Webcafe

Кой се страхува от солидарност

Емилия Милчева
25.03.2013, 15:43 (обновена 29.03.2013, 16:20)
Марин Райков

Снимка: © Sofia Photo Agency

Премиерът и обръщението му към "национално отговорния капитал"

Френският демократичен вирус дотолкова е заразил служебния премиер Марин Райков, че той призова българските индустриалци, "... които наричаме национален капитал, да помислят как да изразят своята солидарност и да се легитимират като социален партньор".

С гражданските чувства и социалното мислене на протестиращите във Франция хора винаги се солидаризира и останалата част от обществото, дори и да страда заради блокираните улици и транспорт. Затова там се вдигат като в Гърция, от училища и университети до предприятия в защита на едно или друго накърнено право - от увеличаване на пенсионната възраст до договора за първо работно място, улесняващ прекратяването на трудовите договори.

Г-н Райков, чиято досегашна кариера е все на попрището на държавната служба, явно не е запознат с естеството на "националния ни капитал". Иначе щеше да структурира призива по друг начин - като  каже на "българския национален капитал" да се поучи на солидарност/социално мислене от големите чуждестранни инвеститори у нас.

На първо време, като започне да изплаща осигуровките върху пълната сума на възнагражденията, които дава. (Малцина от българските работодатели постъпват като инвеститорите с добра корпоративна култура отвън.) А за някои - изобщо да започне да ги плаща и върху мизерната минимална работна заплата, на колкото са осигурени повечето от работещите в т.нар. частен сектор.

Това означава някакви гаранции при болест и безработица - плюс намаляване на дефицита на НОИ, за който пак се доплаща от нашите данъци, в една пенсионна система, наречена "солидарна". Чист евфемизъм.

Ако не беше дипломат - и премиер, Райков може би трябваше да каже, че не е редно да караш "Майбах", а работниците ти да не получават заплати от месеци. Ама какви ги говори премиерът, възропта в едно уикенд предаване по bTV бизнесменът Красимир Дачев, чиито хора в "Свилоза" вземат по едни 300 лева средна заплата, докато Дачев си купува скъпи играчки.

По същия начин, по който в контролираната от Николай Банев фирма "Полимери" не бяха получавали заплати месеци наред, а Банев обясняваше как кризата го свалила от самолет на "Майбах". В същото това предприятие "Полимери" за 2011 г. заплатите на персонала са намалели с 22%, но възнагражденията на управляващите са нараснали с над 30 на сто...

Все още никой от призованите национално отговорни индустриалци не е размахал том на Айн Ранд, за да обвини Райков в посегателство на генезиса на капитала/капитализма - "съзидателния егоизъм", или с много думи да каже колко е гот да си богат и сам да решаваш как да преразпределяш. Всъщност, и без да са чели Райнд, много от националотговорните ни капиталисти се отгледаха именно по този начин, което не означава, че живеем в капитализъм по разбиранията й (виж вдясно).

Разбира се, хора като Дачев имат основание да недоволстват. Досега никой от властта не ги е призовавал да бъдат солидарни. Властта е разговаряла с тях в тристранката, на коктейли, на четири очи, когато се е договаряла как да й се отблагодарят за спечелени обществени поръчки, но виж, това да бъде солидарна с подземието, никой не беше казвал.

Някои от тях преднамерено изтласкват на преден план създадените работни места. Но това не значи, че са job creators, както наричат в САЩ богатите. Защо? Защото в България фактът, че имаш работа, не значи, че живееш добре.

За голямата част от хората наличието на работно място означава само, че можеш да покриваш (част от) сметките. България не е Кипър, където моделът на живот от заплата до заплата не е познат, хората имат спестявания и допълнителни доходи.

Границата между изпадането по нанадолнището и задържането на ръба на самоуважението поради фиша за заплата е твърде тънка и несигурна, което поражда и огромен стрес, страх и несигурност. Бумът на депресииите и нарушенията на психичното здраве са естествената последица.

Къде остават средствата за задоволяване на други - естетични и не дотам естетични нужди като екскурзия, почивка, театър, книга... Нека не се учудваме на дегенератите и лумпените, чийто брой се увеличава в България. На стресираните и потиснати хора, подвластни изцяло на манипулациите "от тиливизира", защото това е единственият канал за комуникация с Другия свят, пространствата, културни и цивилизационни, отвъд селището/града, който обитават.

Всъщност, Райков адресира неправилно обръщението си. То не трябва да е към "национално отговорните индустриалци", сред които несъмнено има и хора, които ги е грижа както за работещите във фирмите им, така и за това доколко са щастливи и удовлетворени от продукта/услугата, която произвеждат.

Служебният премиер трябваше да се обърне към държавните институции, които едни други хора, професионални политици, са опорочили и изпортили (една хубава стара дума) до степен да са камуфлаж - или инструмент за натиск, само когато управляващите пожелаят.

Държавата, с институциите, които е създала и върховенството на закона е тази, която въдворява солидарност. В ситуация на криза, при това в държава като България, където над 45% са бедни,  не може да се позволи на държавата да сваля от плещите си решения на обществени проблеми.

На партии не може да се разчита. Дори на такива като БСП, които по подразбиране, в генома си на "леви", би трябвало да са кодирали и солидарността. Но по време на управлението си, освен увеличение на пенсиите, БСП не направи и крачка в тази посока, дори въведе плоския данък - в ущърб на "унижените и оскърбените".

Впрочем, има един човек, който гениално се възползва от идеята за не-солидарност (по проф. Зигмунт Бауман) в обществото като цяло, от несигурността и усещането за изолираност и стана не просто милиардер, а владетел на нова вселена - създателят на Фейсбук Марк Зукърбърг, който "включи" виртуално всички ни. Но това е друга тема.

А иначе ситият на гладния не вярва. Най-много да го попита защо се храни без десерт - или да плати едно "висящо кафе", за да съживи потреблението.

Oще: капитал  марин райков  премиер  солидарност 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

66 Оня Дето Го Трият | 27.03.201322:38

Много си тъп, Саше
За Оня нищо не знаеш, та да му даваш преценки, обаче си заблуден, та дрънка.

И кой ти го наби това у хакерската главица, че трябва непременно да си собственик на някакъв бизнес за да си с десни разбирания? Служител на заплата не може да е десен? Шокиран
Т.е. ако си на заплата, а не си шефче, трябва непременно да псуваш капитализма и викаш че всички с повече кинти от теб искат да те заробят?
Що не почнеш да чупиш компютрите на шефа направо, защото забогатява на твой гръб, а?
Не може ли просто да си нормален човек, който вижда, че за да се даде на някой (социалната държава) трябва от някой да се вземе (милетата с по 8 бона примерно).
Или да го виждаш с очите си, че като вършиш добре една работа в която си на заплата и собствените ти приходи се вдигат и не е нужно да ревеш на държавата че ти е длъжна, като лявата тълпа по улиците, дето 2 думи за 2 месеца не можа да върже

Ок, примерите не са съвсем точни, но няма и смисъл да се напъвам да обяснявам..... плюй там по бантускотовете и оплаквай продадения бизнес

И не забравяй, че почвам да олевявам прогресивно от твойте писания - дължиш ми социални придобивки от твойте 8 бона. Искам уравниловка и достоен живот. Долу хакерите НЕ!
Мръсни капиталисти Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

65 Mile Manolov | 27.03.201320:59

Да не забравяме, че все пак съм продал бизнеса... Предполага се, че са дошли някакви пари от целата галимация. Колко да са високи?
Защо плюя по бантускотовете? Трудно е да се обясни. Оня е типичния пример. Покрил е екзистенца и може да си купи сони без да купува долари пред 'новотел'-а.. На него му стига... Толко е десен, че единствения аргумент му е северна корея... 3 дни не е бил собственик (дори и на собствения гъз), но е твърдо убеден, че така е правилно. Целия живот ще го бута на заплата чакайки някой да си заложи апартамента, живота и времето.. но той да си взима заплатата и да е до топлия гъз на жената в 17:30ч но все пак е десно ориентиран. Нещо като Ленин с обратен знак muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.11.2011, 15:16

64 Windfall | 27.03.201320:49

На мен още нещо ми е интересно.

Какво правим, ако някой презрян финансист-неолиберал остане инвалид? Ще го оставим на произвола на съдбата или направо ще го бутнем от някоя скала?

А ако биснесмен се разори и стигне до социални помощи - да му се откажат ли или да го натикат в трудов лагер?

Ами обратния сценарий - ако инженер направи фирма, че да и вземе да стане и богат. Отписваме ли го като "човек от народа"? В мутра ли се превръща или в колонизатор? Или пък лекар ако стане депутат/министър/кмет - корумпиран ли е, некадърен ли е или изпълнява плана Ран-Ът?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

63 Оня Дето Го Трият | 27.03.201320:28

Отегчен
Кашата по-долу се чете:
Десен е не само самонаетия, а и някои спец на заплата (по 8 бона например). Само че точно тия дето.....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

62 Оня Дето Го Трият | 27.03.201320:24

Миле

Искрено се надявах да цитираш някакви цифри, при това по-високи.
Така е, вие хакерите сте капиталистически кожодери и аз следвайки твойте мечти искам да дойде отново соца, та да удържат от твойте 8 бона и да дават на мен олигофрена. Искам да вземат от богатите с по 8-те бона и да дават на бедните мишки седерастични.
Нали знаеш - внимавай какво си пожелаваш, защото може да ти се сбъдне.

Зрелищен автогол си заби с това.
Супер яко е ако ти с 8-те бона заплата, дето си натикал у хазната 100 К милееш за соц-икономика и плюеш всичко що е с наченки на нещо нормално и пазарно. Ми ако ти не си десен при това положение, то кой да е тогава?
Тия с 200 лв. не са също. Те на тебе чакат. Баба ми за пенсията също на тебе чака.
Десен е не само самочно тия дето имат интерес да има дясна политика я плюят най-злобно, няма проблем, да идва лявата младеж и дупе да ти е яко баш на тебе. Ние със заплатите под 8 бона може да минем и за леви, ще се слеем с тълпата някак.

ПС:
А за мене си си просто хакерче - приеми го като липса на уважение. Взаимна. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.11.2011, 15:16

61 Windfall | 27.03.201319:28

Миле

Много е любопитно да се наблюдава как най-милеещите за добруването на народа и Родината, най-солидарните така да се каже, най-патриотичните от патриотичните, с пяна на уста наричат свои сънародници скотове и мишки, а родината си - скотия и Бантустан поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

60 Mile Manolov | 27.03.201319:17

Оня Дето Го Трият | 27.03.201316:35
Дефиниция за шизофрения:
Дребно хакерче с дребен частен бизнес
---------------------------------

не бай уй... бизнеса ако може да се говори за подобно нещо в скотия отдавна го продадох на монопола... на тях пък им простиха половин милиард... Сега съм заплатаджия.. точно както и ти скоте! За февруари съм се подписал за 8369.64 и съм дал хляб в ръцете на поне 4 човека. За март 8927.61 .... Колко да съм десен? За миналата година съм натикал у хазната над 100к... За тая ще е двойно предполагам.. и ще си купувам памук у болницата (примерно)? Мишка седерастична!


пп Научи поне понятията. Далеч съм от всякакво хакерство, кракерство и етк. Просто си изкарвах парите наравно с работниците с двете криви ръце и това ми беше достатъчно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.11.2011, 15:16

59 Windfall | 27.03.201318:25

За да има солидарност в една общност, първо трябва да има толерантност - приемане и уважение към различните от тебе. Като храчиш по бизнесмените, финансистите, адвокатите, полицаите, журналистите и кой ли не, някак си не може да претендираш за солидарност, защото нито ти си солидарен с тях, нито те ще са бъдат солидарни с теб. Да не говорим за изключителната "солидарност" на типичния роден ляв патриотар с малцинствата и различните от всякакъв вид.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.11.2011, 15:16

58 Windfall | 27.03.201318:04

На лекарите и инженерите някой трябва да им направи бюджетите, да управлява администрацията, в рамките на която работят, да търси клиенти, да оформя договори и да ги представлява в съда при всякакви спорове. И куп други дейности, които лекари и инженери нямат време и познания да вършат.

Всъщност няколко мнения тук са чудесна илюстрация на българската "солидарност". Бай Ганьо не е солидарен нито с по-богатите, нито с финансистите, адвокатите, мениджърите. Но не е солидарен и с полицаите и чиновнците. Също и с още по-необразованите и бедните, каквито са циганите - точно тези, които за добро или лошо биха получили най-много в едно солидарно общество като норвежкото/холандското/френското.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

57 abductor | 27.03.201317:41

И мениджъри, и финансисти, и адвокати, както и такава всякаква измет, не носят никаква полза на обществото, те само паразитират върху него без да участват в създаването на какъвто и да било полезен продукт - просто са слугите на статуквото и го бранят със зъби и нокти. И е гршно да приравняваш средната класа с тях - с лекари, инженери и всякакви други специалисти, от които полза безспорно има.
   

оценка

+0 -0