Webcafe

По заповед на Щуката

Емилия Милчева
06.04.2011, 13:49 (обновена 07.04.2011, 22:55)
Бойко Борисов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Бойко Борисов по скандала за АЕЦ "Белене": "Всеки да понесе тази част от своята отговорност какво е договорил, какво е казал "да" и кое "не". В противeн случай какво излиза, че аз само нося политическата отговорност, а всеки министър може да си прави каквото иска..."

"По заповед на щуката да стане на минутатата!..." Из руска народна приказка

Кой казва какво да стане в това правителство? Няма как да сбъркате отговора...

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков уволни шефа на НЕК Красимир Първанов заради подписа му за АЕЦ "Белене". (Всъщност не е уволнен...) Вместо да подпише за отсрочка с 3 месеца на българската позиция по проекта, този Първанов осигури на руснаците необходимото "да" за втора атомна. На практика е подписал предварителен договор, окончателният - след 2 месеца.

Да разгледаме технологията на решението. Според публичните изявления на страните.

Първанов е имал зелена светлина за подписа си от вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков.

Съгласно "длъжностната" си характеристика като вицепремиер, Симеон Дянков:

Координира работата на министерствата на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на земеделието и храните, на икономиката, енергетиката и туризма, на регионалното развитие и благоустройството, на здравеопазването, на околната среда и водите, на образованието, младежта и науката, на държавните агенции по горите и за метрология и технически надзор и Национална агенция "Пътна инфраструктура".

Следи и за дейността на агенциите за приватизация и следприватизационен контрол, за ядрено регулиране, за оценяване и акредитация, за професионално образование и обучение.

Координира и работата на държавните комисии за енергийно и водно регулиране и за стоковите борси и тържищата, Комисията за регулиране на съобщенията, Патентното ведомство, Висшата атестационна комисия, Националния статистически институт и Националния компенсационен жилищен фонд.

Пое и работата по проекта за нефтопровод Бургас-Александруполис.

Смее ли Дянков да вземе решение на своя глава за съдбата на АЕЦ "Белене" без да пита премиера Бойко Борисов? Ако смее, значи е за уволнение. Със сигурност не е посмял.

От вчера, 5 април, вицепремиерът е на визита в САЩ. Удобно. Борисов казва, че ще го пита, като се върне... Смешно. Дянков е в САЩ от 5 до 8 април включително. Значи е дал зеления светофар на Първанов преди да замине. Значи, е имал мандат да го даде преди това... А скандалът избухна, когато министърът на финансите излетя за САЩ.

Шефът на НЕК обяснява, че руските експерти са си заминали вчера - 5 април, сутринта. А са тук за преговори  от 31 март. Значи, подписите са били положени преди това. А през това време пресцентърът на НЕК обясняваше, че няма нищо за казване от преговорите...

Ако Дянков можеше да взема решения на своя глава, България нямаше да се включи в пакта на ЕС "Евро плюс", срещу което министърът на финансите - заедно с гуверньора на БНБ, е бил против. (Най-малкото защото стопира инициативата му за Пакт за финансова стабилност...)

Премиерът Бойко Борисов обаче разкри истината с изявлението си, макар и да не каза в прав текст "Аз заръчах на Дянков да заръча на Първанов...": "По линия на субординацията в правителството премиерът възлага на вицепремиера си, той на ресорния министър, съответно на агенцията. Ако се окаже, че Първанов не е уведомявал министъра си (Трайчо Трайков - бел.р.), аз ще подкрепя неговата оставка..."

Е, всичко е ясно. Очевидно за премиера вината на Първанов е, че не е уведомявал Трайков.

Значи, министърът на икономиката, енергетиката и туризма, който е принципал на Българския енергиен холдинг (БЕХ) - и на Националната електрическа компания, която в БЕХ, и е страна по споразуменията за АЕЦ "Белене", е в изолация от преговорите за АЕЦ "Белене". Така, както беше  изолиран и от преговорите за цените на горивата, заради това, че си позволи да каже публично истини за "Лукойл България"...

В публикуваната стенограма от заседанието на МС днес Трайков ясно казва, че вариант за анекс №12 към споразумението за АЕЦ "Белене" е бил обсъден от него, "зам.-министъра, БЕХ, НЕК, преговарящия екип още в миналия четвъртък и изрично не беше приет. Той беше основата, върху която започнаха преговорите.

Към края на деня в петък (1 април - бел.а.) имахме споразумение, което не беше идеално, но отлагаше действието на досегашното допълнение 11 с 3 месеца, без да казва, че има мораториум, но и без да налага някакви изисквания на двете страни. Това, което е направил Красимир Първанов, е, че е подписал това допълнение 12 в разрез с решението на борда на директорите на НЕК, на моите изрични инструкции по отношение на този документ и на Вашия (на Борисов) политически мандат за мораториум".

В крайна сметка обаче Първанов е подписал това допълнение с разрешението на Дянков. И е пренебрегнал инструкциите на шефа си. Самият Борисов (виж вдясно) заявява, че е пратил на преговорите вицепремиера и министъра си. Това е новина - никой не е обявявал, че Дянков се договаря за АЕЦ "Белене". Защо тогава Трайков не е съгласувал и с него позицията...

Дали защото премиерът Борисов е решил да играе на две писти. Публично обявява искане за 3-месечен мораториум - и непублично нарежда на Дянков да разпореди на шефа на НЕК...

Не за първи път Борисов и Трайков дават разнопосочни сигнали по отношение на енергетиката - като се почне от електроразпределителните дружества и се стигне до АЕЦ "Белене". Предвид досегашната си действия, Борисов едва ли би се поколебал да отстрани министъра, ако застраши позициите му - на едно или друго място - или накърни интересите му...

Вчера се вайка, днес си трайка, утре - жална му майка. Така приятел - журналист, чийто ресор е съдебната система, коментира вкратце Трайчо Трайков - все още министър на икономиката, енергетиката и туризма към часа на писане на този коментар. (Наложи се обновяване - след малко излезе следното съобщение: "Министър-председателят отправя последно предупреждение към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков...")

Дааа, жална му майка - и на Дянков включително. Какви ли ще ги говори като се върне от САЩ? Хем трябва да не казва, че Борисов му е разпоредил, хем да поеме отговорността защо се е разпоредил по този начин.

При това, освен АЕЦ "Белене", Трайков има да "износи" и още едни, значително по-мракобесни преговори - по новите договори за доставки на руски природен газ. Резултатът се чака през юни.

Споразумението за АЕЦ "Белене" не създава никаква опасност за националната сигурност, казва днес Борисов. Няколко часа по-рано външният министър Николай Младенов заяви обратното - че е "повече от пробив в националната сигурност..." И Младенов да внимава как си структурира изреченията, преди Началникът да се е изказал...

Началникът каза още, че ако не е било подписано, "...на 1 април ние или трябваше да отидем на съд и арбитраж в Париж, или да подпишем това споразумение". Първо, никак не е сигурно дали и кога "Росатом" щеше да задейства заплахата си да съди България за, както бяха казали през февруари, 200 млн. евро, а не 600 млн. евро по обясненията на "бушона" Първанов.

Пробив има. По заповед на Щуката.

Oще: аец белене  бойко борисов  красимир първанов  меморандум  нек  симеон дянков  споразумение  трайчо трайков 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.04.2011, 19:30

14 Fraxinus | 08.04.201119:38

№11 смешник поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.02.2011, 22:00

13 nada_noname | 07.04.201112:23

В бЪЛГАРИЯ явно сме говеда, щом сме си избрали стадо говеда да ни управлява и тук таме по някоя тъпъ калинка или гербераст. Всичко объркаха, ВСИЧКО ОПЛЕСКАХА, да не обиждам фурнаджийските лопати, но нашите управляващи от некадърност ли, от малоумие ли се въртят като вагина в нови гащи и си менят мнението преди и след овлажняване по 10 пъти на час. Има, нема, има, нема, ИМААААААААААААААААА, НЕМАААААААААААА, айде говеда, пред нас, към касапницата..................
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

12 иван | 07.04.201112:15

TochnoAZ
Не взимам отношение по проектите, а по простотията на управляващите, не може премиера да оценява проектите по един начин, а външния министър по противоположния!
Ние държава ли сме или пенсионерски клуб, където на политиканите, заради склерозата, им е простено всичко!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

11 Mile Manolov | 07.04.201100:31

мани то уй ви не стигна у тоя живот ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

10 Thea Atanasova | 07.04.201100:15

Естествено, че сме жертви на лошите мъже... Но се радвам, че и аз съм те уплашила, това си е постижение... Смее се А иначе Бойко как да не го харесат жените, ти не виждаш ли колко голям..... меч държи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

9 Оня Дето Го Трият | 06.04.201123:04

Теа

О, хайде сега пак да сме жертви на лошите мъже....
За пръв път ти го казвам.... уплаших се, че само аз останах досега да не съм Намига
А с какво ги омагьосва тоя Бойко дамите, та му прощавате всичко, просто недоумявам... Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2010, 11:25

8 simlevs | 06.04.201122:34

Бесен Некадърност ,простотия и полицейщина - това е характерно за управлението на КОМУНИСТИЧЕСКАТА ШАЙКА гейрб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

7 Thea Atanasova | 06.04.201121:59

Абе тва българския мъж като види жена да коментира и позеленява от злоба. Спокойно Ония казвал си ми го много пъти, не се чуди толкова, че и аз имам мнение по въпроса.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 06.04.201120:58

Тея, във тоя форум само аз ли не съм ти казвал колко си куха?
Точно обратното - всички искат да се строи за да намажат по нещо, но никой не иска подписа да е негов, щото се очаква после да го линчуваме ние като се осъзнаем с какви сметки за ток ще сме след някоя година......
Така че въпросния Първанов е само за парлама.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

5 Thea Atanasova | 06.04.201120:33

Хора не разбрахте ли, че Първанов е подписал за АЕЦ, а сега Бойко се чуди как да не се строи. То е ясно, че никой не иска да се строи, но документите вече са подписани - от Първанов...
   

оценка

+0 -0