Webcafe

Една глава, две Русии

Цветана Георгиева
30.09.2014, 19:02 (обновена 03.10.2014, 07:47)
служебно правителство

Ако се монтират двете интервюта на Георги Близнашки, ще се получи най-малкото хитово парче на Ицо Хазарта

Лесно е да бъдеш краткосрочен премиер. Но не е оправдание, щом не си мериш приказките, особено пред големи чуждестранни медии. Днес имаме пресен пример.

В интервю пред ИТАР-ТАСС (за протокола - Телеграфна агенция на Съветския съюз) служебният премиер Георги Близнашки обяви, че търканията между Брюксел и Москва са „относително кратка криза".

Заради тази „относително кратка криза" загинаха хора, биха се армии, опустошиха се градове, цял полуостров се премести от една държава в друга, куп дипломати се настъпват по кокалчетата с търговски санкции, масово се промиват мозъци...

Междувременно България успя да изстиска от своите институции позакъсняла позиция, че не признава референдума в Крим, макар отдавна същото да бе възприето от ЕС и НАТО, към които се числим.

Приносът на Близнашки е, че оттегли и редактира проекта за стратегически документ на Министерството на отбраната „Визия 2020", в който бе записано, че Русия ни заплашва с информационна война заради кризата в Украйна. По-късно я нарече „велика сила".

Темата „Русия" изобщо не е краткосрочен проблем, а генетична болест на българските правителства - няма нужда да споменаваме нито АЕЦ „Белене", нито „Южен поток", достатъчно е да чуем какви ги говорят на събора на русофилите на язовир Копринка.

Близнашки явно е вперил взор много далеч в бъдещето, в един прекрасен свят, когато България е приятел и със западняците, и с руснаците, и никой не я изнудва.

Затова в интервю за Reuters Близнашки чертае следния сценарий след вота на 5 октомври - реформи от „силно политическо правителство", които по маниера на Мюнхаузен да ни издърпат от "посткомунистическото блато". Защо и кога комунизмът, този „много красив идеал", се превърна в блато за служебния премиер не е много ясно.

Но синхрон между руското и американското интервю на Близнашки би бил символичен за следващото управление. Или най-малкото следващият хит на Ицо Хазарта.

Oще: визия 2020  георги близнашки  интервю  итар-тасс  комунизъм  нато  ройтерс  русия  украйна 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.09.2013, 21:40

7 Mrazya Go | 03.10.201402:36

ROWAN добре го каза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

6 goni | 01.10.201416:31

Аз, пък не признавам за законен референдума за независимостта на Шотландия!!!!Усмивка Имам информация за много фалшификации!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.05.2014, 22:28

5 iwan_petrow7 | 01.10.201411:25

До коментар #1 от Rowan

„За българските политици отдавна не храня надежда, че могат да вземат някакво самостоятелно решение, дано поне западноевропейците да се усетят.”
....................
Тези сили, чийто най- мощен инструмент за въздействие се явява УСА, имат няколко ясно изразени приоритета, които преследват от края на ВСВ и един от тях е да не допуснат възраждането на един независим и силен елит в континентална Европа, с която задача (по всичко личи : от американските бази из цялото ЕУ до т.н. „Канцлер акт”) са се справили повече от задоволително. Европейския „елит” е обезкървен и разединен, а политиците или по-скоро политическите марионетки в Европа са на достатъчно къс повод към метрополията, ако не и директно назначавани. С отчитането на тези обективно наблюдавани реалности, не намирам някакви сериозни основания за оптимизъм, относно възможността Европа да се консолидира около своите жизнени и стратегически интереси, като възприеме линя на поведение, независима от диктата на Уошингтън.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

4 Rowan | 01.10.201410:43

Хаха, Конспираторе, пуснах им една различна гледна точка днес, но мога да се обзаложа, че няма да я публикуват. Не се връзва с директивите на конграса на Партията
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

3 Conspirator | 01.10.201402:58

Rowan,след такъв коментар е трудно да се добави нещо.
Еди ден/Let It Be/може би хора като теб ще пишат статиите,а на коментиращите ще им бъде трудно да достигнат нивото на достоверност и актуалност.
Сега всичко е обърнато с главата надолу.Ако наистина искаш да се информираш и ориентираш,трябва да четеш коментарите,следвайки Ончо.Където пише момчето...около неговите ''плонжове'' са най-интересните коментари.Като маркер е...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 29.06.2014, 23:27

2 Калитко | 01.10.201400:27

Страхотен коментар...Браво!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

1 Rowan | 30.09.201421:28

Има една относително по-дълга криза също близо до нас, дето се точи от десетилетия с милиони бежанци, стотици хиляди жертви, заради която почвам да се срамувам, че съм гражданин на страна членка на НАТО и на послушковците от ЕС. И точно кепенците с които тази криза се отразява и най-вече причините за състоянието до което е достигнала в момента, е най-доброто доказателство за промиването на мозъци, включително и този на авторката. „Щом е НАТО и ЕС то е хубаво!“. Без въпроси, без мислене – основоположен камък за всички разсъждения. Ясно дефинирани „добри“ и „лоши“. Казаха кой е виновен и край. „Както е казано на XII- тия конгрес на Партията…“ На някой да му е познат този рефрен?

Нито един от западните политици не е стъпвал в Крим, още по-малко пък родните журналисти. Ама щом НАТО и ЕС казаха, бием главата в земята и „НАТО Акбар!“. Конфликта в Украйна е локален със силен етнически привкус и си е семейна свада между Русия и Украйна, който нас най-малко ни засяга. Отделно беше предизвикан от Щатите.

Долу се води война на изтребление, от която вече ни пуши чергата с над 12 000 бежанци. И още ще има, и ще продължи да има докато от Мала Азия не се изнесе и последния американски войник. Кусур ни е кримско опълчение срещу натовска база в Севастопол. Не познавате руснаците, нито историята им. Бедна ви е фантазията просто, какво щеше да стане там ако не беше референдума и анексирането. Ама не, на хартийка било написано, пък и от НАТО така казаха…

Не Русия е заплаха за ЕС и НАТО, а самопромиването на европейските мозъци ще ги докара до разпад. Докато ЕС продължава да се води по американските мегаломанщини, нищо хубаво не ни чака. За българските политици отдавна не храня надежда, че могат да вземат някакво самостоятелно решение, дано поне западноевропейците да се усетят.

ПП: Започвам вече да се съмнявам, че авторите сами не си вярват на писанията и пишат само да се връзваме да коментираме. По-скоро, надявам се да е така. За доброто на страната ни.
   

оценка

+9 -2