Webcafe

Самоубийци

Емилия Милчева
01.07.2013, 16:28 (обновена 15.07.2013, 12:26)
42,42 народно събрание,42 нс,депутат,депутати,народно събрание,нс

Снимка: © Явор Николов

Подайте оставка, докато е време, после ще е късно

Защото те, все едно, вече падат от власт. Яростно копаят окопи и траншеи - канят се да воюват, не да управляват. И това ще ги събори, преди да са постигнали катарзиса - ако изобщо са в състояние да го преживеят, за да се пречистят.

Макар и да гръмогласничат всеки ден, с глаголенето на едно отишло си време: че протестите са платени; че в първите редици на протестиращите в Пловдив са "беззъби, алкохолици и стари седесари" (по ...аря Георги Гергов); че имат "солидна подкрепа в цяла България" - очевидно приемат мълчанието за знак за съгласие; че имат какво да ни покажат.

А не толкова отдавна, само преди 4 месеца, лидерът на БСП Сергей Станишев даваше мъжки съвети на Бойко Борисов как нямало да бъде мъж, ако не се вслуша в гласа на народа и подаде оставка, вместо да оцапа протестите в кръв и те да го пометат. Тогава протестите бяха значително по-малобройни от днешните. А някои от организаторите на ония протести правят днес "контра-" - в подкрепа на кабинета Орешарски :))

Борисов ги изненада - подаде оставка, и запази не малко доверие, каквото му предричаше Станишев - пак беше първа политическа сила на предсрочните избори на 12 май, макар и с половин милион избиратели по-малко. А БСП, въпреки спечелването на едни 200 хиляди гласа повече спрямо 2009-а, отново не взе достатъчно, за да не се налага да прибягва до услугите и на ДПС на "Атака".

Сега ролите са сменени. ГЕРБ иска да оцапа протестите в кръв, казват от ДПС. А хората на Борисов съветват кабинета Орешарски да подаде оставка, преди протестите да са го помели.

А социолозите се изпокриха в офисите, не смеейки да публикуват каквото и да било проучване, за да видим с колко се е сринало доверието в кабинета, респективно в тройната коалиция, която го крепи - БСП, ДПС и "Атака", след по-малко от 40 дни на власт. Също и в ГЕРБ. И това е първият осезаем белег на страха и в четирите парламентарно представени партии - никоя не плаща за изследване на общественото мнение.

Горчивата чаша пак е за БСП

Вместо да подаде оставка, преди да е станало късно, кабинетът Орешарски е заложник на политическите амбиции на Станишев и кръгът му, за когото сгромолясването ще доведе - този път - до оставката му от председателския пост в БСП.

Разбира се, това отваря не просто път, а магистрала за завръщане на Георги Първанов, Румен Петков и други отстранени от Голямата политика. Ако социалистите не искат да зачеркнат европейския си път, свободни са отново да приемат тази кохорта.

Само че и Станишев зачерква възхода си в европейската бюрокрация - не само номинирайки Делян Пеевски. Предвид реакцията, която показаха към протестите собствените му съпартийци в ПЕС като Мартин Шулц до председателя на ЕК Барозу, заедно с депутати от германския Бундестаг май ще се наложи да се сбогува с мечтаната номинация за еврокомисар в една Европейска комисия, оглавявана от Шулц.

В случай че кабинетът не изкара до изборите за евродепутати в края на май 2014 г., след които ще е ясен и новият състав на ЕК, а се срине скоро, 47-годишният политик, който се и ожени през май, ще трябва да преосмисли стратегията си.

Тази властпрояви неуважение и потъпка демократични ценности по начин, върнал България в годините след Кръглата маса и фалшифицирането на изборите през 90-те, когато новородените социалисти се чувстваха още властелини на държавата.

БСП така и не се поучи от хитроумния Бойко Борисов, тръгнал си преди февруарските протести да ескалират. Понякога отстъплението може да послужи за засилване за нов скок.

Но жаждата за власт и натискът на ДПС ги накара да пренебрегнат поуките от управлението на тройната коалиция и предупрежденията на политици като Ивайло Калфин да не се управлява "на всяка цена". Защото какво друго, ако не "на всяка цена", е подкрепата на "Атака" и В.С.

Дали Станишев е наясно какъв отговор ще получи, ако попита избирателите на БСП дали искат коалиция с ДПС? Вероятно затова го спести преди изборите, а после се опита да го прикрие с вица за "експертния кабинет", чийто втори ешелон изцяло прекопира квотите - и хората - от тройната коалиция, този път не в съотношение 8:5:3.

Но факт, че след като управлението на тройната коалиция "изяде" голяма част от избирателите на БСП на изборите на 5 юли и вкара в 41-ото НС най-малката група депутати, която социалистите са имали в най-новата ни история, сегашната власт 2+1 ще ги потопи съвсем, оставяйки им единствено електоралната подкрепа на третата възраст.

ДПС също няма да се отърват безнаказано, макар и по-леко

В политически план най-малко ще загубят ДПС. Не само защото нарочни лозунги, обидни за българските турци, попречиха към протестиращите на площад "Независимост" да се присъединят повече хора от други етноси. Така както през уикенда в Истанбул имаше нови демонстрации - в подкрепа на протестиращите срещу строителство на казарма в градче в Диарбекир кюрди.

Отворената рана на Турция - нерешеният етнически проблем на кюрдите, макар и вече да има формално сключено примирие, не попречи турци и кюрди да се обединят срещу правителството.

Надали обаче българските турци, в голямата си част избиратели на ДПС, ще намерят сили да простят на Високата си порта съглашателството с В.С. и кафевите националисти, които окървавиха молитвата пред софийската джамия Баня Баши през май 2011 г.

Нищо чудно на следващите избори пробивите в доскорошните крепости на ДПС да се увеличат и мандатите вече да не са само за Движението за права и свободи. Кърджали "падна" на 12 май, когато и ГЕРБ и БСП взеха по един мандат.

Бездруго партията на Доган/Местан е вторият най-голям губещ след ГЕРБ на този вот - докато през 2009-а спечелиха 610 521 гласа, сега те са почти наполовина по-малко - 370 186 или минус 240 335 избиратели. Още малко и ще се изравни с огледалната си половинка "Атака", която спечели 260 892 гласа (спад с около 135 000 души спрямо 2009-а).

Разбиването на монопола на ДПС вече е факт. Техният шанс наистина е в това да изкарат колкото се може по-дълго на власт, за да се опитат да си върнат част от гласоподавателите. И да маскират, доколкото е възможно, обидният за мюсюлманите факт, че играят с В.С., който дори не им се извини за нападението пред Баня Баши.

"Атака" може да бъде отнесена от НФСБ

И понеже този път В.С. няма как да се наежи с любимите си антитурски дъвки, той тероризира свободните граждани, случайно изпречили се на пътя му, журналисти и полицаи, а вместо него други хора вадят етническата карта. За да сплашат мюсюлманите - и да създадат изкуствено напрежение там, където го няма. Винаги, когато някой вади тая карта, значи нещо много нечисто ще се върши.

Антон Кутев, този виден социалист, при тройната коалиция и в борда на ЧЕЗ, който допреди ден громеше класовия враг, на следващия вече обяви как България е на ръба на етническия мир. Величайша глупост. По същия начин Борисов се опита също да изиграе тази карта, заявявайки, че "Доган 20 години управлява България", а в първите седмици на протестите разни хора навираха лозунги "Турци сте!"

На скорошни предсрочни избори В.С. ще плати цената за агресивното си държане, разходките с пистолет и палка заради уж застрашения му живот и главно за угодничеството на БСП и ДПС.

Като образцов политически пенсионер - виж Яне Янев - В.С. може отново да влезе в ролята на "журналист и интелектуалец", да напише "Моята Атака" и да се бори да попадне в текст под снимка.

Дотогава ще ни агресира. Но може би си струва да го изтърпим, ако това ще е политическото му самоубийство?

ГЕРБ нито печелят, нито губят

Благодарение на формалната дистанция, която спазват спрямо протестиращите, ГЕРБ няма как да изгубят доверието на гласоподавателите си.

Разбира се, и не прибавят симпатии и влияние, но в ситуация като днешната това е възможно най-добрата позиция. Нюхът на Борисов, който почти непогрешимо разчита настроенията на тълпата и препоръките на съветниците му вършат работа.

Той не се набива на очи, почти изчезна от микрофоните, ако не броим уикенд изявите при Сашо Диков и Кеворкян (лежерно, задушевно, величествено, Борисовско), отстъпвайки публичното говорене на ... основно дамите от партията си. Също добър ход, защото няма журналист, който да е нападателен, когато отпреде му седят жени (без Искра Фидосова обаче, която заедно с Цветан Цветанов вече не отива на имиджа на ГЕРБ).

Накрая един съвет - същият, който Станишев даде на Борисов: Подайте оставка, чуйте гласа на народа, за да не ви пометат протестите. В противен случай се самоубивате политически.

Дали пък да не ви оставим да го направите?

Oще: атака  бойко борисов  бсп  герб  дпс  протести  сергей станишев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 19.11.2010, 13:30

49 Andrey Edrev | 04.07.201309:30

Гражданското неподчинение оправдава неподчинението на нормите, като се позовава на морал и ценности, по-висши от законите, постановени от някое конкретно управление, и на необходимостта от защита на човешките права, когато те са явно нарушени. Като защитен аргумент често се използва и позоваването на по-висше национално право или на международното право. Въвелият термина гражданско неподчинение през 19 в. американски писател Хенри Торо (1817-1862) смята, че то се използва, когато е необходимо гражданите да се противопоставят на несправедливости, извършвани от собственото им правителство и когато обичайните електорални процеси не са достатъчни. Махатма Ганди (1869-194Кул пък твърди, че гражданското неподчинение би трябвало да се предприема, едва когато всички други начини за убеждаване са изпробвани и не са довели до успех. А тези, които го извършват, трябва да са готови да понесат наказанията, които се полагат за нарушаване на закона.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

48 Оня Дето Го Трият | 03.07.201320:19

Кажи ми какво ви пречеше на варненци вместо да изберете отново първия и втория (БСП и ГЕРБ) да бяхте гласували за деветия кандидат например, най-неизвестния от деветте.
Просто така, да видим какво ще се случи ако реши някой да бутне БСП и ГЕРБ и да не са те. Ако бяхте избрали е така за ташак някой напълно непознат, но не от БСП и ГЕРБ какво щеше да стане - щяха да ви го анулират ли?

Ама не, пак си избрахме каквото си знаем, а после се се оправдаваме със някаква митична Система.
Кой прави системата - тия които винаги правят едно и също, а се чудят после що и резултата е същия. И наричат това Система луд!?!?!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

47 Оня Дето Го Трият | 03.07.201319:57

Роуън
"...Народа бил направил системата... Аре скрий се...."

Ясно, не е народа. Някакъв висш разум му я е спуснал, а народа винаги е ни лук ял, ни лук мирисал.
След последния уикенд точно вие от Варна имате най-малко поводи да давате акъл. Или и новия ви кмет някакъв висш разум ще го е спуснал? Лош или много луд
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

46 Бобо | 03.07.201318:53

Общо взето искам да кажа като човек от народо малко поамериканчил се. Народа е народ и в турция и в америка и у нас. Матряла ни е лош верно ама "горе", генетично е увреден, морално е увреден, а също е с преступно крадливи шумкарски импулси. Та не е и системата или народа само..... От матряла "горе" е и послушковците му.
Допросот е мое ли да се изчисти този матрял и как. Мое , трудно е , но мое . Не ме питайте как, оти че ви прозвучим ретроградно. Па и че требе помощ от вън. Оти матряла горе у нас е отдавна купен отвън от другото яче, па и не е мъжкарски.
нещо като еничарски корпус. дълга история....
За оправия ще е трудно , но за достойно поведение в бедна държава имаме шансове ?! Кул Кул Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.07.2013, 18:44

45 Kocho | 03.07.201318:51

Изглежда, че нагнетената обстановка се насажда от зад кулисни играчи, а имено олигарсите, на които са засегнати интересите. Протестите са инсперирани именно от тях. Вижте рейтингите!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

44 Rowan | 03.07.201315:43

Хмм, МакАлистър, средностатистическия гражданин не е способен да мисли с абстрактни понятия. Думички като "власт", "отговорност", "демокрация", "справедливост" и т.н. пораждат в него само усещане и то от неговата си гледна точка. Да ги навърже заедно, пък и в переспектива по-далечна от носа му... непосилно е. Затова казвам, че трябва да вярват, не да мислят.

А за гърците, те са се осрали точно с прекалената демокрация, там на 6000 град са гласували 6000 души. Увлечени от някой с повече дар слово - навирали са се в големи батаци. Споменах ги като първите теоретизирали науките за държавността изобщо, пък и те не са си харесвали системата. Онези от тях дето са написали нещо в книгите де.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

43 MacAllister | 03.07.201313:54

Ех, по времето на гърците (древните де) 10000 души е било държавище - техните теории не са много меродавни в наше време - по-скоро приличат на мечтите на опитваща се да уседне пиратска банда (не го казвам с лошо за тях - напротив). Виж римляните продължават достатъчно дълго и достатъчно масово, за да се сблъскат с подобни на днешните ни проблеми. Тъжното е, че накрая се провалят (не падането на имерията, а създаването й). Не знам Rowan, не ми се иска да е така - да не мислят хората ами да вярват, струва ми се идва края на вярата, нищо че на пръв поглед точно това ни убива нас тука - просто не ми харесва, винаги се радвам на ума, малко съм като оня доктор - The Doctor, радвам се като видя някой да мисли, ако ще и да греши, ама да опитва разилни начини...

Май поне за едно сме съгласни всичките - трябва някакво успокояване, приемливо. Доверието и в дребните неща няма как да се закърпи, ако няма спокойствие и някаква предвидимост за утрешния ден. Лошото е, че тия дето си викат "политическа класа", пък май и другия "елит" са изгладнели и както и да ги връткаме ще тресат общата колиба - паниката не прощава. Аз затуй си мисля, че е по-добре сега да поостанат за някое време, та да може да се огледаме. Страх ме е, че мажоритарният вот може да докара по-голяма беля сега, не говоря по принцип, но в сегашната атмосфера представи си наесен мажоритарни избори - аз си представям като последствие един гол ГЕРБ, не партията ГЕРБ, а същото, което двамата ербапи начело успяваха да прикрият - местни втурнали се да стават първенци, готови да се сдружат с всеки "голям" човек, че още да им порастне работата - някак си това ми се струва, че ще стане от светия напън и пак повтарям - говоря за сега, иначе след време мога и да почна да ти пригласям. Пък тук и аз следва да се заям - ползата от мажоритарния вот е не по-малко мъглява, отколкото от "гласуване против всички" и мерки за стриктно разделение на властите. Има и едно предимство - може да се осъществи реално и скоро, а недостатъкът й е, че ако мойте страхове се потвърдят репутацията на мажоритарния вот ще грохне и после съвсем ще изчезне не само доверието, ами и надеждата.

Оня, аз както виждаш от малко по-различни неща се плаша, честно да ти кажа това дето го описваш - повторение на сегашното статукво - ами това ми се струва дори приемливо в сравнение с другото, което хем няма да се види веднага, хем като се види бунтовете ще тръгнат вече и по селата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

42 Rowan | 03.07.201313:47

Оня, за пореден път доказваш, че спориш не защото имаш мнение, а от елементарна комплексарщина. В желанието да си прав, пък аз в грешка, стигаш до абсурдизми. Народа бил направил системата... Аре скрий се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

41 Оня Дето Го Трият | 03.07.201313:12

"...БСП, ДПС и ГЕРБ не са такива щото отгоре им е дошло така, а са такива щото системата го позволява..."

Те са такива, защото народа им позволява. Точка.
По това две мнения не може да има.
Освен ако не вярваш, че "системата" е спусната някъде отгоре от висш разум, а не е позволена и създадена от същия този народ.... което вече е крайно наивно.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 03.07.2013, 11:46

40 Mama | 03.07.201312:10

Нв зная всъщност за какво да коментирам. Не виждам от постовете да изкристализирва някаква истинска идея. Всъщност искам да посоча, че не всички старци (а кои са старците ??? - тези над 60, над 70 .... или тези които нямат младежки дух - те може да са и на 20, нали?) гласуват автоматично за БСП, защото именно хората на посочените години са най-наясно с всички управленски хватки на бившите комунисти.

Но очевидно е, че с дърлене по форумите няма да постигнем нищо.За съжаление не съм убедена, че с протести ще постигнем нещо - освен правителството да си отиде по един или друг начин. Големият въпрос е именно какво ще се случи след това ?
- Кого ще изберем?
- Как ще го изберем?
- ЗАЩО ще го изберем?

Все въпроси без ясен отговор или ...??? Объркан
   

оценка

+0 -0