Webcafe

Професия провокатор

Иван КуцаровИван Куцаров
22.06.2015, 19:02 (обновена 25.06.2015, 07:24)
събиране на протестиращи в "орландовци"

Снимка: © Webcafe.bg

Събитията в "Орландовци" не са новост, но докога?

В горещото лято на 1990-та младежи с вид на борчета подпалиха тогавашния Партиен дом. За събитията на 26 август БСП обвини протестиращите срещу фалшификацията на изборите за Велико Народно събрание.

Според друга версия събитията са инсценирани от червените - опит за самозапалване прераства в масово нахлуване на тълпата, подведена от десетина озовали се на точното място момчета, пред безучастните погледи на охранителите на сградата - и опразнените й стаи.

Режисьорът Малина Петрова открива 20 години по-късно "героите" подпалили Партийния дом - като мастити бизнесмени и собственици на апетитни имоти в центъра на София.

Разследването й показа как хора, които нямат нищо общо с протеста, са именно провокаторите, които засилват конфликта и дават повод на управляващата партия да се намеси със сила.

Години по-рано, на всеки голям църковен празник, БКП праща млади комсомолци да провокират вярващите в храмовете, което дава повод на милицията да прави кордон и да не допуска миряни.

Общото между тези два случая и всички други кървави протести в последните години е моменталната поява на агресивни бръснати младежи с татуировки и качулки.

Събитията от „Орландовци" са само част от епоса за професионалните провокатори, чиято цел е единствено политическа употреба.

Не трябва да ни учудва също, че 3/4 от антиромските агитки не са от „Орландовци". Или че в Гърмен имаше специална „делегация" от едри момчета.

Не са случайни думите на Радан Кънев и Иван Костов, че се знае кой стой зад провокациите специално за размириците в кв. „Орландовци".

Още от времето преди 89-та МВР има изграден контингент от доносници, които предоставят нужната информация за дадена криминална проява.

Това е още по-лесно в случай на провокация от страна на футболни агитки, които имат ясно ниво на йерархия.

За никого не е тайна, че агресивните фенове се използват от партии и частни интереси - спомнете си добре сложените момчета по време на #ДАНСwithme, които направиха зулумите и дадоха повод мирно протестиращите да бъдат квалифицирани като "лумпени".

Същото се случи и при януарския побой пред парламента от 2009-та година, когато жандармерията използва сила и би на месо на мирен протест на студенти и майки, в който нахлуха момчетата с качулки и камъни.

Изключително е лесно мирният протест да бъде превърнат в поредната политическа бутафория - трябват ви само няколко дузини бръснати момчета от крайни квартали с татуировки на Хитлер и Гьоринг, чиято основна цел в живота е обвиняване на циганите, турците и държавата за всички беди в живота им.

Както виждаме от случая в "Орландовци", организирането и задействането на футболните агитки става изключително бързо, а типичен маниер е избутването на предна линия на най-младите и по-свирепите в масовите мелета.

Когато някой журналист се зарови по-дълбоко в случая защо при задържани 25 протестиращи в "Орландовци" само 8 са от квартала, а другите 17 нямат пряк досег с конфликта, веднага излиза обяснението "местните ги е страх и сме тук да ги подкрепим".

Похвално, ако местните жители не даваха постоянни интервюта, че са искали чрез протеста по мирен начин да "привлекат общественото внимание към проблемите", генерирани от липсата на държава в ромското гето.

За нападенията над българско население от страна на агресивни роми има полиция и жандармерия, никои не е упълномощавал футболните агитки да се държат като паравоенни формирования.

Появата на професионални провокатори като Симон Милков, протестирал рамо до рамо с Бисер Миланов - Петното и Николай Бареков, само затвърждава тезата, че "има нещо гнило в Орландовци" и появата на бръснатите младежи с фланелки на определени отбори.

Конфликт на уж етническа основна винаги се проявява преди избори, а печелившите са определени групи и политици. В резултат се получава обществена манипулация за голям проблем, а той е отсъствието на държавата и беззаконието.

И докато в „Орландовци" професионални провокатори хвърлят бутилки и камъни по полицията, от студията в национални телевизии ни заливат думите на професионални манипулатори.

Колаборацията между двата вида професионалисти - хвърлящите бутилки и черпещите популярност от събития като в „Орландовци", е изключително опасна за стабилността на обществото.

Провокирането на конфликти, както и налагането на дискурса за етническата толерантност и „мързеливите цигани" е също толкова опасно, колкото и физическите сблъсъци в „Орландовци".

Професионалните провокатори и професионалните манипулатори са скачени съдове, а появата на едните незабавно води до помпане на рейтинг за другите. И тук особено цинично е даването на гласност на всеки апокалиптичен сценарии за „взривяване на етническия мир и гражданска война".

Когато политиката започне да зависи от ексцесиите на футболни агитки и да се прави чред тях, държавата има проблем, но когато избирателите се хващат на една и съща въдица повече от 20 години можем само да констатираме разпад на едно крехко общество.

Крайно време е да мислим какво можем да направим за промяната, а не просто да мразим и обвиняваме държавата и циганите.

Не е виновен този, който живее на гърба на другите - виновни сме ние, които го позволяваме. Всеки път, когато предпочетем да извърнем поглед от някоя нередност и всеки път, когато откажем да гласуваме или поемем отговорност.

И колкото по-бързо поемем отговорност и започнем да мислим какво ще правим, толкова по-скоро ще решим този проблем.

В противен случай ще продължим да оставяме решението кое е правилно и кое е грешно в ръцете на професионалните провокатори, докато държавата бездейства.

Oще: гърмен  етнически мир  етническо напрежение  национализъм  орландовци  политически инсценировки  провокатори  псевдонационалисти 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.07.2015, 16:52

11 Blue Ruin | 02.07.201517:19

Футболните агитки, та футболните агитки. Каквото и да се случва в България, 100% някой лумпен от ЦСКА, Левски, Ботев, Локомотив и т.н. е виновен. Медиите (по-скоро, ония зад медиите) хубаво нагласиха общественото мнение така, че когато се спомене "футболен фен", хората почват да си представят шпиц-команди, насилие, дрога, мръсни пари и подобни.

Не че се сред феновете ги няма разни такива, но колкото са сред тях, толкова са и сред останалите българи.

Винаги ми е било интересно как хора, които никога не са докосвали до ултрас-културата, които никога не са стъпвали на мач и които нямат понятие какво и защо се случва по трибуните, започват да лепят етикети и набеждават група непознати за инкарнация на злото по Земята... че и отвъд сигурно.

За сведение - почти всички във "футболните агитки" са съвсем обикновени хора. Бащи, майки, хора с професии и статут в обществото. Ходил съм на мачове и със строителни инженери, и с юристи, и с лекари, и със системни администратори, за които тези 2 часа скандиране на името на любимия отбор и веене на знамена и шалове са най-добрата почивка от ежедневието и израз на една любов, която е в сърцата им от деца. Отново - лекета има колкото щеш, но не са мнозинство и не са повече от лекетата сред всяка друга група хора.

Така че - моля, пишете си за провокаторите колкото искате, но не поставяйте знак за равенство между тях и футболните фенове. Такъв няма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

10 GETI | 24.06.201522:50

и все пак,в текста става въпрос и то на няколко пъти за цигани,отколкото за гейове и кочинки.
нали така,бяла циганко!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

9 Manuela Gerenova | 24.06.201520:00

И пак има някой, който не е схванал, че точно тази статия не е за циганите... Което само доказва статията...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

8 GETI | 24.06.201517:19

е-е-ей,как извъртате всичко,всеки път
цитат
„Изключително е лесно мирният протест да бъде превърнат в поредната политическа бутафория - трябват ви само няколко дузини бръснати момчета от крайни квартали с татуировки на Хитлер и Гьоринг, чиято основна цел в живота е обвиняване на циганите, турците и държавата за всички беди в живота им.“

основна цел в живота на всички е различна,а кой как ще я постигне зависи от закона.
честно казано, не ме интересува какви и колко са циганите, дали са арийци или не, тъмни или светли.
интересува ме, че децата на повечето не ходят на училище, че ги женят,продават,забременяват на 12 год., че ги бият и ги карат да просят.
и това ще продължава, докато на тези "мили" обичаи се гледа не като нарушение на закона, а на културна традиция.
не вярвам да има българин, който да мрази съседа си-циганин, ако последният е образован, работи, спазва реда и си плаща сметките
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

7 gothic | 24.06.201516:18

Един виц.....

Събужда се дядка посред нощ, поглежда през прозореца и вижда как циганска банда отмъкват картофите от градината.
Звъни на 112:
– Ало, тук цигани ме обират! Моля, изпратете патрул!
– Съжаляваме, но нямаме свободни коли в момента.
Звъни след 5 минути:
– Не пращайте кола. Аз ги изпозастрелях…
След три минути с вой на сирени пред къщата спират 4 полицейски коли и бронирана кола на спец-частите. Залавят крадците и крещят на дядката:
– Ти, защо каза, че си ги избил, бе?!
– Ами, вие като казахте, че нямате кола…


Та така .
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

6 pepe | 24.06.201514:09

Мануела, гледането само в собствената кочинка води само до това, че всеки си разширява кочинката докъдето му стигнат силите и превръща всичко и всички които успее в кочина - по възможност част от своята.
Не само в България е така.
Не случайно в "циливилизацията" отдавна са осъзнали важността на професионално надничащите в чуждите кочини - средствата за масова информация. Усмивка
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

5 Manuela Gerenova | 24.06.201514:01

Това, че проблем с ромите има, никой не го отрича.
Но е проблем и че:
а) въпросните бръснати момчетии стават като че ли все повече.
б) народът стана обидно лесен за манипулации и затъпяването е повсеместно. Вчера бяха "големите лоши вериги", днес са ромите, утре покрай прайда ще са гейовете. Да си с гражданска позиция отдавна не е готино, никой не ти брои мнението, освен ако то не е избочило от омраза.
Ако вместо тоя целия безумен хейт малко всеки гледа в своята кочинка - може би щяхме да мръднем. Може би. Пак казвам (като Валери Божинов), докато чисти белички българи си мятат боклуците през прозореца, блъскат се като говеда и се пререждат пак като такива, считам за доста лицемерно да сочиш с пръст. Пък било то и циганите, мнозинството от които живеят живот едно ниво над маймуните. Това последното даже не е много сигурно.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 19.12.2011, 09:14

4 Viktor Stoichev | 24.06.201513:44

Определено са кампанийни нещата.
Че си има цигански проблем с има ама това някакви маскирани да ходят да бият и едните и другите и постоянно да нахъсват по медии не е случайно.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 24.06.201513:42

"... има полиция и жандармерия"
Там е работата, че полиция и жандармерия не навсякъде и постоянно има /нито пък може да има/.
Няма по един полицай, който да следи всяка група джебчийки по градския транспорт.
Виждал съм как групи цигани препречват пътя за слизане и качване по спирки на транспорта и налитат на бой на хора, които се опитват да преминат през тях.
А обирите на жилища и тях ли ги правят провокатори?
А проблемите по селата, често съпроводени с насилие и те ли са създадени от провокатори.
На оплакване в полицията отговора е, че без доказателства не могат да направят нищо.

Очевидно има групи хора, които се опитват да извличат политически ползи от тези проблеми, но самите проблеми си съществуват от преди опитите на тези групи. И тези проблеми трябва да се решават от управляващите държавата, а не да се оплакват, че така не им било удобно.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 07.10.2013, 15:00

2 maznislav | 24.06.201512:10

Ами това хубаво, но общо взето в България може да пиеш по една студена вода и да се оплачеш на арменския поп. Всеки се знае и всичко е ясно ама файда нейсе.
   

оценка

+0 -0