Webcafe

Поколението Z - по-мрачни и по-консервативни

Webcafe
17.08.2017, 19:27 (обновена 21.08.2017, 13:28)
тийнейджър

Снимка: © Getty Images

Те формират политическото мнение през смартфона си, седнали удобно у дома, докато четат коментари в интернет

Децата на Прехода, милениълите, Поколението Y или както там човек реши да нарича вече поотрасналите младежи, родени през 80-те и началото на 90-те, вече са неделима част от икономически и социално активното общество и оставят своята следа. Със своя активизъм, прогресивни възгледи, хипстър идеологии и отвореност към света те се опитват да променят нещата и да създадат едно по-добро бъдеще.

Дали това е светла кауза, или досадна борба с вятърни мелници, всеки преценява за себе си. За мнозина милениълите са мързеливи, нарцистични, склонни да харчат парите си за всякакви глупости и меко казано досадни. За тези хора идващото след това Поколение Z ще е глътка свеж въздух.

Сегашните тийнейджъри вече са видяли как Децата на прехода влязоха в света на възрастните, влачейки със себе си кредити за образование, мизерни квартири, няколко несполучливи работи и много нерви. И като че ли нямат намерение да повтарят тези грешки.

Според редица изследвания вече Поколението Z далеч по отговорно, индивидуалистично, консервативно в отношението си към света, изпълнено с гняв и злобни коментари. Така младежите от новата генерация се явяват почти пълен антипод на милениълския оптимизъм. И тепърва имат какво да кажат за политическите си възгледи.

Мнозина експерти вече изразяват мнението, че това е може би най-консервативното поколение от Втората световна война насам. Те все още са твърде малки, за да са попаднали в полезрението на политическите лидери като таргет, но това тепърва ще се променя. Затова и не трябва да правим грешката да пренебрегваме възгледите им.

Според изследване на The Gild от миналата година, проведено сред 2000 респонденти от Западна Европа и САЩ, се вижда, че сред родените около и след 2000 г. мнението по теми като еднополовите бракове, транссексуалните, употребата на наркотици и т.н. е далеч по-консервативно. И докато около 85% от анкетираните милениъли се определят като "прогресивни" и "либерали", 59% от сегашните тийнейджъри имат по-скоро умерено или консервативно мнение.

Това донякъде може да се възприеме като знак на бунт срещу по-възрастните. Популярното обществено мнение открай време е либерално и по-крайните алтернативни позиции се възприемат често като скандални, особено в Западните страни. Това на свой ред дава един много по-скандален имидж на консервативните възгледи, особено ако те са придружени с типичното за новото поколение саркастично, мрачно остроумие.

Децата от Поколението Z виждат през родителите и по-големите си братя и сестри недостатъците на системата, всичко, което е нередно и неработещо. Всичко това ги кара да отричат това, което досега им е било сочено за правилно и добро.

Те изграждат мнението си по актуалните въпроси, седнали удобно в на дивана през смартфона или таблета си. Така Поколението Z се превърна в група индивидуалисти, която разчита само на себе си и на интернет, за да формира позиция.

Може да се твърди, че този чисто механичен начин на живот, в който съвсем спокойно можеш да съществуваш, без да има нужда да контактуваш на живо с други хора, оставя своята следа върху характера и позициите на младите.

Разбира се, това са само спекулации и едва ли някой може да даде точна причина за тази рязка разлика в позицията между предишните две поколения и това.

Факт е обаче, че подобни позиции сред младите може да са доста удобни за популистите и националистите, които дълги години бяха изтиквани настрани от основната политическа власт. И именно Поколението Z ще е това, което ще нарежда политическата сцена.

Oще: децата на прехода  индивидуалисти  консервативни  милениъли  мрачни  поколението z  политически възгледи  следващото поколение  тийнейджъри 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2017, 21:16

3 Mitglied 555 | 18.08.201718:05

Пикси, не бери дерт за тая работа. Свършила е латинската азбука, но вече започва да започва китайската. И в пряк, и в преносен смисъл. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 21:37

2 tonnes | 18.08.201714:50

Милениалите са крайни дегенерати и лузъри...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 18.08.201711:39

"Поколението Z" - м то хубаво, ама как ще кръстите следващото поколение? Тя, азбуката, свърши... Чуди се
   

оценка

+0 -0