Webcafe

За народ, който обича да отлага, този ден е почти национален празник

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
25.03.2017, 09:20 (обновена 28.03.2017, 08:31)
България е Супер Яка

Снимка: © destructivecreation.com

Пък като станат много дните за размисъл, кой знае, може да осъмнем един ден като нация, която мисли и не се шашка от всичко. И така ще имаме възможност да забележим катастрофите преди да са станали. И кой знае, вероятно ще успеем де избегнем поне една-две от тях. Може би ако уважавахме Деня за размисъл, щяхме да бъдем по-различни...

Хей, как сте? Ама че емоционална въртележка ни е подхаванала. Свят да ни се завие от преминаващите покрай нас фрагменти надежда, обещания, страх, разочарование, еуфория, минало, лъжи, носталгия и скептицизъм. С бясна скорост се сменят теми и герои, цветовете се размазват до неузнаваемост, звуците се сливат в нечленоразделна какафония. Важно е, казвате, на живот и смърт е това въртене. Мафията, автобусите, сутрешните блокове, демокрацията, еврофондовете, бежанците, съдебната реформа, джанките. И да спрем сега, пак ще се чувстваме дълго замаяни.

Решава се бъдещето, а аз ви питам как сте, все едно ви познавам. Има време да сте добре, нали?! Друг път ще е.

Не ви ли се струва, че днес е малко по-тихо? Шумотевицата, която вдигахме вчера, е спряна със закон. Врявата, която ще настане утре, все още я няма. Денят за размисъл е неочакван дар, не го пренебрегвайте.

Възможно е да смятате, че нямате нужда от него. Губи ви времето, обижда способността ви да разсъждавате в други дни, нелеп е в наивността си и затова е обречен на подигравки. Едва ли дори неговите създатели са хранели заблудата, че именно в рамките на тези 24 часа се случва разумният избор. Всъщност кой знае каква техническа формалност ги е довела до тази идея – ден спокойствие насред данданията. Ден в окото на житейската ни буря, в който за нищо още не е твърде късно. Че кой ти го дава...

Както всички велики неща, и това сигурно се е появило случайно.

Ако предполагаха истинската му стойност, политическите играчи вероятно щяха да го премахнат. Излишен им е и ненужен, защото не е техен, а наш. Денят за размисъл е празникът на неслученото, на чистото упование, че нещата все пак са поправими. На допълнителния разум, от който имаме нужда и не му се смейте, нито го подминавайте. Такива дни са рядкост, тишината в тях пищи в ушите ни, несвикнали на нормалност.

Дали изходът от изборите ще е фанфарен триумф или зрелищна катастрофа – само днес няма значение. Всъщност рядко нещата са така отчетливо двойнствени, както си ги представяме, та нищо чудно утре да сме свидетели на нещо смесено – да речем фанфарна катастрофа. Но това е утре, сещате ли се. Каквото и да е, то е отложено с ден.

За народ, който обича да отлага, този ден е почти със стойността на национален празник.

За разлика от останалите катастрофи, които ни връхлитат, на тази поне знаем датата. И сме си измислили ден преди нея, в който да сме спокойни. Тъпо сме го кръстили, трябваше да му викаме "Денят, в който можем да не мислим." Така или иначе ще става каквото има да става. Нищо, което сами сме си надробили, няма да ни се размине, но поне има време. Никога то не ни е гарантирано по такъв сигурен начин.

Знаете ли, имаме нужда от повече такива дни. Дни, в които фаталното още не се е случило, а глъчката от предупрежденията е утихнала. Дни на забавения каданс, в който имаш възможнжст до усетиш, че животът има и друга скорост. Ако му се насладим, ще усетим ефекта. Твърде поетично ли стана за вкуса ви? Вие все още сте под ефакта на въртележката, а?

И затова не му обръщаме внимание на този глупав, кратък ден преди големия екшън. Но ако го забележим, ако си дадем сметка за дара на тишината, може би денят ще ни се стори по-дълъг. А може да си организираме и други такива дни, които да съединим в седмица за размисъл. Или дори месец, в който сме спокойни пред лицето на задаващата се гигантска колизия, каквото и име да носи тя.

Светът винаги е отивал по дяволите, независимо опитите ни да го спрем. Всъщност целият свят има нужда от дни за размисъл, в които пропагандата да замълчи, а всичко онова, с което плаши или обещава, да не се е случило.

Колкото по-дълго задържим този ден, толкова повече спокойствие ще усетим в живота си. А май то е онова, което ни липсва най-много. И чийто избор зависи само от нас.

Пък като станат много дните за размисъл, кой знае, може да осъмнем един ден като нация, която мисли и не се шашка от всичко. И така ще имаме възможност да забележим катастрофите преди да са станали. И кой знае, вероятно ще успеем де избегнем поне една-две от тях. Може би ако уважавахме Деня за размисъл, щяхме да бъдем по-различни...

Честит празник – възможно най-небългарския! Празник на спокойствието и мъдростта, които никога не ни е хрумвало да почитаме.

Oще: ден за размисъл  ден преди изборите  драго симеонов  избои 2017  национален празник  немислене  предизборна кампания  сатира  събота 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

6 Bichkiiata | 27.03.201702:46

макароне

знам, че българите сме отлични впрегатни животни, но винаги има един праг на насищане след който ...there will be blood
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

5 ImaIma | 26.03.201707:45

Отивам да гласувам. Не че има голяма файда при наличието на тези закони ама карай... докато не ги изхвърлим от парламента и въведем нови закони, ще си продължавам да си гласувам за ония в гащите.

Ай приятен ден, отивам па да не вземат да затворят.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

4 Крив Макарон | 25.03.201722:13

Бичкия,

гледах видеото, и обърнах внимание на момента, където се казва, че през последните 2 години правителството е дало над 60 концесии.
Надали ще те изненадам с твърдението, че през последните две години България е смазана от най-фашисткия режим евър! И това, което медиите ни поднасят непрекъснато; блудкав ентъртеймът е част от брутална дезинформационна кампания, зад която се крие грабеж, насилие, подтисничество, и системно унищожение на населението.
В последните две години битовите убийства, емиграцията, безработицата, и сивия сектор са нарастнали, но всичко това е скрито зад добре маниполирани статистики. А въпросния ентъртеймънт е е белязал унищожаването на свободата на словото.
И не знам дали ще ти се стори неочаквано, но поръчковите убийства са насратнали значително, но вече не се извършват чрез показни улични разстрели, а се действа дискретно, чрез отрови, или маниполиране на здравословните проблеми на неудобните.
"1984" на Оруел е детски комикс спрямо настоящата бг-действителност. Но по някакъв начин, чрез хвърляне на прах в очите, и кърпенето на улици, поставянето на улично осветление, и ремонта на тротоари всичко се скрива. Българите обичат лафа "око да види, ръка да пипне", и щом има колчета по троарите, детски площадки, и нов асфалт, значи нещата са О'к. А относно това, което не се вижда никой не пита...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

3 Bichkiiata | 25.03.201718:00

на вниманието на мъдрия български народ и тези, които ще гласуват на парламентарните избори и прикачения референдум:

https://www.youtube.com/watch?v=vpd-F4dmPnc

(холандец го е правил клипа)
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 25.03.201710:44

Честит празник – възможно най-небългарския! Празник на спокойствието и мъдростта, които никога не ни е хрумвало да почитаме. Много щастлив

Приемам това от като проява на чуство за хумор.
Всъщност да имаш празник на спокойствието и мъдростта означава, че те липсват. По аналогия щом има празнк на свободата, значи преди това тя е лиспвала.
И това, че мъдрост е доста плашещо. Повдига въпроса какво има на нейно място? Не желая да се ангажирам да давам отговор, за да не взема да звуча твърде морализаторски, или още по-лошо... Някой да вземе да ме обвини, че водя скрита политическа пропаганда. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2012, 11:35

1 Japi | 25.03.201710:37

Глупости на търкалета......Ако от време на време не гледах новини по ТВ дори нямаше да разбера че има избори...Безумни сутрешни дебати, които никой работещ човек нямаше как да гледа..По тиха и спокойна кампания май не е имало. Даже и плакати и билбордове с охранени и ехидно ухилени "мутри" почти не се забелязват.
   

оценка

+1 -0