Webcafe

Нека говорят

Владислава Кръстева
09.03.2014, 16:25 (обновена 10.03.2014, 18:01)
бойко борисов, сергей станишев

Борисов знае нещо повече от нас за това какво го очаква при един евентуален дебат със Станишев

В България последният истински предизборен дебат беше ... абе, няма какво да се напрягаме, такъв не се е състоял. Нищо в стил Оланд и Саркози от 2012 г., които приковаха пред екраните многомилионна публика в и извън пределите на Франция.

В петък от ефира на БНТ лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев отправи покана към основния си опонент - лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, за дебат преди европейските избори. Добра идея, дебатът е хубаво нещо, особено когато българската политика се е свела до 5 лева повече за пенсионерите, пеперуди в парламента и мачистки спор за мъжеството на политиците. Да не говорим, че в по-голямата част от времето, той не се води от истински хора, а от политически тролове, които дебнат от засада.

На този фон един сблъсък Станишев - Борисов имаше шанса да върне политиката в полето на политическото, без да изключваме и риска напълно да го извади от там. Защо обаче Борисов отказа?

Аргументът му, че нямало безпристрастен арбитър, който, като се извадят документи за цената на Белене, да каже истина или лъжа са, е абсолютно измъкване на пръсти от ситуацията. Борисов винаги е печелел от говоренето си - той мисли бързо, умее да се шегува, успява да реагира на мига и е една идея по-харизматичен (или поне беше) от Станишев, който винаги е носел в себе си комсомолския план или ако предпочитате духа на брюкселски чиновник.

Станишев досега не е трупал точки от публичността. Интервютата му в медиите се конкурират по скука с тези на президента Първанов отпреди ренесанса на АБВ. Той говори дълго, не обича да бъде прекъсван, не показва чувство за хумор и на моменти трудно различава иронията от шегата.

Ако дръпнем чертата излиза, че Борисов знае нещо повече от нас за това какво го очаква при един евентуален дебат със Станишев. Което пък означава, че Станишев знае най-много.

Какво имаме предвид ли? Чисто и просто, че лидерът на ГЕРБ може би го е страх. Какви са причините не ни остава нищо друго, освен да предполагаме и анализираме. Дали провеждащата се акция в Общинска банка, дали трансферът на информирания бивш шеф на НАП Красимир Стефанов при Бареков, дали делата срещу Цветанов, дали "момчето Пеевски, което беше използвано" (по думите на самия Борисов).

Ако сте политици обаче, господа лидери, дръжте се политически, ако не - не ви остава друго, освен да излизате на дюшеци (като в "Кръстникът"). И тогава наистина клета майка България.

Oще: бареков  борисов  дебат  европейски избори  красимир стефанов  кръстникът  общинска банка  станишев 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

3 pixie | 10.03.201408:54

Сравнението на тия наште двамата със Саркози и Оланд е меко казано неуместно.
Пък че независим арбитър няма, това е факт. Всички са навързани като свински черва. И не че арбитърът му е проблема на Борисов...
Е, щяхме да гледаме добра пародия на дебат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 09.03.201421:52

"...той мисли бързо, умее да се шегува, успява да реагира на мига."

Ти авторке май не говориш за същия Борисов, който аз гледах последните 5 години - един дето въобще не мисли, да не говорим за "бързо" и не може да каже пет последователни смислени приказки. Той самия поне е наясно с това и няма да позволи да го вкарат в ситуация, където ще спечели онзи, който приказва по-гладко /което не означава задължително, че политиката на партията, която представлява е по-правилна/.
Възниква въпроса защо една от най-големите партии в България се води от кретен, но за разглеждането му трябва друга статия, предполагам.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 21.07.2013, 11:22

1 контра | 09.03.201417:49

ми много ясно ,че няма да отиде.и аз да съм и аз няма да отида.то със ГЕЙнишев дебата отдавна трябваше да е проведен.и сега изведнъж станишев го ,,кани''.ами нека да покани първанов.там дебата ще е по интересен.истината е ,че вече дебати в българия няма как да се правят,защо ли?много просто винаги един ще отсъства (първанов)
   

оценка

+1 -2