Webcafe

Киндер сюрприз

Петър Николов
26.11.2012, 16:54 (обновена 30.11.2012, 07:36)

1 от 2 снимки Назад Напред

Бойко  Борисов и Ангела Меркел

Снимка: © Getty Images

Бойко Борисов обяснява на Ангела Меркел, че е по-добре да се родиш в България през 2013 г. отколкото в Русия

Ако живеехме в света на братя Стругацки, всяко дете щеше да израства в творец, прекрасно възпитан и образован човек, без натиск от Прогресори. От този свят ни дели обаче... известно време.

Дотогава децата ще се появяват на бял свят без да се съобразяват с проучвания тук ли му е мястото - и времето - да се появят. Или родителите им ще пропътуват хиляди километри, за да направят от нероденото си бебе гражданин на държавата, в която те ще са имигранти.

Добре, че бебетата не четат текстове като "Лотарията на живота", иначе Швейцария щеше да е по-пренаселена от Коулуун в Хонконг. Впрочем, Хонконг е също в Топ 10 на най-добрите места, където да се родиш догодина, но държавата на лилавите крави, банковата тайна и часовниците е първа.

Да се родиш в България през 2013 г. е по-добре отколкото да си се родил в Русия и по-зле отколкото в обременената с ембарго ислямска република Иран. Това не е мое твърдение, а резултатът от класация "Най-доброто място да се родиш 2013" на сп. Economist на 80 държави, в която България е на 61-о място, Русия на 72-ро, а Иран на 58-а позиция. След България в класацията няма нито една европейска държава, ако не броим Русия и Украйна.

Изследването, което измерва качеството на живот, е правено от анализаторското звено на списанието - Economist Intelligence Unit, по 11 статистически значими индикатора.

Това са БВП на глава от населението, продължителност на живот, климат, качество на семейния живот, безопасност на труда, рейтинг на личната физическа безопасност (на основата на броя на убийствата, нивото на престъпност и тероризъм), качество на обществения живот, държавно управление (взема се предвид индексът на корупция), равенство на половете и др. Отчитат се данните от социологическите прогнози на Gallup, както и собствените икономически прогнози на Economist Intelligence Unit до 2030 г. Тогава децата, родени през 2013 г. стават пълнолетни.

Германия и САЩ си поделят 16-ото място, Гърция, която "ще стигнем след 3-4 години" е 34-ата, Турция - 51-а, Хърватска на 46-а и дори Румъния е петдесет и шеста. Полша, Чехия и Унгария са доста по напред, Словения е 32-а.

През 1988-а звеното прави същото изследване. Страните са по-малко - 48, само че Тодорживкова България не фигурира в тази класация, която включва Югославия, Полша, Източна Германия, СССР и Унгария от страните от социалистическия блок. Впрочем, в нея Полша и Унгария заемат 23-о и 24-о място, а Съветският съюз - 21-о.

Искате ли да родите детето си тук?

Изглежда добрите места за раждане на деца свършват докъм Любляна. Лотарията на живота е странна работа. Ако семейството на родената в Киев Мила Йовович беше останало в Украйна, красавицата едва ли щеше да е холивудска звезда. Друга една не по-малко красива украинка, Оксана, беше сполетяна от нечувана жестокост - изнасилена, душена и подпалена.

Ако Барак Обама се беше появил на бял свят в селото на кенийската си баба - Кения е на предпоследното 79-о място в класацията на Economist, след нея е Нигерия, вероятно щеше да е изявен активист за граждански права в Найроби и да се бори с маларията в страната. В САЩ синът на един чужденец и една американка стана президент.

По същия начин, по който Сарко, син на унгарски емигрант и французойка от еврейски произход беше президент на Франция.

Ами ако майката и бащата на Ралф Милибанд не бяха избягали от еврейското гето във Варшава? Братята Милибанд нямаше да изгреят на британския политически небосклон, овладявайки лейбъристите.

Сергей Брин със сигурност щеше да покаже таланта си и в Русия, но в САЩ синът на руски имигранти и баща - професор по математика, стана мултимилионер. Разбира се, никой не твърди, че всяко дете с потенциал, родено в първите двайсетина държави от класацията би станало успял човек. Просто шансовете му да развие дарбите си са значително по-големи поради подходящата среда.

Не е проблем, че България е една бедна, както ни е до болка известно, страна. Проблем е, че липсва среда, в която едно дете да развие дарбите си, ако е одарено по рождение с тях. Държавата е абдикирала, а фондации като тази на Димитър Бербатов, която насърчава и подпомага талантливи деца, без да иска нищо в замяна, са уникална рядкост.

Представете си, че детето ви показва талант да рисува - или да свири, или и двете, защо не, доходът на семейството ви чисто е 1000 лева, и не може да си позволите не просто частни уроци, а статив, бои и картон или музикален инструмент?

Стипендията, която държавата отпуска за деца с изявени дарби е... 135 лева - годишно, не месечно. Еднократната помощ, отпускана за подпомагане на обучението в курсове по изкуства, наука и спорт, участие в пленери и възстановителни лагери, международни конкурси, състезания и олимпиади е в размер на 195 лева на дете за година.

"През 2010 г. стипендии и еднократни помощи са получени от 1495 деца на обща стойност 1 716 795 лева. През 2011 г. децата са с 46% по-малко и наброяват 1020. Няма достъпна публична информация за размера на средствата, отпуснати за тях. През настоящата 2012 г. броят деца, които ще получат закрила, вече е със 76% по-малко в сравнение с 2010 г. и обхваща едва 848 ученици. Сумата за мерки за закрила, предвидена в бюджета, е в размер на 1 290 720 лева, т.е. редукцията на средствата в сравнение с 2010 г. е 33%. (От статията на Светла Василева "Държавата оцени таланта с цената на чаша кафе)

Вярвате ли, че при дял от над 14% от населението ни на децата под 18 години едва хиляда показват таланти? Или просто, както казва Борис Стругацки, липсват откриватели на таланти? (Не става въпрос за онова изкуствено създадено от Людмила Живкова училище за таланти в Горна Баня, а за целенасочена държавна политика, подпомогната от обществени организации, филантропи и родителски сдружения.)

Нито един път в нито едно свое изявление всичкологът и наш премиер Бойко Борисов не каза и дума за по-специално отношение към децата. Макар да обича да се снима с тях, да ги пуска в кабинета си по Нова година, да отпуска пари на фонда за лечение на деца в чужбина и да открива детски градини и площадки. Вицепремиерът му и министър на финансите Симеон Дянков, който, за разлика от Борисов, отглежда две деца, също не е показал идейност в тази насока. В програмата на нито една партия няма раздел или просто НЯКАКВИ намерения за този човешки ресурс, освен втръснали клишета.

Съвсем нищо. В страната на пенсионерите, в която всеки ден се говори ще има или няма да има коледни добавки за пенсионерите, с малко или с повече ще се увеличат пенсиите, колко ще е евтина Коледата, децата са зачеркнати.

Защо им е тогава да се раждат тук...

Oще: economist  деца  държава  икономика  класация  лотария на живота  раждане 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.11.2012, 14:36

28 Стако | 28.11.201216:09

Ще ви кажа защо - защото иначе, ако нещата продължат така, след 15 години в България ще има само надути политици, две шепи мутри-идиоти и техните служители, които само от страх стоят при тях, и пенсионери, които вече нямат роднини или обичат държавата си. Ето затова. Защото бъдещето на държавата ни е в децата и в сегашните, нови поколения, които вярвам, че започват да се осъзнават, макар и бавно и постепенно. Вярвам, че нещата ще се нормализират, дори вярвам, че може би ще го доживея. Въпроса е, че ако избора е мой (а не е лично мой), аз бих избрал да отгледам детето си в България, защото е трудно да пожънеш там сега, но колкото и да ми правят прогнози, никой, никога няма как да очаква какво ще е всъщност след 10 години, ако младите наистина започнат да се пробуждат, а за това вече има явни знаци. Защото ако някой ще оправи държавата ни - това ще са младите хора, защото ние сме много, имаме желания и амбиции и аз знам, че има мой връстници, които обичат държавата си и не искат да киснат някъде зад граница, сами и бедни само за да плюят на собствения си гроб, докато душата им отлита от него - ето затова раждайте в България. Преглътнете трудното днес и научете децата си да мислят и да виждат нещата такива каквито са, а не само да им казвате "Ще се оправим.", защото "ние" няма да се оправим, а те ще оправят всичко, стига да им се покаже как.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

27 boris | 28.11.201209:26

на Смирненски е.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

26 pueblo | 28.11.201201:18

Смее се е, ние отдавна сме се родили....така,че е малко тъпо да ни казват къде е най добре! не ли?
а който/която ще ражда афтър 45 дейс....да му мисли ядосан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

25 koya sam? | 28.11.201200:04

Преди да умра, имам някои неща за вършене... Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

24 koya sam? | 27.11.201222:22

Човек да се замисли за смисъла на съществуването си. Така и така сме нещастни, да направим поне нещо полезно...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

23 koya sam? | 27.11.201222:17

5Борис, това от Вапцаров ли беше, или от Смирненски?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

22 iii_krv | 27.11.201221:55

MacAllister, човече, не се напрягам да се замислям много- много над коментарите в тоя сайт или форум- не знам как му е правилното, но твоите винаги ме впечатляват! Замислял ли си се да посветиш част от живота си (ако не си го направил вече) на каузата за възраждане на тая доста позагубена, за съжаление, страна- България. Мисля си, че с малко повечко хора като теб и може да изгрее слънце и над нашата улица (държава).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

21 Pavur Pezev | 27.11.201216:22

''831 хиляди лева са предвидени за 2013 година за допълнителни хонорари на заслужили депутати- Според проектобюджета на Народното събрание за 2013 г. народните представители ще вземат допълнително заплащане "за реализиране на приоритетни за страната задачи".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.01.2012, 08:51

20 Falconetti | 27.11.201212:48

A.... oще ли гледате кой, къде учи?
Наследствената обремененост е нелечима! Социално-генетично е обусловена. Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2012, 12:39

19 quel atar | 27.11.201212:45

Децата родени догодина в западна Европа не ги чака нищо добро като пораснат:

http://www.youtube.com/watch?v=THrltK9cGo8

П.П. Горещо се моля събитията от видеото никога да не се сбъднат
   

оценка

+0 -0