Webcafe

Токът (ги) удари

Емилия Милчева
10.02.2013, 17:49 (обновена 14.02.2013, 07:29)
Делян Добрев и Бойко Борисов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Причините за народния гняв си имат не само опашка, но и здрави коренища в три правителства. Първо, неравнопоставеност, второ, покриване на всички далавери в енергетиката, трето, неразбираемите абракадабри, наречени фактури за ток и парно.

Бунтовете срещу сметките за ток този път започнаха не от циганските махали. Първо гориха сметки за ток, после подпалиха коли на ЕРП, а накрая замеряха със снежни топки министъра (на икономиката, енергетиката и туризма).

Делян Добрев избяга от "диалога с протестиращите" и влезе в министерството, за да влезе в диалог с журналистите, които се явиха на брифинг по спешност.

В циганските махали фамилии дължат по 5-6-7000, даже по десет хиляди и 12 000 лева сметки за ток. Никой не ги търси. Така държавата озаптява евентуално "етническо напрежение". Както никой не търси неплатените фактури за еленергия от стотици фирми, предприятия и държавни и общински фирми и институции (виж вдясно).

По същия начин не се търсят и милионите задължения, натрупани от МВР, ВМА, столични общински дружества към софийското парно, което обаче праща съдия-изпълнител на нещастника, когото е успяло да осъди за неплатено парно.

В бунтовете, тръгнали от социалните мрежи, може да има и елемент на намеса от "нечисти" за правителството сили, но въпреки това сме на крачка от бунтовете с празните тенджери, познати ни от миналия век в Чили - и отпреди само 11 години в Аржентина.

Причините за народния гняв си имат не само опашка, но и здрави коренища в три правителства. Първо, неравнопоставеност, второ, покриване на всички далавери в енергетиката, трето, неразбираемите абракадабри, наречени фактури за ток и парно.

А главното всъщност, че България, или по-скоро една определена кохорта в нея, наречена от  мнозина енергийна мафия, така и неосъдена, направи възможното, за да отложи във времето транспониране в законодателството ни на Третия енергиен пакет на ЕС. Наредбите така и не станаха готови, чиновниците начело с ДКЕВР и икономическото министерство се туткаха близо години, срокът изтече през март 2011 г. И Брюксел ни даде на съд.

Ако това се беше случило, като потребители щяхме да имаме възможност да сменяме доставчика си на ток, ценообразуването да стане по-прозрачно, както и енергийна борса в България. Защото единната сметка за ток, пиарски развявана от Меглена Кунева като еврокомисар, така и не стана факт. Нито пък се увенча с успех искането за разбираема и ясна фактура за потребена топлинна енергия.

Неравнопоставеност

В изборната 2005 г. водачът на пловдивската листа на ДПС Фикрет Сепетчи и лидерът на ДПС Ахмед Доган обещаха режимът на тока в най-голямото ромско гето на Балканите - Столипиново, да падне. Резултатът: ДПС за първи път си спечели мандат в Пловдив.

На следващата година в края на октомври Пловдивският окръжен съд излезе с решение, че въведеният режим на тока в Столипиново е дискриминационен. Днес някои семейства там си плащат, други не, но едни близо 13 милиона лева натрупани задължения в квартала така и не са платени.

Монополите дискриминират част от българските граждани и отново ще кажем, че може би тук му е мястото на жалба до Комисията за защита от дискриминация и на колективен иск до Комисията за защита на потребителите, стига преди това да се осъвремени ЗЗП.

Дискриминацията се състои в прекратяване на доставката на услугата при неплащане и последващо дело, за да бъдат събрани задълженията с изпълнителен лист от една група граждани и доставяне на услугата, въпреки дългогодишното й неплащане, от друга етническа група.

Наред с това държавните ведомства и общински фирми също са в списъка на нередовните платци. Избирателното прилагане на строгостта на закона и условията на общия договор, който всеки е подписал, може да породи само справедлив гняв.

Лозунгът на протестиращите срещу гнета на монополите: "Национализация на ЕРП-ата (в Албания вече се случи - изгониха ЧЕЗ)" е, меко казано, глупав, защото всъщност държавата, в лицето на властта на три правителства - НДСВ, тройната коалиция и ГЕРБ, позволява на монополите да правят това, което правят. Не ги контролира, не изисква от тях ясни и разбираеми сметки, не плаща сметките си и, като за капак, не въведе наредбите, изисквани по Третия енергиен пакет.

Прикриване на далаверите в енергетиката

Само една акция не е имало до ден днешен, нито при този, нито при онзи кабинет - акция "Инкасатори". А трябваше да търсят октоподи там. През 2010-а СДС и тогавашният му лидер Мартин Димитров призоваха за акция "Инкасатор" в енергийния сектор, а поводът беше руските енергийни проекти. Впрочем, и заради тях - в случая газопровода "Южен поток", наредбите на Третия енергиен пакет също не са факт в нормотворчеството ни.

Такава акция няма и да има. Най-много някой горък инкасатор да получи заповед за уволнение. Нали тия хора бяха нарочени за виновни? Според обясненията на ЕРП-ата и Делян Добрев повечето били пуснати в отпуска и така периодът на отчитане се удължил с десетина дни. Ама че дивотия. Сметките, които десетки протестиращи показаха, бяха по-високи не с 1/3 (десет дни са една третина от месеца) или дори с 40% спрямо ноемврийските, а в пъти повече.

Броени дни преди протеста на сайта на 41-ото НС бяха публикувани документи, декласицифирана информация, и тепърва ще бъдат публикувани още - и обещават да бъдат интересни. Те са изнесени от т.нар. комисия "Яне Янев". Цялото й име е: Парламентарна анкетна комисия за проучване на случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки за корупция по високите етажи на властта, довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата.

Въпросът е защо споменатите в документите лица не са осъдени - поради липса на политическа и правосъдна воля най-вероятно. И/или комисията е поредният лайномет преди избори.

Каквото и да извади Янев за връзките на Р. Овч., наречен с прозвищено "Дългия инкасатор" от бившия шеф на "Булгаргаз" Васил Филипов, с шефа на "Фронтиер" Красимир Георгиев или с други лица, това няма да накара прокуратурата да си свърши работата и да види колко милиони са закопани в "гьола Белене" или в прескъпия "Цанков камък". Нито в хайвера, джакузито и джета на Вальо Топлото, някогашният шеф на столичното парно, който не е в затвора. През юни м.г. Софийският апелативен съд отмени 14-годишната му присъда за присвояване на 6 милиона лева от "Топлофикация".

Каквото и да си говорим обаче, токът удари. В опит да успокоят недоволството и да почакат гневът да се оттече, от ЕРП-ата обещават ... разсрочено плащане на абонатите си и безплатни проверки на електромерите. Това е като да предлагаш болкоуспокояващи на някой с остър апендицит.

Може би държавата ще трябва да друсне и една добра глоба от 1 милион на някое от трите (ЧЕЗ, ЕВН или Е.ОН), за да охлади малко народното недоволство. Иначе преди избори е твърде опасно събирането на хиляди ядосани хора на едно място - нагнетява високо напрежение. А ниското напрежение също е опасно - както обясни Добрев, напомпало сметките за ток в някои селища.

Междувременно на дискусии и по форуми ще хвърчат идеи ЕРП-ата да продават с фиксирана надценка (бездруго сме далеч от свободния пазар), или да върнат мрежите и да ни продават само ваучери за ток, като купуват директно от централите, или...

А разрешението всъщност се нарича Трети енергиен пакет. Ама кой ще й скочи на енергийната мафия?

Oще: бунтове  граждани  дискриминация  длъжници  енергетика  ерп  монополи  недоволство  парно  сметки  ток  трети енергиен пакет 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.07.2010, 08:14

41 yoda_science | 26.02.201315:08

Има и едно нещо, което някак не се вижда. За приватизацията ни дават акъл и условия ни поставят, а когато трябваше да вземат циганите не могли. Българските работници не могли да работят в Англия и Холандия. Как не разбират, че за да не отиват там трябва някак си да съществуват тук. Приватизацията и последващото затваряне на фирмите и изтеглянето им от пазара не може да не донесе бедност. ВМЗ Сопот - като изнасяхме оръжие те бяха добре. Спетнаха им едно залавяне на кораб, ау--уу оръжейни сделки България какъв ужас. В същото време арабските воини използват стингър, които не са наше производство, а как са се озовали там, може би по интернет. Разберете, че към нас има двоен стандарт. Когато САЩ национализираха банка, как никой не каза, че това е проблем. В Израел има кибуци, които са организирани като нашите ТКЗС, но там това не е проблем, но при нас е проблем. Присъединиха, за да вземат младите ни умове, а аз нас никой не мисли. Затова трябва да има протест, или както казват народът думам ти старо сещай се снахо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.05.2011, 20:12

40 Николай Дичев | 16.02.201319:52

Аз ще кажа само това!!! http://www.youtube.com/watch?v=yGMhP2e5c9c
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

39 TheRock | 13.02.201318:40

Снимката е доста показателна!
Тя казва всичко!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2012, 14:21

38 на майка ти пИтката | 13.02.201316:51

Надявам се някой да ми обясни каква е практическата полза за потребителите от ЕРП-тата, след като те купуват ток от НЕК (държавата), който е транспортиран по далекопреносната мрежа на НЕК (държавата) и влиза в дома на потребителя чрез изградената градска мрежа с неговите (на потребителя) пари. Например строиш къща, която трябва да бъде включена в електрическата мрежа, за което си плащаш за съответният "лукс", а след това трансформатора по закон става собственост на оператора. Това никъде по белия свят го няма.
Излиза, че в момента единствената функция на ЕРП-тата е да поддържат изградената вече мрежа, което всички виждаме колко "качествено" правят. От гореизказаното си личи, че това са едни паразитни образования, от чиято липса само можем да спечелим.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 14:31

37 Vasil | 13.02.201311:41

Левит Хостел ,

а стига с глупостите ....

не ви ли писна да дрънкате само тъпотии Въпрос

да е имало 3 -ни сметки за ток когато бяха държавни ЕРП-тата или да е бил токът с толокова лошо качество каквото есега Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

36 Levitt Hostel | 13.02.201310:59

,,Айде стига с тоз фалшив ПАЗАР!Нали за това бяха продадени ЕРП-тата?! В изредените виновници що не мернах Костов?!Кой е идеолога на приватизацията и кой гарантира високите цени на ТЕЦ-овете ''

Ако има нещо по-вредно от частните монополи , то са държавните такива. Дискусията за национализацията на енергопреносната мрежа е връщане на проблема в изходна позиция. Ако държавата национализира ЕРП -тата това няма да доведе до никаква промяна, тъй като същите ще започнат да се управляват от чиновници, които ще грабят в собствен интерес и в интерес на политическите им кукловоди. Юридически , правата на българите , при национализация, биха били без защита, тъй като осъдителните искове и заплащането на обезщетения ще трябва да са насочени срещу държавата, респективно заплащани от държавния бюджет или от коректните данъкоплатци.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.01.2013, 23:45

35 Bezpartien | 12.02.201323:44

Тия двамата верно нещо требва да ги удари защото вижте какво става във Варна!

http://www.youtube.com/watch?v=XU-El9Crz4Y

Лош или много луд Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

34 Оня Дето Го Трият | 12.02.201315:41

Пич, ти сериозно ли с това си осмисляш живота, да тичаш след някакъв непознат в някакъв сайт?
Вече месеци наред май нямаш коментар непосветен на мен луд!?!?!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

33 vanko | 12.02.201315:18

Неплатено съобщение:
Оня Дето Го... е местния форумен мажорет. Всякаква форма на комуникация с него е абсолютна загуба на време. С такова нещо човек може само да се побъзика, посмее и после да продължи с ангажиментите си... Смее се

Къде си бе, Безделник?!

Каква работа свърши днес? Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

32 Оня Дето Го Трият | 12.02.201314:06

Васил

Е като монопола си е монопол, какви по-ниски сметки искаш? Шокиран
Ти си искаш монопол и получаваш монопол!
Що за идиоти бродят тука луд!?!?!
   

оценка

+1 -1