Webcafe

Какво следва - свинка в джамия ли

Емилия Милчева
21.05.2011, 11:23 (обновена 25.05.2011, 14:16)
Волен Сидеров  на митинг на Атака

Снимка: © Sofia photo agency

Що за партия е това, с гръб към настоящето и лице към миналото? Антики ли продава на избирателите си или идеи за настоящето и бъдещето...

А сега какво? По рецептурника на "Атака" - може би свинка в джамия... Или изгаряне на Корана. Място на действието - Шипка или Плевенската епопея? Все пак Шипка, до костницата. Вечер, на фона на горящи факли - като на островите от Survivor. Националният трибагреник - любима дума на много журналисти, се вее от юнския/юлския/августовски ветрец.

В името на патетиката, просълзяването и нахъсването постановката трябва да включва звуците на "Боят настана, тупат сърца ни", "Стани, стани юнак балкански" и цялата Чинтулова песнопойка. На платформа - Волен Сидеров, издържан в дрескод в черно, защото "поробена е майчица България". Или ще я поробва скоро Турция...

Вокруг - младежи в черни тениски, полудеца, полумъже, но вече свирепи борци за... Дали знаят за какво? Гледат като гардове на борческо погребение, смръщено и лошо.

Лесно е да сковеш такъв мизансцен - всичко ти е подръка, актьорите, декорите.

Би било добре да е филм, обаче е действителността. И тя ще е такава до провеждането на изборите, които се явяват винаги отключващ фактор за националистическата шизофрения. До края на октомври в българския календар предстоят: 2 юни - Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България, 18 юли - 184 години от рождението на Васил Левски, 2 август - 108 години от Илиндено-Преображенското въстание, 22 септември...

Помежду им няколко християнски празника като Петровден и Малка Богородица. В края на август е рамазан байрам... Цялото това време "Атака" най-вероятно ще употреби за подобни на изстъпленията пред джамията акции или като тая в църквата в Батак.

Иначе няма как да бъде запомнена и разпозната от тези, които й осигуряват с гласовете си места в парламента. В парламента "Атака" я няма - там тя е разклонение от гората ръце и пръсти, натискащи копчета под проекти и предложения на управляващите от ГЕРБ.

Ако нейните избиратели поискат информация за законодателните инициативи на "Атака", какво ще открият. Нищо и половина. Справка на сайта показва една твърде постна информация. Двайсетина законопроекта, 19 от които са незначителни промени в закони, повечето от които неприети - или приети на първо четене. Единственият закон, вписан там, е за Сметната палата, неясно защо приписан от "Атака" като собствен актив.

Ако нейните избиратели потърсят информация за позицията на "Атака" по легализацията на дипломите от чужди университети у нас, качеството на средното образование и закона за училищното образование, пенсионната реформа, размера на осигурителните вноски, електронното правителство няма да чуят нищо отчетливо. Виж - за АЕЦ "Белене" и американските бази всичко е ясно - Да и Нет.

Но нейните избиратели очевидно не искат сметка какво точно вършат народните им представители за тяхното добруване. На тях им стига "Атака" да прави подписка срещу новините на турски език или да вдига патардия заради компенсациите за тракийските българи - все неща безобидни и съвършено равноотдалечени и от битието на българина и от реалните проблеми на държавата.

За сметка на законотворческото й безгласие, управляващите обаче са я дарили с микрофон, осигурявайки й шефското място в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика. И дори удължиха мандата на "Атака" да я оглавява до 1 септември - както се изтълкува, като опит на управляващите да си осигурят спокойствие срещу сигнали за корупция и подобните им точни преди изборите.

Що за партия е това, с гръб към настоящето и лице към миналото? Антики ли продава на избирателите си или идеи за настоящето и бъдещето.

Сидеров вчера пак употреби любима фразеология - "Баня Башъ" била гнездо на ислямски фундаментализъм и "Атака" разполагала с доказателства за това. Не може да му се отрече, че бързо сменя плочите - довчера се биеха срещу микрофоните на минарето, днес вече са антитерористи. Че защо тогава имаме ГДБОП и ДАНС - да ги беше сезирал, вместо да тръгва на бой през покрива на тоалетна с голи ръце срещу ислямски ножове...

Oще: атака  волен сидеров  герб  джамия  ислям  коран  мюсюлмани  националисти  партия 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.05.2011, 17:47

65 Ивайло Кърцов | 30.05.201109:33

"Ученик" съм щото още се уча от живота Усмивка Вие ако сте стигнали Level Cap-а аз не съм. А по въпроса с цената на образованието, не съм много запознат но си мисля че и 3 пъти да поскъпне пак ще е по евтино от повечето "европейски" държави.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 23:59

64 Mira | 28.05.201123:17

Хаха, няма да е последният, както изглежда, "ученико", който го трият... Много щастлив
Всичко добре, само не става ясна причината на желанието заживеене в България, щото и бабините домати, и дедовата ракия не са достатъчно оправдание, освен ако старците не са от рода Маклаудов! Много щастлив
Както и да е, по принцип преиемам предложението за прекратяване на дискусията, тъй като има и други важни неща за обсъждане, а покрай преекспонирането на инцидента при джамията някак неусетно покрай ушите ни се изнизват новините за новите цени на висшето образование и тока, които ще ударят дружно джоба на всинца, независимо кой българин, кой християнин, турчин или мюсюлманин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.05.2011, 17:47

63 Ивайло Кърцов | 28.05.201118:11

Оня дето го трият - рулз ...

А бе какво ми пука като знамето над магистралата било турско. Нали не мен ще мие добре като пътувам към морето ... а вие осъзнавате ли, че от България не е останало почти нищо. Даже и долните ми гащи са китайски. Само на баба доматите и на дядо ракията са свидни и мили. Работя за американска фирма, карам немска кола и слушам испанско фламенко. Дреме ми на шапката каква нацианалност е съответното благо. Просто искам да живея добре ... ама не мислете, че не искам да живея в България. Напротив.

Писна ми от дълбокомислени тъпотии изпълнени с чуждици. Искам резултати. Искам това да е последния коментар на таз глупост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 17:11

62 Бойчо | 27.05.201116:27

Проблема се корени точно в липсата на адекватна държавна политика по въпроса. Другото са тъпотии и приказки на изуст. Истината е някъде по средата. В България трябва да има свобода на вероизповеданията, но трябва и да има държавен контрол и отпор на фундаментализма. Всичко това липсва. И понеже в природата няма празнини, това пространство се запълва от Атака. Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 23:59

61 Mira | 26.05.201114:44

vasil111, много уместен е вашият коментар, който ме подсети и за друго - колко сме късопаметни, а късопаметството ни прави и късогледи, сиреч недалновидни. Някак много бързо, тутакси забравихме, че само преди седмици имаше аналогичен случай в Бургас със сектата на йеховистите и ако ВМРО не бяха извънпарламентарни сега, ги очакваше същото като Атака - вой до небесата, какви са хулигани, фашисти, нацисти, анатема, вън от парламента и т.н. И никой не си дава сметка, че тези инциденти имат общ източник, който съвсем не е в националистичния характер на въпросните партии, а в тоталната липса на адекватна държавна политика, която да посочи точно и ясно критериите на граници за толериране на различни малцинствени практики, в частност религиозни. В резултат се получава една типична подмяна - подменянето на изповядването на религия или поддържането на някакви етнически ценности с тяхното проповядване и опубличностяване чрез демонстрирането и практикуването им на публични места. Първото е право, но второто НЕ Е и следователно не подлежи на толериране. Държавата ни обаче, каквото и да значи това и каквото и да разбираме под това, е престъпно индеферентна и безотговорна по този въпрос. Да не говорим, че, има цяла Комисия по вероизповеданията, която сякаш не съществува и никога не е била, защото досега нито по първия, нито по втория казус чухме, видяхме и ни беше предложено нещо от нея.Разбира се, мнозина предпочитатда прегърнат модната фразеология на толерантността, било от неразбиране или поради страх, да не би да ги заподозрат, ако си позволят да я оспорват, и да бъдат обявени за расисти, фашисти и т.н. Затова го казах и сега припомням думите на философа, че страхливо, това означава лошо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.07.2010, 08:18

60 vasil111 | 26.05.201111:25

с интерес прочетох коментарите до тук - каквото и да се каже, Атака е нещо като необходимото зло. Колкото и да е лоша поне е някакъв коректив в общата политическа помия и факта, че я има е символ на демокрация и плурализъм. Сещам се в контекста на темата за покойния Хайдер - и в развито проспериращо общество може да си ултра без да си обременен с 500 год иго и т.н. Така е устроено човешкото общество.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.04.2011, 23:59

59 Mira | 26.05.201110:34

stg, за лудите вече беше казано достатъчно, така че нека да не зацикляме като муха с вързан крак.
Иначе относно турския байрак да поясня на Оня, който претендира много да разбира от икономика и патриотизъм. Напълно разбираемо и оправдано би било, турската фирма, строила магистралата, да си постави фирмения знак, знаме или някакъв друг фирмен атрибут. Но да се развява нациионалният флаг на турската държава, сякаш тя, а не някаква фирма е строила и то за немалко пари, включително и на българския данъкоплатец, е вече прекалено и излиза, че въпросната фирма е била избрана да строи, защото е турска, а не защото е строителна.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

58 Thea Atanasova | 25.05.201117:55

"Всички партии порицаха агресията пред джамията." - Та за чии рейтинг се бори Волен казваш???
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

57 ivorad | 25.05.201117:46

Bobby_gBG | 23.05.2011 18:46


нито Гърция нито Русия правят някакви опити за експанзия в България

............................................................

Драги Боби - разсмяхте достатъчно хората тук, защо продължавате - нямало опити за руска експанзия в България, вицът на деня!
Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.08.2010, 21:07

56 ivorad | 25.05.201117:41

ледения | 24.05.2011 09:51

Ivorad,
Ако още един път наречеш хората подкрепящи Атака -изроди,ще те намеря и ще те изродя!
......................................

Драги Сладоледчо, лееееко ще Ви поправя - не съм наричал привържениците на Атака "изроди", нарекох участниците в нелепото сбиване около джамията "идиоти".
Даже това не сте успели да разберете. Май не съм далече от истината за интелектуалния статус на атакистите?
Иначе - благодаря за добрите чувства и възпитаната им проява: и аз ви обичам!
;)
   

оценка

+0 -0