Webcafe

Майка плаче, грамофон свири

Дияна Костова
01.08.2014, 18:50 (обновена 03.08.2014, 12:41)
плевнелиев

Снимка: © webcafe.bg

Дайте да дадем едни пари, че "положението е ситуация"

Ако човек гледа едночасовата "консултация" в президентството - уникално по рода си риалити шоу - в съзнанието му ще стане кално като в ромска махала след наводнение.

Извънредни емисии, кръгли маси, преки предавания, дупки в бюджета, заплахи, фалити, умиращи пациенти, безработни строители, общини се разпадат, пречиствателни станции преливат, Брюксел ни гледа.

Дайте да дадем едни милиони, че да спасим едни милиарди, понеже "положението е ситуация".

Не знам как му се получава на Росен Плевнелиев, но някак успява да повтори и творчески да доразвие най-тъпите грешки на онези преди него.

В типичния за Георги Първанов стил привика на своя територия противниците си и им устрои "консултация" с полови изненади.

Спомняте ли си компромата със СРС-стенограмата, която Първанов пусна след срещата си със Симеон Дянков? ("Концентрирайте се върху това как опровергавате внушението, че аз не съм млад, но съм милиардер", Г.П.)

Плевнелиев надмина и Бойко Борисов по "последователност", като забрави с какви мотиви миналата година върна актуализацията на Бюджет 2013.

"Не виждам какво лошо има в това да се иска повече прозрачност при мотивирането на разходите и да бъде оповестено за какво ще се харчи планираният дълг"

Тъй рече Плевнелиев миналия август - а сега?

Сега надмина Иван Искров по слабия блъф с искането на извънредни правомощия на фона на пълната мъгла около състоянието на бюджета. Даже повтори мотива за "болниците, общините, гражданите", но го допълни за драматизъм с "достойния български строител".

Само дето не заплаши, че ще подаде оставка, ама друг път.

Какви бяха тези "разчети на експерти" от президентството, които само президентът е виждал? Какви са тези бюджетни консултации, на които не участват министър-председателят или министърът на финансите?

Каква беше тази подигравка с присъствието на Николай Бареков и напазаруваният му депутат? Какво значение имаше мнението на Божидар Лукарски по темата с актуализацията на бюджета? Той народен представител ли е? Финансист ли е? Въобще - каква беше тая нелепа седенка?

Да видим следващата седмица чии грешки ще повтори, когато назначава служебния кабинет.

Oще: актуализация  бойко борисов  бюджет  георги първанов  консултации  президент  риалити  росен плевнелиев  седенка 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.06.2014, 22:52

14 Leshper | 03.08.201423:14

Дияна Костова е много интелигентна, хард мацка и ги соли мъжката.
А тези отдолу с коментарите по 100 хил. реда .. WTF?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

13 VK | 03.08.201407:35

"...избора на поканените при президента всъщност се базира на резултатите от вече проведените избори - затова и Бареков е бил там..."

Ясно, значи се гледат резултати на предишни избори и се правят прогнози за следващите.
Но защо не е поканил И. Костов. През 1997г, като лидер на ОДС има над 2 200 000 гласа, около 10 пъти повече от Бареков.
Защо не е там и Симеон Сакскобургготски - около 2 млн. гласа през 2001г.

А логиката, че би се повторил резултата на следващите избори, т.е. това е един вид гаранция за участие в следващия парламент, е меко казано наивна.
ОДС през 2001г. имат 4 пъти по-малко гласове. НДСВ - почти 3 пъти по-малко през 2005г. По тази логика ( 3 пъти по-малко) и ББЦ, и РБ са аут на следващите избори:
ББЦ - 10.5% - 3.5%
РБ - 6.5% - 1.8%
Схващаш ли или е малко прекалено сложно ?

"Всъщност аз прочетох това, което си написал. Не мога да знам какво си искал да напишеш. Нямам и намерение да гадая. Ако това, което си написал не е това, което си искал да напишеш, проблема е твой, не мой. "

Това, което съм написал е и това, което съм искал да кажа.
Така че, проблемът не е мой, но мисля, че знам как се нарича - дислексия.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

12 pepe | 03.08.201403:05

Аз също използвах "мое" в преносен смисъл. Какво те кара да мислиш, че ти можеш да използваш една дума в преносен смисъл а никой друг не може?
Всъщност аз прочетох това, което си написал. Не мога да знам какво си искал да напишеш. Нямам и намерение да гадая. Ако това, което си написал не е това, което си искал да напишеш, проблема е твой, не мой.
Така че изпусни малко въздуха ако обичаш. Усмивка
Не душко, не използвам кристална топка - избора на поканените при президента всъщност се базира на резултатите от вече проведените избори - затова и Бареков е бил там - точно защото не се базира на гадаене, а на вече показаните резултати.
Схващаш ли или е малко прекаленосложно за тебе? Усмивка
Ако пък президента е канил и други хора, то това е негов личен избор и право - след като той е канещия.
Какво пък е било при избирането на предишното служебно правителство какво точно общо има с това сега? Освен разбира се това, че и тогава пак е било негово право да избере кого да кани.
Или ти оспорваш правото на иначе умния президент, който уж защитаваш, да прави своя избор?
Нещо логиката май тотално ти се изплъзва Усмивка Проблема май не е само в неточното ти писане, т.е. в неспособността ти да изразяваш адекватно мислите си в писмен вид Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

11 VK | 02.08.201423:11

"Не знам от къде ти дойде на ума да твърдиш, че това било "моето" правителство? "

Не се величай чак толкова, не съм имал предвид теб, като собственик на цяло правителство Усмивка
Думите, които си прочел, са в кавички и имат смисъл и адресант партия, с чийто мандат е създадено това правителство. Просто кавички, понякога се пропускат...

"... но така или иначе се предполага че тези са партиите, които ще одобряват бюджета в следващия парламент, за което те имат право и значи може да се приеме за коректно.....
.....поканил е на консултациите при себе си представители на точно определени партии и знае точно защо го е направил /ето и аз знам, но явно ти не/..."

Явно ползваш кристална топка, фъргаш боб или имаш връзки с "ония горе", та знаеш разни неща, дето още не са се случили Усмивка
Като например ББЦ и РБ са влезли в следващия парламент.... Вероятно е възможно, но също толкова и вероятно е да и не влязат. Има избори и след тях ще знаем . Така че....
А да, не са само тези, и не точно те са включени като "куцо и сакато" . Просто преди избирането на предишното служебно правителство си беше навалица при президента. Кой ли не ходи? Забравил съм повечето имена. Ако не бъркам даже и един от ортаците на Бареков , отрекъл се от Него преди дни. И още знайни и незнайни участници в "протестите на гражданите", довели до онова служебно правителство.

Изобщо, май четеш написаното както оня, чието име не бива да се споменава, чете една книга Усмивка
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

10 pepe | 02.08.201421:43

VK, никой не твърди, че искането за актуализация на бюджета е "грях" на президента - всъщност думата "грях" има значение в религиозен контекст.
Бюджета обаче се одобрява/променя от парламент и зада се промени настоящия трябва това да стане в рамките на работещ парламент, а сегашния просто не е такъв. Това принуждава пезидента да търси обществен консенсус като аргумент с който да накара парламентарно представените партии да го гласуват - референдум би бил възможен вариант, но твърде бавен, така че той търси израз на обществен консенсус в получаването на одобрение от по-големите партии - тези, които според резултатите от последните избори биха влезли в следващия парламент - доколко това е коректно е въпрос на друга дискусия - тази за пряката демокрация, но така или иначе се предполага че тези са партиите, които ще одобряват бюджета в следващия парламент, за което те имат право и значи може да се приеме за коректно.
А това пък означава, че не става дума за "куцо и сакато", както ти твърдиш - всъщност се получава сериозно противоречие да твърдиш, че иначе умния според теб президент се консултира със "куцо и сакато" - всъщност той не е толкова глупав, колкото ти се опитваш да го изкараш Усмивка - поканил е на консултациите при себе си представители на точно определени партии и знае точно защо го е направил /ето и аз знам, но явно ти не Усмивка/.

А Бойко Борисов наистина си смени мнението Усмивка
И в момента очевидно той и ГЕРБ изчакват /така че ти за какво се бориш?/ - изчакват и не участват.
Против е БСП, но пък "За" е ДПС, така че на кого да вярвам?

Не знам от къде ти дойде на ума да твърдиш, че това било "моето" правителство? Точно защото не е "моето" и защото не му вярвам смятам, че не трябва да се приема на доверие онова, което то е съставило като изменение на бюджета.
Очевидно ти имаш по-голяма вяра в него, така че то е повече "твое" правителство, отколкото мое Усмивка
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

9 VK | 02.08.201420:13

Президентът Плевнелиев има грехове, но искането за актуализация на държавния и този на здравната каса бюджети, не са сред тях.

В стремежа си да легитимира своите решения, търсейки съгласието на мнозинството от партии и организации у нас, той почна да кани "куцо и сакато", да си дават мнението за въпроси от национално значение. На предните избори събра една тълпа хора да му дават акъли за управлението, за служебното правителство, за куп неща, от които тази тълпа си нямаше хал хабер. Или по-лошо дори - изразяваше нечии скрити интереси.
Може би PR-те му не си дават сметка, че част от поканените не спомагат за по-доброто легитимиране на взетите решения , а напротив, вредят на авторитета на Президента, и малко или много поставят под съмнение тези споразумения.
По същия начин и в момента са поканени хора, дето едва ли имат място на такива консултации. Не мисля, че Бареков има някакво право да дава акъли за тези неща. Дори от чисто морални принципи няма място там, а не са само моралните страни проблема ...
РБ също не са част от управлението и не се знае дали ще са .....така че и те не са на място.

Относно това, дали е правилно искането за актуализация - да. Има един прост начин да провериш , ако се съмняваш в някое решение. Виж кой е против ! БСП. Е, щом те са против, то значи, че актуализация е необходима .
Това в кръга на шегата, но истината е такава.
Има прекалено много хора, които по една или друга причина са притиснати до стената. И не по тяхна вина, а на държавата!
Някой казват: "2 месеца, кво толкова?" . Да де, на чужд гръб и 100 тояги са малко!
Някой представя ли си как се живее два месеца без заплата. А на повечето засегнати това е и единствения доход. Какво, на фотосинтеза ли да карат?

Спекулира се, че Б. Борисов си менял мнението. Нищо подобно! При положение, че е съгласен да се актуализират и двата бюджета, да се подиграват с него и ГЕРБ, да търсят някакви скрити интереси, зад желанието да се помогне на държавата .....ми това е повече от наглост!
И то точно тези които са виновни за днешното състояние - спрени пари от ЕС, спрени пари по ред други причини. Да се гаврят, че искал да улесни бъдещото си управление....Е, показа че не държи да си улесни бъдещото управление!

"Ми, като много знаете, като имате съмнения и претенции, гласувайте си сами решенията! На вашето правителство са предложенията! Ако не са взети необходимите мерки, бъдете така добри да си носите отговорността!"
Това е общо взето смисъла на напускането на парламента от ГЕРБ.

Но хората трябва да са наясно кой ще е отговорен за мизерията им.
Тези, които в момента са против, които "спасяват България от разграбване".
Същите, които се опитват да прехвърлят своята вина на друг.

Президента се опитва да предпази засегнатите, да има възможност за реакция.
Поне докато не са обвинили и него в лична изгода и всички възможни грехове, заради това му желание да избегне кризите...
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 21.08.2013, 09:55

8 мария | 02.08.201419:38

Лято е и въпреки, че температурите не са летни г-жа Костова е слънчасала. То няма угодия.Ако президентът мълчи , защо мълчи? Ако говори и действа -защо го прави. Президентът е единствената институция , която има връзка с реалността. А експертите , за които г-жата пита , са експертите на МинФин. И ако види числата за изпълнение на бюджета ,ще разбере защо се иска актуализация .защото социалистите / капиталисти/ си правиха сметките без кръчмар и сега не искат да си признаят провалът , който беше очакван ,както винаги става ,когато те управляват. Въпрос
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

7 daysydogy | 02.08.201415:09

“Майка плаче, грамофон свири”, Дияна Костова става журналистиска...
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

6 pepe | 02.08.201412:33

Освен това, не ми е ясно защо продължавате да спорите по темата, след като самия Бойко Борисов се отказа да подкрепи промяната на бюджета, след като разбра, че ще го обвинят в съглашателство с ДПС, които в момента са единствените, които настояват да се промени бюджета и държавата да вземе заеми още в рамките на този парламент.
Истина е, че нещата стигнаха до "популизъм" - всяка партия взе да си прави партийните сметки - какво ще спечели или загуби като партия, а не какво ще загуби държавата, но също е истина и това, че никой друг още не е наясно - няма категорични данни за това как трябва да се промени бюджета и за какво, какви задължения трябва да поеме държавата /данъкоплатците/ и защо.
И няма как някой да е наясно, след като на предишното правителство никой не вярва, а няма кой друг да даде всичката тази информация. Така че с изключение на НЗОК всички останали ще трябва да изчакат служебното правителство да каже колко и за какво - бюджет и заеми, и следващия парламент да го реши - става въпрос за два месеца.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

5 pepe | 02.08.201412:13

"Фондовете" имат малко общо с това, а управлението на ГЕРБ показа, че държавата може да не се разплаща 4 години. И пак ни заплашват, че като дойдат на власт ще направят точно това - държавата пак 4 години няма да си плаща задълженията!
Що се отнася до КТБ, аз съм на мнение, че всеки трябва да си носи отговорност за това, къде си държи парите - когато вложителите в КТБ си получаваха лихвите, не ми предлагаха да ги разделят с мен... иначе около КТБ още много неща не се знаят, така че е малко рано и твърде прибързано да се определят пари от бюджета за нея.
НЗОК е единственото, за което има съгласие да се отделят пари, но според министрите за това не е нужна цялостна ревизия на бюджета.
Всички други могат да изчакат 2 месеца до следващия парламент. В който обаче ГЕРБ и ще трябва да носят отговорност за натрупаните от държавата задължения - ей това е целия проблем - те да се разпореждат с парите, а някой друг да понесе отговорността за заемите. Не, че те са натрупали всичките задължения /но и те са участвали, при тяхното управление с нищо не беше по-различно, с изключение на това, че държавата като не плащаше, прехвърляше собствената си задлъжнялост на всички останали икономически субекти в нея/. Но сега ще искат да изкарат себе си "спасители", докато всъщност сметката пак ще я платят българските данъкоплатци.
   

оценка

+1 -0