Webcafe

"Линкълн" или "Ролекс"

Петър Николов
12.01.2013, 15:07 (обновена 15.01.2013, 12:05)
Светия синод

Дядо Линкълн или талибан в расо... На 13 януари митрополит Николай обяви официално, че не иска да бъде избиран за патриарх и няма да наруши нормата

Новият български патриах ще бъде избран на мръсни избори. Битката започва оттам, откъдето и тази за партиен конгрес - от делегатите.

Има нещо иронично във факта, че имената им ще станат известни на 13 януари, Денят на българското кино.

Това ще е един кофти филм, с театрални диалози, известен режисьор и продуцент, който е осигурил добър бюджет. Костюмите и сценографията са съвсем истински, "Линкъл"-ът и "Ролекс"-ът също, както и останалите лимузини.

Правилно подбраните делегати гласуват правилните решения. Правилните делегати избират правилния лидер. Затова, като един разхвален кадър на Държавна сигурност - и наясно с козните, и.д. Софийският митрополит Кирил се опита да "обезпечи" правилните хора за Патриаршеския събор на 24 февруари.

Съборът ще избере нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ) след смъртта на патриарх Максим на 6 ноември м.г. Делегати на събора са миряни и духовници - свещеници, монаси/монахини, представители на семинариите в София и Пловдив.

И стигаме до ябълката на раздора. Утре, 13 януари - срок, обявен от Светия синод, във всички 15 епархии трябва да бъдат избрани 80 епархийски представители (по 6 души от духовна околия, околиите са от 3 до 11 според големината на епархията).

Те представляват близо 2/3 от всички делегати, които ще изберат новия български патриарх през февруари. Делегатите са общо 148 -  14 митрополити, всички епископи, монасите, както и по трима клирици и двама миряни от всяка епархия, а от Софийската - шестима клирици и четирима миряни.

В навечерието на тези важни избори, в най-голямата епархия - Софийската, избухна скандал.

Както и за партийните конгреси, така и за патриаршеския събор, София е особено важна - делегатите от нея са двойно повече от останалите епархии и гласовете могат да окажат съществено влияние върху избора на 24 ноември.

Затова скандалът избухна поради двата списъка, представени от временно изпълняващия длъжността софийски митрополит Кирил, който се опита да наложи определени имена. Епархийският съвет и архиерейските наместници отказаха да подпишат списъка за епархийски представители. Всъщност в рамките на 48 часа бяха отхвърлени и двата.

Част от протестиращите обявиха, че не познават хората в него и че не фигурират представители на 6-те околии край София.

Един от архиерейските наместници - отец Петър Стоименов от Самоков - каза дори, че е заплашван с уволнение от митрополит Кирил и че в понеделник ще заведе жалба в Светия синод за нарушаване на църковния устав при вчерашния избор. По думите му, Кирил обяви, че те трябва да подпишат списъка.

Софийската митрополия нарече отказа саботаж и в специално съобщения обяви, че "този акт сам по себе си е недопустим за църковната дисциплина, каноничното съзнание и поведение на православния клирик и християнин".

Критиците нарекоха имената в списъка на Кирил "хора с лош авторитет, бивши разколници, алкохолици и такива, за които има съмнения в хомосексуални наклонности". Ответният удар беше, че скандалът се разпалва от хора на Пловдивския митрополит Николай.

Изготвеният от и.д. патриарх Кирил готов списък съдържа 15 клирици и 8 миряни. Сред тях -  писателят Антон Дончев, историкът проф. Аксиния Джурова, филоложката Климентина Иванова, адвокатката на Светия синод Мария Кьосева. Някои от тях - от интелектуалците, обявили се срещу разкриването на досиетата на свещениците. И самите те - с досие от ДС като пастира си.

Какво оттук нататък? Ще гледаме на 24 февруари сблъсък между кликите на Кирил Варненски и Николай Пловдивски... Този филм ли искаме да гледаме?

Не е ли срамно, че светите отци не се притесняват нито за момент от лицемерието си и факта, че всички сме наясно какво точно се опитват да направят.

"Луксозните православни" в България, които не се стесняват да демонстрират огромните си богатства в страна, където средната заплата е едва 150 евро", бяха отбелязани в статия на Александър Леви в L'Express.

"В България  тази институция (Църквата - бел.р.) особено много се нуждае от реформи, тъй като все още носи белезите на  компромисите с тоталитарното минало: 13 от 15-те настоящи членове на Светия синод в съветско време са били информатори на комунистическите тайни служби", пише  Леви.

Едно от предизвикателствата пред бъдещия  патриарх е обуздаването на тази църковна олигархия, коментира авторът, но веднага след това изказва съмнение доколко е възможно, предвид факта, че . наместник на  патриаршеския престол стана митрополит Варненски Кирил, работил за службите за сигурност като "агент Ковачев" и е известен със своя бизнес.

Леви не подминава и другия претендент за патриаршеския трон, митрополит Николай от Пловдив, който "акцентира върху своето чисто минало (в смисъл че няма досие от ДС - бел.р.), но същото не може да се каже за настоящето му: поради близостта му с  министър-председателя Бойко Борисов, неговите противници го наричат "кандидата на правителството", а  острите му изказвания за  хомосексуалността, сурогатното майчинството и турнето на Мадона в България му спечелиха слава на  "православен талибан."

Или, ако обобщим, "Линкълн" или "Ролекс". Единият ще ни ръси за здраве с ръка, протегната през прозореца на лимузината си, другият ще заклеймява като същински Лойола, но не би се притеснил да направи някого архонт срещу дарение от солидни пачки или да разпореди да се покрият с "тапети" редки стенописи.

Преди време Вени Марковски написа: "Тази църква не е онази, която спаси евреите". Колко жалко. Как бихме искали да е. В особено тежки времена като тези вярата може да е силна опора, за да ни е по-светло на душите.

Вместо това гледаме как повече от 20 години не може да се изчисти не просто от отците с досие, а от порочния начин, по който функционираше при тоталитарната държава. И ако днес познаваме отделни нейни пастири, които ни вдъхновяват със служенето си на Бог чрез делата си, висшият клир има нужда не просто от покаяние, а от подмяна. Дано съборът избере за патриарх по-малко недостоен...

Oще: бпц  епархии  избори  кирил  митрополит  патриарх  патриаршески събор  църква 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.10.2011, 12:51

6 Дебел | 15.01.201300:37

Докато има смирени миряни да им пълнят гушата на брадатите мазници така ще бъде.Те опорочават вярата и религията.........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.01.2013, 08:48

5 Pena | 14.01.201314:58

Разврата и разкола в църквата са откак "Свят светува"!!!

Между другото не е добре да се движат и с волски каруци!
Кога ще пристигнат "При шефа" или в Света гора?!

Мъдрия български народ отдавна е казал, че в едно село най-богати и най-важни са кмета, даскала и попа!!!

Много ще ми бъде интересно дали някой може да ревизира Българската православна църква, като юридическо лице-така както всеки редови данъкоплътец!

Е това вече ще бъде голям театър и цирк даже-да се оповестят публично резултатите от такава проверка!!!

А ние само си лаем по кервана, който си върви!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

4 Чинчифон | 14.01.201314:30

Антикомунист,
Как бих да страдам,че натрапваш ярки признаци на масовото психологично страдание.Гледай на СССР като на държава,спасила света от най-голямата опасност,която е застрашавала човечеството.А какви модели си избират хората по света или къде се заселва Депардийо,надхвърля твоите самоограничения.
Дори още не си чул,че няма западна демокрация,която да не е напусната от свои граждани,пожелали да се заселят в Русия.Вече не по-малко от 10 хиляди души са се заселили в Русия,като част от тях са си купили къщи в Сибир.Дали и те са кръгли идиоти,като някой от нас?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 09.05.2012, 18:29

3 Антикомунист | 14.01.201312:09

Чинчифоне,грешка.
СССР няма миличък.
А за бог - питай страните в които не е имало комунизъм товариш - Испания,Италия,Англия,Велика Америка,Португалия...та даже и Полша,Румъния - там вярващите са 100 % от населението.
За курвите на комунистите - арабите искаш ли да поговорим?
А за Еквадор,Колумбия„бразилия,Перу,Аржентина - дали мислят ,че няма Бог?
Заболя ли те? Реве или много тъжен
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

2 AlahAkbar | 13.01.201323:16

Кво ни занимавате с тия ДС мърши? Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 13.01.201316:12

Всички знаят,че Бог няма.Но се правим на идиоти,за да ни дават по телевизиите.А ни дават,защото телевизионерите се затрудняват от сложни събития,тенденции и открития и повтарят само видяно или прочетено от чужди медии.Е,и славят Борисов,защото единственият му началник бил там,горе!Обикновено,пред камерите той сочи с показалеца си на горе,където мисли,че има бог.Макар,че след толкова много летене не го е видял нито веднаж! Много щастлив
   

оценка

+1 -6