално отговорни .Въпросът е- ще се намерят ли такива ,които наистина да си заслужат името строители на България,за разлика от строителите на капитализма ,които допринесоха за този лунен пейзаж в българската икономика ,а също така интелигенцията ни да се храни само от скандали и лигавщини по радиа и студия.С една дума парите са в ръцете на рушителите на соца и строителите на капитализма и не знам как национално отговорната научно-обоснованата мисъл и идеи в полза на цялото общество ще се реализира.Както стана ясно от последните години парите манипулират и променят идеите ,превръщат ги в техен антипод.Типичен пример в това отношение е идейният разрив в програмите и действията на БСП.Същото се получи и с неолибералните идеологии в България.Днес у нас имаме свободна икономика на куц крак,без законова рамка за пазарно развитие на принципа на конкурентноспособността,без стабилна средна класа.
Все пак подкрепям идеята и ще се помъча да формулирам моите препоръки в тази насока ,независимо от скромните ми възможнисти и ограниченията в мирогледа.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.08.2010, 20:13

12 Kiril Mihaylov | 07.01.201116:57

Съгласен съм с коментар 2 и 3 ... към тях имам да добавя само, да не се подценява селското стопанство. Да се инвестира сериозно в земеделие и животновъдство! Тежки промишлености не ни трябват - металургия, машиностроене, хумически комбинати и тнт замърсители на околната среда. С посочените реформи за здравеопазване и образование също съм напълно съгласен. Нужна е тотална реформа в МВР и Съд. Един път приведени в действие правилните реформи, ще дадат плодове. Със съзнание и воля се постигат чудеса. Поради крайно сложната обстановка обаче, съм на мнение, че само военен режим би могъл да озапти зверовете.
137 г. по-късно, какво ли би казал Левски за всичкото това ...
В моменти на криза майка България ражда герои ... и ако още не се е родил, почакайте да видите 2020г.

О, майко моя, родино мила,
защо тъй жално, тъй милно плачеш?
Гарване, и ти, птицо проклета,
на чий гроб там тъй грозно грачеш?

Ох, зная, зная, ти плачеш, майко,
затуй, че ти си черна робиня,
затуй, че твоят свещен глас, майко,
е глас без помощ, глас във пустиня.

Плачи! Там близо край град София
стърчи, аз видях, черно бесило,
и твой един син, Българийо,
виси на него със страшна сила.

Гарванът грачи грозно, зловещо,
псета и вълци вият в полята,
старци се молят богу горещо,
жените плачат, пищят децата.

Зимата пее свойта зла песен,
вихрове гонят тръни в полето,
и студ, и мраз, и плач без надежда
навяват на теб скръб на сърцето.

Последните думи на Левски преди бесилото:
"В младините си бях иеродякон Игнатий, напуснах службата в съзнание, че бях повикан да изпълнявам друга, по-належаща, по-висока и по-свещена служба към поробеното отечество, която ... дано!" Тук Левски се просълзил и помолил свещеника да се помоли Богу за иеродякон Игнатий ... "

Почивай в мир Дяконе ... България, ще роди твои наследници ... народът за който загина, няма да тъне в нищета ... ще има силна и красива България вовеки!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

11 азът | 07.01.201114:56

А на някой наистина ли му пука за булгаристан ? На мен - хич. Бесен Ще достигнем Албания по успехи до 2020г. Смее се
   

оценка

+0 -0