Webcafe

Френският президент тръгва на лов за нови съюзници в Източна Европа

Webcafe
23.08.2017, 15:02 (обновена 24.08.2017, 09:23)
Макрон

Снимка: © Getty images

Еманюел Макрон започва визита си в Централна и Източна Европа с целта да намери подкрепа за ключови промени в европейската директирва за командироването на работници

Лятото определено не беше леко за новия френски президент Еманюел Макрон. Резкият спад в доверието му и надигащите се брожения в обществото срещу готвените от него промени в трудовото законодателство са само върхът на айсберга от потенциални проблеми пред младия лидер.

Той обаче е твърдо решен да се докаже като външнополитически фактор и част от усилията му в тази посока минават през Централна и Източна Европа, включително и през България. Тридневната европейска обиколка през Австрия, Румъния и България има за цел да покаже на френските му гласоподаватели, че той не се е отказал от идеята да донесе промяна и в целия Европейски съюз, като по този начин пребори и евроскептицизма.

Освен всичко друго обаче посещението има и символичен характер. Макрон иска да демонстрира намерението на Франция да възобнови връзките с държавите от бившия Източен блок след години на пренебрегване под управлението на Никола Саркози и Франсоа Оланд.

Първата стъпка от посещението му е в Залцбург, където Макрон се среща с канцлера на Австрия, както и с премиерите на Словакия и Чехия. На 24 август ще разговоря с президента и с премиера на Румъния в Букурещ, а петък във Варна на 25-ти са срещите му с президента Румен Радев и с премиера Бойко Борисов.

Визитата идва в момент, когато позициите на новия френски президент по редица въпроси подразниха много от правителствата в Източна Европа. И главна причина за това са идеите му за промяна в Директивата за командироването на работници, които биха засегнали работници от целия ЕС.

Решимостта на Макрон да подчини политиката на съюза на оста Германия-Франция среща сериозна съпротива сред държавите от Вишеградската четворка и най-вече Полша и Унгария. Именно затова той търси нови съюзници сред останалите източноевропейски правителства и темата за командированите работници в ЕС е ключов момент.

Според настоящите текстове на директивата - ако българска или румънска фирма спечели проект във Франция и наеме по договор работници, които да командирова в Германия или Франция, те получават заплащане по българска или румънска тарифа, а не по германска или френска.

Неговата идея е, че подобно положение само отслабва Европа, дава храна на националистите и дори е една от причината за Brexit и следователно в директивата трябва да се направят промени, които да защитават интересите на най-ниско платените работници от Западна Европа, като се сложи край на износа на по-евтина работна ръка от източните държави към по-богатите.

Промените засега се блокират от 11 държави от Централна и Източна Европа, включително България и Румъния.

Този въпрос е от изключително значение за Румъния. Около 30 хил. от командированите работници във Франция идват именно оттам, като повече от тях са само работниците от Полша и Португалия. Повечето от румънците работят в строителството и получават доста над 300-те евро, които могат да очакват в родината си, като по този начин допринасят значително за сумата от 1,58 млрд. евро, които румънската диаспора изпраща всяка година в страната си.

След Германия, Франция е страната с най-висок брой командировани от чужбина работници - 286 000 души според данни от 2015 г. В същото време - близо 140 000 французи работят като командировани служители в страни от ЕС - най-вече в Белгия, Германия, Испания, Великобритания и Италия.

Целта на това посещение на Макрон е да си създаде съюзници в лицето на Румъния, България, Чехия и Словакия, като ги приближи до позициите на Париж по този въпрос.

По този начин Полша и Унгария ще се окажат до голяма степен изолирани по темата. Дали тази стратегия е печеливша, ще разбере през октомври, когато трябва да бъде подписана новата директива.

Посещението на френския президент е преди всичко шанс за България, който можем да използваме за прокарване на нашите интереси - най-вече влизане в Шенген. Въпросът е на каква цена ще изтъргуваме френската подкрепа и по-важно - каква би била нейната тежест на практика.

Oще: вишеградската четворка  директива  директива за командироването на работници  еманюел макрон  ес  източна европа  командироване  макрон  посещение 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.