Webcafe

Пушачите трябва да се крепим

Петър Николов
04.06.2012, 13:02 (обновена 08.06.2012, 09:10)
пушачка

Снимка: © Getty Images

Айде малко по-позитивно, моля

В социалните мрежи димят куп запалени цигари - и още толкова бройки им се опълчват, сякаш ще хванат през статусите си рак на белия дроб.

Това бодро опълчение, заформило се в последните дни, произвежда толкова недоволство срещу забраната за тютюнопушене, сякаш са им кеширали от "Булгартабак", "Кингс табако" и всички законни и незаконни вносители на цигари.

Поне десетина приятели са сменили снимките си с нови, на които държат цигара, и сякаш се връщам двайсетина години назад, когато в подгответо палехме първите цигарки на гърба на училището и демонстративно пафкахме в пози на Джеймс Дийн в оня стар черно-бял филм "Бунтовник без кауза".

Леят се вопли дори за хазната с вой колко акцизи внасят пушачите в бюджета, особено най-закоравелите. Сякаш са си отворили лична партида със средства - в случай че им се наложи ЯМР или скенер на бял дроб.

Всеки опит да внеса маслинова клонка в тоя спор засега се проваля. След няколко игри на бинго в неделя един от приятелите ми се е вкиснал тотално, че не може да пуши. И аз, пушач като него, се опитвам да му вкарам една доза разум: Братле, ама така е в цяла Европа, а той ми се тросва: "Егати, дори и така да е, ама не са бедни като нас. Тук и цигарата от устата ми вземат, това ми беше едничкото удоволствие..."

Тая хиперболизация ми се струва адски тъпа предвид факта, че не е клошар - да беше, разбирам едничкото му удоволствие да е да пафне някой голям фас и да дръпне от недопито кенче бира, забравено на някоя спирка или на скамейка в парка. А не е.

Ако "свободата" да димим в заведение е най-голямата ни привилегия, то ние верно сме най-големите нещастници на света. Гледам как и в Испания, и в Белгия, и в Германия на бирфеста дори хората се справят, не роптаят, не псуват, излизат си където трябва, пушат си, говорят си, смеят се, завързват познанства.

Как един път някой българин не каже, че чашата е наполовина пълна? Чудя и как ли щяха да гласуват някъде у нас, да речем, ако ги поставят пред избор като в бедната испанска община Гихо де Галистео, провинция Екстремадура.

Там местните власти направили референдум и попитали хората дали едни пари да отидат за традиционната фиеста с бикове за патронния празник или за временна заетост за безработни. И местните решили - да бъде фиеста. Затова и човек не се чуди защо Папа Хем е написал "The Sun Also Rises", превеждан у нас като "Фиеста" или "И изгрява слънце"...

Ами обичат темпераментните испанци адреналина на общото забавление. Доста време си блъсках главата, за да се сетя за подобно колективно изживяване у нас - тип фиеста, карнавал или някакво веселие, и не успях да намеря, освен орфическите мистерии, но те не се броят, понеже тогава не е имало държавата България. (Не смятам днешните опити да ги възродят, понеже те са по-скоро туристическа атракция...)

А всъщност вече започнах да откривам предимствата да се пуши навън - пред бара например. Запознах се със страхотна мацка, с която ми предстои да излизам за втори път. Стана много лесно и тривиално - "Имате ли огънче?", каза тя и така двамата попушхме, посмяхме се и се запознахме под софийското звездно небе в 1.45 през нощта.

Вътре в пиано бара беше толкова шумно, тя - в компанията на една невзрачна и една друга приятелка, от тия, които гледат страшно всеки мъж и си носят феминизма, както някои други техни посестрими - силикона. Никакъв шанс. А как добре се получи...

Посъветвах един приятел да си носи и един пакет дъвки с вкус на плод, за разнообразие - жените обичат такива. Може да предлага дъвки, ако се изтърка номерът с огънчето. Освен това може да попадне и на красива непушачка, излязла за компания на приятели навън. Човек трябва да е подготвен.

Виждам, че на някои други им е хрумнало да канят вече на пикник в някой парк на сандвичи, бира и цигарки. Къде-къде по-добре от навика да седнем в някоя кръчма. И така, поизлегнат на тревата, със зареян поглед някъде нагоре, не ставаш ли по-добър човек?

Затова по-позитивно, хора. Пушачите трябва да се крепим.

Oще: възглед  забрана  негативизъм  позитивизъм  тютюнопушене  цигари 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.06.2012, 18:43

126 Garfild | 08.06.201220:52

Малиииииииииии какъв речник. Само мога да благодаря, за това, че ми просветна, какви хора сте- лицемери, грубияни, но не и приятели. Само си виж изказа........да са ти честити приятелите непушачи, да си жив и здрав и ти.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

125 Ицо | 08.06.201208:46

Garfild - просветна ли ти най-после в тъпата глава ?
Сега разбра ли какво си мислят за тебе непушачите.
Точно това си мислиме за вас. Дори за приятелите и роднините ни които пушат.
Но все пак не се отказваме от роднините си и приятелите си.
Но виждам че ти си готов да се откажеш от приятелите си, но не и от пушенето.
Нещастник.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.06.2012, 18:43

124 Garfild | 07.06.201222:41

Дааааааааааа, като чета написаното тук много ще се замисля за истинското отношение на непушачите около мен и тяхното истинско отношение към мен. Ако в душата си таят такава злоба, прикриващи и диктаторски характер ще взема кардинално решение да ги избягвам всячески. Хей надъхани и надъхващи се непушачи някой от вашите "приятели" пушачи подозира ли истинските ви чувстна и злобните коментари, които използвате тук? Много е удобно тук, скрит зад някакво име да плюеш, но изправяте ли се пред приятели и роднини пушачи да говоритге по този начин? Китайчето ще обяснява, че приятелите и са болни и зависими хора. Дали го е споделила с тях, това свое мнение? Ако дори и само една част кажете на някого, това което храчите тук...няма да имате приятели пушачи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.12.2011, 15:24

123 everafterification | 07.06.201219:38

Изход е и електронната цигара - лично аз от заклета пушачка (кутия + на ден), вече от почти месец съм минала на http://www.joyetech.com/product/eGoC.php , и съм много доволна. Освен това може да се пуши вътре, тъй като нищо не гори и никому не вреди.. А димът си се усеща. Препоръчвам отвсякъде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

122 Бобо | 06.06.201219:44

Да се изкажа и аз по въпроса, за последно. Забраните радикализират. Създават предпоставки за противостоене особено в нетолерантните общества към различните, като нашето.
Не ми харесва забраната , втози си вид , към пушачите и нищо няма да донесе, освен някои невротици да се успокоят конституционно.
Но от друга страна, този който вреди по какъвто и да е начин на околните( в случая здравословно) трябва да се съобразява с действията си. Приемам го, съгласен съм.
Равновесието можеше да се постигне - Първо : с просветни и морални напътствия към пушачите, но не би.
Второ, не виждам причина да не има закрити заведения в които се пуши, както в Австрия. Тогава непушачите си преценяват дали да влезнат вътре или не.
Това са всичките сценарии. А колко се изписа.
С две думи преди забраната равновесието беше нарушено в полза на пушачите, сега е на обратната страна. Това се нарича радикализиране, безпринципност и неразбиране на проблема. Извън темата!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

121 Дракон с кисело зеле | 06.06.201219:14

Егати...
Няма ме няколко дена поради разни причини, сега отварям уебкайвето и к`во?
ПОРЕДНАТА СТАТИЯ ЗА ПУШЕНЕТО...
Пак ли бе... Пак същите хора говорят същите неща... Освен мен, тоя път, поне за момента. Ако някого го грее моята позиция, да разгледа предишната статия. `щото не виждам смисъл да се повтарям. Поне засега.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

120 deowin | 06.06.201219:04

Мина, както твърде често правиш, пак си се афектирала адски силно, в резултат на коет пак крещиш безспирно глупости.

Пушенето в заведенията не е противоконституционно. Очевидно не е.
Преди да влезе в сила законът на 1 юни, можеше да се пуши.
Значи тогава не е било противоконституционно.
Законът от 1 юни не е промяна в конституцията.
Следователно сега също не е противоконституционно.
Незаконно е.
Прави разликата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

119 Borracho | 06.06.201216:36

Пушачите освен, че трябва да се подкрепят трябва и да "си ги подкрепят", че тоз мъжествен навик май води до не-мъжествен край muhihihihi Дано контролните органи успеят да наложат тази забрана да се спазва, това може да помогне на българите да се превърнат съвсем в нация от ракови зомбита..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2011, 13:15

118 KK | 06.06.201215:29

Доста енергия е хвърлена в този спор Усмивка
На мене по - логично ми се вижда забраната да бъде на обратно. Да бъде разрешено в заведения и да има затворени места за пушачи с добра вентилация, а забраната да бъде за открити пространства. Винаги може да има заведения за пушачи и заведения за не пушачи, винаги може да има стая за пушачи, но е трудно с пушенето навън. Всъщност на мен като непушач най - неприятно ми е да попадна на цигарен дим на улицата, в парка, на спирката. Мога да направя избор дали да вляза или не някъде, където очаквам да се пуши, но не мога да измисля как да избягвам пушачите на улицата. На мен лично ми е странно да идеш в парка и да запалиш цигара, да чакаш пред лекарски кабинет с малкото си дете и да пушиш ударно, да седиш в задимена кафе-сладкарница и да оставиш децата си да тичат на воля из цигарената мъгла, да минавам през тунел от тротоарни пушачи по търговски улици, да запалиш на спирка пълна с хора без да се съобразиш с тях и да се дръпнеш настрани, да хвърлиш фаса си насред улицата, през прозореца на автомобила си или през терасата, но както се казва разни хора, разни идеали.
Не мога да съдя пушачите за това, че пушат (не считам, че е редно), но винаги мислено ги осъждам, когато пушат без да се съобразяват с околните. Мисля, че е нужно по скоро възпитание, отколкото забрани. А ако се прилагат забрани те да са дълбоко обмислени, а не просто отбиване на номера и конфронтиране на хората.
Всъщност, ако се замисляме повече за отражението на нашите действия върху другите съм сигурна, че мнооооого неща в живота ни ще са на съвсем друго ниво.
Хубав ден на всички! Усмивка
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

117 lele male | 06.06.201214:40

А представяте ли си колко им е трудно на някои непушачи... Не могат да излъжат, че слизат за пакет цигари и да не се върнат 20 години... Смее се
   

оценка

+1 -0