Webcafe

100 депутата ни стигат

Петър Николов
06.07.2011, 11:41 (обновена 10.07.2011, 09:46)
Бойко Борисов, Народно събрание, парламент, ГЕРБ, премиер

Снимка: © Sofia Photo Agency

Дали лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов би започнал една същинска политическа реформа...

През юни румънският президент Траян Бъсеску внесе в Конституционния съд свои предложения за промяна на Конституцията. След като КС ги одобри, ще влязат за обсъждане и в парламента.

Та държавният глава на Румъния предлага новият румънски парламент да има една камара и 300 депутати. В момента камарите са две, а народните представители 471.

Бъсеску предлага това наред с други идеи, сходни с тези на Дянков от Пакта за финансова стабилност - като например дефицитът да е до 3% от БВП. Явно става въпрос за повсеместно презареждане и по най-далечните губернии на ЕС с цел финансова превенция...

Но да се върнем на броя на депутатите. Преди време от бизнеса повдигнаха една тема дали пък парламентът ни не е прекалено голям. Бизнесът има своите бизнес основания.

Да си осигуриш лоби за определен закон - или промяна, със сигурност е по-евтино да платиш на 51, вместо на една-две парламентарни групи. Да не говорим, ако управлява тройна коалиция.

И все пак? Не са ли много 240 депутати за една 7-милионна България? Ами ако са сто, дори не сто и двайсет, избрани на мажоритарен принцип... Разбира се, паралелно с депутатите - да намалеят и общините - 264-те спокойно могат да се преполовят.

Темата за броя на народните представители е функция от отговора на големия въпрос: не е ли назрял моментът за реформа на политическата система, форматирана от Кръглата маса и узаконена от Конституцията, приета през 1991-а.

След синьо-червената мъгла, изчерпала се с няколко правителства до 2001-а, и парламенти, осъществени на същия принцип, последва времето на Спасителите във властта. Всеки от тях формира своя партия и осигури вход в парламента на хора, които в никакъв случай не могат да се нарекат представителна форма на национална власт. Която, при това, би трябвало да е достатъчно силна, за да гарантира общественото благо.

Защо?

Първо, всеки от тези 240 души е избран на партийно-бюрократичен принцип. Тоест - неговото място в Народното събрание се определя от близостта му до върховния партиен кръг и Лидера - бившите министри са с приоритет - както и от заемания от него партиен пост.

Партиите не правят листите за избори съобразно различните електорални групи, чиито интереси представляват. Ако някой може да представи емпирични доказателства за обратното - моля. Ако се приложат профилите на избирателите, гласували за дадена партия в деня на изборите, към реалното представителство в НС, ще се види тоталното разминаване.

Достатъчно е да се погледнат групите на партиите, чието парламентарно представителство не е прекъсвало през почти целия преход. Почти 80 до 90% от депутатите в тях са с абонамент за Народното събрание. Нужно ли е. И интересите на кои точно прослойки от българското общество, и в частност на БСП, представляват професионални политици като Румен Петков и Румен Овчаров например?

В ПГ на Коалиция за България фигурират - освен бившите соцминистри от тройната коалиция, и хора, които знаем от няколко парламента. Същото е и при ДПС. Малко по-разредено е откъм десните...

Редовният престой в парламента не помага ни най-малко за функционираща и ефективна демокрация. Още повече, при невъзможността тези хора да бъдат отзовани оттам, ако напуснат парламентарната си група. Защото тогава те не предават партията си, а избирателите, гласували за тях. Лекотата, с която напускат и се разпадат парламентарни групи, си е обикновено предателство - срещу обещания за пари, власт и/или шантаж.

Второ, цели групи от българското общество, обособени не толкова на етнически, колкото на социален признак, са тотално непредставени. Ромите са една от тях. Над 100 000 роми са гласували за управляващите от ГЕРБ на последните парламентарни избори на 5 юли. За другите партии да не споменаваме. Но само на тази база в 41-ото НС би трябвало да има поне трима депутати на страната на управляващите.

Ами пенсионерите? Техният брой у нас е 2.3 милиона, това е най-голямата група от избирателите - над една трета от хората с избирателни права в България. Ако приемем, че броят на депутатите изразява представителност, възможно най-широка, на всички, то тогава те би трябвало да имат поне 70 народни представители. Без значение как са разпределени по парламентарните групи.

Трето, необходимо е да се смени кръвта. Видно от кадровата политика на партиите, няма свестни и кадърни хора за почти нищо. Така че като са по-малко депутатите, и тъпотията ще е по-малко.

На последните избори в един от областните центрове водачът на една от листите беше сложил на трето място любовницата си - и сега и двамата са в 41-ото НС. Спестяваме имената.

Големеещите се парламенти - типични за Балканите

Забележителното е, че ако погледнем примерите на Балканите, спокойно можем да кажем, че числеността на българския си е съвсем в реда на нещата. Но ако устремим поглед към развитите демокрации от Старата Европа, нещата се променят.

Да видим кои местни демокрации се "ширят" в многочислени парламенти. В Гърция, страна с население около 10.306 милиона, парламентът наброява 300 души.

В Македония, която разполага с 1.8 милиона избиратели при население от над 2.1 милиона, разпределени в 6 района, се избират 120 депутати. За първи път на последните избори македонската диаспора в чужбина имаше право на трима депутати, като така народните представители стават общо 123-има.

Унгарското Държавно събрание разполага 386 депутати при над 10-милионно население.

Във Франция, където парламентът е двукамарен, Assemblee nationale се състои от 577 депутати, а в Сената - 321 сенатори. Но населението на Франция е близо 10 пъти по-голямо от българското - над 60 милиона души.

Германският Бундестаг наброява 666 народни представители при население от близо 83 милиона. Австрийският парламент има 138 депутати, въпреки че населението на страната надхвърля 8 милиона души.

Въпросът дори не е в залелите ни факти за безотчетните пари на депутатите (виж вдясно). Въпросът е, че те са част от една фасадна демокрация, залегнала в Конституция, която очевидно се нуждае от ремонт. Или просто от нова такава.

Преди обаче да се намали броят на депутатите - макар и химера, нека си помечтаем - трябва да се изчистят избирателните списъци от стотици хилядите фантоми, с които са пълни в момента и които партиите си преразпределят накрая на изборите. В името на повече депутатски мандати, съответно и пари срещу така получените гласове.

Ако депутатите намалеят поне наполовина, и някои партии ще изпаднат от парламента. Какво пък - да са се борили както трябва за сърцата на избирателите си. Да са намерили начин да се обединят. В крайна сметка това е и лошото на демокрацията - мнозинството печели. Каквото ни е мнозинството, такава ни е и печалбата.

Едно обаче е безспорна истина - депутатите са представителство на партийния елит, бизнеса, задкулисията, които всъщност са си пак избиратели. Но не и автентично представителство на много по-голямата част от обществото. И след като позволихме двадесет години замислената от кръгове от БКП политическа система да функционира, редно е сега да я сменим. Или поне да започнем да говорим за промяна на модела й...

А може и да вземат да понамалеят малко боклуците на входа - и на изхода.

Oще: бсп  герб  депутати  дпс  избирателни райони  конституция  кръгла маса  народни представители  нс  парламент  партии  представителство 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.08.2010, 09:41

57 heat | 14.07.201104:54

My Majesty,
Впечатлени сме от вашата прозорливост да познаете, че програмата на партия ГЕРБ има заложени неизпълними обещания. Всъщност няма партия която да може да изпълни предизборните си обещания, така че всеки може да познае за всяко ново правителство. Според мен големите обещания са в реда на нещата, никой не може да дойде на власт ако обещае, че ще "стягаме коланите" . Какъв е смисълът да кажеш на избирателите горчивата истина и никога на не управляваш? Тук идва естествения проблем на съвременната ни система - поне 30% от избирателите гласуват негативно, избират си някоя партия не защото харесват програмата й, а защото не искат да виждат старите муцуни със старите разбирания, със "социалните" програми.
Аз съм против всяко правителство което обещава социални придобивки, ние нямаме развита икономика за да си позволим социални придобивки, на първо място е развитие на индустрията, после социалните придобивки си идват по естествен път!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

56 stg | 11.07.201115:24

госпожо Радева, ако един кадърен човек отиде депутат 4 години с доход 1000-1500 лв, и не краде нищо значи има сериозни проблеми с главата, проблем с депутатските заплати няма има проблем с депутатската работа
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.05.2011, 16:32

55 Радева | 11.07.201115:18

Бройката на депутатите ще се саморегулира, когато се премахнат големите им заплати и хонорари за комисии. Така има надежда, че към тези постове ще се ориентират хора, които наистина искат да направят нещо за нацията, а не гледат само да се уредят финансово на принципа "ден година храни".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

54 ideyazabulgaria | 11.07.201110:08

My Majesty, нито сте чели, нито разбрали нашата програма.
Значи сте разбрали разликата между нашата програма и тази на ГЕРБ само в ”конкретиката”? Това е върхов случай на невежество или тенденциозно поведение. Ние имаме не една , а няколко програми. Но явно не желаете да ги забележите, нито да се стремите да мислите.
”Див балкански субект” го е казал Алеко преди 100 години, ние само го повтаряме за хора, които не познават опита на Европа, не желаят да го познават, гравитират към една от сегашните престъпни политически сили в България и служат на нея.( не от ”идейна” мотивация , а за лични облаги ,) Най често гравитират към СДС- това е партията, която най- много е направила за затъпи общественото съзнание на обществото ни и е достигнала уродливи резултати, които се виждат в мисленето и поведението на най- новото ни поколение израснало и възпитано в ”черния ни преход”-почти унищожено и загубено поколение. Каза го добре напият д-р Георги Чакъров в статията си ЧИЧО, И У ВАС ЛИ БИЗНЕСМЕНИТЕ СА МУТРИ? Предполагаме, че принадлежите към това последно българско поколение, вижда се от начина на мисленето ви.
Вие показвате класически ”балканизъм”, драги My Majesty и почти станал ”класически СДСаризъм”. Понеже нашите идеи не са минали покрай вашите уши, ни обявявате за ”ментори”. Повечето пишещи в този сайт коментари и автори на статия са такива като вас. Другите са единици и то случайно попаднали, заблудени, но временно. Народът ни за такива като вас има само една приказка ”дървена глава”, ние не се занимаваме да обясняваме на ”дървени глави”, времето ни е ценно ,предпочитаме да го правим с хора, които могат да мислят и имат желание за истинска промяна.
Поздрави от Диляна Владая
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

53 Rose Mary | 10.07.201122:32

Ъъхъх... Шокиран ядосан смешник Нямало да ме поканят за член... Смее се Смее се Смее се поклон поклон поклон

Ами, въобразявайте си пък, каквото си искате... Аз се предавам.
---------------------------------------------
OFF: Между другото, много силно ме интересува: това - ангелче - ангелче ли е или слон, който пляска с уши? Въпрос На мен все ми прилича на второто... Mr. Green
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

52 My Majesty | 10.07.201121:43

До ideyazabulgaria: Явно височинната болест ви се опразява зле още преди да сте във властта Отегчен
А сравнявам вашата програма с тази на ГЕРБ, защото и двете имат пожелателен привкус и никаква конкретика, освен цитирането на Монтескьо, когото и ние сме чели, но не го развяваме за щяло е нещяло- Липсва ви конкретика и стратегия, за сметка на явната ви обидчивост, весокомерието и неспособността да водите разговор. Не се имам за балкански субект, освен в географския смисъл и заблудата ви, че ние не живеем и не пътуваме из Европа и света, говори за откровенна простотия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

51 ideyazabulgaria | 10.07.201119:44

stg, ние менторски тон не упражняваме, а ПРЯМ тон и казваме истината в очите, която явно боли. Разликата е съществена.
Само „дивите балкански субекти” без европейски уши и очи, които не са чували нищо преди за нашите „европейски идеи”, ни смятат за ментори... Смее се

А в този форум отдавна не се натискаме да пишем коментари, след като видяхме, че е под контрола на мафията. Кул

Така, че се имаш нашето място да се разполагаш на широко тук! Дерзай! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 12:45

50 stg | 10.07.201119:05

ideyazabulgaria, не ви знам кои сте и какви сте но менторския ви тон не ме впечатлява , не впечатлява и хората в тоя сайт опитайте някъде другаде
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2010, 10:34

49 ideyazabulgaria | 10.07.201118:54

Rose Mary, а ние никак, ама никак те тъгуваме за Вас, нито леем крокодилски сълзи като Вашите, понеже имаме желязното правило да каним хора при нас, които имат интелектуален потенциал да ни разберат !

А на Мадридския лъжец отдавна сме казали БАСТА!!!! Четете ни материалите ( анализи и коментари)ни в сайта и не говорете наизуст! В противен случай вие сам се поставяте в положение на "опасен манипулатор" по подобие на „Милето”!

Това се отнася и за” My Majesty” .
Върха на сладоледа е My Majesty да сравнява нашата програма с тази на ГЕРБ.
Да дойде в нашия сайт ида прочете програмата на ГЕРБ, която сме публикували с коментар още април 2009 г. под наслов ”Внимание Българи програмата на ГЕРБ за до разграбване на България!
Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2011, 00:25

48 Rose Mary | 10.07.201112:08

@ideyazabulgaria: Най-тъжното в цялата история (за мен, разбира се - в никакъв случай за вас!) е, че първоначално харесах някои от идеите ви. След тази демонстрация на демокрация в действие обаче, това вече не е толкова сигурно.

Виждам, че обичате препратките към Симеон II. Дано накрая не си отидете неразбрани като него.

Както казах още в първия си пост:
Желая успех все пак!
   

оценка

+0 -0