Webcafe

Тигърът на югоизток

Николай Киров
11.02.2013, 17:33 (обновена 14.02.2013, 07:10)
Турция - Ердоган

Снимка: © Getty Images

Враг ли ни е Турция?

България е малка страна, със славна военна история, изпълнена с множество политически провали и предателства от съседните държави. Исторически най-големият враг на България е Турция, а най-големият приятел е Русия. Това става ясно на всяко българско дете от учебниците по история.

И въпреки че политически неудобният (и фактически неправилен) термин "турско робство" вече е заместен с "османско владичество", същността остава непроменена. Много от българите гледат на Турция като на изостанала азиатска страна, която при това заплашва икономическата и политическата независимост на България.

Това е нагласа, която им се втълпява в продължение на години, нагласа, затвърждавана от близо 2 века. Първоначално заради стремежа към независимост и утвърждаване на българската нация. А както показва историята, една нация може да се създаде само чрез противопоставяне, което да постави ясна граница между нея и останалите.

По-късно Турция като член на НАТО се превърна в основен враг за комунистическа България. И подобно на много други неща, останали от времето на развития социализъм, и омразата към южната ни съседка продължава да бъде втълпявана на българите от малки.

В Турция положението е подобно. Омразата поражда омраза и няма как Възродителният процес от края на 80-те години на XX век да бъде забравен и изтрит от историята.

За тази ситуация значителна вина има и Движението за права и свободи. Политическа формация, прокламираща либерални ценности, която обаче упорито издига прегради между България и Турция през последните 20 години. Прегради, служещи както на икономическите, така и на политическите цели на ДПС.

През изминалите две десетилетия партията монополизира българо-турските взаимоотношения на всички нива. Заявявайки от южната страна на границата, че брани интересите на турското малцинство, а от северната, че защитава етническия мир.

От негативните нагласи, страховете и омразата, насаждани както сред турците, така и сред българите губят и двете държави. При това загубите са за сметка и на техните икономики.

След падането на комунизма Турция много се промени. Тя вече не беше нужна на САЩ като щит срещу СССР, а с първата война с Ирак нейната военна сила беше обърната на югоизток, превръщайки се в защитна стена срещу настъплението на ислямския фундаментализъм.

При това подкрепата на Анкара беше изтъргувана срещу търговски отстъпки и инвестиции от САЩ, най-вече в текстилния отрасъл. Те дадоха тласък на турската икономика, която оттогава се намира в почти непрекъснат възход.

В момента Турция е една от 20-те най-големи икономики в света, с амбиции да влезе в Топ 10 до едно десетилетие. Тя може да е огромен пазар и източник на инвестиции за България. В същото време липсата на ясна политическа подкрепа от нашата страна за интегрирането на Турция в ЕС е една от причините за неуспеха на този процес. Никой не знае кога и дали южната ни съседка ще стане част от Европейския съюз.

Тази несигурност спира политическите и законодателни реформи в Турция. Това пък дава основания на страни като Франция, уплашени от нашествието на ислямски имигранти, да се противопоставят на турското присъединяване.

Тук се намесва и икономическият интерес. Държавите от еврозоната не искат да се конкурират с още една голяма икономика на единния пазар.

Преди седмица премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че начинът, по който ЕС се отнася към страната, е непростим. Президентът Абдула Гюл също се намеси като предупреди, че Анкара е готова да започне преговори с Шанхайската организация за сътрудничество, ако процесът на присъединяване към европейската икономическа и политическа общност не се ускори.

Самият Гюл признава, че Шанхайската организация за сътрудничество не може да е алтернатива на ЕС, но Турция търси своето място на глобалната карта и ако Европа я отхвърли тя неизбежно ще се насочи към Азия.

България почти не взима участие в този процес, въпреки че от него зависи и нейното икономическо бъдеще.

Последствията от апатичната позиция на българските правителства имат съвсем конкретни финансови измерения. От 2005 до 2011 г. нетните преки турски инвестиции в България възлизат на 326.6 млн. евро, по данни на БНБ.

За същия период турските инвестиции в Африка например са на стойност над 4 млрд. евро, според статистиката на Централната банка на Турция. България може да се превърне в отправна точка за навлизане на турските компании на европейските пазари, но не го прави и съответно капиталите от южната ни съседка потичат в други посоки.

Икономическите разлики между двете страни са впечатляващи. Въпреки кризата в еврозоната, брутният вътрешен продукт на Турция нарасна с 8.5% през 2011 г. През миналата година вероятно темпът на развитие се е забавил до около 3%, по данни на Турския статистически институт, но официалните очаквания, заложени в настоящия бюджет на страната са за икономически растеж над 4%, който ще се ускори до повече от 5% през 2014 г.

В същото време българската икономика се намира в стагнация и е малко вероятно през следващите две години ръстът на БВП да надхвърли 2%.

Противно на управлението на България, което лежи върху лаврите на стабилността, създавана от валутния борд, турската икономика е управлявана активно. Нещо повече, през последните години Турция показва нещо, което много европейски страни не успяват да постигнат - устойчив растеж.

И това не е растеж създаван само с износ, той се дължи на бум в кредитирането и вътрешното потребление.

През 2011 г. износът на страната се увеличи с 18.5 на сто, до 134.9 милиарда долара.  А официалната цел Турция е той да достигне 500 млрд. долара до 2023 г. (Това е годината, в която страната ще чества стогодишнината си като република.) Турските политици имат дългосрочна визия за развитието на икономиката и провеждат необходимите политики за нейното постигане.

Турската лира загуби близо 20 на сто от стойността си спрямо долара през 2011 г. В същото време централната банка намали основната си лихва до 5.75% и повиши минималните резервни изисквания за банките до 16%.  През миналата година основният лихвен процент беше намален до 5.5 на сто, като лирата загуби още 5% срещу долара.

Така от една страна централната банка се опитва да стимулира износа, а от друга - да ограничи кредитирането.

През 2011 г. кредитирането в южната ни съседка регистрира ръст с 29.50%, след увеличение с 34% през 2010 г. Но предварителните данни на централната банка за 2012 г. показват забавяне на темпа на растеж до 15%.

Междувременно за изминалата година Турция очакваше износът да достигне 150 млрд. долара, но той надхвърли тази сума, като нарасна до рекордните 152 млрд. долара, по предварителни данни на ТюркСтат.

Паралелно с политиката на централната банка, правителството на Ердоган започна да ограничава крайното потребление с по-високи данъци. Шоково бяха вдигнати акцизите върху цигарите, върху луксозните коли, върху алкохола и върху мобилните телефони. Новите ставки не само напълниха хазната, но допринесоха и за свиването на дефицита по текущата сметка.

И докато ограничава потребителското търсене, турската държава стимулира растежа на икономиката с огромни капиталови инвестиции в инфраструктура.  Правителството в Анкара обяви амбициозна програма за изграждането на 23 ядрени реактора до 2023 г., с цел страната да се превърне в нетен износител на електрическа енергия.

Освен това милиарди се влагат в модернизиране на пътната мрежа, летищата и пристанищата. Планира се в Истанбул да бъде построено трето летище, което ще бъде най-голямото в света. Продължава и изграждането на транспортния коридор, който ще свърже Турция и Китай, заобикаляйки Русия.

За да осъществява амбициозната си програма за модернизация на инфраструктурата, Турция активно привлича инвестиции. За изминалите 9 години сумата на преките чуждестранни инвестиции в турската икономика е надхвърлила 110 млрд. долара.

Очакванията за 2012 г. са за ръст на ПЧИ над 16 млрд. долара, след нетен приток на 15.9 млрд. долара през 2011 г. При това, въпреки двуцифрения скок на цените на имотите, само 2 млрд. долара от тези средства са били вложени в жилищния сектор.

Така, с активно управление, турската държава успява да избегне Boom & Bust модела и да постига устойчив растеж, превръщайки Турция в най-бързо развиващата се икономика в ОИСР.

България граничи с истински икономически тигър и вместо да се възползва от това, се страхува да не бъде изядена.

През 2012 г. Турция е на второ място сред пазарите на българския износ, след Германия. При това за разлика от търговията с Германия, по която има дефицит за месеците от януари до ноември, по данни на НСИ, в размер на 1.22 млрд. лв., в търговията с Турция е налице излишък от 1.41 млрд. лв. Звучи добре, но възможностите за реализация на българските фирми на турския пазар са много по-големи. Оборотът в търговията с Турция е по-малък от този с Германия, Румъния, Италия или Русия.

Историята се превръща в пречка за двустранните отношения, само ако политиците го позволят. Германските инвестиции са в основата на възхода на икономиките на Чехия и Полша. Английският пазар подхранва развитието на Ирландия. Китай е основният търговски партньор на Япония. България трябва да се възползва от близостта си с Турция, ако иска да постигне икономически възход.

Oще: данъци  износ  икономика  имоти  инвестиции  лира  лихва  османска империя  потребление  пчи  растеж  турция 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.08.2012, 11:26

69 Politically incorrect | 14.02.201301:57

това показват най-последните турски научни изследвания, подкрепени от бълг. и др. балкански изследователи. Османската империя е била катомайка за християнските си поданици и т. н. и т. н.
--------------------------------------------------------------------

Платените драскачи тип Вагабонд и онази пача дето отрече батак. Турция само чака да ни успи и ще загубим всичко до бургас и пловдив.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

68 Уточнител | 14.02.201300:32

Прав е авторът - Турция е най-големият приятел на България. Това е една демократична държава, със светско управление. Никакъв ислямизъм не се вижда там. Те ще стават все по-силни и все повече ще ни мислят доброто.
Те никога не са мислили, че България им принадлежи по силата на ислямското право. Те изобщо не се възползват от българските турци. Турското/османско робство/владичество е една фикция, може и да не се е случвала - това показват най-последните турски научни изследвания, подкрепени от бълг. и др. балкански изследователи. Османската империя е била катомайка за християнските си поданици и т. н. и т. н.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

67 янаки | 13.02.201321:02

През XXI вeк пришълците от Азия и Африка ще се приспособяват към манталитета на хората от Запада, така както през XVIII и XIX век европейците се приспособяваха към манталитета на туземците от страните по света, които те колонизираха. Сиреч – никак.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 03.02.2013, 19:28

66 my_way | 13.02.201319:33

Аз няма да говоря за икономически показатели и геополитика, но искам да ви обърна внимание върху нещо друго. Турците използват българското си гражданство много умело за постигане на цели, които турското гражданство не може да им осигури. И в тези случаи турците се изкарават по-истински българи от Левски и Ботев, стига да имат изгода от това. Нищо, че същевременно живеят във Великобритания, а вкъщи си говорят турски! Както какъв българин се определяш, след като в семейството си говориш турски, не знам... Турците са излезли от Турция, но тя не излиза от тях и това съвсем не е случайно! Така че турците много добре си знаят интереса – и личния и националния – за разлика от северозападната им съседка.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.05.2011, 17:21

65 Kenobi | 13.02.201315:42

Как турците го могат и очевидно държавата им върви напред?
Докато при нас откриваме магистрали дето са само летни и нищо не върви ....

Моето лично мнение е било винаги Турция да влезе в ЕС - така ще може да минаваме граница още по-лесно и алъш-вериша би следвало да върви още по-добре.

Само като се замисля 23 ядрени реактори за 10 години Шокиран ами то ние от 25 години при готова площадка на Белене не можем един реактор да построим, жалко.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

64 Radenko Kostadinov | 13.02.201315:28

Оня,
ти изглежда или обичаш да извърташ твърденията и фактите, или не обичаш да разбираш думите на другите Усмивка Но вероятно и аз съм го направил, което идеално потвърждава "мое и твое правилно"...

1. Не, никакъв проблем не е да си платиш данъци със забрадка или да си купиш Мерцедес - никой не би те дискриминирал заради това. Но в Европа се превърна в проблем, защото турците не възприемат абсолютно никакви традиции или социални навици, макар и поколения вече да живеят в Европа, а се опитват единствено да променят средата около себе си по техен стереотип! Ето затова мартениците или Maneki-neko не са проблем, а забрадките са. Защото никой "дръпнат" не е дошъл тук да иска европееца да живее по неговите маниери... а турчинът хем драпа да е част от едно Общество, хем и иска да бъде толкова различен.

2. Отново: никой не отрича тези проценти и цифри, които те лансират (макар че сред другите коментиращи имаше доста големи съмнения относно "тигарътлъка" на тази тяхна икономика). Но ти сам споменаваш: "Никой не те агитира за нищо." - Напротив! Точно тук е разковничето и не само ние, българите, гледаме на тези неща през призмата на "бради и забрадки". Турската икономика върви ръка за ръка с едни други техни зловредни мераци, от които големите западни държави може и да не за застрашени, но ние го отнасяме! Ако бяха толкова "чисто търговски" желанията им, защо финансират партии като ДПС? Защо завземат И СЕГА с техни фирми цели региони в България и наемат на принципа "турчин-българин"? Нали им е през онази работа за религия и искат само добър бизнес....?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.08.2012, 11:26

63 Politically incorrect | 13.02.201315:14

http://www.nationalgalleries.org/collection/scottish-artists-a-z/A/2660/artist_name/Sir%20William%20Allan/record_id/21900

През 1847 Британия забранява търговията със африкански роби в Османската империя, но позволява на търговията на бели роби да продължава.

По време на Арменския геноцид момичета са продавани за по малко от един долар.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

62 Оня Дето Го Трият | 13.02.201314:30

Абе как не можахте да разберете....никой не защитава Турция, нито ми дреме на мен лично за Турция или за който и да било.
Обаче не може да мислиш, че света се върти около теб. Всеки си има своя истина за себе си и за развитието си. Много добре го каза някой по-надолу:

"...Нашето "правилно поведение на Турция" е доста различно от тяхното "правилно поведение на Турция"..."

Това че за теб забрадките са проблем сигурно е така, но за самите тях не е. Най-важното обаче е, че икономика не се прави със забрадки, а това бъркат коментиращите тука. Слажи си и ти забрадка и си купи Мерцедес. Сложи си забрадка и си плати сметките. НЕ става, нали. Значи не в забрадките се крие тайната.
Никой не те агитира за нищо. Нито да приемаш техния мироглед, нито нищо.
Просто погледни икономическото им развитие, не гледай само забрадките, това е идеята. В Турция са анадолци, в Китай са дръпнати, в Естония са смотани.....
Как всички дърпат напред, само ние дето сме най-праведни сме най-зле? Защо?

Ако имаш познати турци, щеше да видиш че религията им е през оная работа, стига бизнеса да върви. А ние хем сме невярващи, хем си обясняваме всичко с разни забрадки или бради....
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 11.12.2012, 10:15

61 Radenko Kostadinov | 13.02.201314:02

До Оня дето...

"Да, влиянието на религията явно се засилва, но тук пък си имаме една Атака,..."

Това "невинно" залитане в религията към по-фундаменталния ислям е част от тяхната държавна политика, част от манталитета на огромна част от населението им и не можеш просто да го сложиш на везните с някакво си "да, но пък Атака"... Атака са просто гарги, които имат роля да грачат в главите на недоволните, но и да не правят нищо.

"Част от вековните им традиции, с което се котка електората."

Това четкане за вековните им традиции в Европа го наричат Проблем! Те не просто се гъделичкат с някакви забрадки, те водят дела и съдят училища в Германия, защото не им осигурили стая за молитви... едно е да носиш мартеница, да уважаваш традициите си, да искаш дъщерите ти да следват някакъв ислямски морал и т.н.т. ,но съвсем друго е да налагаш цяла Европа да ти играе по свирката, да ти строи джамии насред швейцарски квартали и да проявяваш такова неуважение към ЧУЖДИТЕ традиции!

А от десетките ти повтаряния в предни постове "средната класа у нас протестира, че не може да си плати сметките"...?! И аз, и ти, и всеки тук знаем много добре, че хората не са излезли с хиляди, за да протестират за нещо толкова мимолетно-ежедневно, а е недоволство, породено от много по-дълбоки причини! Така че защо така интересчийски изкривяваш фактите, само и само да ги нагодиш и да натежат доводите ти с/у Турция? Не ти ли стана ясно, че всички тези българи, които си имат баби и родители, които имат истории до девето коляно да разказват... те ПОМНЯТ? И че никой не упреква Теб за това, че имаш бизнес с една богата държава и че всеки би могъл да използва този развит пазар, НО... ти се опитваш да наложиш българите да променят светогледа си, да забравят, да се радват на едни цифри и да искат да прегърнат идеята "Турция в Европа".
Ако искат търговски отношения с България - имат широко отворени врати, до момента нищо не ги е спряло и не си единствения, чийто бизнес интереси са насочени към съседката ни. Но да искат да им пригласяме колко модерни и цивилизовани са и готови за ЕС - ние имаме очи, живеем с тях в Европа, ям от дюнерите им, приятелски настроени са към "комшу-то", но...............
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.02.2013, 12:58

60 23lies | 13.02.201312:58

Големи сме комплексари!!!!!!!!!!!
   

оценка

+0 -0