Webcafe

За наркотиците и готварската сол

Тома Захариев
23.01.2012, 00:04 (обновена 25.01.2012, 17:31)
хероин

Снимка: © Getty Images

За наркотиците трябва да се говори без фалш и много отблизо - така както Димок го е направила, снимайки наркоманите до зъбите

Ню Йорк, апартамент с изглед към Пето авеню на деветия етаж. Дълги години стаите му са хероиново свърталище, пълно с насинени тела, празни погледи, петна от човешка болка. Случайна среща на фотожурналистката Джесика Димок с един от обитателите на жилището провокира нейното почти тригодишно пътешествие в живота на зависимите.

Репортажът й The Ninth Floor включва брутални кадри с начина, по който героите, включително бременна, си инжектират хероин, умират за дозата си, изпадат в абстиненция, но и показва опити за откъсване от зависимостта. Публикуван е онлайн на 11 декември, 2007 г., предизвиквайки отзвук с цялата гама чувства, които можем да изпитаме към наркоманите - от отвращение и страх, до търсене на причини да не ги съдим и евентуална съпричастност. Някои от героите от снимките също се включват във форума с коментари, като последният от тази година е на Рейчъл, която уверява, че се е излекувала и разказва за новия си живот с двете си деца.

13-минутното видео The Ninth Floor е един от най-добрите примери за казването на гадната истина в очите. Наркотиците са реалност, не филм. И когато става дума за превенция чрез инструментите на някакво изкуство, за тях трябва да се говори без фалш и много отблизо - така както Димок го е направила, снимайки наркоманите до зъбите.

През 2012 г. обаче у нас ставаме свидетели на обратното. Сигурно си мернал по телевизията краткия неразбираем спот от т.нар. "Национална здравна кампания, насочена към намаляване употребата на психотропни вещества сред младите хора".

В YouTube канала на Министерството на здравеопазването са публикувани още пет 10-минутни видеа на тема "Животът е безценен! Не го заменяй за дрога!". Те информират за вредата от марихуана, амфетамини, екстази, кокаин и хероин. По такъв блудкаво горестен начин, че след като под видеото за марихуаната в петък се събраха осмиващи коментари (и от пушачи на трева), в неделя под всички филми се появи съобщението "Добавянето на коментари е деактивирано за този видеоклип".

От здравното министерство са се усетили, че няма да получат нито една похвала за положения труд. А само въпроса колко пари са похарчени за тази самодейна кампания, в която вместо истински потърпевши от наркотиците, виждаме актьори, обавени за професионални. И предупреждението, че приликата във възстановките с действителни лица и събития е напълно случайна.

Т.е. - това реалността ли е или на някой просто му се е творило на тема наркотици. Все едно още сме в тоталитарно време и за всичко най-долно се говори с метафори, ако ще и всеки да има съсед наркоман.  

Става дума за част от изпълнение на проект „Информирани и здрави" в рамките на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013", финансиран със средства на Европейския социален фонд. Общата му стойност е 4 692 754.30 лева. Стартирал е на 21 май 2009 г., подписан по времето на здравния министър д-р Евгений Желев, и се предвижда да приключи до 21 май 2013 г.

Освен провеждане на информационни кампании с цел намаляване на употребата на психотропни вещества сред младите хора, проектът включва и такива за намаляване на тютюнопушенето, производствения, битовия и транспортния травматизъм и - забележително - консумацията на готварска сол.

Над четири и половина милиона лева стоят зад нещо, което хората приемат с толкова горчива насмешка, като че ли става въпрос за кампания "Най-тъпият начин да похарча едни пари". Но колко пък да е смешно това, че средства, които биха могли да решат поне част от изброените проблеми, се дават за нещо, което засега е достигнало до едва 500 души - толкова са гледанията на видеото с хероина, а това с марихуаната 4000, тъй като беше едно от най-споделяните от Facebook сеирджиите в петък.     

Липсата на популярност и одобрение на тази кампания сред хората е своеобразен мониторинг за това, че тя не е ефективна. Кой обаче носи отговорност, когато толкова скъп проект се окаже абсолютно безполезен? Рекламите си вървят, наркоманите не намаляват. Те просто са оправдание да се пропилеят творчески едни милиони.

Остава да се надяваме на малко повече старание в драматургията за готварската сол. А ако хартиса някой лев, и брошури с по няколко здравословни псувни. Че нашите се изтъркаха.

Oще: кампания  марихуана  министерство на здравеопазването  наркотици  хероин 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.02.2011, 19:04

28 vitenu | 30.01.201201:03

За едно са прави - "обикновената" готварска сол е бавно-действаща отрова и чист наркотик, като най-големия проблем се състой в това че болестите който причинява много трудно биха могли да се свържат с нея. Редовната и консумация е съсипала живота на толкова хора ако не колкото хероина то повече от цигарите със сигурност. Тъй като предполагам че вече четете с насмешка пробвайте да спрете соленето само за една седмица - сигурен съм че никой няма да издържи щото яденето било "безсолно" а "организма без сол не може". Безсолно е защото като всеки наркотик солта изгражда зависимост, в този случай вкусова, която не позволява на човек да усети истинския вкус на яденето без дозата сол, а че натриевия хлорид е необходим за организма е вярно, но десетки пъти по-малко от средните количества които поема човек. А да се избегне употребата на сол далеч не е толкова просто тъй като се солта се слага без да се пести в почти всички преработени храни.
Който не му се вярва в мрежата има достатъчно материали по въпроса като принципа за трите бели отрови е най-популярен.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

27 Dimitar Stamboliyski | 26.01.201207:44

Аре, бе, да го духате, усвоители народни и люлински дис-тарикатчета!

Преди нова година мръднах с едно приятелче до Ам'дам и от кофи-то "Гоа" си купих домашен коз от един случаен елемент, приятел на оня зад бара. Мислех, че с тревката сме свършили уансендфоревър, ама с моя човек и един пич свъртехме на сл вечер. И тук идва едно гоуемо ХАХАХАХА! По некое време си седнах на топа да глеам "Шогун", че скоро го бех свалил. Глем аз, глеам и след некое време се усещам, че всичко е ток, само субтитрите не съм пуснал! Смее се
Е, не е като да не отбирам и по малко нихонски, ама така бех отключил... Чуди се Идея Стрелка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 17:37

26 brisko | 25.01.201217:51

а, да... и исках да добавя... в училише дойде майор еди кой си от 3 или 4 районно и ни обесняваше как наркотиците действат на тялото като лошият бензин на колата.... и за тежките наркотици като марихуаната, екстазито и ЛеСеДето.... смешно е как хората които трябва да отговарят за контрола върху тези неща знаят по малко от децата които ги потребяват... Дет' вика народът... старо пе патило и знае!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 17:37

25 brisko | 25.01.201217:48

Gannicus... и ти си от хората дет са чули някъде, че еди опзнат им е казал за братовчед им и гаджето на съседа му... а какво си видял и преживял ЛИЧНО...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 17:37

24 brisko | 25.01.201217:42

кратък коментар насочен към министерството:

Изгледах 2 клипчета, за тревата и амфетамина и единственото което ми идва е.... Вие нормални ли сте?!?!? С тези актьори и клипчета ви се смеят децата!!! Диалози, игра, случки... Да бяхте оставили сухите факти и лекарите да говорят, да бяхте снимали някои които наистина пушат, смъркат или каквото и да е... Толкова е изкуствено и умряло всичко колкото и цялото Ви правителство и изгнило министерство. Ако тези, праведнните, които не пушат, са като добрия брат който изглежда като алкохолик от строежа, ще реша, че йивотът на трезвено е ужасен и със сигурност ще пуша!
Блокирайте коментарите, но рейтингите отразяват реално какво мислят хората за ПРодукцията ви. Благодаря, наистина много благодаря на всички Вас, министри от ГЕРБ, че след години ще мога да ви посоча с пръст пред децата ми и да мога да им покажа какви да не стават. Правите си реклама пред хората с тези клипчета, опит за замазване на очи, че се върши работа. В Бойчиновци и Смядово може и да ги приемат като меродавни тези "драми", но в БГ хората живеят главно в големите градове, което следва да ви наведе на мисълта, че едва ли са под или на ЕнтЕлектуалното ниво на височайшите ни управници.
Много лесно се харчат пари които уж НЯМА и които се получават наготово от хора като мен, моите колеги и още милиони БЪЛГАРИ. Мерси и затова, че за моите около 200 лева месечно и около 2400 лв годишно мога да си оправя, цифром и словом две (2) пломби.
Много е лесно да се неглижира и не забелязва и битовият алкохолизъм в страната ни. Те всичките алкохолици са едни прекрасни хора със зачервени лица и носове, но това е поради страстната им натура, а видът им нека не ви лъже - знаят само народни поговорки и шеги да ръсят в благ тон, като изпълват вси4ки около себе си с щастие!

П.С. Евала за сърфа в язовира + грейките!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.01.2011, 11:28

23 TheSpider | 25.01.201215:35

Изгледахте ли клипчето за марихуаната? Жената, която обяснява нещата казва напълно верни неща. Но каква е идеята на историята? "Не се занимавайте с трева, защото може да отидете в затвора!" Никъде не става въпрос за вредата, която в никакъв случай не може да се сравнява с другите наркотици.
Освен това бих ми го начукал на тъпите шопи - изкараха пловдивчани наркопласьори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2011, 10:32

22 crazyforest | 25.01.201214:20

И според мен трябва да осмеят тревоманчетата и да им покажат какви жалки и тъпи парчета са.
Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.01.2012, 21:58

21 Curley pretty | 25.01.201214:08

@Милко: то е казано в статията - потвърждава и твоята позиция:

"Репортажът й The Ninth Floor включва брутални кадри с начина, по който героите, включително бременна, си инжектират хероин, умират за дозата си, изпадат в абстиненция, но и показва опити за откъсване от зависимостта."

Това да покажеш истинската ситуация е много по-успешно от всякакви такива измислени бълвочета, от които някой е трябвало да гушне парички. Не мога да си обясня как ще убедят един наркоман или пристрастен, че е наистина опасно, след като дори на нас ни става скучно, като ги гледаме тия "образователни клипчета"! Но... все пак сме в България, де, никой не може да надскочи себе си.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

20 Stefan Chervenkov | 25.01.201211:39

lele male какъв е шанса глуповатите подрастващи чалгарчета да стоплят нещо от песента на БТР ? Или от която и е да песен, стига да не им я поднесе някоя разсъблечена курволетина и гарнирано с ориенталски ритми Усмивка

А иначе за тревата, хайде моля ви, дори слагането и на един ред с хероин или кока е смехотворно Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

19 Thea Atanasova | 24.01.201215:00

Има една много подходяща максима, която ако я бяха сложили в клипа щеше да има поне някакъв ефект, а тя е следната: Хероинът не се пробва, той се започва...
   

оценка

+0 -0