Webcafe

БулгартаПашко

Петър Николов
29.11.2010, 17:50 (обновена 30.11.2010, 17:50)
Трайчо Трайков

Снимка: © БГНЕС

Този път "Булгартабак" ще се приватизира, каза икономическият министър Трайчо Трайков. Сигурен ли сте, г-н министър...

Този път "Булгартабак" ще бъде приватизиран. Каза го икономическият министър Трайчо Трайков. После веднага стана ясно, че под "този път" разбира 2012 г. Щото преди това други били наред за приватизация...

Същият Трайков, който в края на декември 2009 г. обеща холдингът да бъде продаден до средата на тази година - за не по-малко от 100 млн. евро.

Винаги, когато някой български политик се закълне, че "Бултартабак" ще се продава, това никога, ама никога не става. Закон божи през последните три правителства, опитали процедура за тютюневия холдинг. Разбира се, че и Трайковите думи не са за вярване.

Въпросът е обаче не министър Трайков да каже кога, а защо не се продава "Булгартабак"? Писмено разрешение от ДПС ли чакат... Или да стигне разрухата на "Кремиковци", чийто активи не могат да се продадат на два търга? Може би и двете.

Най-голямата смешка е казаното от премиера Борисов през февруари т.г., как приходите от приватизация ще стигнат 1 милиард лева тази година, като се продаде тютюневият холдинг. Не само "Булгартабак" не се продаде, но и нищо друго - така че АП няма да отчете изпълнение на целта си от 201.5 млн. лева от продадени държавни активи тази година...

Властта показва същата разсеяност по отношение на продажбата на "Булгартабак" като по времето на тройната коалиция. Тогава си имаше формално оправдание - ДПС беше във властта. А сега дори и формално няма - може би неформално.

БулгартаПашкото разсейване обаче е в противовес на инициативата за "гъвкаво управление" на парите от Сребърния фонд. (Там се събират приходи от приватизация, концесии и пр. в името на това един ден на хора като мен да не им се налага да разчитат децата им да плащат сметките за парно - както правя аз с майка ми например.) Страхотно кореспондираща си с идеята за "гъвкаво управление" на външния дълг от времето на царския кабинет.

Не бих вложил и един пробит долар на Българската фондова борса. Ако взаимните фондове и АДСИЦ (акционерните дружества със специална инвестиционна цел) са се обезкръвили, проблемът си е техен - и на кризата, и на лакомията им преди това.

В нормалния свят парите за пенсии се влагат в супергарантирани и сигурни книжа, каквито бяха и българските брейдита (пълнеха портфейли на американски пенсионни фондове), преди едни умници да решат да ги превъртят в глобални облигации и станаха junk bonds.

Това означава по един по-перфиден начин да бъдат дадени едни много пари кеш на няколко човека у нас, поизгубили доста пари на БФБ през последната година и половина. Имам предвид по-перфиден спрямо онзи, по който бяха изядени, изнесени и после върнати на неколцина парите, натрупани за пенсиите на нашите майки и бащи при соца.

А ако някой е решил да влага пари от Сребърния фонд някъде, то по-добре в акции на "Бритиш петролиъм" - дори и след кризата в Мексиканския залив, отколкото в български взаимен фонд. Тутакси чувам рев: "Ааа, да храним чуждестранни компании!" Да, бате, да ги храним - балансите на BP и активите ми харесват много повече отколкото на листваните на БФБ фирми.

Ако ли не, по-добре да си стоят при ниска доходност в БНБ. При правителства като българските консервативното управление на които и да е държавни пари е по-добре от гъвкавото им. Особено във времена, когато за кеш се убива като при златната треска в Аляска.

Така че лично аз съм несъгласен парите, които се складират, за да получават един ден хиляди българи  по-висока пенсия - по дефиниция парите в Сребърния фонд са за тази цел, да бъдат инвестирани - при това без да бъде искано съгласието на потенциалните засегнати.

Изобщо най-добре вместо приватизация на парите за пенсии, ГЕРБ да се насочи към истинската приватизация. Иначе просто вони БулгартаПашко...

 

Oще: булгартабак  приватизация  сребърен фонд 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.05.2010, 11:14

3 mittag | 01.12.201016:05

яко
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.11.2010, 16:47

2 Начко | 30.11.201015:35

Човече, след днешните сцени с АЕЦ "Белене" нима мислиш, че на Трайчо му е до някакъв "Булгартабак"? Шокиран
Абсолютно си прав, че тая сага с приватизацията на БТ опротивя на всички, но две едри дини под една мишница отсега нататък как ще понесе... не бих искал да съм на мястото на Трайчо Трайков в следващите няколко месеца, честно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.08.2010, 15:16

1 emo13 | 30.11.201015:08

Приватизацията не се връзва с "реформа", стъпваща на популизъм и единствена цел "народът да ме обича". Приватизацията в бетонните глави на българите е мръсна дума, направена такава от комуноидите. И, да не забравяме! За всичко е виновен Костов - и за изстиването на Гълфстрийм също! Много щастлив
   

оценка

+0 -0