Webcafe

Ето Симеон пристига, лихвите да закове

Петър Николов
09.02.2012, 12:35 (обновена 13.02.2012, 09:17)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Предстои среща на министъра на финансите Симеон Дянков с банкерите у нас. Темата - лихвите...

Английската кралица отнела "Сър"-а на бившият директор на Royal Bank of Scotland Фред Гудуин този месец. Гудуин беше "Сър" отпреди 8 години, когато управляваха лейбъристите начело с Тони Блеър.

Не в това е въпросът, нито доколко ценно е да си "Сър-еди-кой-си". Такъв е бил и Николае Чаушеску, и известни африкански сатрапи. Важното е, че 20 милиарда паунда на английските данъкоплатци бяха налети в спасяването на тази банка, на която Сър Гудуин беше шеф по времето, когато ипотечните облигации от активи станаха цианид за банковата система.

Преди Royal Bank of Scotland, Английската централна банка спаси чрез национализация първите гръмнали от ипотечната криза банки на острова - Bear Stearns и Northern Rock. И накрая какво? Отнемане на "Сър"-а и май отказ от един бонус от 1.5 млн. паунда заради надигналия се обществен натиск.

Не се сещам някой банкер да е понесъл отговорност заради милиардите, отписани от някоя банка, нечий фалит или нещо подобно. Дори не си спомням нищо, последвало новината преди повече от 3 години, че ФБР разследва агенциите за кредитен рейтинг, благодарение на които се продаваха токсичните облигации, и банкови шефове, които са допускали кризата, но не са уведомили акционерите.

Те не правят такива работи

Разбира се, банките, които работят в България, не правят такива работи. Те са клонове или дъщерни дружества на "майките" си в Европа. А доста от "майките" в Европа са го закъсали. На практика единствените банки, в които има български капитали, опериращи у нас, са Корпоративна търговска банка, Първа инвестиционна банка, Асет банк и, то се знай, държавната Българска банка за развитие, макар че тя няма пълен банков лиценз.

Спокойствието и комфорта на банките, опериращи на българския пазар, нарушава министърът на финансите Симеон Дянков, който иска държавата да е "регулировчик" за лихвите, и освен това да се намали апетитът към увеличаване на броя и уголемяване на банковите такси. Във времена на криза такъв апетит си е жив канибализъм. Та нали, за да са живи банките, и гражданите и фирмите трябва да не са на изкуствено дишане?

Пазарът! ПАЗАРЪТ регулира!, крещят неолибералите чрез всички медии. Има толкова новини в международните агенции за разследвания за картел при лихви или цени от големи търговски вериги, че подобни лозунги са наистина малко декларативни.

Да сте внимавали какво сте договаряли при кредита си, съветват разни хора, които се явяват - дали съвсем безкористно? - бранители на банкерите.

Познавате ли такъв човек

Самият аз отдавна търся да срещна - на живо или виртуално, един определен човек. Толкова време го издирвам, но никой, поне от моя кръг нормални, средно печелещи и средно задлъжнели хора, не е Този човек.

Моля, ако има на земята българин, живеещ в България...

- в чийто договор за банков кредит да не е записано, че банката може едностранно да променя лихвите - без да е ясно при какви точно условия,

- който да не е правил "доброзорната" - според една банкерка съвършено доброволна!!! - застраховка живот,

- плащане на поне една или две битови сметки през съответната банка,

- превод на заплата - в съответната банка,

- вноска в доброволния пенсионен фонд към съответната банка - по някоя телевизия може и да ви кажат, че е доброволна, ама всъщност не е,

- да са "пропускали" редовно да го уведомят за повишението на лихвата,

- да не му обясняват защо по старите кредити лихвата е по-висока от тези при новите,

- да го заплашват, че ще продадат задължението/обезпечението му на събирачи на кредити при ЕДНА просрочена вноска - след като по закон при 3 неплатени кредитът става изискуем...

Естествено, че банките са търговски дружества и трябва да печелят. Ясно е, че не раздават благотворително пуканки. Проблемът е, че това не е бизнес, а печелбарство, тъй като се държат като фирма, която ти продава за сирене от сто процента мляко сплав от соя и палмово масло.

На практика кредитополучателят няма никакви права, а само задължения. Мой познат отиде наскоро в банка, обявила някакви промоции във вид на предоговаряния на стари кредити. Сменяше си работата, имаше някакъв луфт от два месеца без заплата и се опита да се разбере, от позицията на изряден платец, без нито една забавена вноска, дали не може да разсрочи с 6 месеца кредита си, който е за 15 години.

ОК, г-не, няма да плащате лихвите, но проблемът е, че после ще ви се натрупат и разпределят в следващите 6 месеца. Страхотна промоция, нали?

Пак в тази връзка се сещам за приятел, който, след като неуспешно се опита да договори с банка преференциална лихва по ипотечен кредит в евро, я тегли през Германия, от тамошна банка - необходима му беше само кредитната история на фирмата му, съществувала от година и половина, и референцията на негов преподавател професор. А лихвата беше 1.5 пъти по-ниска от тази, на която раздаваха заемите за жилища у нас.

Какво всъщност иска Дянков

До края на тази седмица ще бъдат представени мерките на финансовото министерство за намаляване на лихвите, съобщи днес министърът на финансите Симеон Дянков, повтаряйкиотново, че правителството е свършило своята работа, като е повишило кредитния рейтинг. Пакетът съдържа три мерки, каза Дянков.

Първото е, че вместо всяка банка да има свой референтен лихвен процент, изчисляван по определена методология, занапред като база на плаващите лихви ще се ползват само ЮРИБОР или СОФИБОР (плюс надбавка). Предложението вероятно ще срещне възражение, тъй като тези лихви са краткосрочни, освен това има съмнения за манипулирането им. Според Дянков промяната ще направи лихвите по-сравними.

Второ, голяма част от таксите, които банките сега вземат, или ще ги направим незаконни или ще се делят между получателя и банката, каза Дянков. Той даде пример с таксата за оценка на имот, която сега се плаща само от длъжника. Третата мярка предвижда да премахне долната граница от 400 лв. в закона за потребителския кредит. Според него изваждането на малките заеми от регулация поощрявало лихварството.

Всъщност, от подобни регулации няма нужда. Дянков бяга от истинската страна на проблема, а тя е, че на кредитоискателя не са гарантирани никакви права - банката може да се разпорежда със заема така както намери за добре, а той само трябва да изпълнява.

Идеята да разберем, че имаме права като потребители - и да ги отстояваме при наличие на прозрачни и ясни договорени условия, а не чрез типови договори.

Впрочем, намериха се смелчаци и вече има осъдени банки заради вдигане на лихвения процент. Може би е дошло времето на колективните искове?

Oще: банки  кредити  лихви  министър  симеон дянков 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.06.2011, 07:31

6 Асен Цветков | 13.02.201208:49

Нещастен малоумник! Бесен Бесен Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

5 азът | 12.02.201217:57

Вие сте си виновни, каза един батко по ТВ... защо не сте чели условията?

Аз питам - защо се теглят безмислени кредити за нещо не дотам нужно и после ревем като ни вземат полу изплатената нова кола ?

Ама всеки си знае - гласувайте пак за симо, боко и цвъко - и ще ви свалят лихвите, и магистрали ще имате...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2011, 12:51

4 Дебел | 12.02.201214:40

Всичко си е вярно както е написано.Най-измислените банки са у нас и затова им давам бойкот,от мен те няма да печелят.Застраховките също са голяма измама,всеки говори сега за застраховане,а никой не говори за максимума,за "тавана",когато влезеш да се застраховаш,защото ако се случи бедствие и пострадат голям брой хора,и сумата за обещетения значително надвишава "тавана" тогава не получаваш нищо,както се случи наскоро с една наша туристическа "компания",някой говори,че в Китай се правели ментета,аз ще му кажа,че ментетата се правят в България,поради простата причина,че тук всичко е менте.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.10.2011, 12:14

3 Ганимед | 12.02.201212:06

Най ми хареса заглавието.
Иначе е вярно, че лихвите по кредитите в България са от 1,5 до 2 пъти по високи от тези в останалите европейски страни. И най нагло непрекъснато ме тормозят по телефона или по мейла банкови слъжители, които предлагат кредити при МНОГО изгодни условия. Изгодни, ама за банката!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2012, 09:02

2 светъл балкански субект | 11.02.201209:45

RE: селянчето
------------------
Прав сте за частната държава , но частната държава няма шанс ако няма частни роби (разбирайте държавни роби......то не че има разлика)
Прав сте за задължителните застраховки-но това е и с обратен ефект !
Сега наводнените роби от Харманлийско ще искат пари от Государството да оправят копторите а Государството ще ги вземе от мен........и от Вас!
Просто понякога робството има и плюсове (колкото и абсурдно да звучи)
-------
Същите тези роби постоянно са облъчване с апокалиптични новини.....как се изнасяли парите навън , как щял да дойде края на света........а всъщност Парите са като жените - ходят при този-който осигурява комфорт.

Ако финансовата рамка в Европата предоставя шанс за 5 % лихви по кредити а тук 9 % - естествено е парите да се движат КЪМ БГ а не обратно........колкото и да тръбят спекулантите.
-----------
а има и още един аспект с лихвите : ТЕ са високи,докато се наложи да станат ниски ..........
Ще се произведе нов Герой / лихвосваляч и всичко ще се забрави след три дни (всяко чудо за три дни).
Не ние сме измислили финансовите "правила" , нито ние ще измислим изключенията .........ние просто чакаме поредния месия........и той дойде.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.02.2012, 12:13

1 селянчето | 10.02.201212:42

България все повече заприличва на частна робовладелска плантация.
Лихварите имат нова идея за това как да приберат излишните пари на раите.
Сега възнамеряват да наложат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО застраховане на жилищните имоти.
Имотите ще бътат застраховани за
1.Пожар,
2.Наводнение;
3. Облъчване с космически лъчи; и
4. Прекъсване в пространствено - времевия дисконтиниум

Но!!! Няма да бъдат застраховани за земетресения, защото това е твърде рисков процес!!!.

Но!!!! за лихварите печалбата ще бъде абсолютно сигурна и безрискова
Особенно ако за нейното гарантиране се използва полицията, прокуратурата и съдилищата на държавата..

И печалбата няма да остава в тази дъжава..!!!
Тя ще е изцяло за частни лихвари..парите ще отиват някъде в инвестиционните проекти на хедж фондове в Тайван или Сингапур или с тях ще се строят изкуствени острови в Обединените арабски емирства.

Няма да отиват за здравеопазване или образовяние или за полиция или за пътища в България ... я някъде другаде..
Но за българите (синоним на раи, овце, стадо) изплащането на тези „малки” застраховки няма да е така леко...защото по принцип тези раи вече са достатъчно натоварени с изплащането на какво ли не..

Тази идея е истинска кататастрафа... защото става дума за 4000 български села, които свързват бройлерните кокошки от панелните апартаменти със земята наречена България...

и тази връзка ще бъде поставена на още по-голям напън за пълно скъсване..
и така полумрялата българска нация никога няма да се свести даже и на теория..
за ефектите от подобна насилствена кражба с помощта на държавата, зомбитата от парламента изобщо няма да се замислят...

просто трябва да има повече гласове от страна на българската средна класа иначе тази кражба а след нея и други подобни кражби ще се случват непрекъснато.
   

оценка

+0 -0