Webcafe

Zorla хубост не става

Петър Николов
20.03.2012, 15:55 (обновена 24.03.2012, 08:57)
роми

Кажи ми какъв език говориш, да ти кажа за кой ще гласуваш

Едва ли някой в България ще се разтревожи сериозно от препоръката на Съвета на Европа да бъде позволено на малцинствата да провеждат предизборните кампании на майчиния си език.

Сега е забранено по закон и се наказва с глоба от 2000 лева. Не че има санкционирани.

Всъщност забележката за майчиния език идва от представителя на Португалия Артур Торес Перейра.

Знам един в България, който ще съжалява, ама много ще съжалява, че тази препоръка няма да намери своето законодателно циментиране. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и вярната му свита.

Бездруго се е разфокусирал и отдавна не е искал Турция да ни плати няколко милиарда заради беломорските българи. Даже преди актуалната визита на премиера в Турция.

Ако бъдем сериозни

Многоуважаеми Ladies and Gentlemen, няма как. Zorla güzellik olmaz, olsa da yakismaz*, както казват нашите балкански братя и сестри от Турция и от турския етнос у нас.  (Насила хубост не става, и да става, не приляга).

Трябва да се промени Конституцията. По днешната малцинства в България няма. Има етноси. Ако някой мисли да я променя и от еднонационалната държава да прати мултинационална, като Македония например, моментът никак не е добър. В тая криза всичко става. И България не е Белгия.

Както би написал Ботьов, а всъщност вече го е написал през 1875 г. във в. Знаме: "Возточният вопрос е влязъл вече в пълната своя сила и чака само първия сигнал на революцията, за да дойде на дневни ред".

Пак по силата на тая Конституция официалният език в републиката е българският.

Чл. 36. 
(1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.
(2) Гражданите, за които българският език не е майчин, имат право наред със задължителното изучаване на българския език да изучават и ползват своя език.
(3) Случаите, в които се използва само официалният език, се посочват в закона.

България не е Калифорния, където испанският е официален език наред с английския. Но въпреки това в много селища в Източните Родопи, където има компактно турско население, има групи хора, които имат трудности с официалния по Конституция език. Но пък нямат проблеми да разберат политиците, за които са гласували - защото те говорят с тях на майчиния език.

Въпросът с езиковото многообразие в една държава е отдавна решен в Испания, чиято конституция признава за испански езици - наред със съвремения испанския (обозначен като кастилски), и баски,  каталунски и галисийски. Това позволява например в Каталуня да се преподава на каталунски, а испанският да присъства в училище само по няколко часа седмично.

Но за да се стигне до образователните нива, основният закон трябва да го предвиди.

Г-н Перейра не е наясно с проблемите на Балканите. Когато преди 2 години в съседна  Македония решиха да въведат изучаване на македонски език от първи клас за ученици албанци, се надигна вой и даже бойкот на обучението. Дори ОССЕ се намеси с призив кабинетът на Никола Груевски да не бърза с въвеждането...

Ако не бъдем сериозни

Балканите са шантава работа. И призиви за предизборна агитация на майчин език не вършат работа. Защо ли? Защото ДПС си говори на турски с избирателите си. А никой от политиците не говори на ромски с ромите-избиратели. Ромско ДПС няма. И депутати ромите си нямат.

Кандидатите за властта не смятат за нужно да говорят в гетата, камо ли на майчин език. Те отварят там куфарчетата с пари, а за тази цел говорят на български език с който трябва. Цяло чудо ще е някой да води кампания в ромските гета - това вече ще означава, че ромите са издигнати до нивото не на бройка гласове, а на потенциални гласоподаватели.

Струва ли си изобщо да мечтаем за това време?

Но европейските препоръки не се завират дотам. За наблюдателите от Съвета на Европа местните избори миналата есен са протекли като цяло според европейските стандарти - по един спокоен и организиран начин.

Г-н Перейра и неговите колеги са отчели и някои проблеми като купуването на гласове на вота. Но тъй като то е криминализирано от българското законодателство, това е много добре. Много добре е. Но платената любов е позната технология при избори. В Индия раздават домакински електроуреди, което може да означава само едно - може и да намериш бъбрек на черно там, но прадедите на нашите роми очевидно са по-напред в изискванията.

А това с майчиния език наистина няма смисъл. Има ли значение на кой език ще те излъжат?

Oще: етноси  избори  конституция  майчин език  малцинства  съвет на европа 


Още от Политика

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

12 Iratais | 22.03.201222:14

Ба му майката Митак Смее се Смее се ! Тава си е баш за душата бе човек Много щастлив ! По наште влашките сватби те такива се пущат! Бравос на мангустите!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

11 Dimitar Stamboliyski | 22.03.201221:18

НАЗДРАВЕ!!!

http://www.youtube.com/watch?v=8R6lEytvMLo&feature=endscreen&NR=1

Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

10 Iratais | 22.03.201211:59

А сигана става да лупа тупана и да дуе кларинета. Друго не мое (изключваме крадене и т.н. къде не са съвсем благоприлични дейности). Кога са малко за цвет става - немам против. Ма много се развъдиа напоследък и кат нема здрава ръка да ги пердаши станаха нагли. У таа държава се говори български. Ако таа здрава ръка ги има наеш колко бърже българския ше им стане майчин. У Турция как нема вече българи и гърци? Ми със здрава ръка от турска страна. Ма нали ние сме толерасти и либерали деба. Само де от толерастия да не ни се разшири много дупарата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

9 Iratais | 22.03.201211:37

Кои са наще любими изпълнители? Ще ли да ни кажеш? Ка обичат ората да генерализират деба - наще, ваще...Ма кои са ваще и кои наще!? Що наще мойте са едни, на Воин по-доле мое са други. На Венера трети. Нещо се омотах деба с тия определения. Що яз Фанфаре шукарлие не съм ги чувал ма шукар им звучи заглавието Много щастлив. Бачко ти да не си от цветнокожите? Само питам не се заяждам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.03.2012, 10:53

8 Evgeni Dimitrov | 22.03.201210:55

Да ви светна снимката е от обложката на една румънска група-Фанфаре Шукарлие на чието звучене биха завидяли много да не кажа всички ваши любими БГ изпълнители
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

7 Voin | 21.03.201222:44

"Въпросът с езиковото многообразие в една държава е отдавна решен в Испания, чиято конституция признава за испански езици - наред със съвремения испанския (обозначен като кастилски), и баски, каталунски и галисийски. "

Ако си направиш труда да почетеш малко ще разбереш, че това са отдели диалекти /само за баският не съм много сигурен/ променили се през вековете и въпреки че приличат на други езици- не са. Да не говорим, че не се говорят никъде, извън Испания. Който иска да си слуша агитациите на майчин език или да научи български или да си ходи в Турциа, Румъния, Албания и къде още се сетят.

Венера- доказан факт- че за да интегрираш циганите си иска бой. Някой да се сещал да е ревал толкова от тях по комунистическо?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

6 Гризли | 21.03.201218:12

Абе тоя португалец що не вземе да си завре мнението в ... океана?!
Мърльо, с мърльо - да си гледа фалиралата държава, а не да дава акъли на другите държави! Особено по въпроси, които изобщо не са му ясни!
Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 21.03.201213:01

Голяма правителствена делегация отиде в Анкара да ги моли да освободят България от руската енергийна зависимост.Значи майчиният ни език е турски!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

4 Bobby_gBG | 21.03.201210:21

Агитация на "майчин език"?
А къде останаха правилата за забрана на етнически и религиозни партии?

Що за наглост, на този трябва да му бъде забранен достъпа до държавата, а и да го съдим в Хага че подклажда сепаратизъм! Бесен

В България национални малцинства няма, така че въз от тука!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 19.07.2011, 10:30

3 Venera Dachkova | 21.03.201210:20

"Оооо, сиганииии!"
Иратаисе, тАй се Много щастлив ! Мен пък снимката ме присети за разкошния златен медальон на Грга - "светата троица" на монотеистичните религии... голяма гавра Смее се Смее се Смее се

По темата ромска: интергация му е майката, че и бащата даже. Интеграция чрез образование. Както казва симпатичният Башар Рахал обаче: "и ние не искаме, и те не искат." Та... не знам как ще бъде работата.
Усмивка
   

оценка

+2 -0